AEG KS8100001M Recipe book

Typ
Recipe book
KS8100001
SK PARNÁ RÚRA KNIHA RECEPTOV
UŽITOČNÉ RADY A TIPY
VAROVANIE
Pozrite si príslušné bezpečnostné poky‐
ny.
Teplota a časy pečenia uvedené v ta‐
buľke sú iba orientačné. Závisia od kon‐
krétneho receptu a množstva a kvality
použitých prísad.
TIPY PRE ŠPECIÁLNE FUNKCIE
OHREVU RÚRY.
Uchovať teplé
Túto funkciu použite, ak chcete jedlo uchovať
teplé.
Teplota sa automaticky nastaví na 80 °C.
Ohrev tanierov
Zohrievanie tanierov a riadu.
Na rošt rúry rovnomerne umiestnite taniere a mi‐
sy. Po polovici času zohrievania ich otočte (pre‐
vráťte ich dnom nahor).
Teplota je vopred nastavená na 70 °C.
Odporúčaná poloha v rúre: 3.
Kysnutie cesta
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Poskytne
vám dobré prostredie pre kysnutie. Cesto vložte
do dostatočne veľkej nádoby a zakryte vlhkou
utierkou alebo plastovou fóliou. Do prvej úrovne
zasuňte drôtený rošt a nádobu naň položte. Za‐
tvorte dvierka a nastavte funkciu na kysnutie ce‐
sta. Nastavte potrebný čas.
Do nádržky na vodu prilejte vodu.
VARENIE V PARE
Riad na varenie v pare
Používajte iba kuchynský riad odolný voči te‐
plu a korózii alebo nádoby s chrómovej ocele
(platí iba pre niektoré modely).
Úrovne v rúre
Správne úrovne v rúre sú uvedené v tabuľke
nižšie. Úrovne v rúre počítajte smerom odspo‐
du nahor.
Všeobecné poznámky
Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri vare
ní veľkého množstva jedla pridajte v prípade
potreby vodu.
Jedlo vložte do vhodných varných nádob a
nádoby položte do príslušnej úrovne rúry. Ui‐
stite sa, že medzi úrovňami je istá vzdiale‐
nosť, aby mohla para obiehať okolo každej
nádoby.
Po každom použití vylejte vodu zo zásuvky na
vodu, pričom prepojte hadice a výrobník pary.
Pozrite si kapitolu „Ošetrovanie a čistenie“.
Poznámky k tabuľkám pre varenie v pare
V tabuľke sú uvedené údaje pre typické jedlá.
Teplota a čas sú iba orientačné a závisia od
typu, veľkosti, množstve jedla a od kuchynské‐
ho riadu.
Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš recept,
použite údaje pre podobný recept.
Ak sú v tabuľke uvedené iné údaje, vložte po‐
krm do studenej rúry.
Pri varení ryže použite vodu k ryži v pomere
1.5:1 – 2:1, pretože ryža absorbuje vodu.
TABUĽKY PRE VARENIE V PARE
VAROVANIE
Spotrebič neotvárajte, keď je táto funk‐
cia aktívna. Riziko popálenín.
Funkcia je vhodná pre všetky typy potravín – čer‐
stvé a mrazené. Môžete ju použiť na tepelnú
úpravu, zohrievanie, rozmrazovanie, varenie vo
vodnom kúpeli alebo blanšírovanie zeleniny, mä‐
sa, rýb, cestovín, ryže, kukurice, krupice a vajec.
Varenie menu: Môžete pripraviť naraz celé me‐
nu. Aby ste zabránili nedovareniu alebo prevare‐
niu pokrmov, vyberte si také pokrmy, ktoré si vy‐
žadujú podobné časy varenia. Použite najväčšie
množstvo vody určené pre daný pokrm. Pokrmy
vo vhodných nádobách položte na rošty rúry.
Vzdialenosť medzi nádobami upravte tak, aby
mohla cirkulovať para.
Sterilizácia
Pomocou tejto funkcie môžete sterilizovať
nádoby (napr. detské fľaštičky).
Čisté nádoby uložte do stredu roštu zasunuté‐
ho do 1. úrovne. Uistite sa, že otvory nádob
sú orientované smerom nadol v miernom uhle.
Do zásuvky na vodu pridajte maximálne
množstvo vody a nastavte čas 40 minút.
2
www.aeg.com
Tabuľka Vlhká para
Pokrm
Množstvo vody
(ml)
Teplota (°C) Úroveň v rúre
Čas
1)
(min.)
Rizoto 400 96 2 25-30
Ryža
(pomer vody a ryže 1,5:1)
650 96 2 35-40
Kukuričný pokrm
(polenta, s tekutinou 1:3)
550 96 2 35-40
Zemiaky v šupke strednej
veľkosti
650 96 2 50-60
Varené zemiaky 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Ružičkový kel 550 96 2 30-35
Ružičky brokolice 550 96 2 25-30
Karfiol, vcelku 650 96 2 40-45
Ružičky karfiolu 600 96 2 20-25
Kyslá kapusta 650 96 2 50-60
Paradajky, vcelku 250 96 2 15-20
Červená repa, vcelku 650 + 400 96 2 60-70
Kaleráb/zeler/fenikel, na‐
krájané
550 96 2 35-40
Cukiny, nakrájané 400 96 2 20-25
Mrkva, nakrájaná 550 96 2 35-40
Rozmrazovanie zeleniny 550 96 2 35
Rozmrazovanie a varenie
zeleniny
650 60 2 35-40
Blanšírovanie zeleniny 250 96 2 12-15
Blanšírovanie strukovín 250 96 2 20-22
Strukoviny, mrazené 650 96 2 30-40
Kurča (prsia) 500 96 2 30-40
Šunka Prosciutto (1 000 g) 650 96 2 50-75
Údené bravčové karé
(600 - 1 000 g)
650 96 2 45-55
Plnená paprika 500 96 2 30-40
Párky / teľacie klobásky 250 85 2 15-20
Sekanú zohrievajte v plát‐
koch s hrúbkou 1 cm
400 96 2 20-25
Fileta z ryby
(pribl. 1000 g)
650 96 2 35-40
SLOVENSKY 3
Pokrm
Množstvo vody
(ml)
Teplota (°C) Úroveň v rúre
Čas
1)
(min.)
Filé z halibuta
(pribl. 300 g)
300 80 2 15-20
Rybie filé, mrazené
(500 - 800 g)
650 96 2 30-40
Pstruh (170 - 300 g) 400 85 2 15-25
Puding/nákyp v jednotli‐
vých formách
500 96 2 25-35
Egg royale (vajcia na krá‐
ľovský spôsob)
500 96 2 25-35
Parené buchty 500 96 2 30-35
Vajcia namäkko 200 96 2 9-12
Vajcia stredne natvrdo 200 96 2 13-15
Vajcia natvrdo 200 96 2 16-20
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
Tabuľka Intenzívna para
Pokrm
Intenzívna para
(množstvo vody približne 300 ml)
Teplota (ºC)
Čas
1)
(min.)
Úroveň v rúre
Puding / nákypy v jed‐
notlivých miskách
2)
90
40 - 45 1
Pečené vajcia
3)
90
35 - 45 1
Terina
4)
90 40 - 50 1
Tenké rybie filé 85 15 - 25 1
Hrubé rybie filé 90 25 - 35 1
Malá ryba do 350 g 90 25 - 35 1
Celá ryba do 1 kg 90 35 - 45 1
Opätovné zohrievanie
Knedle 110 20 - 30 1
Cestoviny 110 15 - 20 1
Ryža 110 15 - 20 1
Jedlá na tanieri 110 15 - 20 1
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
2)
Pokračujte ďalšiu polhodinu so zatvorenými dvierkami
3)
Pokračujte ďalšiu polhodinu so zatvorenými dvierkami
4)
Pokračujte ďalšiu polhodinu so zatvorenými dvierkami
4
www.aeg.com
Tabuľka Horúca para
Pečenie vo viacerých úrovniach
Pokrm
Varenie v horúcej pare
(max. 250 ml vody)
Teplota (°C)
Čas
(min.)
Úroveň v rúre
Zohriatie jedla, 6 tanierov s priemerom
24 cm
110 15-20 2 a 4
Pečené bravčové (1 000 g) 180 90-100 2
Hovädzie pečené (1 000 g) 180 90-100 2
Pečené teľacie (1 000 g) 180 80-90 2
Sekaná hrubá (500 g) 180 30-40 2
Párky / teľacie klobásky 85 15-20 2
Údené bravčové karé marinované 2 ho‐
diny (600 - 1 000 g)
185 60 - 70 2
Kurča (1 000 g) 200 45 - 55 2
Kačica (1 500 - 2 000 g) 180 60 - 75 2
Hus (3 000 g) 170 130 - 170 1
Rybie filé 90 20 - 30 2
Zapekané zemiaky, gratinované zemia‐
ky s pórom
190 40 - 50 2
Cestovinový nákyp 180 35 - 45 2
Lasagne 180 45 - 50 2
Rôzne druhy chleba (500 - 1 000 g) 180 - 190 50 - 60 2
Pečivo (40 - 60 g) 210 - 220 20 - 25 3
Predpečené pečivo (30 - 40 g) 220 10 - 15 3
Predpečené pečivo,
mrazené (30 - 40 g)
220 10 - 15 3
Predpečené bagety (40 - 50 g) 200 10 - 15 3
Predpečené bagety,
mrazené (40 - 50 g)
200 10 - 15 3
Pečené mäso pred zohrievaním narežte na plát‐
ky. Údaje uvedené v tabuľke sú iba orientačné.
Presné hodnoty závisia od veľkosti a množstva
potravín.
PEČENIE MÚČNYCH POKRMOV
Všeobecné pokyny
Vaša nová rúra na pečenie môže pri pečení
fungovať inak ako spotrebič, ktorý ste použí‐
vali doteraz. Prispôsobte svoje zvyčajné na‐
stavenia (teplota, čas prípravy jedla) a úrovne
v rúre hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhších časoch pečenia môžete približne
10 minút pred uplynutím času pečenia rúru vy‐
pnúť a využiť tak zvyškové teplo rúry.
Keď pripravujete mrazený pokrm, plechy v rúre
sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď ple‐
chy znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Výrobca odporúča, aby ste prvýkrát použili
nižšiu teplotu.
SLOVENSKY 5
Ak nemáte k dispozícii informácie pre konkrét‐
ny recept, riaďte sa pokynmi pre veľmi podob‐
ný pokrm.
Ak pečiete koláče na viacerých úrovniach, čas
pečenia môžete predĺžiť o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych úrovniach spo‐
čiatku neopečú rovnako dohneda. V takomto
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely
sa vyrovnajú počas pečenia.
TIPY NA PEČENIE
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Spodok koláča nie je dosta‐
točne prepečený.
Úroveň roštu/plechu nie je
správna.
Koláč vložte do nižšej úrovne
v rúre.
Koláč je nízky a je vlhký, maz‐
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Teplota rúry je príliš vysoká.
Pri ďalšom pečení nastavte o
niečo nižšiu teplotu v rúre.
Koláč je nízky a je vlhký, maz‐
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Príliš krátky čas pečenia.
Nastavte dlhší čas pečenia.
Čas pečenia nie je možné
skrátiť nastavením vyšších te
plôt.
Koláč je nízky a je vlhký, maz‐
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
V ceste je príliš veľa tekutiny.
Použite menej tekutiny. Dá‐
vajte pozor na časy miesenia,
predovšetkým pri použití ku‐
chynských spotrebičov.
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka.
Pri ďalšom pečení nastavte
vyššiu teplotu v rúre.
Koláč je príliš suchý. Príliš dlhý čas pečenia.
Pri ďalšom pečení nastavte
kratší čas pečenia.
Koláč zhnedol nerovnomerne.
Teplota v rúre je príliš vysoká
a čas pečenia je príliš krátky.
Nastavte nižšiu teplotu peče‐
nia v rúre a predĺžte čas pe
čenia.
Koláč zhnedol nerovnomerne.
Zmes nie je rovnomerne roz‐
ložená.
Zmes cesta rozotrite po ple‐
chu rovnomerne.
Koláč sa za nastavený čas
neupečie.
Teplota rúry je príliš nízka.
Pri ďalšom pečení nastavte o
niečo vyššiu teplotu v rúre.
PEČENIE MÚČNYCH POKRMOV NA
JEDNEJ ÚROVNI
Funkcia ohrevu: Skutočné teplovzdušné pečenie
Pečivo vo formách
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Kysnutá bábovka alebo brioška 1 160 - 170 50 - 60
Koláč Madeira/ovocné koláče 1 150 - 170 70 - 90
Fatless sponge cake/piškótový
koláč bez tuku
1 160 - 180 25 - 40
6
www.aeg.com
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Korpus z krehkého cesta 2
170 - 190
1)
10 - 25
Korpus z piškótového cesta 2 150 - 170 20 - 25
Jablková torta obložená 1 160 - 180 50 - 60
Apple pie / Jablkový koláč (2
formy, priemer 20 cm, rozmiest‐
nené po uhlopriečke)
1 180 - 190 65 - 80
Pikantná torta (napr. slaný lo‐
trinský koláč)
2 170 - 190 30 - 70
Tvarohová torta/koláč 1 160 - 180 60 - 90
1)
Rúru predhriať
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Pletenec/veniec z kysnutého ce‐
sta
1 160 - 180 30 - 40
Vianočka 1 160 - 180 40 - 60
Chlieb (ražný chlieb) 1 180 - 200 45 - 60
Veterníky/Zákusky z odpaľova‐
ného cesta
2 170 - 190 30 - 40
Piškótová roláda 2
200 - 220
1)
8 - 15
Koláč s mrveničkou, suchý 2 160 - 180 20 - 40
Maslový/cukrový koláč (flan) 2
180 - 200
1)
15 - 30
Ovocný koláč (flan - kysnuté/pi‐
škótové cesto)
2 160 - 180 25 - 50
Ovocný koláč z krehkého cesta 2 170 - 190 40 - 80
Kysnutý koláč s jemnou plnkou
(napr. tvarohovou, smotanovou,
mandľovými lupienkami)
2 150 - 170 40 - 80
Pizza (s bohatým obložením) 2
190 - 210
1)
20 - 40
Pizza (tenká) 2
230
1)
12 - 20
Plochý chlieb 2
230
1)
10 - 20
Švajčiarske lístkové pečivo 2 190 - 210 35 - 50
Sušienky
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Sušienky z krehkého cesta 2 160 - 180 6 - 20
Striekané pečivo 2 160 10 - 40
Sušienky z piškótového cesta 2 160 - 180 15 - 20
SLOVENSKY 7
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Pečivo z bielka, snehové pusin‐
ky
2 80 - 100 120 - 150
Mandľové sušienky 2 100 - 120 30 - 60
Jemné kysnuté pečivo 2 160 - 180 20 - 40
Pečivo z lístkového cesta 2
180 - 200
1)
20 - 30
Pečivo 2 210 - 230 20 - 35
Small cakes/malé koláčiky (20
ks/plech)
2
170
1)
20 - 30
Pečenie na viacerých úrovniach – sušienky/malé koláčiky/pečivo/rožky
Pokrm Skutočné teplovzdušné
pečenie
2 úrovne
Teplota (°C) Čas (min.)
Sušienky z krehkého ce‐
sta
2 / 3 160 - 180 15 - 35
Striekané pečivo 2 / 3 160 20 - 60
Sušienky z piškótového
cesta
2 / 3 160 - 180 25 - 40
Pečivo z bielka, snehové
pusinky
2 / 3 80 - 100 130 - 170
Mandľové sušienky 2 / 3 100 - 120 40 - 80
Dánske kysnuté pečivo 2 / 3 160 - 180 30 - 60
Pečivo z lístkového cesta 2 / 3
180 - 200
1)
30 - 50
1)
Rúru predhriať.
SUFLÉ A ZAPEKANÉ JEDLÁ
Funkcia ohrevu: Skutočné teplovzdušné pečenie
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Cestovinový nákyp 1 180 - 200 30 - 50
Lasagne 1 180 - 200 25 - 40
Zapečená zelenina
1)
1 160 - 170 15 - 30
Zapekané bagety
1)
1 160 - 170 15 - 30
Sladké nákypy 1 180 - 200 40 - 60
Zapečené ryby 1 180 - 200 30 - 60
Plnená zelenina 1 160 - 170 30 - 60
Zapečené zemiaky 2 180 - 200 40 - 50
1)
Rúru predhriať
8
www.aeg.com
Tabuľka pre hotové mrazené pokrmy
Pokrm Funkcia ohrevu Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Mrazená pizza Skutočné teplo‐
vzdušné pečenie
3 podľa pokynov výrob‐
cu
podľa pokynov
výrobcu
Zemiakové lu‐
pienky
1)
(300 - 600 g)
Turbo gril 3 200-220 podľa pokynov
výrobcu
Bagety Skutočné teplo‐
vzdušné pečenie
3 podľa pokynov výrob‐
cu
podľa pokynov
výrobcu
Biskupský
chlebíček
Skutočné teplo‐
vzdušné pečenie
3 podľa pokynov výrob‐
cu
podľa pokynov
výrobcu
1)
Počas prípravy 2-krát až 3-krát obráťte.
PEČENIE MÄSA
Na pečenie používajte teplovzdorný riad urče
ný do rúry (pozrite si pokyny od výrobcu).
Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbo‐
kom pekáči alebo na drôtenom rošte umiest‐
nenom nad hlbokým pekáčom (ak je k dispo‐
zícii).
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Ta‐
kto zostane mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré majú zhnednúť ale‐
bo získať kôrku, možno piecť v pekáči bez po‐
krievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s hmot‐
nosťou aspoň 1 kg.
Aby ste zabránili pripáleniu štiav alebo tuku,
prilejte do hlbokého pekáča trochu vody.
Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby peče‐
nia podľa potreby obráťte.
Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu niekoľko‐
krát podlejte počas pečenia vlastnou šťavou.
Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Spotrebič môžete vypnúť asi 10 minút pred
ukončením pečenia a využiť tak zvyškové tep‐
lo.
TABUĽKA PRE PEČENIE MÄSA
Funkcia ohrevu: Skutočné teplovzdušné pečenie
Bravčové
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota
(°C)
Čas
(min.)
Pliecko, krkovička, stehno 1000 - 1500 1 170 - 190 90 - 120
Kotleta, údené bravčové za‐
dné
1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Sekaná 750 - 1000 1 180 - 200 45 - 60
Bravčové kolená (predvare‐
né)
750 - 1000 1 170 - 190 90 - 120
Hovädzie mäso
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas
(min.)
Dusené mäso v pekáči 1000 - 1500 1 180 - 200 120 - 150
SLOVENSKY 9
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas
(min.)
Hovädzie pečené alebo ro‐
štenka
na cm hrúbky 1
210 - 230
1)
6 - 9
na cm hrúb‐
ky
1)
Rúru predhriať
Teľacie mäso
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas
(min.)
Dusené mäso v pekáči 1000 - 1500 1 170 - 190 150 - 120
Teľacie koleno 1500 - 2000 1 170 - 190 120 - 150
Jahňacie mäso
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas
(min.)
Jahňacie stehno 1000 - 1500 1 170 - 190 75 - 120
Jahňací chrbát 1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Rýchlo pečené jedlá na pekáči
Pokrm Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas (min.)
Klobásky „Cordon bleu“ 1
220 - 230
1)
5 - 8
Malé klobásky 1
220 - 230
1)
12 - 15
Rezeň alebo kotleta, obaľované 1
220 - 230
1)
15 - 20
Mäsové krokety 1
210 - 220
1)
15 - 20
Ryba (v pare)
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas (min.)
Celá ryba 1000 - 1500 1 210 - 220 45 - 75
Hydina
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas (min.)
Mladé kurča 1000 - 1500 1 190 - 210 45 - 75
Kurča, polovica na 400 - 500 1 200 - 220 35 - 50
Porciovaná hydina na 200 - 250 1 200 - 220 35 - 50
Kačka 1500 - 2000 1 180 - 200 75 - 105
10
www.aeg.com
Zverina
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas (min.)
Zajačí chrbát, zajačie steh‐
no
do 1000 1
220 - 230
1)
25 - 40
Srnčí chrbát 1500 - 2000 1 210 - 220 75 - 105
Srnčie alebo jelenie stehno 1500 - 2000 1 200 - 210 90 - 135
POMALÉ PEČENIE
Funkcia Pomalé pečenie je vhodná, ak chcete
pripraviť šťavnaté kúsky jemného chudého
mäsa a rýb.
Funkciu Pomalé pečenie nepoužívajte na du‐
sené mäso ani mastné bravčové pečené mä‐
so.
V prípade funkcie Pomalé pečenie pripravujte
pokrm vždy bez pokrievky.
Pri použití funkcie Pomalé pečenie rúra do‐
siahne prednastavenú teplotu a zaznie zvuko‐
vý signál. Potom sa rúra automaticky nastaví
na nižšiu teplotu a pokračuje v pečení.
Príprava pokrmov s funkciou Pomalé pečenie :
1.
Mäso najprv v panvici prudko opečte pri veľ‐
mi vysokej teplote.
2.
Mäso položte na pekáč alebo priamo na
drôtený rošt.
3.
Pod rošt vložte pekáč na zachytávanie tuku.
4.
Rošt vložte do rúry.
5.
Nastavte funkciu Pomalé pečenie .
V prípade potreby zmeňte teplotu a pokra‐
čujte v pečení, kým pokrm nie je hotový (po‐
zri tabuľku pre Pomalé pečenie ).
Hovädzie mäso
Pokrm na pečenie
Hmotnosť
(g)
Prudké ope‐
čenie z kaž‐
dej strany
(min.)
Teplota
(°C)
Úroveň
v rúre
Čas
(min.)
Filé, stredne pre‐
pečené
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Hovädzie pečené,
stredne prepeče‐
1000 - 1500 4 80 - 90 1 180 - 240
Teľacie mäso
Pokrm na pečenie Hmotnosť (g)
Prudké ope
čenie z kaž‐
dej strany
(min.)
Teplota (°C)
Úroveň
v rúre
Čas (min.)
Ružové filé 1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 120
Karé, v celku 1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
SLOVENSKY 11
Bravčové
Pokrm na pečenie Hmotnosť (g)
Prudké ope
čenie z kaž‐
dej strany
(min.)
Teplota (°C)
Úroveň
v rúre
Čas (min.)
Ružové filé 1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Karé, v celku 1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
GRIL
Gril s nastavením maximálnej teploty
Gril používajte pri zatvorených dvier‐
kach rúry.
Keď grilujete, používajte grilovací rošt aj
plech/pekáč.
Čas grilovania je len orientačný.
Tabuľka grilovania
Pokrm Úroveň v rúre Doba pečenia (min.)
1. strana 2. strana
Mäsové krokety 3 8 - 10 6 - 8
Bravčová panenka 2 10 - 12 6 - 10
Klobásy 3 8 - 10 6 - 8
Hovädzie a teľacie steaky 3 6 - 7 5 - 6
Hovädzie filé, rozbif (približne 1 kg) 2 10 - 12 10 - 12
Toast / hrianky
1)
3 4 - 6 3 - 5
Obložené hrianky 2 8 - 10 ---
1)
Použite grilovací rošt bez plechu
TURBO GRIL
Funkcia ohrevu: Turbo gril
Pokrm Teplota (°C) Úroveň v rúre Čas
(min.)
otočte po...
(min.)
Plech Rošt rúry
Kurča (900 - 1 000 g) 180 - 200 1 2 50 - 60 25 - 30
Plnená bravčová roláda
(2 000 g)
180 - 200 1 2 90 - 95 45
Cestovinový nákyp 180 --- 2 30 ---
Gratinované pečené ze‐
miaky
200 --- 2 20 - 23 ---
Zapečené knedličky 180 --- 2 20 - 23 ---
Karfiol s holandskou
omáčkou
200 --- 2 15 ---
12
www.aeg.com
ODMRAZOVANIE
Funkcia ohrevu: Rozmrazovanie (nasta‐
venie teploty: 30 °C)
Rozbaľte jedlo a položte ho v tanieri na rošt
zasunutý v 1. úrovni zdola.
Aby sa skrátil čas rozmrazovania, ničím ho
neprikrývajte.
Tabuľka pre rozmrazovanie
Pokrm Čas (min.) Dodatočný
čas rozmrazo‐
vania (v min.)
Poznámka
Kurča, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Kurča položte na prevrátený tanierik po‐
ložený vo veľkom tanieri.
Po uplynutí polovice času obráťte
Mäso, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Po uplynutí polovice času obráťte
Mäso, 500 g 90 - 120 20 - 30 Po uplynutí polovice času obráťte
Pstruh, 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Jahody, 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Maslo, 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Smotana, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Smotanu vyšľahajte, kým je miestami
ešte mierne zmrazená.
Torta, 1 400 g 60 60 ---
ZAVÁRANIE
Funkcia ohrevu: Zaváranie
Používajte len zaváracie poháre rovnakej veľ‐
kosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím vieč‐
kom ani s bajonetovým uzáverom alebo ple‐
chovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
Na plech na pečenie nedávajte viac než šesť
jednolitrových zaváracích pohárov.
Poháre naplňte do rovnakej úrovne a zatvorte
svorkou.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do plechu na pečenie nalejte približne 1/2 litra
vody, aby sa v rúre vytvorila dostatočná vlh‐
kosť.
Keď kvapalina v pohároch začne slabo vrieť
(pri 1-litrových nádobách približne po 35 – 60
minútach), vypnite rúru alebo znížte teplotu na
100 °C (pozri tabuľku).
Tabuľka pre zaváranie – bobuľovité plody
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri
100 °C (v min.)
Jahody, brusnice, maliny, zrelé
egreše
160 - 170 35 - 45 ---
Nezrelé egreše 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Tabuľka pre zaváranie - ovocie s kôstkou
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri
100 °C (v min.)
Hrušky, dule, slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
SLOVENSKY 13
Tabuľka pre zaváranie - zelenina
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri
100 °C (v min.)
Mrkva
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 ---
Miešaná zelenina 160 - 170 50 - 60 15
Kaleráb, hrach, špargľa 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Po vypnutí rúry pokrm nechajte v rúre
CHLIEB
Do zásuvky pridajte 100 ml vody. Predohrev sa
neodporúča.
Druh pokrmu
Funkcia rúry na
pečenie
Úroveň v rú‐
re
Teplota (°C) Čas (min.)
Biely chlieb Chlieb 2 180 - 200 40 - 60
Bageta Chlieb 2 200 - 220 35 - 45
Brioška Chlieb 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Chlieb 2 200 - 220 35 - 45
Ražný chlieb Chlieb 2 190 - 210 50 - 70
Tmavý chlieb Chlieb 2 180 - 200 50 - 70
Celozrnný chlieb Chlieb 2 170 - 190 60 - 90
Informácie o akrylamidoch
Dôležité upozornenie Podľa najnovších
vedeckých poznatkov môžu akrylamidy
vznikajúce pri zapekaní jedla (predovšetkým u
jedál s obsahom škrobu) predstavovať
nebezpečenstvo pre zdravie. Preto vám
odporúčame pripravovať jedlá pri čo najnižších
teplotách a príliš jedlá nezapekať.
RECEPTY S FUNKCIOU SPRIEVODCA PEČENÍM
V ponuke Sprievodca pečením sú pokrmy rozde‐
lené do niekoľkých kategórií:
Bravčové/Teľacie
Hovädzie/Zverina/Jahňa
•Hydina
•Ryba
Koláč
Pizza/Pirohy/Chlieb
Dusené/Zapekané jedlá
Dezerty
•Prílohy
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Tieto automatické programy predstavujú optimál‐
ne nastavenia pre jednotlivé druhy mäsa alebo
iné pokrmy:
Mäsové programy s funkciou Hmotnostný pro‐
gram (ponuka Sprievodca pečením ) – Táto
funkcia automaticky vypočíta dobu prípravy
jedla. Ak ju chcete použiť, je potrebné zadať
hmotnosť jedla.
Receptový program (ponuka Sprievodca pe‐
čením ) – Táto funkcia používa pre pokrm vo‐
pred nastavené hodnoty. Pokrm pripravte
podľa receptu z tejto knihy.
14
www.aeg.com
Pokrmy Hmotnostný program
Pečené bravčové
Pečené teľacie
Dusené mäso
Pečená zverina
Pečené jahňacie
Celé kura
BRAVČOVÉ/TEĽACIE
Pečené bravčové
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosť medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 20 - 40 mm.
Úroveň v rúre: 1
Pečené teľacie
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosť medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4 cm hru‐
bé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy nakrájané na malé koc‐
ky
4 kusy stonkového zeleru nakrájané na malé
kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných, nakrája‐
ných na kocky a s odstránenou tvrdou časťou
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a nahrubo
nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
3 stredne veľké cibule, ošúpané a najemno
nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a najemno na‐
krájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice masla a
poduste na ňom zeleninu. Zeleninu vyberte z pe‐
káča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a obaľte
múkou. Nadbytočnú múku oklepte. Zohrejte oli‐
vový olej a plátky osmažte do zlatista pri stred‐
nom výkone. Vyberte mäso a vylejte prebytočný
olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml vína, pre‐
miešajte, potom tekutinu prelejte do malého hr‐
nca a nechajte chvíľu povrieť. Pridajte 250 ml
mäsového vývaru, petržlenovú vňať, tymian, ore‐
gano a nakrájané paradajky. Osoľte a okoreňte.
Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte mäso
a polejte ho omáčkou. Pekáč zakryte vekom a
vložte do rúry.
Čas pečenia: 120 minút
Úroveň v rúre: 1
Sekaná
Prísady:
2 suché rožky
•1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
750 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
•2 vajcia
SLOVENSKY 15
soľ, čierne korenie a paprika
plátky slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom vodu vy‐
žmýkajte. Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte,
poduste a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
Zmiešajte mleté mäso, vajcia, vyžmýkané rožky
a cibuľu. Okoreňte soľou, korením a paprikou,
umiestnite na pekáč a pokryte plátkami slaniny.
Pridajte trochu vody a vložte do rúry.
Čas pečenia: 70 minút
Úroveň v rúre: 1
HOVÄDZIE/ZVERINA/JAHŇA
Dusené mäso
Tento program nepoužívajte na hovä‐
dzie stehno bez kosti a bravčovú svieč‐
kovicu.
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosť medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Pečená zverina
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosť medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Pečené jahňacie
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosť medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 - 30 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Jahňacie stehno
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
•soľ
korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo 1 čajová
lyžička sušeného)
•voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite doňho oli‐
vový olej a mäso narežte. Osoľte a okoreňte.
Ošúpte strúčiky cesnaku, nakrájajte ho na plátky
a spolu s výhonkami rozmarínu ho vtlačte do zá
rezov v mäse.
Jahňacie stehno vložte do pekáča a pridajte vo‐
du. Dno by malo byť pokryté do výšky asi 10 –
15 mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas pečenia: 165 minút
Úroveň v rúre: 1
Pre parné rúry: do nádržky na vodu prilejte
500 ml vody.
HYDINA
Celé kura
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti medzi 900 a 2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do teplovzdornej nádoby a okoreňte
podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso obráťte.
Zobrazí sa upozornenie.
Úroveň v rúre: 1
Kuracie stehná
Prísady:
4 kuracie stehná po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
16
www.aeg.com
250 g na plátky nakrájaných konzervovaných
húb
20 g múky
Príprava:
Kuracie stehná očistite a položte na pekáč. Zvyš‐
né prísady zmiešajte a zmesou polejte kuracie
stehná.
Čas pečenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
Kohút na víne
Prísady:
•1 kurča
•soľ
korenie
1 polievková lyžica múky
50 g očisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 výhonok tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených kozákov
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite, ochuťte soľou a korením a posyp‐
te múkou.
V pekáči zohrejte očistené maslo a kurča osmaž‐
te zo všetkých strán. Prilejte biele víno, kurací
vývar a sójovú omáčku a priveďte do varu.
Pridajte petržlenovú vňať, tymian, slaninu, huby,
šalotku a cesnak.
Priveďte znovu do varu, prikryte pokrievkou a
vložte do rúry.
Čas pečenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
RYBA
Dusený losos
Prísady:
•400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok
4 filety lososa
•šťava z citróna
soľ a korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vňať čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte ich, rozštvrťte a varte v
osolenej vode 25 minút. Potom ich osušte a na‐
krájajte na plátky.
Cibuľku umyte a najemno nasekajte. Ošúpte
strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na malé kúsky.
Cibuľu a cesnak zmiešajte s posekanými para
dajkami.
Lososové filety pokropte citrónovou šťavou a ne‐
chajte ich marinovať. Potom ich osušte, osoľte a
okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a dajte ich do vy‐
mastenej teplovzdornej nádoby, okoreňte a na
vrch položte lososa.
Polejte zeleninovým vývarom a bielym vínom. Na
vrch nasypte rozmarín a tymian.
Čas pečenia: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Pre parné rúry: do nádržky prilejte 250 ml vo‐
dy.
Pošírovaný ryby (pstruh)
Prísady:
4 pstruhy, približne 250 g
•soľ
korenie
citrónová šťava
Príprava:
Pstruhy umyte a osušte. Potom ich zvnútra aj
zvonka pokvapkajte citrónovou šťavou. Nechajte
ich chvíľu nasiaknuť šťavu a potom ich posoľte a
okoreňte. Potom vložte ryby do nádoby s dierko‐
vanou vložkou.
Množstvo vody potrebné do zásuvky na vodu:
400 ml
Čas pečenia: 30 minút
Úroveň v rúre: 2
KOLÁČ
Sladký koláč
Prísady:
SLOVENSKY 17
2 plátky originálneho švajčiarskeho lístkového
cesta alebo odpaľovaného cesta (vyrolované‐
ho do štvorca)
50 g pomletých lieskových orechov
1,2 kg jabĺk
•3 vajcia
300 ml smotany
70 g cukru
Príprava:
Cesto položte na dobre vymastený plech na pe‐
čenie a spodok poprepichujte vidličkou. Liesko
orechy rovnomerne posypte po ceste. Jablká
ošúpte, odstráňte jadrovníky a potom jablká na‐
krájajte na 12 plátkov. Plátky rovnomerne rozlož‐
te na ceste. Zmiešajte vajcia, smotanu, cukor a
vanilkový cukor a zmes vylejte na jablká.
Čas pečenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
•250 g masla
•200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•4 vajcia
•150 g múky
150 g škrobu
1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Iné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor, citrónovú
kôru, vanilkový cukor a soľ a vymiešajte do peni‐
sta. Potom pridajte vajcia po jednom a znova vy‐
miešajte.
Do zmesi pridajte prášok na pečenie rozmiešaný
s múkou a škrobom a dobre premiešajte.
Cesto vložte do vymastenej a strúhankou vysy‐
panej formy na pečenie, rovnomerne rozotrite a
vložte do rúry.
Po upečení zmiešajte citrónovú šťavu a práškový
cukor. Upečený koláč vyklopte na alobal.
Alobal na okrajoch koláča zahnite nahor, aby
žiadna tekutina nemohla vytiecť. Koláč poprepi‐
chujte tenkou drevenou paličkou a rovnomerne
potrite štetcom namočeným do citrónovej polevy.
Polevu nechajte vsiaknuť do koláča.
Čas pečenia: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
Mrkvový koláč
Prísady do zmesi:
150 ml slnečnicového oleja
100 g hnedého cukru
•2 vajcia
75 g sirupu (melasy)
175 g múky
1 čajová lyžička škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička prášku na pečenie
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
75 g sultánok
25 g strúhaného kokosu
Prísady na polevu:
50 g masla
150 g smotanového syra
40 g kryštálového cukru
mleté lieskové oriešky
Iné:
Okrúhla vymastená otváracia forma na peče‐
nie s priemerom 22 cm
Príprava:
Slnečnicový olej, hnedý cukor, vajcia a sirup vy‐
miešajte do krémovej zmesi. Zvyšok prísad po‐
tom primiešajte do zmesi.
Zmes vylejte na vymastený plech na pečenie.
Čas pečenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Zmiešajte maslo, smotanový syr a kryštálový cu‐
kor (v prípade potreby pridajte trochu mlieka, aby
sa zmes dala rozotierať).
Keď koláč vychladne, rozotrite po ňom zmes a
posypte ju mletými lieskovými orechmi.
Vianočka
Prísady na cesto:
650 g múky
20 g droždia
200 ml vlažného mlieka
40 g cukru
•soľ
18
www.aeg.com
5 vaječné žĺtky
200 g mäkkého masla
Prísady na plnku:
250 g nasekaných lieskových orieškov
20 g strúhanky
1 čajová lyžička mletého zázvoru
•50 ml mlieka
60 g medu
30 g roztopeného masla
•20 ml rumu
Prísady na posypanie:
1 vaječný žĺtok
malé množstvo mlieka
50 g mandľových lupienkov
Do misky na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom, trochou
cukru a s trochou múky z okrajov, poprášte mú‐
kou a uložte na teplom mieste, aby zmes vykys‐
la, až kým sa na múčnom poprašku nevytvoria tr‐
hliny.
Zvyšný cukor pridajte na okraj múky. Všetky prí‐
sady vymieste na vláčne kysnuté cesto. Cesto
nechajte kysnúť na teplom mieste, až kým nevy‐
kysne na dvojnásobnú veľkosť.
Potom zmiešajte všetky prísady na náplň.
Cesto rozdeľte na tretiny a každú z nich vyvaľkaj‐
te na dlhý obdĺžnik. Na každý obdĺžnik rozotrite
tretinu náplne a potom kúsky cesta zrolujte.
Z týchto troch kúskov cesta vytvorte pletenec.
Povrch pletenca potrite zmesou vaječného žĺtka
a mlieka a posypte ho mandľovými lupienkami.
Čas pečenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
Kysnutá bábovka
Prísady na korpus:
•500 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (približne 8
g)
80 g práškového cukru
•150 g masla
•3 vajcia
2 zarovnané čajové lyžičky soli
150 ml vlažného mlieka
70 g hrozienok (vopred namočte na hodinu do
20 ml višňového likéru)
Prísady na posypanie:
50 g lúpaných celých mandlí
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku, sušené
kvasnice, práškový cukor, maslo, vajcia, soľ a
mlieko a vymieste jemné cesto. Cesto v nádobe
zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu.
Namočené hrozienka ručne vmiešajte do cesta.
Do každej priehlbiny vymastenej a vymúčenej
formy na bábovku vložte jednu mandľu.
Potom cesto vytvarujte do tvaru párku a umiest‐
nite do formy. Zakryte a znovu nechajte kysnúť
45 minút.
Čas pečenia: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
Brownies - čok. sušienky
Prísady:
250 g horkej čokolády
250 g masla
375 g cukru
2 balenia vanilkového cukru (približne 16 g)
1 štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g vlašských orechov
250 g múky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
Príprava:
Čokoládu nalámte na väčšie kúsky a rozpustite
ju vo vodnom kúpeli.
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a vodu vymie‐
šajte do krémovej zmesi, pridajte vajcia a rozto‐
penú čokoládu.
Vlašské orechy nahrubo posekajte, zmiešajte s
múkou a práškom na pečenie a vmiešajte ich do
čokoládovej zmesi.
Hlboký plech na pečenie vysteľte papierom na
pečenie, nalejte naň zmes a rozotrite.
Čas pečenia: 50 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier na peče‐
nie a nakrájajte na štvorce.
Muffiny
Prísady:
150 g masla
150 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
kôra z jedného nenavoskovaného citróna
SLOVENSKY 19
•2 vajcia
•50 ml mlieka
25 g škrobu
•225 g múky
10 g prášku na pečenie
1 fľaša višní (375 g)
225 g čokoládových lupienkov
Iné:
Papierové formičky, priemer približne 7 cm
Príprava:
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru z jedné‐
ho nenavoskovaného citróna vymiešajte na kré‐
movú zmes. Pridajte vajcia a znovu dôkladne vy‐
miešajte.
Zmiešajte kukuričný škrob, múku a prášok na pe‐
čenie a primiešajte do zmesi spolu s mliekom.
Višne sceďte a vmiešajte ich do zmesi spolu s
čokoládovými lupienkami.
Zmes nalejte do papierových formičiek, ktoré na‐
ukladáte na plech na pečenie a plech vložte do
rúry.
Čas pečenia: 40 minút
Úroveň v rúre: 2
Piškótový koláč
Prísady:
•4 vajcia
2 polievkové lyžice horúcej vody
50 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•100 g cukru
•100 g múky
100 g škrobu
2 zarovnané čajové lyžičky prášku na pečenie
Iné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm, vystlaná papierom na pečenie.
Príprava:
Oddeľte žĺtka od bielkov. Vaječné žĺtka s horúcou
vodou, 50 g cukru, vanilkovým cukrom a soľou
vyšľahajte do penista. Vaječné bielka šľahajte so
100 g cukru, až kým sa netvoria kopčeky.
Preosejte múku, kukuričný škrob a prášok na pe‐
čenie.
Opatrne zmiešajte vaječné bielka a žĺtka. Potom
jemne vmiešajte múkovú zmes. Cesto prelejte do
formy na pečenie, rovnomerne rozotrite a vložte
do rúry.
Čas pečenia: 30 minút
Úroveň v rúre: 2
PIZZA/PIROHY/CHLIEB
Pizza
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
300 g múky
3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných paradajok
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra Feta
oregano
Iné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrvte v miske a rozpustite vo vlažnej
vode. Pridajte múku s primiešanou soľou a olej.
Prísady mieste až dovtedy, kým cesto nie je
vláčne a neoddeľuje sa od misy. Cesto potom
nechajte vykysnúť, kým nebude mať dvojnásob‐
ný objem.
Cesto vyvaľkajte a položte ho na vymastený
plech na pečenie. Vidličkou poprepichujte.
Postupne ukladajte na cesto prísady obloženia.
Čas pečenia: 25 minút
Úroveň v rúre: 2
Cibuľový koláč
Prísady na cesto:
300 g múky
20 g droždia
125 ml vlažného mlieka
•1 vajce
50 g masla
3 g soli
Prísady do obloženia:
750 g cibule
250 g slaniny
•3 vajcia
250 g kyslej smotany
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KS8100001M Recipe book

Typ
Recipe book