UŽITOČNÉ RADY A TIPY
VAROVANIE
Pozrite si príslušné bezpečnostné poky‐
ny.
VNÚTORNÁ STRANA DVIEROK
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej
strane dvierok nájsť:
• čísla úrovní roštov,
• informácie o funkciách ohrevu, odporúčané
úrovne a teploty pre typické jedlá.
Teplota a časy pečenia uvedené v ta‐
buľke sú iba orientačné. Závisia od kon‐
krétneho receptu, množstva a kvality
použitých prísad.
VARENIE V PARE
Riad na varenie v pare
• Používajte iba kuchynský riad odolný voči te‐
plu a korózii alebo nádoby s chrómovej ocele
(platí iba pre niektoré modely).
Úrovne v rúre
• Správne úrovne v rúre sú uvedené v tabuľke
nižšie. Úrovne v rúre počítajte smerom odspo‐
du nahor.
Všeobecné poznámky
• Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri vare‐
ní veľkého množstva jedla pridajte v prípade
potreby vodu.
• Jedlo vložte do vhodných varných nádob a
nádoby položte do príslušnej úrovne rúry. Ui‐
stite sa, že medzi úrovňami je istá vzdiale‐
nosť, aby mohla para obiehať okolo každej
nádoby.
• Po každom použití vylejte vodu zo zásuvky na
vodu, pričom prepojte hadice a výrobník pary.
Pozrite si kapitolu „Ošetrovanie a čistenie“.
Poznámky k tabuľkám pre varenie v pare
• V tabuľke sú uvedené údaje pre typické jedlá.
• Teplota a čas sú iba orientačné a závisia od
typu, veľkosti, množstve jedla a od kuchynské‐
ho riadu.
• Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš recept,
použite údaje pre podobný recept.
• Ak sú v tabuľke uvedené iné údaje, vložte po‐
krm do studenej rúry.
• Pri varení ryže použite vodu k ryži v pomere
1.5:1 – 2:1, pretože ryža absorbuje vodu.
TABUĽKA VARENIA V PARE
Voda v zásuvke na vodu (v ml)
Čas
1)
(min.)
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
Uvádzané časy sú orientačné.
VLHKÁ PARA/EKO PARNÉ
PEČENIE
VAROVANIE
Spotrebič neotvárajte, keď je táto funk‐
cia aktívna. Hrozí riziko popálenín.
Funkcia je vhodná pre všetky typy jedla, čerstvé
a mrazené. Môžete ju použiť na tepelnú úpravu,
zohrievanie, rozmrazovanie, varenie vo vodnom
kúpeli alebo blanšírovanie zeleniny, mäsa, rýb,
cestovín, ryže, kukurice, krupice a vajec.
Pečenie celých menu: Môžete pripraviť naraz ce‐
lé jedlo. Aby ste každé jedlo pripravili správne,
použite také, ktoré majú takmer rovnaký čas prí‐
pravy. Prilejte najväčšie množstvo vody potreb‐
nej pre prípravu jedného z jedál. Jedlá vložte do
správneho riadu a potom na správne úrovne rú‐
ry. Medzeru medzi riadom upravte tak, aby mo‐
hla cirkulovať para.
Sterilizácia
• Pomocou tejto funkcie môžete sterilizovať
nádoby (napr. detské fľaštičky).
• Vložte čisté nádoby do stredu roštu zasunuté‐
ho do 1. úrovne. Uistite sa, že otvory nádob
sú orientované smerom nadol v miernom uhle.
2
www.electrolux.com