Electrolux EVY9741AAX Recipe book

Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
SK KNIHA RECEPTOV NÁVOD NA POUŽÍVANIE
UŽITOČNÉ RADY A TIPY
VNÚTORNÁ STRANA DVIEROK
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej
strane dvierok nájsť:
čísla úrovní roštov,
informácie o funkciách ohrevu, odporúčané
úrovne a teploty pre typické jedlá.
Teplota a časy pečenia uvedené v ta‐
buľke sú iba orientačné. Závisia od kon‐
krétneho receptu, množstva a kvality
použitých prísad.
VARENIE V PARE
Riad na varenie v pare
Používajte iba kuchynský riad odolný voči te‐
plu a korózii alebo nádoby s chrómovej ocele
(platí iba pre niektoré modely).
Úrovne v rúre
Správne úrovne v rúre sú uvedené v tabuľke
nižšie. Úrovne v rúre počítajte smerom odspo‐
du nahor.
Všeobecné poznámky
Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri vare‐
ní veľkého množstva jedla pridajte v prípade
potreby vodu.
Jedlo vložte do vhodných varných nádob a
nádoby položte do príslušnej úrovne rúry. Ui‐
stite sa, že medzi úrovňami je istá vzdiale‐
nosť, aby mohla para obiehať okolo každej
nádoby.
Po každom použití vylejte vodu zo zásuvky na
vodu, pričom prepojte hadice a výrobník pary.
Pozrite si kapitolu „Ošetrovanie a čistenie“.
Poznámky k tabuľkám pre varenie v pare
V tabuľke sú uvedené údaje pre typické jedlá.
Teplota a čas sú iba orientačné a závisia od
typu, veľkosti, množstve jedla a od kuchynské‐
ho riadu.
Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš recept,
použite údaje pre podobný recept.
Ak sú v tabuľke uvedené iné údaje, vložte po
krm do studenej rúry.
Pri varení ryže použite vodu k ryži v pomere
1.5:1 – 2:1, pretože ryža absorbuje vodu.
TABUĽKY PRE VARENIE V PARE
VAROVANIE
Spotrebič neotvárajte, keď je táto funk‐
cia aktívna. Hrozí nebezpečenstvo po
pálenia.
Funkcia je vhodná pre všetky typy potravín - čer‐
stvé a mrazené. Môžete ju použiť na tepelnú
úpravu, zohrievanie, rozmrazovanie, varenie vo
vodnom kúpeli alebo blanšírovanie zeleniny, mä
sa, rýb, cestovín, ryže, kukurice, krupice a vajec.
Varenie menu: Môžete pripraviť naraz celé me‐
nu. Aby ste zabránili nedovareniu alebo prevare‐
niu pokrmov, vyberte si také pokrmy, ktoré si vy‐
žadujú podobné časy varenia. Použite najväčšie
množstvo vody určené pre daný pokrm. Pokrmy
vo vhodných nádobách položte na rošty rúry.
Vzdialenosť medzi nádobami upravte tak, aby
mohla cirkulovať para.
Sterilizácia
Pomocou tejto funkcie môžete sterilizovať
nádoby (napr. detské fľaštičky).
Čisté nádoby uložte do stredu roštu zasunuté‐
ho do 1. úrovne. Uistite sa, že otvory nádob
sú orientované smerom nadol v miernom uhle.
Do zásuvky na vodu pridajte maximálne
množstvo vody a nastavte čas 40 minút.
Zelenina
Pokrm Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minú‐
tach
Úroveň v rúre
Artičoky 96 800 50 - 60 1
Baklažán 96 450 15 - 25 1
Karfiol, vcelku 96 600 35 - 45 1
Karfiol, ružičky 96 500 25 - 30 1
Brokolica, celá 96 550 30- 40 1
2
www.electrolux.com
Pokrm Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minú‐
tach
Úroveň v rúre
Brokolica, ružič‐
ky
96 400 20 - 25 1
Huby krájané na
plátky
96 400 15 - 20 1
Hrášok 96 450 20 - 25 1
Fenikel 96 600 35 - 45 1
Mrkva 96 600 35 - 45 1
Kaleráb, prúžky 96 550 30 - 40 1
Paprika, prúžky 96 400 15 - 20 1
Pór, krúžky 96 500 25 - 35 1
Zelené fazuľky 96 550 35 - 45 1
Valeriánka poľ‐
ná, ružičky
96 450 20 - 25 1
Ružičkový kel 96 550 30 - 40 1
Červená repa 96 800 + 400 70 - 90 1
Hadomor špa‐
nielsky
96 600 35 - 45 1
Zeler, nakrájaný
na kocky
96 500 20 - 30 1
Špargľa, zelená 96 500 25 - 35 1
Špargľa, biela 96 600 35 - 45 1
Špenát, čerstvý 96 350 15 1
Lúpané paradaj‐
ky
96 350 15 1
Biela fazuľa 96 500 25 - 35 1
Kučeravá kapu‐
sta
96 400 20 - 25 1
Cukiny, nakrája‐
né na plátky
96 350 15 1
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
Prílohy
Pokrm Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Kysnuté knedle 96 600 30 - 40 1
Zemiakové kned‐
le
96 600 35 - 45 1
Neošúpané ze‐
miaky, stredné
96 750 45 - 55 1
SLOVENSKY 3
Pokrm Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Ryža (pomer vo‐
dy a ryže 1,5:1)
96 600 35 - 40 1
Varené zemiaky,
štvrtiny
96 600 35 - 40 1
Žemľová knedľa 96 600 35 - 45 1
Tagliatelle, čer‐
stvé
96 450 20 - 25 1
Polenta (pomer
vody k polente
3:1)
96 750 40 - 45 1
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
Ryby
Pokrm Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Pstruh, asi 250 g 85 550 30 - 40 1
Garnáty, čerstvé 85 450 20 - 25 1
Garnáty, mraze‐
85 550 30 - 40 1
Lososové filety 85 500 25 - 35 1
Pstruh dúhový,
asi 1 000 g
85 600 40 - 45 1
Mušle 96 500 20 - 30 1
Filé z halibuta 80 350 15 1
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
Mäso
Pokrm Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Varená šunka
1 000 g
96 800 + 150 55 - 65 1
Kuracie prsia,
varené
90 500 25 - 35 1
Kurča, varené,
1000 - 1200 g
96 800 + 150 60 - 70 1
Teľacie/bravčové
zadné bez nohy,
800 - 1000 g
90 800 + 300 80 - 90 1
Údené mäso
(údené bravčové
zadné), varené
90 800 + 300 70 - 90 1
4
www.electrolux.com
Pokrm Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Varené hovädzie
mäso
96 800 + 700 110 - 120 1
Chipolata klobá‐
sy
80 400 15 - 20 1
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
Vajíčka
Pokrm Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Vajcia varené
namäkko
96 400 10- 12 1
Vajcia varené
stredne
96 450 13 - 16 1
Vajcia varené
natvrdo
96 500 18 - 21 1
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
TABUĽKA VARENIA V PARE
Voda v zásuvke na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
300 15 - 20
600 30 - 40
800 50 - 60
1)
Uvádzané časy sú orientačné
TABUĽKA INTENZÍVNA PARA
Druh pokrmu
Intenzívna para
(množstvo vody približne 300 ml)
Teplota ºC Čas v min. Úroveň v rúre
Puding / nákypy v
jednotlivých mi‐
skách
1)
90
40 - 45 1
Pečené vajcia
1)
90
35 - 45 1
Terina
1)
90 40 - 50 1
Tenké rybie filé 85 15 - 25 1
Hrubé rybie filé 90 25 - 35 1
Malá ryba do 350 g 90 25 - 35 1
Celá ryba do 1 kg 90 35 - 45 1
Opätovné zohrievanie
SLOVENSKY 5
Druh pokrmu
Intenzívna para
(množstvo vody približne 300 ml)
Teplota ºC Čas v min. Úroveň v rúre
Knedle 110 20 - 30 1
Cestoviny 110 15 - 20 1
Ryža 110 15 - 20 1
Jedlá na tanieri 110 15 - 20 1
1)
Pokračujte ďalšiu polhodinu so zatvorenými dvierkami
TABUĽKA HORÚCA PARA
Druh pokrmu
Horúca para (množstvo vody okolo 300 ml)
Množstvo Teplota ºC
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Pečené bravčové 1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Pečené hovädzie 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Pečené teľacie 1 kg 180 80 - 90 1
Sekaná, nevarená 0,5 kg 180 30 - 40 1
Údené bravčové
zadné (namáčajte
2 hodiny)
0,6 – 1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kurča 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Kačka 1,5 – 2 kg 180 70 - 90 1
Zapečené zemiaky - 160 - 170 50 - 60 1
Cestovinový nákyp - 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Rôzne druhy chle
ba
0,5 – 1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Pečivo 40 – 60 g 180 - 210 30 - 40 2
Predpečené pečivo - 200 20 - 30 2
Predpečené bagety 40 – 50 g 200 20 - 30 2
Predpečené bage‐
ty, zmraze
40 - 50 g. 200 25 - 35 2
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
PEČENIE MÚČNYCH POKRMOV
Všeobecné pokyny
Vaša nová rúra na pečenie môže pri pečení
fungovať inak ako spotrebič, ktorý ste použí‐
vali doteraz. Prispôsobte svoje zvyčajné na‐
stavenia (teplota, čas prípravy jedla) a úrovne
v rúre hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhších časoch pečenia môžete približne
10 minút pred uplynutím času pečenia rúru vy‐
pnúť a využiť tak zvyškové teplo rúry.
Keď pripravujete mrazený pokrm, plechy v rúre
sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď ple‐
chy znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Výrobca odporúča, aby ste prvýkrát použili
nižšiu teplotu.
6
www.electrolux.com
Ak nemáte k dispozícii informácie pre konkrét‐
ny recept, riaďte sa pokynmi pre veľmi podob‐
ný pokrm.
Ak pečiete koláče na viacerých úrovniach, čas
pečenia môžete predĺžiť o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych úrovniach spo‐
čiatku neopečú rovnako dohneda. V takomto
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely
sa vyrovnajú počas pečenia.
Vlhký horúci vzduch
Druh pokrmu Teplota °C čas v min Úroveň v rúre
Cestovinový nákyp 170 - 190 45 - 60 1
Lasagne 170 - 190 45 - 60 1
Zapečené zemiaky 180 - 200 50 - 60 1
Sladké jedlá 170 - 190 45 - 60 1
Bábovka alebo brioška 150 - 160 50 - 70 1
Pletenec/veniec z kys‐
nutého cesta
160 - 180 40 - 50 1
Suché koláče posypa
mrveničkou (suché)
150 - 160 20 - 30 2
Mandľový maslový ko
láč/cukrové koláče
1)
180 - 200 20 - 30 2
Sušienky z kysnutého
cesta
150 - 160 20 - 40 2
1)
Rúru predhrejte
PEČENIE MÚČNYCH POKRMOV NA
JEDNEJ ÚROVNI
Všeobecné pokyny
Vaša nová rúra na pečenie môže pri pečení
fungovať inak ako spotrebič, ktorý ste použí‐
vali doteraz. Prispôsobte svoje zvyčajné na‐
stavenia (teplota, doby prípravy jedla) a zá‐
suvné úrovne hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhších časoch pečenia môžete rúru vypnúť
približne 10 minút pred skončením pečenia, aby
ste využili zvyškové teplo.
Keď zohrievate zmrazené pokrmy, plechy v rúre
sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď ple‐
chy znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Pri prvom pečení odporúčame použiť nižšiu
teplotu.
Ak nemáte k dispozícii informácie pre konkrétny
recept, riaďte sa pokynmi pre veľmi podobný po‐
krm.
Ak pečiete koláče na viacerých úrovniach, čas
pečenia môžete predĺžiť o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych úrovniach spo‐
čiatku neopečú rovnako dohneda. V takomto prí‐
pade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely sa
vyrovnajú počas pečenia.
Pečivo vo formách
Druh pokrmu Funkcia rúry Úroveň v
rúre
Teplota °C Čas v min.
Bábovka alebo brioška Teplovzdušné
pečenie
1 150 - 160 50 - 70
Koláč Madeira/ovocné
koláče
Teplovzdušné
pečenie
1 140 - 160 70 - 90
Sponge cake/Piškótový
koláč
Teplovzdušné
pečenie
1 140 - 150 35 - 50
SLOVENSKY 7
Druh pokrmu Funkcia rúry Úroveň v
rúre
Teplota °C Čas v min.
Sponge cake/Piškótový
koláč
Tradičné peče‐
nie
1 160 35 - 50
Korpus z krehkého cesta
1)
Teplovzdušné
pečenie
2 170 - 180 10 - 25
Korpus z piškótového ce‐
sta
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 170 20 - 25
Apple pie/Jablkový koláč
(2 formy, priemer 20 cm,
rozmiestnené po uhlo‐
priečke)
Teplovzdušné
pečenie
2 160 70 - 90
Apple pie/Jablkový koláč
(2 formy, priemer 20 cm,
rozmiestnené po uhlo‐
priečke)
Tradičné peče‐
nie
1 180 70 - 90
Tvarohový koláč, pekáč
2)
Tradičné peče‐
nie
2 160 - 170 70 - 90
1)
Rúru predhrejte
2)
Použite plech na odkvapkávanie alebo plech na pečenie mäsa
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pokrmu Funkcia rúry Úroveň v
rúre
Teplota °C Čas v min.
Pletenec/veniec z kysnu‐
tého cesta
Tradičné peče‐
nie
1 170 - 190 30 - 40
Vianočka
1)
Tradičné peče‐
nie
1 160 - 180 50 - 70
Chlieb (ražný chlieb)
1)
Tradičné peče‐
nie
1
najprv 230 20
potom 160 - 180 30 - 60
Veterníky/Odpaľované
cesto
1)
Tradičné peče‐
nie
2 190 - 210 20 - 35
Piškótová roláda
1)
Tradičné peče‐
nie
2 180 - 200 10 - 20
Suché koláče posypa
mrveničkou (suché)
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 160 20 - 40
Mandľový maslový koláč/
cukrové koláče
1)
Tradičné peče‐
nie
2 190 - 210 20 - 30
Ovocné koláče (z kysnu‐
tého/piškótového cesta)
2)
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 160 35 - 55
8
www.electrolux.com
Druh pokrmu Funkcia rúry Úroveň v
rúre
Teplota °C Čas v min.
Ovocné koláče (z kysnu‐
tého/piškótového cesta)
2)
Tradičné peče‐
nie
170 35 - 55
Ovocné koláče z krehké‐
ho cesta
Teplovzdušné
pečenie
2 160 - 170 40 - 80
Kysnutý koláč s jemnou
plnkou (napr. tvarohovou,
smotanovou, pudingo‐
vou)
1)
Tradičné peče‐
nie
2 160 - 180 40 - 80
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite plech na odkvapkávanie alebo plech na pečenie mäsa
Sušienky
Pokrm Funkcia rúry Úroveň v
rúre
Teplota °C Čas v min.
Sušienky z krehkého ce‐
sta
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 160 10 - 20
Short bread/Linecké kolá‐
čiky/ploché pečivo
Teplovzdušné
pečenie
2 140 20 - 35
Short bread /Linecké ko‐
láčiky/ploché pečivo
1)
Tradičné peče‐
nie
2 160 20 - 30
Sušienky z piškótového
cesta
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 160 15 - 20
Pečivo z bielka, snehové
pusinky
Teplovzdušné
pečenie
80 - 100 120 - 150
Mandľové sušienky Teplovzdušné
pečenie
2 100 - 120 30 - 50
Sušienky z kysnutého ce‐
sta
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 160 20 - 40
Drobné pečivo z lístkové‐
ho cesta
1)
Teplovzdušné
pečenie
2 170 - 180 20 - 30
Pečivo
1)
Teplovzdušné
pečenie
2 160 10 - 25
Pečivo
1)
Tradičné peče‐
nie
2 190 - 210 10 - 25
Small cakes /Drobné pe‐
čivo
1)
Teplovzdušné
pečenie
2 160 20 - 35
Small cakes /Drobné pe‐
čivo
1)
Tradičné peče‐
nie
2 170 20 - 35
1)
Rúru predhrejte.
SLOVENSKY 9
VIACÚROVŇOVÉ PEČENIE
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pokrmu Teplovzdušné pečenie
Polohy zdola
2 úrovne
Teplota °C Čas v min.
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
1 / 4 160 - 180 25 - 45
Suchý koláč s mrvenič‐
kou
1 / 4 150 - 160 30 - 45
1)
Rúru predhrejte.
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pokrmu Teplovzdušné pečenie
Polohy zdola
2 úrovne
Teplota °C Čas v min.
Sušienky z krehkého ce‐
sta
1 / 4 150 - 160 20 - 40
Short bread /Linecké ko‐
láčiky/ploché pečivo
1 / 4 140 25 - 45
Sušienky z piškótového
cesta
1 / 4 160 - 170 25 - 40
Pečivo z bielka, sneho‐
vé pusinky
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Mandľové sušienky 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Sušienky z kysnutého
cesta
1 / 4 160 - 170 30 - 60
TIPY NA PEČENIE
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Spodok koláča nie je dosta‐
točne prepečený.
Úroveň roštu/plechu nie je
správna.
Koláč vložte do nižšej úrovne
v rúre.
Koláč je nízky a je vlhký, maz
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Teplota rúry je príliš vysoká.
Pri ďalšom pečení nastavte o
niečo nižšiu teplotu v rúre.
Koláč je nízky a je vlhký, maz
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Príliš krátky čas pečenia.
Nastavte dlhší čas pečenia.
Čas pečenia nie je možné
skrátiť nastavením vyšších te‐
plôt.
Koláč je nízky a je vlhký, maz
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
V ceste je príliš veľa tekutiny.
Použite menej tekutiny. Dá‐
vajte pozor na časy miesenia,
predovšetkým pri použití ku‐
chynských spotrebičov.
10
www.electrolux.com
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka.
Pri ďalšom pečení nastavte
vyššiu teplotu v rúre.
Koláč je príliš suchý. Príliš dlhý čas pečenia.
Pri ďalšom pečení nastavte
kratší čas pečenia.
Koláč zhnedol nerovnomerne.
Teplota v rúre je príliš vysoká
a čas pečenia je príliš krátky.
Nastavte nižšiu teplotu peče
nia v rúre a predĺžte čas pe‐
čenia.
Koláč zhnedol nerovnomerne.
Zmes nie je rovnomerne roz‐
ložená.
Zmes cesta rozotrite po ple
chu rovnomerne.
Koláč sa za nastavený čas
neupečie.
Teplota rúry je príliš nízka.
Pri ďalšom pečení nastavte o
niečo vyššiu teplotu v rúre.
TABUĽKA PEČENIA
Riad na pečenie mäsa
Na pečenie používajte teplovzdorný riad určený
na pečenie mäsa v rúre (pozrite si pokyny od vý‐
robcu).
Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbo‐
kom pekáči alebo na drôtenom rošte umiest‐
nenom nad hlbokým pekáčom (ak je k dispo‐
zícii).
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Ta‐
kto zostane mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré majú zhnednúť ale‐
bo získať kôrku, možno piecť v pekáči bez po‐
krievky.
Hovädzie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C Čas v min.
Dusené mä‐
so v pekáči
1 – 1,5 kg Tradičné peče‐
nie
1 230 120 - 150
Hovädzia ro‐
štenka alebo
hovädzie filé
neprepečené na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1
190 - 200
1)
5 - 6 na cm
hrúbky
stredne pre‐
pečené
na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1 180 - 190 6 - 8 na cm
hrúbky
prepečené na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1 170 - 180 8 - 10 na cm
hrúbky
1)
Rúru predhrejte.
Bravčové
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C Čas v min.
Pliecko, krko‐
vička, stehno
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 90 - 120
Kotleta, re‐
bierka
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 170 - 180 60 - 90
Sekaná 750 g - 1
kg
Turbo gril 1 160 - 170 50 - 60
SLOVENSKY 11
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C Čas v min.
Bravčové ko‐
leno (predva‐
rené)
750 g - 1
kg
Turbo gril 1 150 - 170 90 - 120
Teľacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C Čas v min.
Pečené teľa‐
cie
1 kg Turbo gril 1 160 - 180 150 - 120
Teľacie kole‐
no
1,5 – 2 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 150
Jahňacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C Čas v min.
Jahňacie steh‐
no, pečené
jahňacie
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 150 - 180 100- 120
Jahňací chrbát 1 – 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 40 - 60
Zverina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C Čas v min.
Zajačí chrbát,
zajačie steh‐
no
1)
až do 1
kg
Tradičné pe‐
čenie
1 230 30 - 40
Srnčí chrbát 1,5 – 2 kg Tradičné pe‐
čenie
1 210 - 220 35 - 40
Srnčie stehno 1,5 – 2 kg Tradičné pe‐
čenie
1 180 - 200 60 - 90
1)
Rúru predhrejte.
Hydina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry
na pečenie
Úroveň
v rúre
Teplota °C Čas v min.
Mladé kurča Každé
200 – 250
g
Turbo gril 1 200 - 220 30 - 50
Kurča, polovi‐
ca
Každá
400 – 500
g
Turbo gril 1 190 - 210 35 - 50
Porciova
hydina
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 190 - 210 50 - 70
12
www.electrolux.com
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry
na pečenie
Úroveň
v rúre
Teplota °C Čas v min.
Kačka 1,5 – 2 kg Turbo gril 1 180 - 200 80 - 100
Ryba (v pare)
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C Čas v min.
Celá ryba 1 – 1,5 kg Tradičné pe‐
čenie
1 210 - 220 45 - 60
TABUĽKA VNÚTORNEJ TEPLOTY PRI POUŽITÍ TEPLOTNEJ SONDY
Hovädzie mäso
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Hovädzí fillet steak alebo rib steak
neprepečené 45 – 50 °C
stredne prepečené 60 – 65 °C
prepečené 70 – 75 °C
Bravčové
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Bravčové pliecko, šunka v celku, krkovička 80 – 82 °C
Kotleta (chrbát), údené bravčové 75 – 80 °C
Sekaná 75 – 80 °C
Teľacie mäso
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Pečené teľacie 75 – 80 °C
Teľacie koleno 85 – 90 °C
Baranina/jahňacina
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Baranie stehno 80 – 85 °C
Baraní chrbát 80 – 85 °C
Pečené jahňacie, jahňacie stehno 70 – 75 °C
Zverina
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Zajačí chrbát 70 – 75 °C
Zajačie stehno 70 – 75 °C
Celý zajac 70 – 75 °C
SLOVENSKY 13
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Srnčí chrbát 70 – 75 °C
Srnčie alebo jelenie stehno 70 – 75 °C
Ryba
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Losos 65 – 70 °C
Pstruhy 65 – 70 °C
TABUĽKA POMALÉ PEČENIE
Táto funkcia slúži na prípravu jemných, chu‐
dých kúskov mäsa a rýb. Pokrm pripravujte
bez pokrievky.
Mäso najprv v panvici prudko opečte pri veľmi
vysokej teplote.
Mäso položte na pekáč alebo priamo na drô‐
tený rošt. Pod rošt vložte pekáč na zachytáva‐
nie tuku.
Tabuľka Pomalé pečenie
Pokrm na pečenie Hmotnosť Teplota (°C) Úroveň v rúre Čas (min.)
Hovädzia roštenka 1 – 1,5 kg 150 1 120 - 150
Hovädzie filé 1 – 1,5 kg 150 1 90 - 110
Pečené teľacie 1 – 1,5 kg 150 1 120 - 150
Steaky 200 – 300 g 120 1 20 - 40
POLOTOVARY
Z pokrmu odstráňte obal. Pokrm položte na
tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami. Mohlo
by dôjsť k predĺženiu času rozmrazovania.
Použite prvú úroveň v rúre. Tú úplne dole.
Mrazené pokrmy
Polotovary Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pizza, mrazená 2 200 - 220 15 - 25
Americká pizza, mraze‐
2 190 - 210 20 - 25
Pizza, chladená 2 210 - 230 13 - 25
Malé pizze, mrazené 2 180 - 200 15 - 30
Hranolčeky, tenké 2 200 - 220 20 - 30
Hranolčeky, hrubé 200 - 220 25 - 35
Americké zemiaky, kro‐
kety
2 220 - 230 20 - 35
Opečené zemiakové
pyré
2 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannelloni,
čerstvé
2 170 - 190 35 - 45
14
www.electrolux.com
Polotovary Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Lasagne/Cannelloni,
zmraz.
2 160 - 180 40 - 60
Syr pečený v rúre 2 170 - 190 20 - 30
Kuracie krídla 2 190 - 210 20 - 30
Tabuľka Mrazené hotové jedlá
Pokrm na peče‐
nie
Funkcie rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C Čas
Mrazená pizza Tradičné pečenie 2 podľa pokynov vý‐
robcu
podľa pokynov
výrobcu
Zemiakové lu‐
pienky
1)
(300 –
600 g)
Tradičné pečenie
alebo Turbo gril
2 200 - 220 podľa pokynov
výrobcu
Bagety Tradičné pečenie 2 podľa pokynov vý‐
robcu
podľa pokynov
výrobcu
Biskupský chlebí‐
ček
Tradičné pečenie 2 podľa pokynov vý‐
robcu
podľa pokynov
výrobcu
1)
Počas prípravy 2-krát až 3-krát obráťte.
PIZZA
Druh pokrmu Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pizza (tenká)
1)
2 200 - 230 15 - 20
Pizza (s bohatým oblože‐
ním)
2)
2 180 - 200 20 - 30
Švajčiarske pečivo Wähe 1 180 - 200 40 - 55
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine (slaný lo‐
trinský koláč)
1 170 - 190 45 - 55
Švajčiarska torta 2 170 - 190 45 - 55
Tvarohová torta/koláč 1 140 - 160 60 - 90
Jablkový koláč, obložený 1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky chlieb
1)
2 230 - 250 10 - 20
Koláč z lístkového cesta
1)
2 160 - 180 45 - 55
Slaný koláč
1)
z Alsaska
2 230 - 250 12- 20
Pirohy (ruská verzia pizze
calzone)
1)
2 180 - 200 15 - 25
1)
Rúru predhrejte.
SLOVENSKY 15
2)
Použite plech na odkvapkávanie alebo plech na pečenie mäsa
ROZMRAZOVANIE
Z pokrmu odstráňte obal. Pokrm položte na
tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami. Mohlo
by dôjsť k predĺženiu času rozmrazovania.
Použite prvú úroveň v rúre. Tú úplne dole.
Tabuľka pre rozmrazovanie
Pokrm Množstvo Čas rozmra‐
zovania v
min.
Následný čas
rozmrazova‐
nia v min.
Poznámka
Kurča 1 kg 100 - 140 20 - 30 Kurča položte na prevrátený tanierik
položený vo veľkom tanieri.
Po uplynutí polovice času obráťte
Mäso 1 kg 100 - 140 20 - 30 Po uplynutí polovice času obráťte
Mäso 0,5 kg 90 - 120 20 - 30 Po uplynutí polovice času obráťte
Pstruh 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Jahody 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Maslo 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Smotana 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Smotanu vyšľahajte, kým je miesta‐
mi ešte mierne zmrazená.
Torta 1,4 kg 60 60 ---
GRIL
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
POZOR
Grilujte vždy pri zatvorených dvierkach
rúry.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomo‐
cou funkcií grilu 5 minút.
Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v tabuľke
grilovania.
Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny rúry, aby
zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo ryby.
Gril
Grilovaný pokrm Teplota Úroveň v rúre
Čas grilovania (min.)
1. strana 2. strana
Hovädzia rošten‐
ka, stredne pre‐
pečená
210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Hovädzie filety,
stredne prepeče‐
230 1 20 - 30 20 - 30
Bravčové zadné 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Teľacie zadné 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Jahňacie zadné 210 - 230 1 25 - 35 20 - 35
Celá ryba, 500 -
1000 g
210 - 230 1 15 - 30 15 - 30
16
www.electrolux.com
Rýchly gril
Grilovaný pokrm
Úroveň v rúre
1)
Čas grilovania (min.)
1. strana 2. strana
Burgers / fašírky
2)
3 9 - 13 8 - 10
Bravčové filé 3 10 - 12 6 - 10
Klobásy 3 10 - 12 6 - 8
Hovädzie a teľacie
steaky
3 7 - 10 6 - 8
Toast / hrianky
2)
4 1 - 3 1 - 3
Obložené hrianky 3 6 - 8 -
1)
Rúru vždy predhrejte.
2)
Rúru predhrejte.
PEČENIE CHLEBA
Do zásuvky pridajte 100 ml vody. Predohrev sa
neodporúča.
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C
Časový program
v minútach
Biely chlieb Chlieb 1 180 - 200 40 - 60
Bageta Chlieb 1 200 - 220 35 - 45
Brioška Chlieb 1 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Chlieb 1 200 - 220 35 - 45
Ražný chlieb Chlieb 1 190 - 210 50 - 70
Tmavý chlieb Chlieb 1 180 - 200 50 - 70
Celozrnný chlieb Chlieb 1 170 - 190 60 - 90
ZAVÁRANIE
Používajte len zaváracie poháre rovnakej veľ‐
kosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím vieč‐
kom ani s bajonetovým uzáverom alebo ple‐
chovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
Na plech na pečenie nedávajte viac než šesť
jednolitrových zaváracích pohárov.
Poháre naplňte do rovnakej úrovne a zatvorte
svorkou.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do plechu na pečenie nalejte približne 1/2 litra
vody, aby sa v rúre vytvorila dostatočná vlh‐
kosť.
Keď kvapalina v pohároch začne slabo vrieť
(pri 1-litrových nádobách približne po 35 – 60
minútach), vypnite rúru alebo znížte teplotu na
100 °C (pozri tabuľku).
Tabuľka pre zaváranie - mäkké ovocie
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri
100 °C (v min.)
Jahody, brusnice, maliny, zre
lé egreše
160 - 170 35 - 45 ---
SLOVENSKY 17
Tabuľka pre zaváranie - ovocie s kôstkou
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri
100 °C (v min.)
Hrušky, dule, slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Tabuľka pre zaváranie - zelenina
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri
100 °C (v min.)
Mrkva
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 ---
Miešaná zelenina 160 - 170 50 - 60 15
Kaleráb, hrach, špargľa 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Po vypnutí rúry pokrm nechajte v rúre
SUŠENIE
Pokrm Teplota (°C) Úroveň v rúre Čas (hod.)
Strukoviny 60 - 70 2 6 - 8
Papriky 60 - 70 2 5 - 6
Zelenina do polievky 60 - 70 2 5 - 6
Huby 50 - 60 2 6 - 8
Bylinky 40 - 50 2 2 - 3
Slivky 60 - 70 2 8 - 10
Marhule 60 - 70 2 8 - 10
Jablkové plátky 60 - 70 2 6 - 8
Hrušky 60 - 70 2 6 - 9
RECEPTY
Displej zobrazuje polohu roštu/plechu a
predvolený čas pečenia pre každý auto‐
matický receptový program.
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Číslo programu Názov programu
1 TRADIČNÁ ZELENINA
2 ZAPEKANE ZEMIAKY
3 BIELY CHLIEB
4 PLNENÁ RYBA (PSTRUH)
5 Hovädzie stehno 1 MEDIUM
18
www.electrolux.com
Číslo programu Názov programu
6 CELÉ KURA
7 PIZZA
8 MUFFINY
9 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
Informácie o akrylamidoch
Dôležité upozornenie Podľa najnovších
vedeckých poznatkov môžu akrylamidy
vznikajúce pri zapekaní jedla (predovšetkým u
jedál s obsahom škrobu) predstavovať
nebezpečenstvo pre zdravie. Preto vám
odporúčame pripravovať jedlá pri čo najnižších
teplotách a príliš jedlá nezapekať.
SLOVENSKY 19
www.electrolux.com/shop 892951062-A-012012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EVY9741AAX Recipe book

Typ
Recipe book