UŽITOČNÉ RADY A TIPY
VNÚTORNÁ STRANA DVIEROK
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej
strane dvierok nájsť:
• čísla úrovní roštov,
• informácie o funkciách ohrevu, odporúčané
úrovne a teploty pre typické jedlá.
Teplota a časy pečenia uvedené v ta‐
buľke sú iba orientačné. Závisia od kon‐
krétneho receptu, množstva a kvality
použitých prísad.
VARENIE V PARE
Riad na varenie v pare
• Používajte iba kuchynský riad odolný voči te‐
plu a korózii alebo nádoby s chrómovej ocele
(platí iba pre niektoré modely).
Úrovne v rúre
• Správne úrovne v rúre sú uvedené v tabuľke
nižšie. Úrovne v rúre počítajte smerom odspo‐
du nahor.
Všeobecné poznámky
• Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri vare‐
ní veľkého množstva jedla pridajte v prípade
potreby vodu.
• Jedlo vložte do vhodných varných nádob a
nádoby položte do príslušnej úrovne rúry. Ui‐
stite sa, že medzi úrovňami je istá vzdiale‐
nosť, aby mohla para obiehať okolo každej
nádoby.
• Po každom použití vylejte vodu zo zásuvky na
vodu, pričom prepojte hadice a výrobník pary.
Pozrite si kapitolu „Ošetrovanie a čistenie“.
Poznámky k tabuľkám pre varenie v pare
• V tabuľke sú uvedené údaje pre typické jedlá.
• Teplota a čas sú iba orientačné a závisia od
typu, veľkosti, množstve jedla a od kuchynské‐
ho riadu.
• Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš recept,
použite údaje pre podobný recept.
• Ak sú v tabuľke uvedené iné údaje, vložte po‐
krm do studenej rúry.
• Pri varení ryže použite vodu k ryži v pomere
1.5:1 – 2:1, pretože ryža absorbuje vodu.
TABUĽKY PRE VARENIE V PARE
VAROVANIE
Spotrebič neotvárajte, keď je táto funk‐
cia aktívna. Hrozí nebezpečenstvo po‐
pálenia.
Funkcia je vhodná pre všetky typy potravín - čer‐
stvé a mrazené. Môžete ju použiť na tepelnú
úpravu, zohrievanie, rozmrazovanie, varenie vo
vodnom kúpeli alebo blanšírovanie zeleniny, mä‐
sa, rýb, cestovín, ryže, kukurice, krupice a vajec.
Varenie menu: Môžete pripraviť naraz celé me‐
nu. Aby ste zabránili nedovareniu alebo prevare‐
niu pokrmov, vyberte si také pokrmy, ktoré si vy‐
žadujú podobné časy varenia. Použite najväčšie
množstvo vody určené pre daný pokrm. Pokrmy
vo vhodných nádobách položte na rošty rúry.
Vzdialenosť medzi nádobami upravte tak, aby
mohla cirkulovať para.
Sterilizácia
• Pomocou tejto funkcie môžete sterilizovať
nádoby (napr. detské fľaštičky).
• Čisté nádoby uložte do stredu roštu zasunuté‐
ho do 1. úrovne. Uistite sa, že otvory nádob
sú orientované smerom nadol v miernom uhle.
• Do zásuvky na vodu pridajte maximálne
množstvo vody a nastavte čas 40 minút.
Zelenina
Pokrm Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minú‐
tach
Úroveň v rúre
Artičoky 96 800 50 - 60 1
Baklažán 96 450 15 - 25 1
Karfiol, vcelku 96 600 35 - 45 1
Karfiol, ružičky 96 500 25 - 30 1
Brokolica, celá 96 550 30- 40 1
2
www.electrolux.com