AEG BP731462NM Recipe book

Typ
Recipe book

Táto príručka je tiež vhodná pre

SK RÚRA KNIHA RECEPTOV
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Číslo programu Názov programu
1 HOVÄDZIE PEČENÉ
2 PEČENÉ BRAVČOVÉ
3 PEČENÉ TEĽACIE
4 PEČENÉ JAHŇACIE
5 PEČENÁ ZVERINA
6 CELÉ KURA
7 RYBA
8 PIZZA
9 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
10 CITRÓNOVÝ KOLÁČ
11 TVAROHOVÝ KOLÁČ
12 PEČIVO
13 FARMÁRSKY CHLIEB
14 KYSNUTIE CESTA
15 ZAPEČENÉ ZEMIAKY
16 LASAGNE
17 CANNELLONI
18 KOLÁČ Z POLOTOVARU
19 PIZZA - POLOTOVAR
20 ZEMIAKOVÉ POLOTOVARY
1 - HOVÄDZIE PEČE
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1 000
a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do te‐
plovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú te‐
kutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 –
20 mm. Zakryte pokrievkou.
Tento program nepoužívajte na rošten‐
ku a sviečkovicu.
Úroveň v rúre: 1
2 - PEČENÉ BRAVČOVÉ
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1 000
a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do te‐
plovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú te‐
kutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 20 -
40 mm.
2
www.aeg.com
Úroveň v rúre: 1
3 - PEČENÉ TEĽACIE
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1 000
a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do te‐
plovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú te‐
kutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 –
20 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
4 - PEČENÉ JAHŇACIE
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1 000
a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do te‐
plovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú te‐
kutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 –
30 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
5 - PEČENÁ ZVERINA
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1 000
a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do te‐
plovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú te‐
kutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 –
20 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
6 - CELÉ KURA
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 900 a
2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do teplovzdornej nádoby a oko‐
reňte podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso
obráťte. Na displeji sa rozsvieti pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
7 - RYBA
Prísady:
600 – 700 g filé zo zubáča, lososa alebo mor‐
ského pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
nasekaná petržlenová vňať
soľ, čierne korenie
•citrón
SLOVENSKY 3
•maslo
Príprava:
Rybie filé pokropte citrónovou šťavou a ne‐
chajte ho chvíľu marinovať, potom zvyšnú šťa‐
vu utrite kuchynským papierom. Rybie filé
ochuťte z oboch strán soľou a čiernym kore‐
ním. Potom rybie filé položte do maslom po‐
tretej teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu, strúhanku,
estragón a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes
hneď rozotrite na rybie filé a na zmes dajte
malé vločky masla.
Čas varenia: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
8 - PIZZA
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vlažnej vody
•300 g múky
•3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných paradajok
200 g nastrúhaného ementálu
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra Feta
oregano
Príprava:
Droždie rozdrvte v miske a rozpustite vo vlaž‐
nej vode. Pridajte múku s primiešanou soľou a
olej. Prísady mieste až dovtedy, kým cesto nie
je vláčne a neoddeľuje sa od misy. Cesto po‐
tom nechajte vykysnúť, kým nebude mať dvoj‐
násobný objem. Cesto vyvaľkajte a položte ho
na vymastený plech na pečenie. Vidličkou po‐
prepichujte. Postupne ukladajte na cesto prí‐
sady obloženia.
Použite vymastený plech na pečenie.
Úroveň v rúre: 1
9 - SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
Prísady do cesta:
•200 g múky
•2 vajcia
•100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orecha
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej slaniny
•2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do vhod‐
nej nádoby a vymiešajte na hladké cesto. Ce‐
sto nechajte niekoľko hodín postáť v chlade.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do vymaste‐
nej čiernej formy. Spodok prepichnite vidlič‐
kou. Slaninku rozložte na ceste. Na polevu
zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a korenie. Po‐
tom pridajte syr.
Čierna vymastená forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm
Úroveň v rúre: 1
10 - CITRÓNOVÝ KOLÁČ
Prísady do zmesi:
•250 g masla
•200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
4
www.aeg.com
100 g práškového cukru
Iné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor, citró‐
novú kôru, vanilkový cukor a soľ a vymiešajte
do penista. Potom pridajte vajcia po jednom a
znova rozmiešajte na penu. Pridajte múku a
škrob rozmiešaný s práškom na pečenie a
premiešajte. Zmes nalejte do formy vymaste‐
nej margarínom a vysypanej strúhankou, za‐
rovnajte ju a vložte do spotrebiča. Po upečení
zmiešajte citrónovú šťavu a práškový cukor.
Upečený koláč vyklopte na alobal. Alobal na
okrajoch koláča zahnite nahor, aby žiadna te‐
kutina nemohla vytiecť. Koláč poprepichujte
tenkou drevenou paličkou a rovnomerne potri‐
te štetcom namočeným do citrónovej polevy.
Polevu nechajte vsiaknuť do koláča.
Úroveň v rúre: 1
11 - TVAROHOVÝ KOLÁČ
Prísady na korpus:
•150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
•1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielka
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
•200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku, vanilková prí‐
chuť (40 g alebo zodpovedajúce množstvo
prášku na prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na pečenie
s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby. Pridajte
ostatné prísady na cesto a rozmiešajte ich
ručným mixérom. Cesto odložte na 2 hodiny
do chladničky. Približne 2/3 cesta položte na
vymastené dno otváracej formy a na viac‐
erých miestach prepichnite vidličkou. Zo zvy‐
šku zmesi vyformujte asi 3 cm vysoký okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné bielka na
tuhú penu. Opláchnite hrozienka, nechajte ich
dobre odtiecť, polejte ich rumom a nechajte
ich napučať. Do vhodnej misy pridajte odtuč‐
nený tvaroh, žĺtky, cukor, citrónovú šťavu, ky‐
slú smotanu a pudingový prášok a všetko dô‐
kladne rozmiešajte. Nakoniec do tvarohovej
zmesi pozorne primiešajte vyšľahané vaječné
bielka a hrozienka.
Úroveň v rúre: 1
12 - PEČIVO
Prísady:
500 g múky, typ 405
20 g kocka čerstvého droždia alebo 1 balíček
sušeného droždia (približne 8 g)
300 ml vody
10 g soli
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy. Droždie
rozpustite vo vode a pridajte do múky. Všetky
prísady vymieste na vláčne cesto. Cesto ne
chajte vykysnúť, kým nedosiahne dvojnásob‐
ný objem. Cesto nakrájajte na kúsky, vytvaruj‐
te na žemličky (alebo rohlíky) a položte ich na
vymastený plech na pečenie alebo na plech
na cukrovinky (osobitné príslušenstvo). Žem‐
ličky nechajte dokysnúť ďalších 25 minút.
Pred pečením cesta žemličky narežte do krí‐
ža. Podľa potreby posypte makom, kmínom
alebo sezamovými semienkami.
SLOVENSKY 5
13 - FARMÁRSKY CHLIEB
Prísady:
500 g pšeničnej múky
250 g ražnej múky
15 g soli
1 malé balenie sušeného droždia (približne 8
g)
250 ml vody
250 ml mlieka
15 g soli
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo plech s
papierom na pečenie
Príprava:
Pšeničnú múku, ražnú múku, soľ a droždie
dajte do veľkej nádoby. Zmiešajte vodu, mlie‐
ko, soľ a pridajte múku. Všetky prísady vymie‐
ste na vláčne cesto. Cesto nechajte vykysnúť,
kým nedosiahne dvojnásobný objem. Cesto
vytvarujte na pozdĺžny bochník a položte ho
na vymastený plech na pečenie alebo na
plech na pečenie pokrytý papierom na peče‐
nie. Nechajte bochník vykysnúť ešte raz na
dvojnásobný objem. Pred pečením poprášte
trochou múky.
Úroveň v rúre: 2
14 - KYSNUTIE CESTA
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Poskytne
vám dobré prostredie na kysnutie.
Cesto vložte do dostatočne veľkej formy a zakry‐
te vlhkou utierkou alebo plastovou fóliou. Do pr‐
vej úrovne zasuňte drôtený rošt a nádobu naň
položte. Zatvorte dvierka a nastavte funkciu na
kysnutie cesta. Nastavte potrebný čas.
15 - ZAPEČENÉ ZEMIAKY
Prísady:
1 000 g zemiakov
1 čajová lyžička soli, čierneho korenia a mu‐
škátového orecha
2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
•3 vajcia
100 ml mlieka
250 ml smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké plátky,
usušte a okoreňte. Teplovzdornú nádobu na
zapekanie vytrite strúčikom cesnaku a vyma‐
stite ju trochou masla. Polovicu okorenených
zemiakových plátkov rozložte na dno misy a
posypte ich strúhaným syrom. Zvyšok zemia‐
kových plátkov uložte do ďalšej vrstvy a tú po‐
sypte zvyškom nastrúhaného syra. Druhý
strúčik cesnaku rozpučte a rozmiešajte s va‐
jíčkami, mliekom a smotanou. Zemiaky polejte
touto zmesou a zvyšok masla vo vločkách
rozložte po povrchu.
Úroveň v rúre: 2
16 - LASAGNE
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
100 ml mäsového bujónu
1 malá plechovka posekaných paradajok (asi
400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
6
www.aeg.com
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
500 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
3 polievkové lyžice masla
250 g zelených lasagní
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného ementálu
Príprava:
Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože a
chrupavky a nakrájajte na drobné kocky.
Ošúpte cibuľu a mrkvu, očistite zeler a všetku
zeleninu nakrájajte na malé kocky. V hrnci zo‐
hrejte olej a za stáleho miešania rýchlo opečte
slaninu a na kocky nakrájanú zeleninu, aby sa
rozpadávala a zmiešala s mäsovou šťavou.
Mäsové ragú posoľte a ochuťte paradajkovým
pretlakom, bylinkami a čiernym korením a pri‐
bližne 30 minút povarte prikryté pri miernom
výkone. Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Rozpustite na panvici maslo, pridajte
múku a za stáleho miešania ju osmažte do
zlatista. Postupne a pri neustálom miešaní pri‐
lejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orechom a približne
10 minút neprikrytú povarte. Po veľkej obdĺžni‐
kovej zapekacej forme rozotrite 1 polievkovú
lyžicu masla. Striedavo ukladajte do formy
vrstvu plátkov, mäsového ragú, bešamelovej
omáčky a miešaného syra. Vrstva bešamelu
posypaná syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu
pokrmu. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte
po povrchu zapekaného pokrmu.
Úroveň v rúre: 1
17 - CANNELLONI
Prísady na plnku:
50 g posekanej cibule
30 g masla
350 g posekaného listového špenátu
100 g kyslej smotany
200 g čerstvého lososa, nakrájaného na kocky
200 g nílskeho ostrieža, nakrájaného na kocky
•150 g kreviet
150 g mäkkýšov z mušlí
soľ, čierne korenie
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného ementálu
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
500 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
1 balením Cannelloni
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného ementálu
Príprava:
Nakrájanú cibuľku a maslo vložte do hrnca a
duste, kým nebude cibuľa sklovitá. Pridajte
posekaný listový špenát a jemne povarte. Pri‐
dajte kyslú smotanu, premiešajte a nechajte
vychladnúť. Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Rozpustite na panvici maslo, pridajte
múku a za stáleho miešania ju osmažte do
zlatista. Postupne a pri neustálom miešaní pri‐
lejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orechom a približne
10 minút neprikrytú povarte. K vychladnutému
špenátu pridajte lososa, ostrieža, krevety,
mušle, soľ a korenie a premiešajte. Po veľkej
obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite 1 poli‐
evkovú lyžicu masla. Cannelloni naplňte špe‐
nátovou zmesou a vložte ich do zapekacej for‐
my. Medzi rady Cannelloni pridajte bešamelo‐
vú omáčku. Vrstva bešamelu posypaná syrom
musí tvoriť aj vrchnú vrstvu pokrmu. Zvyšné
maslo vo vločkách rozložte po povrchu zape‐
kaného pokrmu.
Úroveň v rúre: 1
18 - KOLÁČ Z POLOTOVARU
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na obale.
Postupujte podľa pokynov výrobcu.
19 - PIZZA - POLOTOVAR
SLOVENSKY 7
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na obale.
Postupujte podľa pokynov výrobcu.
20 - ZEMIAKOVÉ POLOTOVARY
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na obale.
Postupujte podľa pokynov výrobcu.
8
www.aeg.com
SLOVENSKY 9
10
www.aeg.com
SLOVENSKY 11
www.aeg.com/shop 892956314-A-472012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG BP731462NM Recipe book

Typ
Recipe book
Táto príručka je tiež vhodná pre

Súvisiace články