IKEA OV32 Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Kniha receptov
SK
Obsah
Tabuľky varenia 3
Automatické programy 26
Recepty – Bravčové/Teľacie 27
Recepty – Hovädzie/Zverina/Jahňa 29
Recepty – Hydina 32
Recepty – Ryby 34
Recepty – Koláč 37
Recepty – Dezerty 43
Recepty – Pizza/Pirohy/Chlieb 45
Recepty – Dusené/Zapekané jedlá 50
Recepty – Prílohy 53
Polotovary 55
Vyhradzujeme si právo na zmeny bez predchádzajúceho upozornenia.
Tabuľky varenia
Čas pečenia
Čas pečenia závisí od typu pokrmu, jeho
konzistencie a objemu.
Spočiatku sledujte priebeh pečenia. Pri
používaní spotrebiča sami zistíte
najvhodnejšie nastavenia (varný stupeň, čas
pečenia, atď.) pre kuchynský riad, recepty
a množstvá, ktoré používate.
Postupujte najprv podľa pokynov na obale
výrobku. Ak tieto pokyny nie sú k dispozícii,
pozrite si tabuľky.
Teploty a časy pečenia uvedené
v tabuľkách sú iba orientačné.
Závisia od konkrétneho receptu,
množstva a kvality použitých
prísad.
Tipy pre špeciálne funkcie ohrevu rúry
Uchovať teplé
Túto funkciu použite, ak chcete jedlo
uchovať teplé.
Teplota sa automaticky nastaví na 80 °C.
Ohrev tanierov
Zohrievanie tanierov a riadu.
Na rošt rovnomerne umiestnite taniere a
riad. Po uplynutí polovice času zohrievania
ich otočte (prevráťte ich dnom nahor).
Teplota je vopred nastavená na 70 °C.
Odporúčaná poloha v rúre: 3.
Kysnutie cesta
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta.
Poskytne vám dobré prostredie na kysnutie.
Cesto vložte do dostatočne veľkej formy na
vykysnutie cesta. Nie je potrebné ho zakryť.
Do prvej úrovne zasuňte drôtený rošt a
položte naň nádobu. Zatvorte dvierka a
nastavte funkciu: Kysnutie cesta. Nastavte
potrebný čas.
Varenie v pare
Používajte len riad odolný voči teplu a
korózii.
Správne úrovne v rúre sú uvedené v
tabuľke nižšie. Úrovne v rúre počítajte
smerom odspodu nahor.
Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri
varení veľkého množstva jedla pridajte v
prípade potreby vodu.
Pokrmy vložte do vhodných varných
nádob a nádoby umiestnite na rošty
rúry. Uistite sa, že medzi úrovňami je istá
SLOVENSKY
3
vzdialenosť, aby mohla para prúdiť
okolo každej nádoby.
Po každom použití vylejte vodu zo
zásuvky na vodu, pričom prepojte hadice
a výrobník pary. Pozrite si kapitolu
„Ošetrovanie a čistenie“.
V tabuľke sú uvedené údaje pre typické
jedlá.
Ak nie je v tabuľke uvedené inak, vložte
pokrm do studenej rúry (nepredhrievajte
ju).
Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš
recept, použite údaje pre podobný
recept.
Pri varení ryže používajte pomer 1,5 : 1 –
2 : 1 (voda : ryža), pretože ryža vodu
absorbuje.
Tabuľka varenia v pare
Čas (min) Voda v nádržke na vodu (ml)
15 - 20 300
30 - 40 600
50 - 60 800
Vlhká para / EKO parné pečenie
VAROVANIE! Spotrebič
neotvárajte, keď je táto funkcia
aktívna. Hrozí riziko popálenia.
Funkcia je vhodná pre všetky typy pokrmov,
čerstvé a mrazené. Môžete ju použiť na
tepelnú úpravu, zohrievanie,
rozmrazovanie, varenie vo vodnom kúpeli
alebo blanšírovanie zeleniny, mäsa, rýb,
cestovín, ryže, kukurice, krupice a vajec.
Môžete pripraviť naraz celé jedlo. Aby sa
každý pokrm pripravil správne, zvoľte také
pokrmy, ktoré majú takmer rovnaký čas
prípravy. Prilejte najväčšie množstvo vody,
aké je potrebné na prípravu niektorého z
pokrmov. Pokrmy dajte do správneho riadu
a umiestnite na rošty rúry. Medzeru medzi
riadom upravte tak, aby mohla cirkulovať
para.
Sterilizácia pomocou funkcie: Vlhká para
Pomocou tejto funkcie môžete
sterilizovať nádoby (napr. detské fľašky).
Čisté nádoby umiestnite do stredu roštu
zasunutého do 1. úrovne. Uistite sa, že
otvory nádob sú orientované smerom
nadol v miernom uhle.
Zásuvku na vodu naplňte maximálnym
množstvom vody a nastavte čas 40
minút.
Zelenina
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre Voda v nádržke
na vodu (ml)
Artičoky 96 50 - 60 1 800
Baklažán 96 15 - 25 1 450
Karfiol, vcelku 96 35 - 45 1 600
SLOVENSKY 4
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre Voda v nádržke
na vodu (ml)
Karfiol, ružičky 96 25 - 30 1 500
Brokolica, celá 96 30- 40 1 550
Brokolica, ruž-
ičky
96 20 - 25 1 400
Huby krájané
na plátky
96 15 - 20 1 400
Hrášok 96 20 - 25 1 450
Fenikel 96 35 - 45 1 600
Mrkva 96 35 - 45 1 600
Kaleráb, prúžky 96 30 - 40 1 550
Paprika, prúžky 96 15 - 20 1 400
Pór, krúžky 96 25 - 35 1 500
Zelené fazuľky 96 35 - 45 1 550
Valeriánka poľ-
ná, ružičky
96 20 - 25 1 450
Ružičkový kel 96 30 - 40 1 550
Červená repa 96 70 - 90 1 800 + 400
Hadomor špan-
ielsky
96 35 - 45 1 600
Zeler, kocky 96 20 - 30 1 500
Špargľa, zelená 96 25 - 35 1 500
Špargľa, biela 96 35 - 45 1 600
Špenát, čerstvý 96 15 1 350
Šúpané para-
dajky
96 15 1 350
Biela fazuľa 96 25 - 35 1 500
Kučeravá ka-
pusta
96 20 - 25 1 400
SLOVENSKY 5
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre Voda v nádržke
na vodu (ml)
Cukiny, nakrá-
jané na plátky
96 15 1 350
Prílohy
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre Voda v nádržke
na vodu (ml)
Kysnuté knedle 96 30 - 40 1 600
Zemiakové kne-
dle
96 35 - 45 1 600
Neošúpané ze-
miaky, stredné
96 45 - 55 1 750
Ryža (pomer vo-
dy a ryže 1,5 :
1)
96 35 - 40 1 600
Varené zemia-
ky, štvrtiny
96 35 - 40 1 600
Žemľová kned-
ľa
96 35 - 45 1 600
Tagliatelle,
čerstvé
96 20 - 25 1 450
Polenta (pomer
vody k polente
3: 1)
96 40 - 45 1 750
Ryba
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre Voda v nádržke
na vodu (ml)
Pstruh, asi 250 g 85 30 - 40 1 550
Garnáty, čerstvé 85 20 - 25 1 450
Garnáty, mra-
zené
85 30 - 40 1 550
Lososové filety 85 25 - 35 1 500
SLOVENSKY 6
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre Voda v nádržke
na vodu (ml)
Pstruh obyčajný,
asi 1 000 g
85 40 - 45 1 600
Mušle 96 20 - 30 1 500
Fileta z halibuta 80 15 1 350
Mäso
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre Voda v nádržke
na vodu (ml)
Varená šunka
1 000 g
96 55 - 65 1 800 + 150
Kuracie prsia,
pošírované
90 25 - 35 1 500
Kurča, pošíro-
vané, 1 000 - 1
200 g
96 60 - 70 1 800 + 150
Teľací/bravčový
chrbát bez no-
hy, 800 - 1 000
g
90 80 - 90 1 800 + 300
Údené mäso
(údené brav-
čové karé), poš-
írované
90 70 - 90 1 800 + 300
Tafelspitz - var-
ené hovädzie
mäso
96 110 - 120 1 800 + 700
Klobásy Chipo-
lata
80 15 - 20 1 400
Vajcia
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre Voda v nádržke
na vodu (ml)
Vajcia varené
namäkko
96 10 - 12 1 400
SLOVENSKY 7
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre Voda v nádržke
na vodu (ml)
Vajcia varené
stredne
96 13 - 16 1 450
Vajcia varené
natvrdo
96 18 - 21 1 500
Teplovzdušné pečenie a následne Vlhká
para
Keď funkcie vhodne skombinujete, môžete
piecť naraz mäso, zeleninu a prílohy.
Všetky pokrmy budú pripravené na
podávanie v rovnakom čase.
Na prvotné opečenie pokrmu použite
funkciu: Teplovzdušné pečenie .
Pripravenú zeleninu a prílohy vložte do
riadu vhodného do rúry. Následne ich
vložte do rúry k mäsu.
Rúru ochlaďte na teplotu približne 80 °C.
Ak chcete spotrebič ochladiť rýchlejšie,
otvorte dvierka rúry do prvej polohy na
približne 15 minút.
Zapnite funkciu: Vlhká para. Varte spolu,
až kým nebude hotové.
Maximálne množstvo vody je
650 ml.
Intenzívna para
Pridajte okolo 300 ml vody.
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Puding / nákypy v
jednotlivých mis-
kách
1)
90 40 - 45 1
Pečené vajcia
1)
90 35 - 45 1
Terina
1)
90 40 - 50 1
Tenké rybie filé 85 15 - 25 1
Hrubé rybie filé 90 25 - 35 1
Malá ryba do 350 g 90 25 - 35 1
Celá ryba do 1 kg 90 35 - 45 1
1)
Pokračujte ďalšiu polhodinu so zatvorenými dvierkami.
Zohrievanie
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Knedle 85 20 - 30 1
Cestoviny 85 15 - 20 1
SLOVENSKY 8
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Ryža 85 15 - 20 1
Jedlá na tanieri 85 15 - 20 1
Horúca para
Pridajte okolo 300 ml vody.
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pečené brav-
čové
1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Hovädzie pe-
čené
1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Pečená teľacina 1 kg 180 80 - 90 1
Sekaná, nevare-
0,5 kg 180 30 - 40 1
Údené bravčové
zadné (namá-
čajte 2 hodiny)
0,6 – 1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kurča 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Kačica 1,5 – 2 kg 180 70 - 90 1
Zapečené ze-
miaky
- 160 - 170 50 - 60 1
Cestovinový ná-
kyp
- 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Rôzne druhy
chleba
0,5 – 1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Pečivo 40 – 60 g 180 - 210 30 - 40 2
Predpečené pe-
čivo
- 200 20 - 30 2
Predpečené ba-
gety
40 – 50 g 200 20 - 30 2
SLOVENSKY 9
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Predpečené ba-
gety, zmrazené
40 - 50 g. 200 25 - 35 2
Pečenie nemäsových pokrmov
Vaša rúra môže pri pečení fungovať inak
ako spotrebič, ktorý ste používali
doteraz. Prispôsobte svoje zvyčajné
nastavenia (teplota, čas prípravy jedla)
a úrovne v rúre hodnotám v tabuľkách.
Výrobca odporúča, aby ste prvýkrát
použili nižšiu teplotu.
Ak nemáte k dispozícii informácie pre
konkrétny recept, riaďte sa pokynmi pre
veľmi podobný pokrm.
Ak pečiete koláče na viacerých
úrovniach, čas pečenia môžete predĺžiť
o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych úrovniach
spočiatku neopečú rovnako dohneda. V
takomto prípade nemeňte nastavenie
teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas
pečenia.
Pri dlhších časoch pečenia môžete
približne 10 minút pred uplynutím času
pečenia rúru vypnúť a využiť tak
zvyškové teplo rúry.
Keď pripravujete mrazený pokrm, plechy v
rúre sa môžu počas pečenia zdeformovať.
Keď plechy znova vychladnú, deformácia
zmizne.
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možné príčiny Riešenie
Spodok koláča nie je dosta-
točne prepečený.
Úroveň roštu/plechu nie je
správna.
Koláč vložte do nižšej úr-
ovne v rúre.
Koláč je nízky a vlhký, zvlne-
ný alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Teplota rúry je príliš vysoká. Pri ďalšom pečení nastavte
o niečo nižšiu teplotu v rúre.
Koláč je nízky a vlhký, zvlne-
ný alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Príliš krátky čas pečenia. Nastavte dlhší čas pečenia.
Čas pečenia nie je možné
skrátiť nastavením vyšších
teplôt.
Koláč je nízky a vlhký, zvlne-
ný alebo sú na ňom vlhké
pásy.
V ceste je príliš veľa tekuti-
ny.
Použite menej tekutiny. Dá-
vajte pozor na časy miese-
nia, predovšetkým pri použi-
tí kuchynských spotrebičov.
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka. Pri ďalšom pečení nastavte
vyššiu teplotu v rúre.
Koláč je príliš suchý. Príliš dlhý čas pečenia. Pri ďalšom pečení nastavte
kratší čas pečenia.
SLOVENSKY 10
Výsledok pečenia Možné príčiny Riešenie
Koláč zhnedol nerovno-
merne.
Teplota v rúre je príliš vyso-
ká a čas pečenia je príliš
krátky.
Nastavte nižšiu teplotu pe-
čenia v rúre a predĺžte čas
pečenia.
Koláč zhnedol nerovno-
merne.
Zmes nie je rovnomerne ro-
zložená.
Zmes cesta rozotrite po ple-
chu rovnomerne.
Koláč sa za nastavený čas
neupečie.
Teplota rúry je príliš nízka. Pri ďalšom pečení nastavte
o niečo vyššiu teplotu v rúre.
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni
Pečivo vo formách
Pokrm Funkcia Teplota
(°C)
Čas (min) Úroveň v rúre
Bábovka alebo brioška Teplovzdušné
pečenie
150 - 160 50 - 70 1
Koláč Madeira/ovocné
koláče
Teplovzdušné
pečenie
140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / Piškótový
koláč
Teplovzdušné
pečenie
140 - 150 35 - 50 1
Sponge cake / Piškótový
koláč
Horný/dolný
ohrev
160 35 - 50 1
Korpus z krehkého ces-
ta
1)
Teplovzdušné
pečenie
170 - 180 10 - 25 2
Korpus z piškótového
cesta
Teplovzdušné
pečenie
150 - 170 20 - 25 2
Apple pie / Jablkový
koláč (2 formy, priemer
20 cm, rozmiestnené po
uhlopriečke)
Teplovzdušné
pečenie
160 70 - 90 2
Apple pie / Jablkový
koláč (2 formy, priemer
20 cm, rozmiestnené po
uhlopriečke)
Horný/dolný
ohrev
180 70 - 90 1
SLOVENSKY 11
Pokrm Funkcia Teplota
(°C)
Čas (min) Úroveň v rúre
Tvarohový koláč, plech
2)
Horný/dolný
ohrev
160 - 170 70 - 90 2
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pletenec/veniec z kys-
nutého cesta
Horný/dolný
ohrev
170 - 190 30 - 40 1
Vianočka
1)
Horný/dolný
ohrev
160 - 180 50 - 70 1
Chlieb (ražný chlieb)
1)
Horný/dolný
ohrev
1
najprv 230 20
potom 160 - 180 30 - 60
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
Horný/dolný
ohrev
190 - 210 20 - 35 2
Piškótová roláda
1)
Horný/dolný
ohrev
180 - 200 10 - 20 2
Koláč posypaný mrve-
ničkou (suchý)
Teplovzdušné
pečenie
150 - 160 20 - 40 2
Mandľový maslový ko-
láč/cukrové koláče
1)
Horný/dolný
ohrev
190 - 210 20 - 30 2
Ovocné koláče (z kysnu-
tého/piškótového ces-
ta)
2)
Teplovzdušné
pečenie
150 - 160 35 - 55 2
Ovocné koláče (z kysnu-
tého/piškótového ces-
ta)
2)
Horný/dolný
ohrev
170 35 - 55 2
Ovocné koláče z kreh-
kého cesta
Teplovzdušné
pečenie
160 - 170 40 - 80 2
SLOVENSKY 12
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Kysnutý koláč s jemnou
plnkou (napr. tvaroho-
vou, smotanovou, pudin-
govou)
1)
Horný/dolný
ohrev
160 - 180 40 - 80 2
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
Sušienky
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Sušienky z krehkého ces-
ta
Teplovzdušné
pečenie
150 - 160 10 - 20 2
Short bread / Linecké
koláčiky/ploché pečivo
Teplovzdušné
pečenie
140 20 - 35 2
Short bread / Linecké
koláčiky/ Ploché peči-
vo
1)
Horný/dolný
ohrev
160 20 - 30 2
Sušienky z piškótového
cesta
Teplovzdušné
pečenie
150 - 160 15 - 20 2
Pečivo z bielka, snehové
pusinky
Teplovzdušné
pečenie
80 - 100 120 - 150
Mandľové sušienky Teplovzdušné
pečenie
100 - 120 30 - 50 2
Sušienky z kysnutého
cesta
Teplovzdušné
pečenie
150 - 160 20 - 40 2
Drobné pečivo z lístko-
vého cesta
1)
Teplovzdušné
pečenie
170 - 180 20 - 30 2
Pečivo
1)
Teplovzdušné
pečenie
160 10 - 25 2
Pečivo
1)
Horný/dolný
ohrev
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / Drobné
pečivo
1)
Teplovzdušné
pečenie
160 20 - 35 2
SLOVENSKY 13
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Small cakes / Drobné
pečivo
1)
Horný/dolný
ohrev
170 20 - 35 2
1)
Rúru predhrejte.
Pečenie zapekaných a gratinovaných pokrmov
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Cestovinový ná-
kyp
Horný/dolný
ohrev
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Horný/dolný
ohrev
180 - 200 25 - 40 1
Zapečená zele-
nina
1)
Turbo grilovanie 160 - 170 15 - 30 1
Bagety oblo-
žené roztope-
ným syrom
Teplovzdušné
pečenie
160 - 170 15 - 30 1
Sladké nákypy Horný/dolný
ohrev
180 - 200 40 - 60 1
Zapečené ryby Horný/dolný
ohrev
180 - 200 30 - 60 1
Plnená zelenina Teplovzdušné
pečenie
160 - 170 30 - 60 1
1)
Rúru predhrejte.
Vlhký horúci vzduch
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Cestovinový nákyp 180 - 200 45 - 60 1
Lasagne 180 - 200 45 - 60 1
Zapečené zemiaky 190 - 210 55 - 80 1
Sladké jedlá 180 - 200 45 - 60 1
Bábovka alebo brioš-
ka
160 - 170 50 - 70 1
SLOVENSKY 14
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pletenec/veniec z kys-
nutého cesta
170 - 190 40 - 50 1
Koláč posypaný mrve-
ničkou (suchý)
160 - 170 20 - 40 2
Sušienky z kysnutého
cesta
160 - 170 20 - 40 2
Viacúrovňové pečenie
Túto funkciu používajte: Teplovzdušné
pečenie.
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 4
Suchý koláč s mrveničk-
ou
150 - 160 30 - 45 1 / 4
1)
Rúru predhrejte.
Koláče/malé koláčiky/pečivo na plechoch
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Sušienky z krehkého
cesta
150 - 160 20 - 40 1 /4
Short bread / Linecké
koláčiky/ploché peči-
vo
140 25 - 45 1 / 4
Sušienky z piškótové-
ho cesta
160 - 170 25 - 40 1 / 4
Pečivo z bielka, sne-
hové pusinky
80 - 100 130 - 170 1 / 4
Mandľové sušienky 100 - 120 40 - 80 1 / 4
Sušienky z kysnutého
cesta
160 - 170 30 - 60 1 / 4
SLOVENSKY 15
Pomalé pečenie
Táto funkcia slúži na prípravu jemných,
chudých kúskov mäsa a rýb. Túto funkciu
nemôžete použiť pre niektoré recepty ako
napr. dusené mäso alebo mastné bravčové
pečené. Pomocou teplotnej sondy môžete
zabezpečiť správnu vnútornú teplotu mäsa
(pozrite si tabuľku pre teplotnú sondu).
Počas prvých 10 minút môžete nastaviť
teplotu rúry v rozsahu od 80 °C do 150 °C.
Predvolená teplota je 90 °C. Po nastavení
teploty bude rúra ďalej piecť pri 80 °C. Pri
príprave hydiny nepoužívajte túto funkciu.
Pri použití tejto funkcie
pripravujte vždy pokrm bez
pokrievky.
1. Mäso prudko opečte na pekáči na
varnom paneli pri vysokej teplote – asi 1
až 2 minúty zo všetkých strán.
2. Mäso v horúcom pekáči vložte do rúry
na drôtený rošt.
3. Do mäsa zastrčte teplotnú sondu.
4. Zvoľte funkciu gril: Pomalé pečenie a
nastavte správnu koncovú teplotu..
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Hovädzie pečené 1 000 – 1 500
g
150 120 - 150 1
Hovädzie filety 1 000 – 1 500
g
150 90 - 110 1
Pečené teľacie 1 000 – 1 500
g
150 120 - 150 1
Steak 200 – 300 g 120 20 - 40 1
Pizza
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pizza (tenká)
1)
200 - 230 15 - 20 2
Pizza (s bohatým ob-
ložením)
2)
180 - 200 20 - 30 2
Tortičky 180 - 200 40 - 55 1
Špenátový koláč 160 - 180 45 - 60 1
Slaný lotrinský koláč 170 - 190 45 - 55 1
Švajčiarska torta 170 - 190 45 - 55 1
Tvarohový koláč 140 - 160 60 - 90 1
SLOVENSKY 16
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Jablkový koláč, ob-
ložený
150 - 170 50 - 60 1
Zeleninový koláč 160 - 180 50 - 60 1
Nízky chlieb
1)
230 10 - 20 2
Koláč z lístkového
cesta
1)
160 - 180 45 - 55 2
Slaný koláč
1)
230 12 - 20 2
Pirohy (ruská verzia
pizze calzone)
1)
180 - 200 15 - 25 2
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
Pečenie mäsa
Na pečenie používajte teplovzdorný riad
určený do rúry (pozrite si pokyny od
výrobcu).
Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v
hlbokom pekáči alebo na drôtenom
rošte umiestnenom nad hlbokým
pekáčom (ak je k dispozícii).
Chudé mäso pečte v pekáči s
pokrievkou. Takto zostane mäso
šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré majú zhnednúť
alebo získať kôrku, možno piecť v pekáči
bez pokrievky.
V spotrebiči odporúčame piecť mäso a
ryby s hmotnosťou aspoň 1 kg.
Aby ste zabránili pripáleniu štiav alebo
tuku, prilejte do hlbokého pekáča trochu
vody.
Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby
pečenia podľa potreby obráťte.
Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu
niekoľkokrát podlejte počas pečenia
vlastnou šťavou. Výsledok pečenia sa
tým zlepší.
Spotrebič môžete vypnúť asi 10 minút
pred ukončením pečenia a využiť tak
zvyškové teplo.
Tabuľka pre pečenie mäsa
Hovädzie
Pokrm Funkcia Množstvo Teplota
(°C)
Čas (min) Úroveň
v rúre
Dusené mä-
so v pekáči
Horný/dolný ohrev 1 – 1,5 kg 230 120 - 150 1
SLOVENSKY 17
Pokrm Funkcia Množstvo Teplota
(°C)
Čas (min) Úroveň
v rúre
Hovädzie
pečené ale-
bo hovädzie
filety:
krvavé
1)
Turbo grilovanie na cm
hrúbky
190 - 200 5 – 6 na cm
hrúbky
1
Hovädzie
pečené ale-
bo hovädzie
filety:
stredne pre-
pečené
Turbo grilovanie na cm
hrúbky
180 - 190 6 – 8 na cm
hrúbky
1
Hovädzie
pečené ale-
bo hovädzie
filety: dobre
prepečené
Turbo grilovanie na cm
hrúbky
170 - 180 8 – 10 na cm
hrúbky
1
1)
Rúru predhrejte.
Bravčové
Pokrm Funkcia Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Pliecko, krko-
vička, stehno
Turbo gri-
lovanie
1 – 1,5 kg 160 - 180 90 - 120 1
Kotleta, re-
bierka
Turbo gri-
lovanie
1 – 1,5 kg 170 - 180 60 - 90 1
Sekaná Turbo gri-
lovanie
750 g - 1 kg 160 - 170 50 - 60 1
Bravčové ko-
leno (pre-
dvarené)
Turbo gri-
lovanie
750 g - 1 kg 150 - 170 90 - 120 1
Teľacie
Pokrm Funkcia Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Pečené teľa-
cie
Turbo gri-
lovanie
1 kg 160 - 180 150 - 120 1
SLOVENSKY 18
Pokrm Funkcia Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Teľacie kole-
no
Turbo gri-
lovanie
1,5 – 2 kg 160 - 180 120 - 150 1
Jahňacie
Pokrm Funkcia Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Jahňacie steh-
no, pečené
jahňacie
Turbo
grilovanie
1 – 1,5 kg 150 - 180 100 - 120 1
Jahňací
chrbát
Turbo
grilovanie
1 – 1,5 kg 160 - 180 40 - 60 1
Zverina
Pokrm Funkcia Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Zajačí chrbát,
noha zajaca
1)
Horný/
dolný oh-
rev
až do 1 kg 230 30 - 40 1
Srnčí chrbát Horný/
dolný oh-
rev
1,5 – 2 kg 210 - 220 35 - 40 1
Srnčie stehno Horný/
dolný oh-
rev
1,5 – 2 kg 180 - 200 60 - 90 1
1)
Rúru predhrejte.
Hydina
Pokrm Funkcia Množstvo Teplota
(°C)
Čas (min) Úroveň
v rúre
Mladé kurča Turbo gri-
lovanie
Porcia 200 –
250 g
200 - 220 30 - 50 1
Kurča, polovi-
ca
Turbo gri-
lovanie
Porcia 400 –
500 g
190 - 210 35 - 50 1
Porciovaná
hydina
Turbo gri-
lovanie
1 – 1,5 kg 190 - 210 50 - 70 1
SLOVENSKY 19
Pokrm Funkcia Množstvo Teplota
(°C)
Čas (min) Úroveň
v rúre
Kačica Turbo gri-
lovanie
1,5 – 2 kg 180 - 200 80 - 100 1
Ryba (v pare)
Pokrm Funkcia Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Celá ryba do
1 kg
Horný/
dolný oh-
rev
1 – 1,5 kg 210 - 220 45 - 60 1
Grilovanie
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
Rošt zasuňte do úrovne rúry odporúčanej
v tabuľke grilovania.
Pekáč vždy zasuňte do prvej úrovne rúry,
aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo
ryby.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte
pomocou funkcií grilu 5 minút.
POZOR! Grilujte vždy pri
zatvorených dvierkach rúry.
Grilovanie
Pokrm Teplota (°C) Čas grilovania (min.) Úroveň v rúre
1. strana 2. strana
Hovädzie pe-
čené, stredne
prepečené
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Hovädzie filety,
stredne prepe-
čené
230 20 - 30 20 - 30 1
Bravčový chrbát 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Teľací chrbát 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Jahňací chrbát 210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Celá ryba, 500
– 1 000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
SLOVENSKY 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

IKEA OV32 Recipe book

Typ
Recipe book