Aeg-Electrolux BS9304401M Recipe book

Typ
Recipe book
SK KNIHA RECEPTOV
UŽITOČNÉ RADY A TIPY
VAROVANIE
Pozrite si príslušné bezpečnostné poky‐
ny.
VNÚTORNÁ STRANA DVIEROK
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej
strane dvierok nájsť:
čísla jednotlivých úrovní v rúre (pri vybraných
modeloch)
informácie o funkciách ohrevu, odporúčané
úrovne a teploty pre typické jedlá (pri vybra‐
ných modeloch).
Teplota a časy pečenia uvedené v ta‐
buľke sú iba orientačné. Závisia od kon‐
krétneho receptu, množstva a kvality
použitých prísad.
TIP PRE ŠPECIÁLNE FUNKCIE
OHREVU RÚRY.
Uchovať teplé
Použite túto funkciu, ak chcete uchovať jedlo
teplé.
Teplota sa automaticky reguluje na 80 °C.
Ohrev tanierov
Zohrievanie tanierov a riadu.
Na rošt rúry rovnomerne umiestnite taniere a mi‐
sy. Po polovici času zohrievania ich otočte (pre‐
vráťte ich dnom nahor).
Teplota je vopred nastavená na 70 °C.
Odporúčaná úroveň v rúre: 3.
Kysnutie cesta
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Poskytne
vám dobré prostredie pre kysnutie. Cesto vložte
do dostatočne veľkej formy a zakryte vlhkou
utierkou alebo umelohmotnou fóliou. Do prvej
úrovne zasuňte rošt nádobu naň položte. Zatvor‐
te dvierka a nastavte funkciu na kysnutie cesta.
Nastavte potrebný čas.
VARENIE V PARE
Riad na varenie v pare
Používajte iba kuchynský riad odolný voči te‐
plu a korózii.
Vhodný je aj riad z chrómovej ocele (ktorý sa
pri niektorých modeloch dodáva so spotrebi‐
čom).
Úrovne v rúre
Správne úrovne v rúre sú uvedené v tabuľke
nižšie. Úrovne v rúre počítajte smerom odspo‐
du nahor.
Všeobecné poznámky
Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri vare
ní veľkého množstva jedla pridajte v prípade
potreby vodu.
Jedlo vložte do vhodných varných nádob a
nádoby položte do príslušnej úrovne rúry. Me‐
dzi jednotlivými úrovňami nechajte istú vzdia‐
lenosť, aby sa mohla para dostať ku každej
nádobe.
Po každom použití vylejte vodu zo zásuvky na
vodu, pričom prepojte hadice a výrobník pary.
Pozrite si časť „Starostlivosť a čistenie“.
Poznámky k tabuľke pre varenie v pare
V tabuľke sú uvedené údaje pre typické jedlá.
Teplota a čas sú iba orientačné a závisia na
zložení, veľkosti, množstve jedla a na kuchyn‐
skom riade.
Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš recept,
zvoľte nastavenie pre podobný recept.
Ak v tabuľke nie je uvedené inak, vložte pokrm
do studenej rúry.
Keď varíte ryžu, použite pomer vody k ryži
1,5:1 - 2:1, pretože ryža absorbuje vodu.
TABUĽKA VARENIA V PARE
Voda v zásuvke na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
Uvádzané časy sú orientačné
2
www.aeg.com
VLHKÁ PARA
VAROVANIE
Spotrebič neotvárajte, keď je táto funk‐
cia aktívna. Hrozí nebezpečenstvo po‐
pálenín.
Funkcia je vhodná pre všetky typy jedla - čerst
a mrazené. Tepelne upravovať, zohrievať, roz‐
mrazovať, variť vo vodnom kúpeli alebo blanšíro‐
vať možno zeleninu, mäso, ryby, cestoviny, ryžu,
kukuricu, krupicu a vajcia.
Varenie menu: Môžete pripraviť naraz celé me‐
nu. Aby ste zabránili nedovareniu alebo prevare‐
niu pokrmov, vyberte si také pokrmy, ktoré si vy‐
žadujú podobné časy varenia. Použite najväčšie
množstvo vody určené pre daný pokrm. Jedlá vo
vhodných nádobách položte na rošty rúry. Me‐
dzeru medzi riadmi upravte tak, aby mohla cirku‐
lovať para.
Sterilizácia
Pomocou tejto funkcie môžete sterilizovať
nádoby (napr. detské fľaštičky).
Vložte čisté nádoby do stredu roštu zasunuté‐
ho do 1. úrovne. Uistite sa, že otvory nádob
sú orientované smerom nadol v miernom uhle.
Naplňte zásuvku na vodu maximálnym množ‐
stvom vody a nastavte čas 40 minút.
Zelenina
Pokrmy Úroveň v rúre
Teplota
(ºC)
Voda v zásuvke
na vodu (v ml)
Čas
1)
(min.)
Artičoky 2 96 800 50 - 60
Baklažán 2 96 450 15 - 25
Karfiol, vcelku 2 96 600 35 - 45
Karfiol, ružičky 2 96 500 25 - 30
Brokolica, celá 2 96 550 30 - 40
Brokolica, ružič‐
ky
2 96 400 20 - 25
Huby krájané na
plátky
2 96 400 15 - 20
Hrášok 2 96 450 20 - 25
Fenikel 2 96 600 35 - 45
Mrkva 2 96 600 35 - 45
Kaleráb, prúžky 2 96 550 30 - 40
Paprika, prúžky 2 96 400 20 - 25
Pór, krúžky 2 96 500 25 - 35
Zelené fazuľky 2 96 550 35 - 45
Valeriánka poľ‐
ná, ružičky
2 96 450 20 - 25
Ružičkový kel 2 96 550 30 - 40
Červená repa 2 96 800+400 70 - 90
Hadomor špa‐
nielsky
2 96 600 35 - 45
Zeler, nakrájaný
na kocky
2 96 500 25 - 35
Špargľa, zelená 2 96 500 25 - 35
SLOVENSKY 3
Pokrmy Úroveň v rúre
Teplota
(ºC)
Voda v zásuvke
na vodu (v ml)
Čas
1)
(min.)
Špargľa, biela 2 96 600 35 - 45
Špenát 2 96 350 15
Zapekané para‐
dajky
2 96 350 15
Biela fazuľa 2 96 500 30 - 40
Kučeravá kapu‐
sta
2 96 400 20 - 25
Cukiny, nakrája‐
né na plátky
2 96 350 15 - 20
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
Prílohy
Pokrmy Úroveň v rúre Teplota (ºC)
Voda v zásuvke
na vodu (v ml)
Čas
1)
(min.)
Kysnuté knedle 2 96 600 30 - 40
Zemiakové kned‐
le
2 96 600 35 - 45
Neošúpané ze‐
miaky, stredné
2 96 750 45 - 55
Ryža (pomer vo‐
dy a ryže 1,5:1)
2 96 600 35 - 40
Varené zemiaky,
štvrtiny
2 96 600 35 - 40
Žemľová knedľa 2 96 600 35 - 45
Tagliatelle, čer‐
stvé
2 96 450 20 - 25
Polenta (pomer
vody k polente
3:1)
2 96 750 45 - 50
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
Ryba
Pokrmy Úroveň v rúre Teplota (ºC)
Voda v zásuvke
na vodu (v ml)
Čas
1)
(min.)
Pstruh, asi 250 g 2 85 550 30 - 40
Garnáty, čerstvé 2 85 450 20 - 25
Garnáty, mraze‐
2 85 550 30 - 40
Lososové filety 2 85 500 25 - 35
4
www.aeg.com
Pokrmy Úroveň v rúre Teplota (ºC)
Voda v zásuvke
na vodu (v ml)
Čas
1)
(min.)
Pstruh dúhový,
asi 1 000g
2 85 600 40 - 45
Mušle 2 96 500 20 - 30
Filé z halibuta 2 80 350 15
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
Mäso
Pokrmy
Úroveň v rú‐
re
Teplota (ºC)
Voda v zásuvke
na vodu (v ml)
Čas
1)
(min.)
Varená šunka 1 000g 2 96 800+150 55 - 65
Kuracie prsia, varené 2 90 500 25 - 35
Kurča, varené, 1000 -
1200 g
2 96 800+150 60 - 70
Teľacie/bravčové ka
bez kosti, 800 - 1000 g
2 90 800+300 80 - 90
Údené mäso (údené
bravčové zadné), va‐
rené
2 90 800+300 90 - 110
Varené hovädzie mä‐
so
2 96 800+700 110 - 120
Chipolata klobásy 2 80 400 15 - 20
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
Vajíčka
Pokrmy Úroveň v rúre Teplota (ºC)
Voda v zásuvke
na vodu (v ml)
Čas
1)
(min.)
Vajcia varené na‐
tvrdo
2 96 500 18 - 21
Vajcia varené
stredne
2 96 450 13 - 16
Vajcia varené na‐
mäkko
2 96 400 11 - 12
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
TEPLOVZDUŠNÉ PEČENIE A
VLHKÁ PARA ZA SEBOU
Mäso, zeleninu a prílohy môžete variť za radom
pomocou kombinovania funkcií. Všetky pokrmy
sú pripravené na podávanie v rovnaký čas.
Funkciu teplovzdušného pečenia použite na
prvotné pečenie jedla.
Pripravenú zeleninu a prílohy vložte do riadu
vhodného do rúry. Následne vložte do rúry s
roštom.
Rúru ochlaďte na teplotu okolo 80 °C. Ak
chcete spotrebič ochladiť rýchlejšie, otvorte
dvierka rúry do prvej polohy na približne 15
minút.
Spustite funkciu Vlhká para a varte všetko
spoločne.
SLOVENSKY 5
Maximálne množstvo vody je 800 ml.
Pokrmy Turbo gril
(prvý krok: upečte mäso)
Vlhká para
(druhý krok: pridajte zeleninu)
Teplota
(°C)
Čas
(min.)
Úroveň
v rúre
Teplota
(°C)
Čas
(min.)
Úroveň
v rúre
Pečené hovädzie 1 kg
Ružičkový kel, polenta
180
60 –
70
mäso: 1
96 40 – 50
mäso: 1
zelenina: 3
Pečené bravčové 1 kg,
Zemiaky, zelenina, omáčka
180
60 –
70
mäso: 1
96 30 – 40
mäso: 1
zelenina: 3
Pečené teľacie 1 kg,
Ryža, zelenina
180
50 –
60
mäso: 1
96 30 – 40
mäso: 1
zelenina: 3
INTENZÍVNA PARA
Druh pokrmu
Intenzívna para (množstvo vody: okolo 300 ml)
Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Puding / nákypy v jednotlivých
miskách
1)
2 90 40 - 45
Pečené vajcia
1)
2 90 35 - 45
Terina
1)
2 90 40 - 50
Tenké rybie filé 2 85 15 - 25
Hrubé rybie filé 2 90 25 - 35
Malá ryba do 350 g 2 90 25 - 35
Celá ryba do 1 000 g 2 90 35 - 45
1)
pokračujte ďalšiu polhodinu so zatvorenými dvierkami
Opätovné zohrievanie
Druh pokrmu
Intenzívna para (množstvo vody: okolo 300 ml)
Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Knedle 2 85 25 - 35
Cestoviny 2 85 20 - 25
Ryža 2 85 20 - 25
Jedlá na tanieri 2 85 20 - 25
HORÚCA PARA
Druh pokrmu
Horúca para
1)
Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Pečené bravčové 1 000 g 2 160 - 180 90 - 100
Pečené hovädzie 1 000 g 2 180 - 200 60 - 90
6
www.aeg.com
Druh pokrmu
Horúca para
1)
Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Pečené teľacie 1 000 g 2 180 80 - 90
Sekaná, nevarená 500 g 2 180 30 - 40
Údené bravčové zadné 600 – 1
000 g (namáčajte 2 hodiny)
2 160 - 180 60 - 70
Kurča 1 000 g 2 180 - 200 50 - 60
Kačica (1 500 – 2 000 g) 2 180 70 - 90
Hus 3 000 g 1 170 130 - 170
Zapečené zemiaky 2 160 - 170 50 - 60
Cestovinový nákyp 2 190 40 - 50
Lasagne 2 180 45 - 55
Rôzne druhy chleba 500 – 1 000
g
2 180 - 190 50 - 60
Pečivo 40 – 60 g 2 180 - 210 30 - 40
Predpečené pečivo 2 200 10 - 20
Predpečené bagety 40 – 50 g 2 200 20 - 30
Predpečené bagety 40 – 50 g
mrazené
2 200 25 - 35
1)
Množstvo pridanej vody závisí od času varenia
PEČENIE
Všeobecné pokyny
Vo vašej novej rúre sa budú jedlá a mäso
piecť ináč ako v spotrebiči, ktorý ste mali
predtým. Prispôsobte zvyčajné nastavenia (te‐
plotu, doby pečenia) a úrovne roštov hodno‐
tám v tabuľkách.
Pri dlhom pečení jedál môžete rúru vypnúť 10
minút pred uplynutím doby pečenia, jedlo sa
dopečie zvyškovým teplom.
Keď používate zmrazené jedlo, plechy v rúre sa
môžu počas pečenia zdeformovať. Keď plechy
znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Prvýkrát vám odporúčame použiť nižšie teplo‐
ty.
Ak neviete nájsť nastavenia pre špeciálne re‐
cepty, postupujte podľa údajov pre najviac
podobné jedlá.
Dobu pečenia môžete predĺžiť o 10-15 minút,
ak pečiete na viac ako jednej úrovni.
Koláče a pečivo na rôznych úrovniach sa spo‐
čiatku nebudú piecť rovnako rýchlo. V takom
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely
sa vyrovnajú počas pečenia.
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč nie je v spodnej
časti dostatočne pre
pečený
Nesprávna úroveň v rúre Koláč vložte do nižšej úrovne v rúre.
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vysoká teplota Použite nastavenie nižšej teploty
SLOVENSKY 7
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš krátky čas pečenia Predĺžte čas pečenia
Nenastavujte vyššie teploty kvôli skráte‐
niu času pečenia
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny. Skontrolujte ča‐
sy miešania, najmä pri použití kuchyn‐
ských spotrebičov
Koláč je príliš suchý Teplota rúry je príliš nízka Nastavte vyššiu teplotu rúry
Koláč je príliš suchý Príliš dlhý čas pečenia Skráťte čas pečenia
Koláč nie je rovno‐
merne prepečený
Príliš vysoká teplota a príliš
krátky čas pečenia
Teplotu pečenia nastavte o niečo nižšie
a predĺžte čas pečenia
Koláč nie je rovno‐
merne prepečený
Zmes nie je rovnomerne
rozložená
Cesto rovnomerne rozotrite po plechu
Koláč sa v nastave
nom čase nedopečie
Príliš nízka teplota pečenia Pri nastavení použite o niečo vyššiu te‐
plotu
PEČENIE NA JEDNEJ ÚROVNI:
Pečivo vo formách
Druh pokrmu Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Bábovka alebo
brioška
Teplovzdušné
pečenie
1 150 - 160 50 - 70
Koláč Madeira/
ovocné koláče
Teplovzdušné
pečenie
1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake/piškótový
koláč bez tuku
Teplovzdušné
pečenie
2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake/piškótový
koláč bez tuku
Tradičné pečenie 2 160 35 - 50
Korpus z krehké‐
ho cesta
Teplovzdušné
pečenie
2
170-180
1)
10 - 25
Korpus z piškó‐
tového cesta
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 170 20 - 25
Apple pie/jablko‐
vý koláč (2 for‐
my, priemer 20
cm, rozmiestne‐
né po uhloprieč‐
ke)
Teplovzdušné
pečenie
2 160 60 - 90
8
www.aeg.com
Druh pokrmu Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Apple pie/jablko‐
vý koláč (2 for‐
my, priemer 20
cm, rozmiestne‐
né po uhloprieč‐
ke)
Tradičné pečenie 1 180 70 - 90
Tvarohová torta/
koláč
Tradičné pečenie 1 170 - 190 60 - 90
1)
Rúru predhrejte
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pokmu Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pletenec/veniec
z kysnutého ce‐
sta
Tradičné pečenie 3 170 - 190 30 - 40
Vianočná štóla
Tradičné pečenie 2
160 - 180
1)
50 - 70
Chlieb (raž
chlieb):
1.
Prvá časť
procesu pe‐
čenia.
2.
Druhá časť
procesu pe‐
čenia.
Tradičné pečenie 1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Veterníky/odpa
ľované cesto
Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
20 - 35
Piškótová roláda
Tradičné pečenie 3
180 - 200
1)
10 - 20
Suché koláče
posypané mrve‐
ničkou (suché)
Teplovzdušné
pečenie
3 150 - 160 20 - 40
Mandľový maslo‐
vý koláč/cukrové
koláče
Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
20 - 30
Ovocné koláče
(z kysnutého/pi‐
škótového ce‐
sta)
2)
Teplovzdušné
pečenie
3 150 35 - 55
Ovocné koláče
(z kysnutého/pi‐
škótového ce‐
sta)
2)
Tradičné pečenie 3 170 35 - 55
Ovocné koláče z
krehkého cesta
Teplovzdušné
pečenie
3 160 - 170 40 - 80
SLOVENSKY 9
Druh pokmu Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Kysnutý koláč s
jemnou plnkou
(napr. tvaroho‐
vou, smotano‐
vou, pudingovou)
Tradičné pečenie 3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Rúru predhrejte
2)
Použite hlboký pekáč
Sušienky
Druh pokrmu Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Sušienky z kreh‐
kého cesta
Teplovzdušné
pečenie
3 150 - 160 10 - 20
Short bread/Li‐
necké koláčiky/
ploché pečivo
Teplovzdušné
pečenie
3 140 20 - 35
Short bread/Li‐
necké koláčiky/
ploché pečivo
Tradičné pečenie 3
160
1)
20 - 30
Sušienky z pi‐
škótového cesta
Teplovzdušné
pečenie
3 150 - 160 15 - 20
Bielkové sušien‐
ky, pusinky
Teplovzdušné
pečenie
3 80 - 100 120 - 150
Mandľové su‐
šienky
Teplovzdušné
pečenie
3 100 - 120 30 - 50
Sušienky z kys‐
nutého cesta
Teplovzdušné
pečenie
3 150 - 160 20 - 40
Pečivo z lístko‐
vého cesta
Teplovzdušné
pečenie
3
170 - 180
1)
20 - 30
Pečivo
Teplovzdušné
pečenie
3
160
1)
10 - 25
Pečivo Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes/ma‐
lé koláčiky (20
ks/plech)
Teplovzdušné
pečenie
3
150
1)
20 - 35
Small cakes/ma‐
lé koláčiky (20
ks/plech)
Tradičné pečenie 3
170
1)
20 - 30
1)
Rúru predhrejte
Pečenie zapekaných a gratinovaných pokrmov
Pokrm Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Cestovinový ná‐
kyp
Tradičné pečenie 1 180 - 200 45 - 60
10
www.aeg.com
Pokrm Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Lasagne Tradičné pečenie 1 180 - 200 25 - 40
Zapečená zeleni‐
na
1)
Turbo gril alebo
Teplovzdušné
pečenie
1 160 - 170 15 - 30
Bagety obložené
roztopeným sy‐
rom
Turbo gril alebo
Teplovzdušné
pečenie
1 160 - 170 15 - 30
Sladké nákypy Tradičné pečenie 1 180 - 200 40 - 60
Zapečené ryby Tradičné pečenie 1 180 - 200 30 - 60
Plnená zelenina
Turbo gril alebo
Teplovzdušné
pečenie
1 160 - 170 30 - 60
1)
Rúru vopred predhriať
Vlhký horúci vzduch
Druh pokrmu Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Cestovinový nákyp 2 170 - 190 45 - 60
Lasagne 2 170 - 190 45 - 60
Zapečené zemiaky 2 180 - 200 50 - 60
Sladké jedlá 2 170 - 190 45 - 60
Kysnutá bábovka alebo brioška 1 150 - 160 50 - 70
Pletenec/veniec z kysnutého
cesta
2 160 - 180 40 - 50
Suché koláče posypané mrve‐
ničkou (suché)
3 150 - 160 20 - 30
Mandľový maslový koláč/cukro‐
vé koláče
1)
3 180 - 200 20 - 30
Sušienky z kysnutého cesta 2 150 - 160 20 - 40
1)
Rúru predhrejte
VIACÚROVŇOVÉ PEČENIE
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pokmu
Teplovzdušné pečenie
Teplota v °C Čas v min.Úroveň v rúre
2 úrovne 3 úrovne
Veterníky/odpa
ľované cesto
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Suchý koláč s
mrveničkou
1/4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Rúru predhrejte
SLOVENSKY 11
Sušienky/small cakes/malé koláčiky/pečivo
Druh pokrmu
Teplovzdušné pečenie
Teplota v °C Čas v min.Úroveň v rúre
2 úrovne 3 úrovne
Sušienky z kreh‐
kého cesta
1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Short bread/Li‐
necké koláčiky/
ploché pečivo
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Sušienky z pi‐
škótového cesta
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Bielkové sušien‐
ky, snehové pu‐
sinky
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Mandľové su‐
šienky
1/4 - 100 - 120 40 - 80
Sušienky z kys‐
nutého cesta
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Pečivo z lístko‐
vého cesta
1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Pečivo 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes/ma‐
lé koláčiky (20
ks/plech)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1)
Rúru predhrejte
POMALÉ PEČENIE
Pomocou tejto funkcie pripravíte chudé, jemné
kúsky mäsa a rýb s vnútornou teplotou maximál‐
ne 65 °C. Funkcia pomalého pečenia nie je
vhodná na pokrmy ako je napríklad ragú alebo
tučné pečené bravčové. Pomocou teplotnej son‐
dy môžete zabezpečiť správnu vnútornú teplotu
mäsa (pozrite si tabuľku pre teplotnú sondu).
Počas prvých 10 minút môžete nastaviť teplotu
rúry v rozsahu od 80 °C do 150 °C. Predvolená
teplota je 90 °C. Po nastavení teploty bude rúra
ďalej piecť pri 80 °C. Pri príprave hydiny nepou‐
žívajte funkciu automatického pomalého peče‐
nia.
Ak používate túto funkciu, vždy pripra‐
vujte pokrmy bez pokrievky.
1.
Mäso prudko opečte na panvici na varnom
paneli pri vysokej teplote -- asi 1 až 2 minú‐
ty zo všetkých strán.
2.
Mäso vložte do horúceho pekáča a dajte ho
do rúry na drôtený rošt.
3.
Do mäsa zastrčte teplotnú sondu.
4.
Zvoľte funkciu Pomalé pečenie a nastavte
správnu záverečnú vnútornú teplotu.
Pokrm na peče‐
nie
Hmotnosť (g) Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pečené hovädzie 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Hovädzie filé 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Pečené teľacie 1000 - 1500 1 120 120 - 150
12
www.aeg.com
Pokrm na peče‐
nie
Hmotnosť (g) Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Steaky 200 - 300 3 120 20 - 40
PIZZA
Druh pokrmu Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pizza (tenká)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (s bohatým ob‐
ložením)
2 180 - 200 20 - 30
Švajčiarske pečivo
Wähe
1 180 - 200 40 - 55
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Slaný lotrinský koláč 1 170 - 190 45 - 55
Švajčiarska torta 1 170 - 190 45 - 55
Jablkový koláč, oblo‐
žený
1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky nekysnutý
chlieb
2
230
1)
10 - 20
Koláč z lístkového ce‐
sta
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (jedlo
podobné pizze z Al‐
saska)
2
230
1)
12 - 20
Pirohy (ruská verzia
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Rúru predhrejte
2)
Použite hlboký pekáč
PEČENIE MÄSA
Všeobecné pokyny:
Na pečenie používajte ohňovzdorný riad (po‐
zrite si pokyny od výrobcu).
Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbo‐
kom pekáči alebo na rošte rúry umiestnenom
nad hlbokým pekáčom. (ak je k dispozícii)
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Ta‐
kto bude mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré sa môžu opiecť ale‐
bo majú získať kôrku, možno piecť v pekáči
bez pokrievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s hmot‐
nosťou aspoň 1 kg .
Aby sa predišlo pripaľovaniu vytekajúcej šťavy
z mäsa alebo tuku, odporúčame doplniť do
hlbokého pekáča trocha tekutiny.
Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby peče‐
nia podľa potreby obráťte.
Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu niekoľko‐
krát podlejte počas pečenia vlastnou šťavou.
Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Rúru približne 10 minút pred uplynutím času
pečenia vypnite, aby sa využilo zvyškové tep‐
lo.
SLOVENSKY 13
PEČENIE S TURBO GRILOM
Hovädzie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry
Úroveň v rú‐
re
Teplota °C Čas (min.)
Dusené mäso v
pekáči
1 – 1,5 kg Tradičné iaie 1 230 120 - 150
Pečené hovä‐
dzie alebo hovä‐
dzie filé: nepre‐
pečené
na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1
190 - 200
1)
5 - 6
Pečené hovä‐
dzie alebo hovä‐
dzie filé: stredne
prepečené
na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1
180 - 190
1)
6 - 8
Pečené hovä‐
dzie alebo hovä‐
dzie filé: prepe‐
čené
na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Rúru predhrejte
Bravčové
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pliecko, krkovič‐
ka, stehno
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 90 - 120
Kotleta, rebierka 1 – 1,5 kg Turbo gril 1 170 - 180 60 - 90
Sekaná 750 g – 1 kg Turbo gril 1 160 - 170 50 - 60
Bravčové koleno
(predvarené)
750 g – 1 kg Turbo gril 1 150 - 170 90 - 120
Teľacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pečené teľa‐
cie
1 kg Turbo gril 1 160 - 180 90 - 120
Teľacie kole‐
no
1,5 – 2 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 150
Jahňacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Jahňacie
stehno, peče‐
né jahňacie
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 150 - 170 100 - 120
Jahňací chrb‐
át
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 40 - 60
14
www.aeg.com
Zverina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Zajačí chrbát,
zajačie steh‐
no
až do 1 kg Tradičné pe‐
čenie
1
230
1)
30 - 40
Srnčí chrbát 1,5 – 2 kg Tradičné pe‐
čenie
1 210 - 220 35 - 40
Srnčie stehno 1,5 – 2 kg Tradičné pe‐
čenie
1 180 - 200 60 - 90
1)
Rúru predhrejte
Hydina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Porciova
hydina
Každý kus
200 – 250 g
Turbo gril 1 200 - 220 30 - 50
Polovičky kur‐
čaťa
Každá 400 –
500 g
Turbo gril 1 190 - 210 35 - 50
Kurča, vy‐
kŕmené
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 190 - 210 50 - 70
Kačka 1,5 – 2 kg Turbo gril 1 180 - 200 80 - 100
Hus 3,5 – 5 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 180
Morka 2,5 – 3,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 150
Morka 4 – 6 kg Turbo gril 1 140 - 160 150 - 240
Ryba (v pare)
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Celá ryba 1 – 1,5 kg Tradičné pe‐
čenie
1 210 - 220 40 - 60
GRIL
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v tabuľke
grilovania.
Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny rúry, aby za‐
chytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo ryby.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomocou funkcií
grilu 5 minút.
POZOR
Grilujte vždy pri zatvorených dvierkach
rúry.
Gril
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre Teplota
Čas v min.
1. strana 2. strana
Pečené hovädzie 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Hovädzie filety 3 230 20 - 30 20 - 30
Bravčové zadné 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Teľacie zadné 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
SLOVENSKY 15
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre Teplota
Čas v min.
1. strana 2. strana
Jahňacie zadné 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Celá ryba, 500 -
1000 g
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Rýchly gril
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre
Čas v min.
1. strana 2. strana
Burgers/fašírky 4 8 - 10 6 - 8
Bravčové filé 4 10 - 12 6 - 10
Klobásy 4 10 - 12 6 - 8
Hovädzie a teľacie
steaky
4 7 - 10 6 - 8
Toast /hrianky
1)
5 1 - 3 1 - 3
Obložené hrianky 4 6 - 8 -
1)
Rúru predhrejte
ROZMRAZOVANIE
Odstráňte obal pokrmu. Uložte pokrm na tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami. Mohlo by
dôjsť k predĺženiu času rozmrazovania.
Použite prvú úroveň v rúre. Tú úplne dole.
Pokrm
Doba rozmraze‐
nia v min.
Ďalšia doba rozmra‐
zenia v min.
Poznámka
Kurča, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Kurča položte na obrátenej
podšálke do veľkého taniera
a v polovici času rozmrazo‐
vania otočte
Mäso, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Po uplynutí polovice času
obráťte
Mäso, 500 g 90 - 120 20 - 30
Po uplynutí polovice času
obráťte
Pstruh, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jahody, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Maslo, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Smotana, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Smotana sa dá výborne vy‐
šľahať, aj keď je čiastočne
zamrznutá
Torta, 1 400 g 60 60 -
16
www.aeg.com
POLOTOVARY
Mrazené pokrmy
Polotovary Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pizza, mrazená 2 200 - 220 15-25
Americká pizza, mra‐
zená
2 190 - 210 20-25
Pizza, chladená 2 210-230 13-25
Malé pizze, mrazené 2 180-200 15-30
Hranolčeky, tenké 3 200-220 20-30
Hranolčeky, hrubé 3 200-220 25-35
Americké zemiaky,
krokety
3 220-230 20-35
Opečené zemiakové
pyré
3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
čerstvé
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
zmraz.
2 160-180 40-60
Syr pečený v rúre 3 170-190 20-30
Kuracie krídla 2 190-210 20-30
Mrazené hotové jedlá
Pokrm na peče‐
nie
Funkcie rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas
Mrazená pizza Tradičné pečenie 3
podľa pokynov
výrobcu
podľa pokynov
výrobcu
Hranolčeky
1)
(300 - 600 g)
Tradičné pečenie
alebo Turbo gril
3 200-220
podľa pokynov
výrobcu
Bagety Tradičné pečenie 3
podľa pokynov
výrobcu
podľa pokynov
výrobcu
Ovocné koláče Tradičné pečenie 3
podľa pokynov
výrobcu
podľa pokynov
výrobcu
1)
Hranolčeky podľa potreby 2- až 3-krát obráťte
SUŠENIE - TEPLOVZDUŠNÉ
PEČENIE
Rošty rúry prikryte papierom na pečenie.
Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky: vypnite
spotrebič po uplynutí polovice požadovanej do‐
by. Otvorte dvierka spotrebiča a nechajte spotre‐
bič vychladnúť. Potom dokončite proces sušenia.
SLOVENSKY 17
Zelenina
Sušené potravi‐
ny
Úroveň v rúre
Teplota v °C
Čas v hodinách
(pravidlo)
1 úroveň 2 úrovne
Strukoviny 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Korenie 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Zelenina na kva‐
senie
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Huby 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Bylinky 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Ovocie
Sušené potravi‐
ny
Úroveň v rúre
Teplota v °C
Čas v hodinách
(orientačne)
1 úroveň 2 úrovne
Slivky 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Marhule 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Jablkové plátky 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Hrušky 3 1/4 60 - 70 6 - 9
ZAVÁRANIE
Na čo treba pamätať:
Používajte len zaváracie poháre rovnakej veľ‐
kosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím vieč‐
kom ani s bajonetovým uzáverom alebo ple‐
chovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
Na plech na pečenie nedávajte viac než šesť
jednolitrových zaváracích pohárov.
Poháre naplňte do rovnakej úrovne a zatvorte
svorkou.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do plechu na pečenie nalejte približne 1/2 litra
vody, aby sa v rúre vytvorila dostatočná vlh‐
kosť.
Keď tekutina v pohároch začne slabo vrieť (pri
1-litrových nádobách približne po 35 – 60 mi‐
nútach), vypnite rúru alebo znížte teplotu na
100 °C (pozri tabuľku).
Mäkké ovocie
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Jahody, brusnice, ma‐
liny, zrelé egreše
160 - 170 35 - 45 -
Kôstkovice
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Hrušky, dule, slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
18
www.aeg.com
Zelenina
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Mrkva
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 -
Miešaná zelenina 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kaleráb, hrach, špar
gľa
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Nechať odstáť vo vypnutej rúre na pečenie
CHLIEB
Do zásuvky pridajte 200 ml vody.
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Biely chlieb Chlieb 2 180 - 200 40 - 60
Bageta Chlieb 2 200 - 200 35 - 45
Brioška Chlieb 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Chlieb 2 200 - 220 35 - 45
Ražný chlieb Chlieb 2 190 - 210 50 - 70
Tmavý chlieb Chlieb 2 180 - 200 50 - 70
Celozrný chlieb Chlieb 2 170 - 190 60 - 90
TABUĽKA VNÚTORNEJ TEPLOTY PRI POUŽITÍ TEPLOTNEJ SONDY
Hovädzie
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Rib steak alebo fillet steak (zo sviečkovej): ne‐
prepečený
45 - 50
Rib steak alebo fillet steak (zo sviečkovej):
stredne prepečený
60 - 65
Rib steak alebo fillet steak (zo sviečkovej):
prepečený
70 - 75
Bravčové
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Bravčové pliecko, šunka v celku, krkovička 80 - 82
Kotleta (chrbát), údené bravčové 75 - 80
Sekaná 75 - 80
SLOVENSKY 19
Teľacie mäso
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Pečené teľacie 75 - 80
Teľacie koleno 85 - 90
Baranina/jahňacina
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Baranie stehno 80 - 85
Baraní chrbát 80 - 85
Pečená jahňacina, jahňacie stehno 70 - 75
Zverina
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Zajačí chrbát 70 - 75
Zajačie stehno 70 - 75
Celý zajac 70 - 75
Srnčí/jelení chrbát 70 - 75
Srnčie alebo jelenie stehno 70 - 75
Ryba
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Losos 65 - 70
Pstruhy 65 - 70
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Nasledujúce 3 automatické programy obsahujú
optimálne nastavenia pre jednotlivé druhy mäsa
alebo iné recepty:
Mäsové programy s funkciou Hmotnostný pro‐
gram (ponuka Sprievodca pečením ) — Táto
funkcia automaticky vypočíta dobu prípravy
jedla. Ak ju chcete použiť, je potrebné zadať
hmotnosť jedla.
Mäsové programy s funkciou Program s te‐
plot. sondou (ponuka Sprievodca pečením )
— Táto funkcia automaticky vypočíta dobu
prípravy jedla. Ak ju chcete použiť, je potreb
né zadať teplotu vnútri mäsa. Keď sa program
skončí, zaznie zvukový signál.
Receptový program (ponuka Sprievodca pe‐
čením ) — Táto funkcia používa pre pokrm vo‐
pred nastavené hodnoty. Pokrm pripravte
podľa receptu z tejto knihy.
Pokrmy Hmotnostný program
Pečené bravčové
Pečené teľacie
Pečené hovädzie
Pečená zverina
Pečené jahňacie
Celé kura
Celá morka
Celá kačica
Celá hus
Pokrmy Program s teplot. sondou
Bravčové zadné
Hovädzie stehno bez kosti
Hovädzie po škandinávsky
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux BS9304401M Recipe book

Typ
Recipe book