Pečenie mäsa a rýb
•Nepečte kusy menšie ako 1 kg. Pri pečení malého
množstva sa mäso veľmi vysuší.
•Aby sa červené mäso dobre prepieklo na povrchu a
ostalo šťavnaté vnútri, nastavte teplotu v rozmedzí
200 °C-250 °C.
•Pri pečení bieleho mäsa nastavte teplotu
150°C-175°C.
•Pri pečení veľmi mastného mäsa použite nádobu na
odkvapkávanie tuku, aby ste predišli vytvoreniu
škvŕn v rúre, ktoré môžu byť trvalé.
• Pred krájaním mäsa ho nechajte odstáť približne 15
minút, aby z neho nevytiekla šťava.
• Aby ste predišli tvorbe veľkého množstva dymu pri
pečení, do nádoby na odkvapkávanie nalejte trochu
vody.
• Aby ste predišli tvorbe veľkého množstva pary počas
pečenia, pridajte ďalšiu vodu po odparení pôvodné-
ho množstva.
Rady a tipy pri používaní grilu
•Väčšinu potravín treba uložiť na rošt v grilovacej
forme, aby sa dosiahla maximálna cirkulácia vzdu-
chu a aby mohli unikať šťava a tuk.
• Upravte polohu roštu a grilovacieho pekáča, aby sa
zohľadnili rôzne hrúbky jedál.
• Pokrm umiestnite blízko ohrevného článku, ak chce-
te, aby sa prepieklo rýchlejšie, a ďalej od ohrevného
článku, ak chcete, aby sa pieklo šetrnejšie.
• Potraviny treba pred grilovaním dôkladne osušiť,
aby sa predišlo vystrekovaniu tuku. Mäso a ryby
mierne potrite olejom alebo rozpusteným maslom,
počas pečenia sa nevysušia.
• Pri grilovaní mäsa môžete prílohy ako paradajky a
huby poukladať pod rošt.
• Pri opekaní chleba použite hornú polohu v rúre s
roštom vo 'vysokej' polohe.
• Gril predohrejte pri plnom výkone počas niekoľkých
minút, až potom uložte mäso alebo potraviny na gri-
lovanie. Pri grilovaní, podľa potreby, upravte nasta-
venie teploty a polohu roštu.
• Potraviny podľa potreby v rúre obráťte.
• Pri použití strednej časti grilu skontrolujte, či je jedlo
uložené v strede na grilovacom rošte priamo pod
grilovacím prvkom.
Ako používať konvenčnú rúru
Otočte ovládač do polohy príslušného symbolu a
nastavte termostat do polohy požadovanej teploty.
Takto sa teplo vyžaruje z horného aj spodného ohrev-
ného článku a jedlo sa pečie rovnomerne.
: Teplo sa privádza iba zdola. Táto funkcia sa pou-
žíva na dopečenie jedál alebo na ohrev spodnej časti
nejakého jedla. Rošt zasuňte do najnižších zásuvných
líšt.
Gril
Otočte ovládač do polohy príslušného symbolu
(duálny gril) a nastavte termostat do polohy požado-
vanej teploty. Otočením programátora do polohy dvo-
jitého grilu sa dosiahne maximálne dostupný prívod
tepla pri grilovaní.
Pečenie s funkciou pizza
Otočte ovládač do polohy príslušného symbolu a
nastavte termostat do polohy požadovanej teploty. Pri
pečení s funkciou pizza je v činnosti spodný ohrevný
článok, gril a ventilátor, ktorý rozvádza horúci vzduch.
Táto funkcia je mimoriadne vhodná na pečenie pizze
a posúchov. Na dosiahnutie čo najlepších výsledkov
sa odporúča zasunúť rošt do prvej alebo druhej úrovne
zo spodu, v závislosti od hrúbky jedla.
Pečenie s ventilátorom
Otočte ovládač do polohy príslušného symbolu a
nastavte termostat do polohy požadovanej teploty. Pri
tomto druhu pečenia sa teplo privádza z kruhového
ohrevného článku, ktorý sa nachádza v zadnej časti
rúry a horúci vzduch sa rozvádza ventilátorom. Umož-
ňuje to pečenie viacerých jedál na rôznych úrovniach.
Ak chcete piecť dve jedlá súčasne, odporúčame vám
použiť prvú a tretiu úroveň zdola.
Ak naopak chcete rúru použiť na pečenie jedného jed-
la, na dosiahnutie najlepších výsledkov zvoľte nižšie
úrovne v rúre.
Tepelný gril
Otočte ovládač do polohy príslušného symbolu a
nastavte termostat do polohy požadovanej teploty. Gri-
lovanie s ventilátorom sa dosahuje striedavou činno-
sťou grilu a ventilátora. Takto sa jedlo bude ohrievať
rovnomerne a nebude vystavené dlhodobému priame-
mu grilovaniu.
11