Progress PBN1320X Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
návod na používanie
Zabudovaná rúra
PBN 1320
Obsah
Bezpečnostné pokyny 2
Popis výrobku 3
Pred prvým použitím 5
Prevádzka 5
Rady a tabuľky pečenia 7
Čistenie a starostlivosť 12
Čo robiť, keď... 16
Technické údaje 17
Inštalácia 17
Likvidácia 20
Zmeny vyhradené
Bezpečnostné pokyny
Tento návod na používanie nechávajte v
blízkosti spotrebiča. Ak by ste spotrebič
odovzdali alebo predali inej osobe, ale-
bo ak by ste sa presťahovali a spotrebič
nechali v predchádzajúcej domácnosti,
bude veľmi dôležité, aby nový majiteľ
dostal so spotrebičom aj návod na pou-
žívanie a sprievodnú dokumentáciu.
Tieto varovania poskytujeme v záujme
bezpečnosti používateľov a osôb, ktoré
žijú v domácnosti. Preto si ich starostli-
vo prečítajte ešte pred zapojením a pou-
žívaním spotrebiča.
Inštalácia
Inštaláciu smie vykonať výhradne zaškole-
ný technik v súlade s platnými predpismi a
normami. Jednotlivé úkony pri inštalácii sú
popísané v časti s pokynmi pre technika
vykonávajúceho inštaláciu.
•Spotrebič musí nainštalovať a zapojiť kva-
lifikovaný technik, ktorý vykoná operácie v
súlade s platnými smernicami a predpismi
Ak by pri inštalácii boli potrebné zásahy na
elektrickej sieti, smie ich vykonať výhradne
vyškolený elektrikár.
Táto rúra bola vyrobená ako samostatný
spotrebič alebo ako spotrebič na kombi-
náciu s elektrickou varnou doskou, v závi-
slosti do modelu, určený na pripojenie k
jednofázovej sieti s napätím 230 V.
Prevádzka
•Táto rúra je určená na prípravu jedál; nikdy
ju nepoužívajte na iné účely.
Pri používaní rúry buďte veľmi opatrní. Mi-
moriadnym teplom ohrevných telies sa ro-
šty a iné časti rúry veľmi zahrievajú
Ak by ste z akéhokoľvek dôvodu použili pri
pečení v rúre alobal, nedovoľte, aby sa
priamo dotýkal dna rúry.
•Pri čistení rúry dávajte veľký pozor: nikdy
nič nestriekajte na tukový filter (ak je k di-
spozícii), na ohrevné teleso, ani na teplotný
senzor.
•Je veľmi nebezpečné vykonávať akékoľ-
vek zmeny na spotrebiči a upravovať jeho
technické charakteristiky.
•Počas pečenia, opekania a grilovania sa
okienko dverí a iné časti spotrebiča zohre-
jú. Preto nedovoľte deťom, aby sa priblížili
k rúre. Pri zapojení iných elektrospotrebi-
čov do zásuvky blízko rúry dávajte pozor,
aby ich prívodné elektrické káble neprišli
do kontaktu s horúcimi časťami a aby sa
nezachytili v dvierkach.
Pri vyberaní riadu z rúry vždy používajte ru-
kavice alebo chňapky.
•Pravidelným čistením sa predchádza po-
škodeniu povrchových materiálov.
•Pred čistením rúry vždy vypnite prívod prú-
du alebo vytiahnite zástrčku elektrického
prívodného kábla zo sieťovej zásuvky.
•Presvedčte sa, že rúra je v polohe " VYP ",
keď už rúru nebudete používať.
•Spotrebič sa nesmie čistiť generátormi pa-
ry, ani vysokotlakovými vodnými čističmi.
Nepoužívajte abrazívne čistiace prostried-
ky, ani ostré kovové predmety. Mohli by
poškriabať sklo dvierok, čo by mohlo byť
príčinou jeho rozbitia.
Bezpečnosť osôb
•Tento spotrebič smú používať iba dospelé
osoby. Je nebezpe
čné dovoliť deťom, aby
ho používali a aby sa s ním hrali.
•Nedovoľte deťom, aby sa priblížili k rúre,
kým je v činnosti. Okrem toho, rúra zosta-
ne dlho horúca aj po jej vypnutí.
2 progress
•Tento spotrebič nemôžu obsluhovať deti,
ani osoby, ktorým nedostatočné fyzické,
zmyslové alebo duševné schopnosti alebo
nedostatok skúseností a poznatkov bránia
používať spotrebič bezpečne, ak na nich
nedohliada alebo ich nepoučí osoba zod-
povedná za ich bezpečnosť.
Servis
Kontroly a/alebo opravy môže vykonávať
výhradne výrobcom autorizované servisné
stredisko, pričom sa môžu používať iba
originálne náhradné diely.
V prípade poruchy alebo poškodenia sa
nikdy nesnažte spotrebič opraviť sami.
Opravy vykonané neskúsenými osobami
môžu spôsobiť poškodenie alebo porane-
nie.
Popis výrobku
1
4 3 2 5
6
7
8
9
10
1 Ovládací panel
2 Regulátor rúry
3 Regulátor teploty
4 Ovládač teploty - indikátor
5 Kontrolka prevádzky
6 Vetracie otvory chladiaceho ventilátora
7 Gril
8 Vnútorné osvetlenie
9 Ventilátor rúry
10 Typový štítok
Príslušenstvo
Pekáč na odkvapkávanie tuku
progress 3
Plech na pečenie
Grilovací rošt
Prevádzka
Zasúvací gombík
Tento model je vybavený zasúvacími gom-
bíkmi.
Tieto gombíky fungujú na princípe zatlačenia.
Keď sa rúra nepoužíva, môžete ich úplne za-
tlačiť.
Regulátor rúry
Rúra je vypnutá
Horúci vzduch
Vrchný a spodný ohrevný článok
Spodný ohrev
Tepelný gril
Gril
Rozmrazovanie
kontrolka prevádzky
Kontrolka prevádzky svieti pri používaní ovlá-
dača rúry.
Regulátor teploty
Otočte regulátor teploty smerom vľavo, aby
ste nastavili teplotu v rozmedzí 50°C až
250°C.
Ovládač teploty - indikátor
Indikátor sa rozsvieti po otočení ovládača.
Svieti, kým sa nedosiahne želaná teplota.
Potom sa bude striedavo zapínať a zhasínať,
čo znamená udržiavanie teploty.
Bezpečnostný termostat
Aby sa predišlo nebezpečnému prehriatiu
(nesprávnym používaním spotrebiča alebo
následkom poruchy nejakého dielu), rúra je
vybavená bezpečnostným termostatom,
ktorý preruší prívod elektrického prúdu. Po
4 progress
poklese teploty sa rúra sa opäť automaticky
zapne.
Ak by sa bezpečnostný termostat aktivoval
nesprávnym použitím spotrebiča, stačí na-
praviť chybu po ochladení rúry. Naopak, ak
sa termostat aktivuje následkom poruchy,
zavolajte servisné stredisko.
Chladiaci ventilátor
Rúra je vybavená chladiacim ventilátorom,
účelom ktorého je udržiavať predný panel,
gombíky a rukoväť dvierok chladné. Ventilá-
tor sa zapne automaticky pri zapnutí rúry.
Teplý vzduch sa vyfukuje otvorom nachá-
dzajúcim sa v blízkosti rukoväte dvierok.
Chladiaci ventilátor sa vypne po otočení ovlá-
dača do polohy " 0 ".
Pred prvým použitím
Varovanie Pred používaním rúry
odstráňte všetky časti obalu z
vnútra aj z jej povrchu.
Pri prvom použití zohrejte rúru bez potravín
vnútri.
Počas tejto doby môže z rúry vychádzať ne-
príjemný pach. Je to normálne. Pach spôso-
bujú zvyšky z výroby.
Dbajte na dobré vetranie v kuchyni.
1. Otočte ovládač rúry do polohy horúceho
vzduchu
2. Otočte regulátor teploty na 250°C.
3. Otvorte okno, aby sa miestnosť vetrala.
4. Nechajte prázdnu rúru zapnutú približne
45 minút.
Zopakujte postup pre funkciu vrchný a spod-
ný ohrevný článok rúry
a funkciu tepelný
gril
počas približne 5-10 minút.
Po ukončení operácie nechajte rúru vychlad-
ť, potom vnútro rúry umyte handričkou na-
močenou v teplej vode s prídavkom malého
množstva umývacieho prostriedku.
Pred prvým použitím starostlivo umyte všet-
ky časti príslušenstva rúry.
Pri otváraní dvierok uchopte rukoväť v strede
a dvierka pridržte, kým sa úplne neotvoria.
Prevádzka
Používanie rúry
Dôležité upozornenie Dno rúry
nezakrývajte alobalom, neklaďte naň plech
na pečenie a pod., pretože nahromadené
teplo by mohlo poškodiť smalt povrchu rúry.
Nádoby na pečenie, teplovzdorné nádoby a
hliníkové plechy klaďte na rošt, ktorý ste
vsunuli do drážok rúry. Pri ohreve potravín sa
tvorí para, podobne ako v kanvici. Pri
kontakte so sklom dvierok para kondenzuje
a tvoria sa kvapky vody.
Aby sa tvorba kondenzovanej vody zní-
žila, prázdnu rúru vždy predhrievajte 10
minút.
Odporúčame vám kvapky vody poutierať po
každej príprave jedla.
Dôležité upozornenie Rúru používajte
vždy so zatvorenými dvierkami.
Dvierka rúry otvárajte vždy pozorne. Nikdy
nedovoľte, aby dvierka prudko spadli nad-
ol, pridržiavajte ich za rukoväť, kým sa ne-
otvoria
progress 5
Rúra má štyri zásuvné úrovne.
Úrovne v rúre sa počítajú zospodu, ako
je zobrazené na obrázku.
Zasúvacie komponenty musia byť vždy
správne zasunuté (pozri obrázok).
Nádoby na varenie a hrnce neklaďte
priamo na dno rúry.
Horúci vzduch
Jedlo sa pripravuje horúcim vzduchom, ktorý
sa rovnomerne rozvádza ventilátorom
umiestneným na zadnej stene samotnej rúry.
Teplo dosiahne všetky časti rúry rovnomerne
a rýchlo Umožňuje to súčasnú prípravu rôz-
nych druhov jedla umiestnených na rôznych
úrovniach v rúre.
Výhodou pečenia s touto metódou je:
Rýchlejší predohrev
Pri pečení s horúcim vzduchom sa rýchlo
dosiahne želaná teplota, preto nie je ne-
vyhnutné rúru predohrievať, ale pečenie
môže trvať o 5-7 minút dlhšie. Pri recep-
toch, pri ktorých sa vyžadujú vyššie teplo-
ty, napr. pri pečení chleba, koláčov, odpa-
ľovaného cesta, suflé, dosiahnete najlep-
šie výsledky, ak rúru najprv predohrejete.
Nižšie teploty
Pečenie s horúcim vzduchom si zvyčajne
vyžaduje nižšie teploty ako konvenčné pe-
čenie (horný a dolný ohrev).
Dodržiavajte teploty odporúčané v tabuľke
pečenia. Nezabudnite znížiť nastavenie te-
ploty rúry o približne 20-25 °C v porovnaní
s teplotami uvádzanými v receptoch pre
konvenčné pečenie
Rovnomerný ohrev pri pečení
Ventilátor rúry zabezpečuje rovnomerný
ohrev na všetkých zásuvných úrovniach.
Znamená to, že v rúre môžete piecť sú-
časne viac dávok rovnakého jedla Napriek
tomu, jedlo na vrchnej úrovni sa môže
upiecť rýchlejšie ako na spodnej.
Je to normálne. Chuť a vôňa jedál sa ne-
bude miešať.
Vrchný a spodný ohrevný článok
Stredná poloha v rúre umožňuje najlepšie
rozloženie tepla. Aby sa viac upiekla spod-
časť jedla, jednoducho vložte koláč ale-
bo sušienky na nižšiu polohu v rúre Aby sa
viac pripiekol povrch, zvýšte polohu v rúre.
Materiál a úprava pekáčov má vplyv na
stupeň zapečenia spodnej časti jedla.
Smaltovaný riad, tmavé, ťažké plechy a
nádoby s úpravou proti pripáleniu zvyšujú
zhnednutie, naopak, sklenený riad, leštený
hliník alebo antikorové plechy odrážajú
teplo a spôsobujú slabšie zhnednutie
spodnej časti jedla.
Aby sa jedlo upieklo rovnomerne, uložte ho
do strednej časti roštu.
Potraviny uložte na pekáče vhodnej veľko-
sti, aby ste predišli znečisteniu dna rúry,
čím si zjednodušíte čistenie rúry.
Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy na pe-
čenie priamo na dno rúry, pretože toto sa
mimoriadne zohrieva a mohlo by sa po-
škodiť. Pri použití tohto nastavenia sa teplo
privádza z vrchného aj zo spodného
ohrevného článku. Umožňuje to pečenie
na jednej úrovni. Je to mimoriadne vhodné
pre jedlá, pri ktorých sa vyžaduje dôkladné
prepečenie ich spodnej časti, ako slané
plnené koláče a koláče s vlhkou plnkou.
Je veľmi vhodné aj pre gratinované jedlá, la-
sagne a ostatné zapekané jedlá, pri ktorých
sa vyžaduje zapečenie povrchu.
Ako používať vrchný a spodný ohrev:
1. Otočte ovládač rúry do polohy želanej
funkcie
2. Ovládač teploty otočte do polohy želanej
teploty.
Spodný ohrev
Táto funkcia je mimoriadne vhodná pri peče-
ní cesta na koláče a cesta bez plnky, ako aj
na dopečenie plnených koláčov a slaných
tort, čo zaručí ich dokonalé prepečenie.
Kontrolka teplotného regulátora bude
svietiť, kým sa nedosiahne želaná teplo-
ta. Potom sa bude striedavo zapínať a
zhasínať, čo znamená udržiavanie teplo-
ty.
6 progress
Grilovanie
–Väčšinu jedál treba položiť na rošt vlože
v grilovacom pekáči, aby sa dosiahla ma-
ximálna cirkulácia vzduchu a aby sa jedlo
čo najlepšie zbavilo tukov a štiav. Ak chce-
te, jedlá ako ryby, pečeň a ľadvinky môžete
uložiť priamo na grilovací pekáč.
Potraviny treba pred grilovaním dôkladne
osušiť, aby sa predišlo vystrekovaniu tuku.
Mäso a ryby mierne potrite olejom alebo
rozpusteným maslom, počas pečenia sa
nevysušia.
Pri grilovaní mäsa môžete prílohy ako pa-
radajky a huby poukladať pod rošt.
Pri zapekaní chleba vám odporúčame
použiť vrchnú polohu vodiacej lišty.
–Potraviny podľa potreby v rúre obráťte.
Používanie grilu
Gril zabezpečuje rýchly a priamy ohrev v
strednej časti grilovacieho roštu. Aby ste do-
siahli najlepšie výsledky, grilujte malé množ-
stvá jedál. Tento spôsob napomáha šetreniu
energie.
1.
Aby ste zapli rúru, otočte ovládač na
.
2. Ovládač teploty otočte do polohy želanej
teploty.
3. Zvoľte vhodnú polohu roštu a grilovacie-
ho pekáča, aby sa zohľadnili rôzne hrúb-
ky jedál. Postupujte podľa pokynov na
grilovanie.
Výhrevné teleso grilu je ovládané termosta-
tom. Počas grilovania sa bude gril automa-
ticky vypínať a zapínať, aby sa predišlo pre-
hriatiu.
Tepelný gril
Tepelný gril ponúka alternatívnu metódu prí-
pravy jedál, ktoré sa bežne pripravujú tradič-
ným grilovaním. Gril a ventilátor rúry sú v čin-
nosti spoločne, čo spôsobuje prúdenie vzdu-
chu okolo pripravovaného jedla.
Jedlo nemusíte kontrolovať a obracať často.
Tepelné grilovanie napomáha obmedzovaniu
pachov z pečenia v kuchyni.
S výnimkou hrianok a krvavých biftekov mô-
žete tepelne grilovať všetky potraviny, ktoré
bežne pripravujete tradičným grilovaním.
Pečenie je šetrnejšie; preto trvá v porovaní s
tradičným grilovaním zvyčajne trochu dlhšie.
Jednou z predností je, že možno pripravovať
viac jedla súčasne.
1.
Otočením ovládača na
zapnite rúru.
2.Dôležité upozornenie Tepelný gril
nastavte maximálne na teplotu 200°C.
Rozmrazovanie
Ventilátor rúry pracuje bez ohrevu, v rúre iba
cirkuluje vzduch izbovej teploty.
Zvyšuje sa tým rýchlosť rozmrazovania.
Napriek tomu, pamätajte, že na rýchlosť roz-
mrazovania bude mať vplyv aj teplota v ku-
chyni.
Táto funkcia je mimoriadne vhodná pre citlivé
potraviny, na ktoré by mohlo mať teplo ne-
priaznivý účinok, napr. torty s plnkou, koláče
s polevou, zákusky, chlieb a iné kysnuté vý-
robky.
Skontrolujte, či je ovládací gombík termosta-
tu v poloheOFF.
Rady a tabuľky pečenia
Pečenie:
Koláče a sušienky treba piecť pri stredných
teplotách (od 150°C do 200°C).
Rúru treba preto nechať predhirať približne
na. 10 minút.
Dvierka rúry neotvárajte, kým neuplynuli 3/4
doby pečenia.
Krehké cesto pečte v otváracej tortovej for-
me alebo na plechu, kým neuplynú 2/3 doby
pečenia, potom pridajte plnku a koláč do-
pečte.
Doba pečenia závisí od druhu a množstva
plnky.
Zmes na piškótové cestá sa musí ťažko od-
deľovať od lyžice.
Ak je zmes veľmi tekutá, doba pečenia sa
zbytočne predĺži.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy s ko-
čikmi alebo sušienkami, medzi plechmi mu-
sí byť voľná jedna úroveň vodiacich líšt.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy s ko-
čikmi alebo sušienkami, po uplynutí približ-
ne 2/3 doby pečenia ich vzájomne vymeňte
a otočte.
Pečenie mäsa:
Nepečte kusy menšie ako 1 kg.
progress 7
Pri pečení sa menšie kusy veľmi vysušia.
Tmavé mäso, ktoré má byť dobre prepečené
na povrchu, ale iba stredne alebo málo upe-
čené vnútri, musíte piecť pri vysokej teplote
(200°C-250°C).
Biele mäso, hydina a ryby, naopak, vyžadujú
nižšie teploty (150°C-175°C).
Suroviny na prípravu omáčky alebo ochute-
nie výpeku pridajte na začiatku pečenia iba v
prípade, že je doba prípravy krátka.
Ináč ich pridajte v poslednej polhodine.
Na kontrolu, či je mäso upečené, môžete
použiť lyžicu: ak sa nedá stlačiť, mäso je pre-
pečené.
Rozbíf a sviečkovica, ktoré majú ostať ružo
vnútri, treba piecť krátko pri vysokej teplote.
Pri pečení mäsa priamo na rošte rúry, vložte
pod rošt pekáč na odkvapkávanie šťavy.
Nechajte mäso odstáť aspoň 15 minút, šťava
nebude vytekať.
Aby ste zabránili tvorbe dymu v rúre, odpo-
ča sa naliať do pekáča na zachytávanie
šťavy trochu vody.
Aby ste predišli tvorbe kondenzovanej vody,
vodu pridávajte niekoľkokrát.
Taniere môžete uchovávať teplé v rúre na-
stavenej na minimálnu teplotu až do podáva-
nia pokrmu.
Dôležité upozornenie Rúru nevykladajte
alobalom, pekáče a plechy neklaďte
priamo na dno rúry, zvýšeným ohrevom
by sa mohol poškodi
ť smalt.
Doby prípravy jedla
Doby prípravy jedla sa líšia v závislosti od zlo-
ženia a druhu surovín, ich konzistencie a
množstva kvapalín v jedlách.
Poznamenajte si nastavenia pri prvej príprave
jedla, aby ste využili skúsenosti pri nasledu-
júcej príprave toho istého jedla.
Na základe vlastných skúseností upravte
hodnoty v tabuľkách.
Vrchný a spodný ohrevný článok a
horúci vzduch
Doby pečenia nezahŕňajú dobu pred-
hrievania.
Prázdnu rúru nechajte vždy na 10 minút
predhriať.
KOLÁČE
Vrchný a spodný
ohrevný článok
Horúci vzduch Čas peče-
nia
DRUH JEDLA úroveň Teplota.
(°C)
úroveň
Teplota.
(°C)
V minú-
tach
POZNÁM-
KA
Šľahané cestá 2 170
2(1 a 3)
1)
160 45-60 Koláčová
forma
Krehké cesto 2 170
2(1 a 3)
1)
160 20-30 Koláčová
forma
Tvarohový koláč 1 175 2 165 60-80 Koláčová
forma
Jablkový koláč 1 170
2(1 a 3)
1)
160 90-120 Koláčová
forma
Štrúdľa 2 180 2 160 60-80 Plech na
pečenie
Džemové tortičky 2 190
2(1 a 3)
1)
180 40-45 Koláčová
forma
Ovocné koláče 2 170 2 150 60-70 Koláčová
forma
Piškótový koláč 1 170
2(1 a 3)
1)
165 30-40 Koláčová
forma
Vianočka 1 150 2 150 120-150 Koláčová
forma
Slivkový koláč 1 175 2 160 50-60 Forma na
chlieb
8 progress
Vrchný a spodný
ohrevný článok
Horúci vzduch Čas peče-
nia
DRUH JEDLA úroveň Teplota.
(°C)
úroveň
Teplota.
(°C)
V minú-
tach
POZNÁM-
KA
Koláčiky 3 170 2 160 20-35 Plech na
pečenie
Sušienky 2 160
2(1 a 3)
1)
150 20-30 Plech na
pečenie
Penové pečivo 2 135
2(1 a 3)
1)
150 60-90 Plech na
pečenie
Čajové sušienky 2 200 2 190 12-20 Plech na
pečenie
Pečivo: Odpaľované
cesto
2 alebo 3 210
2(1 a 3)
1)
170 25-35 Plech na
pečenie
Ovocné koláčiky 2 180 2 170 45-70 Koláčová
forma
1) Pri pečení niekoľkých jedál naraz ich odporúčame vložiť do úrovní v zátvorkách.
Uvedené teploty sú iba orientačné. Podľa
potreby môžete teplotu upraviť podľa osob-
ných požiadaviek.
CHLIEB A PIZZA
Vrchný a spodný
ohrevný článok
Horúci vzduch Čas peče-
nia
DRUH JEDLA úroveň Teplota.
(°C)
úroveň
Teplota.
(°C)
V minú-
tach
POZNÁM-
KA
Biely chlieb 1 195 2 185 60-70 Forma na
chlieb
Ražný chlieb 1 190 1 180 30-45 Forma na
chlieb
Rožky 2 200
2(1 a 3)
1)
175 25-40 Plech na
pečenie
Pizza 2 200 2 200 20-30 Plech na
pečenie
1) Pri pečení niekoľkých jedál naraz ich odporúčame vložiť do úrovní v zátvorkách.
Uvedené teploty sú iba orientačné. Podľa
potreby môžete teplotu upraviť podľa osob-
ných požiadaviek.
ZAPEKANÉ JEDLÁ
Vrchný a spodný
ohrevný článok
Horúci vzduch Čas peče-
nia
DRUH JEDLA úroveň Teplota.
(°C)
úroveň
Teplota.
(°C)
V minútach POZNÁM-
KA
Zapečené cestoviny 2 200
2(1 a 3)
1)
175 40-50 Pekáč na
zapekanie
Zapekaná zelenina 2 200
2(1 a 3)
1)
175 45-60 Pekáč na
zapekanie
Slané plnené torty 1 210 1 190 30-40 Pekáč na
zapekanie
progress 9
Vrchný a spodný
ohrevný článok
Horúci vzduch Čas peče-
nia
DRUH JEDLA úroveň Teplota.
(°C)
úroveň
Teplota.
(°C)
V minútach POZNÁM-
KA
Lasagne 2 200 2 200 25-35 Pekáč na
zapekanie
Cestovinové závitky 2 200 2 200 25-35 Pekáč na
zapekanie
1) Pri pečení niekoľkých jedál naraz ich odporúčame vložiť do úrovní v zátvorkách.
Uvedené teploty sú iba orientačné. Podľa
potreby môžete teplotu upraviť podľa osob-
ných požiadaviek.
MÄSO
Vrchný a spodný
ohrevný článok
Horúci vzduch Čas peče-
nia
DRUH JEDLA úroveň Teplota.
(°C)
úroveň
Teplota.
(°C)
V minú-
tach
POZNÁM-
KA
Hovädzie mäso 2 190 2 175 50-70 Rošt
Bravčové mäso 2 180 2 175 100-130 Rošt
Teľacie 2 190 2 175 90-120 Rošt
Anglický rozbíf
- krvavý 2 210 2 200 50-60 Rošt
- stredne prepečený 2 210 2 200 60-70 Rošt
- prepečený 2 210 2 200 70-80 Rošt
Bravčové pliecko 2 180 2 170 120-150 s kožou
Bravčové koleno 2 180 2 160 100-120 2 kusy
Jahňacina 2 190 2 175 110-130 Stehno
Kurča 2 190 2 200 70-85 Vcelku
Moriak/morka 2 180 2 160 210-240 Vcelku
Kačica 2 175 2 220 120-150 vcelku
Hus 2 175 1 160 150-200 vcelku
Králik 2 190 2 175 60-80 Porcie
Zajac 2 190 2 175 150-200 Porcie
Bažant 2 190 2 175 90-120 vcelku
Sekaná 2 180 2 175 vcelku 150 Forma na
chlieb
Uvedené teploty sú iba orientačné. Podľa
potreby môžete teplotu upraviť podľa osob-
ných požiadaviek.
10 progress
Ryby
Vrchný a spodný
ohrevný článok
Horúci vzduch Čas peče-
nia
DRUH JEDLA úroveň Teplota.
(°C)
úroveň
Teplota.
(°C)
V minútach POZNÁM-
KA
Pstruh/morský
okúň
2 190
2(1 a 3)
1)
175 40-55 3-4 ryby
Tuniak/Losos 2 190
2(1 a 3)
1)
175 35-60 4-6 plátky
1) Pri pečení niekoľkých jedál naraz ich odporúčame vložiť do úrovní v zátvorkách.
Uvedené teploty sú iba orientačné. Podľa
potreby môžete teplotu upraviť podľa osob-
ných požiadaviek.
Grilovanie
Doby pečenia nezahŕňajú dobu pred-
hrievania.
Prázdnu rúru nechajte vždy na 10 minút
predhriať.
Množstvo Grilovanie Doba pečenia v minú-
tach
DRUH JEDLA Kusy g
úroveň
Teplota.
(°C)
1. strana 2. strana
Plátky roštenky 4 800 3 250 12-15 12-14
Hovädzie stejky 4 600 3 250 10-12 6-8
Klobásky 8 / 3 250 12-15 10-12
Bravčové kotlety 4 600 3 250 12-16 12-14
Kurča (polovičky) 2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebaby 4 / 3 250 10-15 10-12
Kuracie prsia 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
Predhriať 5'00''
Rybie filé 4 400 3 250 12-14 10-12
Zapečené sendviče 4-6 / 3 250 5-7 /
Toasty 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Tepelný gril
Varovanie Pri používaní funkcie
tepelného grilu nastavte teplotu
maximálne na 200°C.
Množstvo Grilovanie Doba pečenia v minú-
tach
DRUH JEDLA Kusy g
úroveň
Teplota.
(°C)
1. strana 2. strana
Závitky (moriak) 1 1000 3 200 30-40 20-30
Kurča (polovičky) 2 1000 3 200 25-30 20-30
Kuracie stehná 6 - 3 200 15-20 15-18
Prepelica 4 500 3 200 25-30 20-25
progress 11
Množstvo Grilovanie Doba pečenia v minú-
tach
DRUH JEDLA Kusy g
úroveň
Teplota.
(°C)
1. strana 2. strana
Gratinovaná zelenina - - 3 200 20-25 -
kusy. Mušle - - 3 200 15-20 -
Makrely 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Rybie filé 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Uvedené teploty sú iba orientačné. Pod-
ľa potreby môžete teplotu upraviť podľa
osobných požiadaviek.
Čistenie a starostlivosť
Varovanie Pred čistením rúru
vypnite a nechajte ju vychladnúť.
Varovanie Spotrebič sa nesmie
čistiť generátormi pary, ani
vysokotlakovými vodnými čističmi.
Dôležité upozornenie: Pred akýmkoľvek
zásahom musíte spotrebič odpojiť od elek-
trickej siete.
Na zabezpečenie dlhodobej bezporuchovej
činnosti vášho spotrebiča bude nevyhnutné
pravidelne vykonávať nasledujúce úkony pri
čistení spotrebiča:
Čistenie vykonávajte, iba keď rúra vychlad-
la.
Smaltované časti umyte vlažnou vodou s
prídavkom umývacieho prostriedku.
Nepoužívajte abrazívne čistiace prostried-
ky.
Antikorové a sklenené časti osušte mäk-
kou handričkou.
•Ak sú na rúre ťažko odstrániteľné škvrny,
použite bežne dostupné prostriedky na či-
stenie ocele alebo teplý ocot.
Smalt rúry je mimoriadne odolný a neprie-
pustný.
Napriek tomu pôsobenie horúcich ovocných
kyselín (z citrónu, sliviek a pod.) môže zane-
chať neodstrániteľné matné škvrny na jeho
povrchu.
Napriek tomu, tieto škvrny nebudú mať vplyv
na výkonnosť rúry.
Rúru po každom použití starostlivo očistite.
Je to najjednoduchší spôsob, ako odstrániť
nečistoty. Predchádza sa tým priškvareniu
nečistôt.
Čistiace prostriedky
Pred použitím čistiaceho prostriedku skon-
trolujte, č
i je vhodný na čistenie rúry a či jeho
použitie odporúča výrobca
Čistiace prostriedky obsahujúce bielidlá sa
NESMÚ používať, pretože by mohli spôsobiť
zmatnenie povrchovej úpravy. Nepoužívajte
ani abrazívne čistiace prostriedky.
Čistenie zvonka
Pravidelne utierajte ovládací panel, dvierka
rúry a tesnenie dvierok použitím navlhčenej a
dobre vyžmýkanej mäkkej handry namoče-
nej vo vode s malým množstvom umývacie-
ho prostriedku.
Aby ste predišli poškodeniu alebo oslabeniu
sklenených panelov dvierok, nepoužívajte:
Čistiace prostriedky pre domácnosť a bie-
lidlá
Impregnované špongie nevhodné pre te-
flónové panvice
Drôtenky Brillo/Ajax alebo oceľové drôten-
ky
Chemické vankúšiky alebo spreje
•Odstraňovače hrdze
•Odstraňovače škvŕn vodného kameňa na
umývadlá alebo drezy
Vonkajšiu a vnútornú stranu skla dvierok
umývajte vlhkou handričkou a teplou mydlo-
vou vodou.
Ak je vnútro skla na dvierkach veľmi špinavé,
odporúčame použiť špeciálny čistiaci pro-
striedok, ako napríklad "Hob Brite". Na od-
stránenie nečistôt nepoužívajte škrabky na
farbu.
Vnútro rúry
Smaltované vnútro rúry sa najlepšie čistí,
kým je rúra ešte teplá.
12 progress
Utrite vnútro rúry po každom použití mäkkou
handrou navlhčenou v teplej vode s malým
množstvom umývacieho prostriedku. Z času
na čas treba vnútro rúry vyčistiť dôkladne. Na
tento účel používajte čističe rúry dostupné na
trhu.
Grilovací článok
Tento model je vybavený sklápacím grilom,
ktorý uľahčuje čistenie stropu rúry.
Varovanie Pred čistením
skontrolujte, či sa rúra vychladila a
či je odpojená od elektrickej siete.
1. Uvoľnite skrutkové upevnenie grilu
(pozri Obr). Pri prvom vykonávaní tej-
to operácie vám odporúčame použiť
skrutkovač.
2. Potom opatrne potiahnite gril dolu,
čo vám umožní prístup k stropu rúry
(pozri Obr.).
3. Očistite strop rúry vhodným čistiacim
prostriedkom a pred umiestnením
grilu na miesto strop poutierajte.
4. Opatrne zatlačte gril do pôvodnej
polohy a utiahnite upevňovaciu
skrutku.
Varovanie Skontrolujte, či je
upevňovacia skrutka správne
utiahnutá, aby gril pri používaní
nespadol.
Zásuvné mriežky
Mriežky na pravej a ľavej strane vnútra rúry
môžete vybrať, aby ste mohli vyčistiť boč
steny rúry.
Najprv skontrolujte, či je rúra odpojená od
elektrickej siete.
Vyberanie zásuvnej mriežky .
Najprv odtiahnite prednú stranu mriežky od
steny rúry a potom ju zveste vzadu.
Montáž podporných mriežok rúry
Pri montáži najprv upevnite mriežku v zadnej
časti, potom ju zasuňte na miesto vpredu a
zatlačte. Pri čistení mriežky najprv namočte
do teplej vody s prídavkom saponátu a škvr-
ny odstráňte dobre namočenou špongiou.
Dobre opláchnite a osušte mäkkou handrou.
progress 13
Výmena žiarovky osvetlenia rúry
Dôležité upozornenie Odpojte spotrebič
od elektrického napájania vypnutím
poistky.
Ak treba vymeniť žiarovku, nová žiarovka
musí spĺňať nasledujúce technické požiadav-
ky:
Elektrický výkon: 15W / 25W
Elektrické napätie: 230 V (50 Hz)
–Odolnosť voči teplotám do 300°C
Druh zapojenia: E14
Náhradné žiarovky musíte kúpiť v špecializo-
vanej predajni.
Výmena žiarovky osvetlenia:
1. Pred čistením skontrolujte, či sa rúra vy-
chladila a či je odpojená od elektrickej
siete.
2. Zatlačte a otočte sklenený kryt smerom
vľavo
3. Vyberte vypálenú žiarovku a nahraďte ju
novou.
4. Namontujte späť sklenený kryt a rúru za-
pojte do elektrickej siete.
Dvierka rúry
Dvierka rúry sa skladajú z dvoch sklenených
panelov. Aby ste si uľahčili čistenie, môžete
dvierka rúry a vnútorné panely odmontovať.
Varovanie Dvierka rúry pred čistením
vyberte. Dvierka rúry by sa mohli počas
pokusu o vybratie vnútorných
sklenených panelov prudko zatvoriť.
Pri ich vyberaní postupujte nasledovne:
1. Dvierka úplne otvorte.
2. Identifikujte dva závesy dvierok
3. Nadvihnite príchytky na oboch závesoch
a preklopte ich
14 progress
4. Dvierka uchopte na bokoch a pomaly ich
privrite, ale NEZATVÁRAJTE ich úplne
5. Dvierka potiahnite vpred a vyberte ich
6. Položte ich na stabilný povrch chránený
mäkkou handrou, aby ste predišli ich po-
škodeniu
7. Uvoľnite blokovací systém a vyberte vnú-
torné sklenené panely
8. Otočte 2 úchytky o 90° a vyberte ich z
umiestnenia
90°
9. Opatrne mierne nadvihnite vrchný panel,
ktorý rozoznáte podľa dekoračného rá-
mu na všetkých štyroch stranách, vyber-
te ho.
progress 15
1
2
Dvierka rúry umyte vlažnou vodou a jemnou
handrou. Nepoužívajte drsné utierky, drôten-
ky, drsné špongie, ani kyseliny, či abrazívne
prostriedky, ktoré by mohli poškodiť špeciál-
ny povrch vnútorného panelu odrážajúci tep-
lo.
Po vyčistení vložte vnútorný panel späť do
dvierok. Vsuňte dvierka do rúry; postupujte v
opačnom poradí úkonov. Dávajte pozor na
správne zarovnanie panelov.
Aby ste túto operáciu vykonali správne,
postupujte podľa nasledujúcich pokynov:
1. Ozdobný vnútorný panel s rámom na šty-
roch stranách musíte namontovať tak,
aby bola potlač otočená smerom von.
Dotknite sa viditeľného povrchu. Ak ne-
cítite žiadnu drsnosť povrchu, panel je
vsunutý správne.
2. Vnútorný panel treba vsuť podľa ob-
rázku.
Po vložení panelov do dvierok ich zabezpeč-
te opačným postupom úkonov popísaných v
bode 8 .
Dôležité upozornenie Nikdy nečistite
dvierka, kým sú teplé, pretože sklenené
panely by mohli prasknúť. Ak na
sklenenom paneli spozorujete
škrabance alebo praskliny, zavolajte
najbližšie servisné stredisko, aby panel
vymenili.
Antikorové alebo hliníkové modely:
Dvierka rúry a ovládací panel z antikora alebo
hliníka vyčistite vlhkou špongiou a potom ich
osušte mäkkou handrou. Nikdy nepoužívajte
kovové drôtenky, abrazívne špongie, ani iné
drsné čistiace prostriedky, pretože by mohli
poškriabať povrch.
Čistenie tesnenia dvierok rúry
Tesnenie je namontované okolo otvoru dvie-
rok.
Dôležité upozornenie Stav tesnenia
pravidelne kontrolujte.
Ak spozorujete, že je tesnenie poškode-
né, okamžite zavolajte servisné stredi-
sko. Rúru nepoužívajte, kým tesnenie
nebude vymenené.
Čo robiť, keď...
Ak spotrebič nepracuje správne, predtým,
ako zavoláte servisné stredisko, vykonajte
nasledujúce kontroly.
16 progress
PROBLÉM RIEŠENIE
Rúra sa nezapne. •Skontrolujte, či ste nastavili funkciu rúry a te-
plotu,
alebo
•Skontrolujte, či je spotrebič správne zapojený
do elektrickej siete a či je zapnutý hlavný vypí-
nač.
Nerozsvieti sa kontrolka teploty rúry. •Na voľbu teploty použite ovládač teploty,
alebo
•ovládačom rúry nastavte funkciu.
Nezapne sa vnútorné osvetlenie rúry. •ovládačom rúry nastavte funkciu.
alebo
skontrolujte žiarovku osvetlenia a podľa potreby
ju vymeňte (pozrite "Výmena žiarovky rúry").
Príprava jedla trvá veľmi dlho alebo naopak,
jedlá sú hotové príliš rýchlo.
•Podľa potreby upravte teplotu,
alebo
pozrite si pokyny v tomto návode, predovšet-
kým kapitolu "Rady a tabuľky pečenia".
Vnútri rúry a na jedlách sa zráža para a vytvára
sa skondenzovaná voda.
Po ukončení pečenia nenechávajte jedlá vnútri
rúry dlhšie ako 15-20 minút.
Ventilátor rúry je veľmi hlučný. •Skontrolujte, či rošt a nádoby na pečenie nevi-
brujú v kontakte so zadným panelom rúry.
Technické údaje
Výkony ohrevných telies
Spodný ohrev 1000 W
Vrchný a spodný ohrevný článok 1800 W
Horúci vzduch 1825 W
Tepelný gril 1650 W
Gril 1650 W
Osvetlenie rúry 25 W
Motor ventilátora horúceho
vzduchu
25 W
Motor chladiaceho ventilátora 25 W
Celkový elektrický výkon
1875 W
Napájacie napätie(50 Hz) 230 V
Rozmery výklenku
Výška - spodný okraj pracovnej
plochy
600 mm
Výška - vo výklenku 587 mm
Šírka 560 mm
Hĺbka 550 mm
Vnútro rúry
Výška 335 mm
Šírka 405 mm
Hĺbka 410 mm
Kapacita rúry 53 l
Inštalácia
Pokyny pre inštalatéra
Dôležité upozornenie
Inštalácia a zapojenie do siete musí byť
uskutočnené v súlade s platnými
zákonmi a predpismi. Akýkoľvek zásah
sa smie urobiť, iba keď je rúra odpojená
do elektrickej siete. Opravu spotrebiča
smie vykonať výhradne vyškolený
technik
Výrobca odmieta akúkoľvek zodpoved-
nosť, ak neboli dodržané bezpečnostné
pokyny.
Pripojenie k elektrickej sieti
Pred zapojením spotrebiča do elektrickej sie-
te, prosím, skontrolujte:
progress 17
Poistky a elektrická sieť v domácnosti mu-
sia vyhovovať max. zaťaženiu spotrebiča
(pozrite výrobný štítok).
Elektrická sieť v domácnosti musí byť
uzemnená v súlade s platnými predpismi.
Zásuvka alebo viacpólový spínač použitý
na zapojenie musí byť po inštalácii spotre-
biča ľahko prístupný.
Tento spotrebič sa dodáva s elektrickým na-
pájacím káblom so zástrčkou, ktorý vyhovuje
celkovému elektrickému príkonu uvedenému
na typovom štítku. Zástrčku treba zasunúť
do vhodnej nástennej zásuvky.
Vhodné sú nasledujúce druhy prívodných
elektrických káblov, pričom treba brať ohľad
na ich prierez:
H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VVF,
H05V2V2-F (T90), H05BB-F.
Ak je spotrebič zapojený do elektrickej siete
priamo, bez zástrčky, alebo ak zástrčka nie
je prístupná, musíte medzi spotrebič a zapo-
jenie do siete namontovať vhodný dvojpólový
spínač (napr. poistku, vypínač) s minimálnou
vzdialenosťou kontaktov 3 mm. Spínač ne-
smie prerušiť v žiadnom bode vodič uzem-
nenia. Žlto-zelený uzemňovací vodič musí
byť približne o 2-3 cm dlhší ako sú fázové
vodiče.
Prívodný elektrický kábel treba viesť tak, aby
jeho teplota v žiadnom bode nemohla dosia-
hnuť 50°C nad teplotou miestnosti.
Po pripojení zapnite ohrevné články na pri-
bližne 3 minúty a skontrolujte ich
činnosť.
Svorkovnica s koncovkami
Rúra je vybavená ľahko prístupnou svorkov-
nicou pre jednofázové napájanie pri 230 V.
Návod na montáž
Na zabezpečenie bezproblémového použí-
vania nainštalovaného spotrebiča musí mať
kuchynská linka, v ktorej je spotrebič nain-
štalovaný, správne rozmery.
V súlade s platnými predpismi musia byť
všetky časti zabezpečené proti úrazu elek-
trickým prúdom a ochranné kryty musia byť
upevnené tak, aby sa nedali odmontovať bez
použitia vhodného nástroja.
Znamená to tiež upevnenie všetkých konco-
vých stien na začiatku alebo konci linky za-
budovateľných spotrebičov.
Ochrana proti skratu musí byť zabezpečená
zabudovaním spotrebiča.
Zadná a jedna bočná stena spotrebiča môžu
byť umiestnené pri vyšších stenách kuchyn-
skej linky, kuchynského zariadenia alebo pri
stene. Nezabudnite však, že pri druhej boč-
nej stene nesmie stáť spotrebič, ani kus ná-
bytku s výškou presahujúcou výšku spotre-
biča.
Rozmery rúry (pozrite obrázok)
594
7
20
570
590
540
560
18 progress
50
587
550 min
560÷570
550 min
600
560-570
80÷100
Pokyny na zabudovanie
Na zabezpečenie bezproblémového použí-
vania nainštalovaného spotrebiča musí mať
kuchynská linka, v ktorej je spotrebič nain-
štalovaný, správne rozmery.
Upevnenie spotrebiča k linke
1. Otvorte dvierka rúry na pečenie.
2. Rúru k linke upevnite použitím štyroch vy-
medzovacích držiakov (pozrite obrázok -
A ).
Upevnite ich presne do otvorov v ráme.
Potom utiahnite štyri dodávané skrutky
do dreva (pozrite obrázok B ).
A
B
Servis
Ak problém pretrváva aj po vykonaní všet-
kých popísaných kontrol, zavolajte servisné
stredisko, popíšte poruchu, model spotrebi-
ča ( Mod. ), výrobné číslo ( Prod. No. ) a sé-
riové číslo ( Ser. No. ), ktoré nájdete na vý-
robnom štítku.
progress 19
Likvidácia
Symbol na výrobku alebo na jeho obale,
návode na použitie a záručnom liste
znamená, že s výrobkom sa nesmie
zaobchádzať ako s komunálnym odpadom.
Namiesto toho je potrebné ho odovzdať do
najbližšieho zmluvného zberného dvora
vykonávajúceho zber odpadu z
elektrozariadení za účelom jeho ďalšieho
zhodnotenia a spracovania, prípadne
predajni pri kúpe nového výrobku, ak táto
predajňa uskutočňuje spätný odber.
Prispejte preto k tomu, aby bol odpad
zhodnotený a zneškodnený environmentálne
vhodným spôsobom tak, aby sa predišlo
jeho negatívnym vplyvom na životné
prostredie a ľudské zdravie.
Podrobnejšie informácie nájdete na
internetovej stránke www.envidom.sk.
Obalový materiál
Obalový materiál nemá škodlivý dopad
na životné prostredie a je recyklovateľný.
Plastové časti sú označené medzinárod-
nými skratkami, ako napr. >PE , >PS
atď. Obalový materiál vhoďte do zber-
ných nádob určených pre jednotlivé dru-
hy odpadu, podľa pokynov vydaných
miestnym úradom.
Varovanie Pred likvidáciou spotrebiča
by ste ho mali znehodnotiť, aby sa nedal
viac používať.
Vytiahnite zástrčku zo sieťovej zásuvky a
odrežte prívodný elektrický kábel.
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Progress PBN1320X Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka