Ako používať tabuľky pečenia
• Pri prvom pečení odporúčame použiť nižšiu teplotu.
• Ak nedokážete nájsť nastavenia pre konkrétny recept, vyhľadajte čo najbližšie nastavenia.
•Ak pečiete koláče na viacerých úrovniach, čas pečenia môžete predĺžiť o 10 až 15 minút.
•Koláče a pečivo sa pri rôznych výškach spočiatku neopečú rovnako dohneda. V takomto prí-
pade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas pečenia.
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Koláč nie je v spodnej časti do-
statočne prepečený
Nevhodná úroveň rúry Umiestnite koláč nižšie
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody)
Príliš vysoká teplota Použite o niečo nižšiu teplotu
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody)
Príliš krátky čas pečenia
Nastavte dlhší čas pečenia. Čas
pečenia nie je možné skrátiť zvý-
šením teploty pečenia
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody)
Príliš vlhké cesto
Použite menej tekutiny. Dodržia-
vajte časy miesenia, predovšet-
kým pri použití kuchynských spo-
trebičov
Koláč je príliš suchý Teplota rúry je príliš nízka Nastavte vyššiu teplotu rúry
Koláč je príliš suchý Príliš dlhý čas pečenia Skráťte čas pečenia
Koláč je nerovnomerne hnedý
Príliš vysoká teplota a príliš krát-
ky čas pečenia
Nastavte o niečo nižšiu teplotu
pečenia a predĺžte čas pečenia
Koláč je nerovnomerne hnedý
Zmes nie je rovnomerne rozlože-
ná
Cesto rovnomerne rozotrite po
plechu
Koláč sa v danom čase nedope-
čie
Príliš nízka teplota pečenia
Použite o niečo vyššiu teplotu rú-
ry
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni:
Pečivo vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Bábovka alebo
brioška
Teplovzdušné pe-
čenie
1 150-160 0:50-1:10
Koláč Madeira/
ovocné koláče
Teplovzdušné pe-
čenie
1 140-160 1:10-1:30
Piškótový koláč Teplovzdušné pe-
čenie
2 140 0:35-0:50
Piškótový koláč Tradičné pečenie 2 160 0:35-0:50
Korpus z krehkého
cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
2
170-180
1)
0:10-0:25
10 Užitočné rady a tipy