Rúra je vybavená exkluzívnym systémom, ktorý za-
bezpečuje prirodzené prúdenie vzduchu a neustálu
cirkuláciu pary.
Tento systém umožňuje pečenie v pare, takže jedlá sú
mäkké vo vnútri a chrumkavé na povrchu. Okrem toho,
doba pečenia a spotreba energie sú tým znížené na
minimum. Para vytvorená počas pečenia môže uniknúť
pri otvorení dvierok. Je to normálne.
Varovanie Preto pri otvorení dvierok rúry počas
pečenia alebo po jeho ukončení vždy ustúpte,
aby para a teplo mohli uniknúť.
Varovanie Nikdy nič neklaďte na dno rúry a
vnútro rúry pri pečení nevykladajte alobalom,
pretože to môže spôsobiť nahromadenie tepla, ktoré
môže mať vplyv na výsledky pečenia a môže poškodiť
smalt rúry. Nádoby na pečenie, teplovzdorné nádoby
a hliníkové plechy klaďte na rošt, ktorý ste vsunuli do
drážok rúry. Pri ohreve potravín sa tvorí para, podobne
ako v hrnci. Pri kontakte so sklom dvierok para
kondenzuje a tvoria sa kvapky vody.
Aby sa tvorba kondenzovanej vody znížila, prázdnu
rúru vždy predhrievajte 10 minút.
Odporúčame vám kvapky vody poutierať po každej
príprave jedla.
Varovanie Rúru používajte vždy so
zatvorenými dvierkami. Pri otváraní dvierok
ustúpte, mohli by sa náhle úplne otvoriť. Nedovoľte,
aby sa otvorili prudko - pridržiavajte ich za rukoväť, kým
sa úplne neotvoria.
Konvenčné pečenie (Tradičné pečenie)
Stredná poloha v rúre umožňuje najlepšie rozloženie
tepla. Aby bola viac upečená spodná časť jedla, jed-
noducho znížte úroveň vodiacej lišty v rúre. Aby sa viac
pripiekol povrch, zvýšte polohu v rúre.
Materiál a úprava pekáčov má vplyv na stupeň zape-
čenia spodnej časti jedla. Smaltovaný riad, tmavé, ťaž-
ké plechy a nádoby s úpravou proti pripáleniu zvyšujú
zhnednutie, naopak, sklenený riad, leštený hliník alebo
nerezové plechy odrážajú teplo a spôsobujú slabšie
zhnednutie spodnej časti jedla.
Aby sa jedlo upieklo rovnomerne, uložte ho do strednej
časti roštu.
Potraviny uložte na pekáče vhodnej veľkosti, aby ste
predišli znečisteniu dna rúry, čím si zjednodušíte či-
stenie rúry.
Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy na pečenie priamo
na dno rúry, pretože toto sa mimoriadne zohrieva a
mohlo by sa poškodiť. Pri používaní tohto nastavenia
sa teplo privádza z vrchného a zo spodného ohrevného
elementu. Umožňuje to pečenie na jednej úrovni a je
mimoriadne vhodné pre jedlá, pri ktorých sa vyžaduje
dôkladné prepečenie ich spodnej časti, ako slané plne-
né koláče a koláče s vlhkou plnkou
Je veľmi vhodné aj pre gratinované jedlá, lasagne a
ostatné zapekané jedlá, pri ktorých sa vyžaduje zape-
čenie povrchu.
Ako používať konvenčné pečenie.
1. Ako používať konvenčnú rúru. Otočte ovládací
gombík rúry do polohy požadovanej funkcie
.
2. Otočte ovládací gombík termostatu na požadova-
nú teplotu.
Chladiaci ventilátor
Chladiaci ventilátor bude v činnosti nepretržite počas
pečenia. Ventilátor môže ostať v činnosti aj po vypnutí
rúry, aby ovládacie prvky zostali chladné. Je to nor-
málne.
Iba vrchný ohrevný článok
Táto funkcia je vhodná na dokončenie pečených jedál,
napr. lasagne, "pastierskeho koláča", zapekaného kar-
fiolu a pod.
Iba spodný ohrevný článok
Táto funkcia je mimoriadne vhodná pri pečení cesta
bez plnky. Môžete ju tiež použiť na dopečenie slaných
koláčov a ovocných tort, aby sa zabezpečilo správne
prepečenie spodného cesta.
Kontrolka termostatu bude svietiť, pokiaľ sa ne-
dosiahne správna teplota. Potom sa bude strie-
davo rozsvecovať a zhasínať, čo signalizuje udržiava-
nie teploty.
Pečenie horúcim vzduchom
• Jedlo sa pripravuje horúcim vzduchom, ktorý sa rov-
nomerne rozvádza ventilátorom umiestneným na
zadnej stene samotnej rúry.
• Teplo tak dosiahne všetky časti rúry rovnomerne a
rýchlo, čo umožňuje súčasnú prípravu rôznych dru-
hov jedla umiestnených v rôznej rovine v rúre . Pe-
čenie s ventilátorom zabezpečuje rýchly odvod
vlhkosti a suché prostredie rúry bráni prenosu vône
a chuti z jedného jedla na iné.
9