Pečené teľacie
Nastavenia:
Automatický hmotnostný program.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 000 do
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
• Úroveň v rúre: 1
Teľacie koleno
Prísady:
• 1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
• 4 plátky varenej šunky
• 2 polievkové lyžice oleja
• 1 čajová lyžička soli
• 1 čajová lyžička sladkej papriky
• 1/2 čajovej lyžičky bazalky
• 1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
• polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
• Voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky rozrežte
na polovicu a vložte ich do zárezov.
Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazalku a
zmes rozotrite po teľacom kolene. Teľacie
koleno vložte do formy na pečenie a
posypte ho hubami. Pridajte k teľaciemu
kolenu polievkovú zeleninu a vodu. Dno by
malo byť pokryté do výšky 10 – 15 mm.
Mäso otočte asi po 30 minútach.
• Čas v spotrebiči: 160 minút
• Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Prísady:
• 4 polievkové lyžice masla na osmaženie
• 4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
• 4 stredne veľké mrkvy nakrájané na
malé kocky
• 4 kusy stonkového zeleru nakrájané na
malé kocky
• 1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
nakrájaných na kocky a s odstránenou
tvrdou časťou
• 1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
• 4 polievkové lyžice masla
• 2 polievkové lyžice múky na obalenie
• 6 polievkových lyžíc olivového oleja
• 250 ml bieleho vína
• 250 ml mäsového bujónu
• 3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
• 3 strúčiky cesnaku, ošúpané a najemno
nakrájané
• 1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
• 2 bobkové listy
• 2 klinčeky
• soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči rozpustite 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu. Zeleninu
vyberte z pekáča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú múku.
Zohrejte olivový olej a osmažte plátky do
zlatista pri strednom výkone. Vyberte mäso
a vylejte prebytočný olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml vína,
premiešajte, potom tekutinu prelejte do
malého hrnca a nechajte chvíľu povrieť.
Pridajte 250 ml mäsového vývaru,
petržlenovú vňať, tymian, oregano a
nakrájané paradajky. Osoľte a okoreňte.
Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte
mäso a polejte ho omáčkou. Pekáč zakryte
vekom a vložte do spotrebiča.
• Čas v spotrebiči: 120 minút
• Úroveň v rúre: 1
SLOVENSKY
20