Varovanie Pri otvorení dvierok rúry počas
pečenia alebo po ukončení pečenia dávajte pozor
na horúci vzduch vystupujúci z rúry. Keď sa para
usadzuje na dvierkach rúry, skondenzuje na kvapky
vody. Tvorbu skondenzovanej vody môžete obmedziť
predohriatím rúry pred pečením počas 10 minút.
Odporúčame vám skondenzovanú vodu po ukončení
pečenia poutierať.
Pečenie koláčov
• Najlepšia teplota na pečenie koláčov je v rozsahu
od 150 °C do 200 °C.
• Pred pečením rúru predhrievajte približne 10 minút.
• Dvierka rúry neotvárajte skôr ako uplynú 3/4 doby
pečenia.
• Ak používate naraz dva plechy na pečenie, nechajte
medzi nimi jednu zásuvnú úroveň prázdnu.
Pečenie mäsa a rýb
•Nepečte menej ako 1 kg mäsa. Pri pečení príliš ma-
lých množstiev je mäso príliš suché.
• Na dosiahnutie dobrého prepečenia zvonka a šťav-
natosti vnútri používajte pri pečení červeného mäsa
teplotu v rozsahu 200 °C - 250 °C.
• Pre biele mäso, hydinu a ryby nastavte teplotu v
rozsahu 150°C - 175°C.
• Ak sú potraviny veľmi tučné, použite pekáč na za-
chytávanie kvapkajúceho tuku, aby sa na povrchu
rúry netvorili škvrny, ktoré sa niekedy nedajú od-
strániť.
• Mäso nechajte pred porcovaním približne 15 minút
odstáť, aby šťava nevytiekla.
• Aby v rúre nebolo príliš veľa dymu pri pečení, nalejte
do panvice na stekajúci tuk trocha vody.
• Aby pri pečení nebolo v rúre príliš veľa pary, po vy-
schnutí pôvodného množstva pridajte ešte o trocha
viac vody.
Rady a tipy pri používaní grilu
•Väčšinu potravín treba uložiť na rošt v grilovacej
forme, aby sa dosiahla maximálna cirkulácia vzdu-
chu a aby mohli unikať šťava a tuk.
• Upravte polohu roštu a grilovacieho pekáča, aby sa
zohľadnili rôzne hrúbky jedál.
• Pokrm umiestnite blízko ohrevného článku, ak chce-
te, aby sa prepieklo rýchlejšie, a ďalej od ohrevného
článku, ak chcete, aby sa pieklo šetrnejšie.
• Potraviny by ste mali pred grilovaním osušiť, aby z
nich neprskali šťava a tuky. Mäso a ryby mierne po-
trite olejom alebo rozpusteným maslom, počas pe-
čenia sa nevysušia.
• Pri grilovaní mäsa môžete prílohy ako paradajky a
huby poukladať pod rošt.
• Pri opekaní chleba použite hornú polohu v rúre s
roštom vo 'vysokej' polohe.
• Gril predohrejte pri plnom výkone počas niekoľkých
minút, až potom uložte mäso alebo potraviny na gri-
lovanie. Pri grilovaní, podľa potreby, upravte nasta-
venie teploty a polohu roštu.
• Potraviny podľa potreby v rúre obráťte.
• Pri použití strednej časti grilu skontrolujte, či je jedlo
uložené v strede na grilovacom rošte priamo pod
grilovacím prvkom.
Ako používať konvenčnú rúru
Otočte ovládač do polohy príslušného symbolu a
nastavte termostat do polohy požadovanej teploty.
Takto sa teplo vyžaruje z horného aj spodného ohrev-
ného článku a jedlo sa pečie rovnomerne.
: Teplo sa privádza iba zdola. Táto funkcia sa pou-
žíva na dopečenie jedál alebo na ohrev spodnej časti
nejakého jedla. Rošt zasuňte do najnižších zásuvných
líšt.
Gril
Otočte ovládač do polohy príslušného symbolu
(duálny gril) a nastavte termostat do polohy požado-
vanej teploty. Otočením programátora do polohy dvo-
jitého grilu sa dosiahne maximálne dostupný prívod
tepla pri grilovaní.
Pečenie s funkciou pizza
Otočte ovládač do polohy príslušného symbolu a
nastavte termostat do polohy požadovanej teploty. Pri
pečení s funkciou pizza je v činnosti spodný ohrevný
článok, gril a ventilátor, ktorý rozvádza horúci vzduch.
Táto funkcia je mimoriadne vhodná na pečenie pizze
a posúchov. Na dosiahnutie čo najlepších výsledkov
sa odporúča zasunúť rošt do prvej alebo druhej úrovne
zo spodu, v závislosti od hrúbky jedla.
Pečenie s ventilátorom
Otočte ovládač do polohy príslušného symbolu a
nastavte termostat do polohy požadovanej teploty. Pri
tomto druhu pečenia sa teplo privádza z kruhového
ohrevného článku, ktorý sa nachádza v zadnej časti
11