UŽITOČNÉ RADY A TIPY
VAROVANIE
Pozrite si príslušné bezpečnostné poky‐
ny.
VNÚTORNÁ STRANA DVIEROK
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej
strane dvierok nájsť:
• čísla jednotlivých úrovní v rúre (pri vybraných
modeloch)
• informácie o funkciách ohrevu, odporúčané
úrovne a teploty pre typické jedlá (pri vybra‐
ných modeloch).
Teplota a časy pečenia uvedené v ta‐
buľke sú iba orientačné. Závisia od kon‐
krétneho receptu, množstva a kvality
použitých prísad.
VARENIE V PARE
Riad na varenie v pare
• Používajte iba kuchynský riad odolný voči te‐
plu a korózii.
• Vhodný je aj riad z chrómovej ocele (ktorý sa
pri niektorých modeloch dodáva so spotrebi‐
čom).
Úrovne v rúre
• Správne úrovne v rúre sú uvedené v tabuľke
nižšie. Úrovne v rúre počítajte smerom odspo‐
du nahor.
Všeobecné poznámky
• Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri vare‐
ní veľkého množstva jedla pridajte v prípade
potreby vodu.
• Jedlo vložte do vhodných varných nádob a
nádoby položte do príslušnej úrovne rúry. Me‐
dzi jednotlivými úrovňami nechajte istú vzdia‐
lenosť, aby sa mohla para dostať ku každej
nádobe.
• Po každom použití vylejte vodu zo zásuvky na
vodu, pričom prepojte hadice a výrobník pary.
Pozrite si časť „Starostlivosť a čistenie“.
Poznámky k tabuľke pre varenie v pare
• V tabuľke sú uvedené údaje pre typické jedlá.
• Teplota a čas sú iba orientačné a závisia na
zložení, veľkosti, množstve jedla a na kuchyn‐
skom riade.
• Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš recept,
zvoľte nastavenie pre podobný recept.
• Ak v tabuľke nie je uvedené inak, vložte pokrm
do studenej rúry.
• Keď varíte ryžu, použite pomer vody k ryži
1,5:1 - 2:1, pretože ryža absorbuje vodu.
TABUĽKA VARENIA V PARE
Voda v zásuvke na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
Uvádzané časy sú orientačné
VLHKÁ PARA
VAROVANIE
Spotrebič neotvárajte, keď je táto funk‐
cia aktívna. Hrozí nebezpečenstvo po‐
pálenín.
Funkcia je vhodná pre všetky typy jedla - čerstvé
a mrazené. Tepelne upravovať, zohrievať, roz‐
mrazovať, variť vo vodnom kúpeli alebo blanšíro‐
vať možno zeleninu, mäso, ryby, cestoviny, ryžu,
kukuricu, krupicu a vajcia.
Varenie menu: Môžete pripraviť naraz celé me‐
nu. Aby ste zabránili nedovareniu alebo prevare‐
niu pokrmov, vyberte si také pokrmy, ktoré si vy‐
žadujú podobné časy varenia. Použite najväčšie
množstvo vody určené pre daný pokrm. Jedlá vo
vhodných nádobách položte na rošty rúry. Me‐
dzeru medzi riadmi upravte tak, aby mohla cirku‐
lovať para.
2
www.aeg.com