John Lewis POB62 Recipe book

Typ
Recipe book
Kniha
receptov
Parná rúra
Automatické programy
Číslo programu Názov programu
1 TRADIČNÁ ZELENINA
2 ZAPEČENÉ ZEMIAKY
3 FARMÁRSKY CHLIEB
4 PEČIVO
5 RYBIE FILÉ
6 POŠÍROVANÉ RYBY (PSTRUH)
7 SLIVKOVÉ KNEDLE
8 TEĽACIE KOLENO
9 RYŽA
10 LASAGNE
11 KYSNUTIE CESTA
12 DUSENÉ MÄSO
13 PEČENÉ BRAVČOVÉ
14 PEČENÉ TEĽACIE
15 PEČENÉ JAHŇACIE
16 PEČENÁ ZVERINA
17 CELÉ KURA
18 PIZZA
19 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
20 CITRÓNOVÝ KOLÁČ
21 TVAROHOVÝ KOČ
22 CANNELLONI
23 KOLÁČ Z POLOTOVARU
24 PIZZA - POLOTOVAR
25 ZEMIAKOVÉ POLOTOVARY
1 - TRADIČNÁ ZELENINA
Kuchynský riad:
Používať možno každý kuchynský riad,
ktorý je tepelne odolný najmenej do 100
°C.
Prísady:
400 g karfiolu
200 g mrkvy
200 g kalerábu
200 g žltej a červenej papriky
Príprava:
Opláchnite karfiol a rozdeľte ho na ružič-
ky. Mrkvu a kaleráby očistite a nakrájajte
na kúsky vhodné do úst. Papriku umyte a
nakrájajte na prúžky. Všetku zeleninu daj-
te do otvorenej nádoby a varte bez prida-
nia vody. Pri tejto metóde prípravy nemu-
síte používať korenie ani soľ.
2 - ZAPEČENÉ ZEMIAKY
Prísady:
1 000 g zemiakov
•1 čajová lyžička soli, čierneho korenia a
muškátového orecha
•2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
3 vajcia
100 ml mlieka
2
250 ml smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
•Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké plát-
ky, usušte a okoreňte. Strúčikom cesna-
ku vytrite teplovzdornú zapekaciu nádobu
a vymastite ju trochou masla. Polovicu
okorenených zemiakových plátkov roz-
ložte na dno misy a posypte ich strúha-
ným syrom. Zvyšok zemiakových plátkov
uložte do ďalšej vrstvy a tú posypte zvy-
škom nastrúhaného syra. Druhý strúčik
cesnaku rozpučte a rozmiešajte s vajíč-
kami, mliekom a smotanou. Zemiaky po-
lejte touto zmesou a zvyšok masla vo
vločkách rozložte po povrchu.
3 - FARMÁRSKY CHLIEB
Prísady:
500 g pšeničnej múky
250 g ražnej múky
15 g soli
1 malé balenie sušeného droždia (približ-
ne 8 g)
250 ml vody
250 ml mlieka
15 g soli
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo plech
s papierom na pečenie
Príprava:
•Pšeničnú múku, ražnú múku, soľ a drož-
die dajte do veľkej nádoby. Zmiešajte vo-
du, mlieko, soľ a pridajte múku. Všetky
prísady vymieste na včne cesto. Cesto
nechajte vykysnúť, kým nedosiahne dvoj-
násobný objem. Cesto vytvarujte na po-
zdĺžny bochník a položte ho na vymaste-
ný plech na pečenie alebo na plech na
pečenie pokrytý papierom na pečenie.
Nechajte bochník vykysnúť ešte raz na
dvojnásobný objem. Pred pečením po-
prášte trochou múky.
4 - PEČIVO
Prísady:
500 g múky, typ 405
20 g kocka čerstvého droždia alebo 1
balíček sušeného droždia (približne 8 g)
300 ml vody
10 g soli
Príprava:
•Múku a soľ vysypte do veľkej misy. Drož-
die rozpustite vo vode a pridajte do mú-
ky. Všetky prísady vymieste na vláčne ce-
sto. Cesto nechajte vykysnúť, kým nedo-
siahne dvojnásobný objem. Cesto nakrá-
jajte na kúsky, vytvarujte na žemličky (ale-
bo rohlíky) a položte ich na vymastený
plech na pečenie alebo na plech na cu-
krovinky (osobitné príslušenstvo). Žemlič-
ky nechajte dokysnúť ďalších 25 minút.
Pred pečením cesta žemličky narežte do
kríža. Podľa potreby posypte makom,
kmínom alebo sezamovými semienkami.
5 - RYBIE FILÉ
Prísady:
600 – 700 g filé zo zubáča, lososa alebo
morského pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
•1 čajová lyžička estragónu
Nasekaná petržlenová vňať
•Soľ, čierne korenie
•Citróny
•Ohňovzdorná zapekacia forma
Príprava:
Rybie filé pokvapkajte citrónovou šťavou
a nechajte chvíľu vsiaknuť. Zvyšnú šťavu
potom zotrite kuchynskými utierkami. Po-
tom rybie filé posypte z oboch strán so-
ľou a čiernym korením. Potom rybie filé
položte na maslom potretú ohňovzdornú
formu. Zmiešajte dokopy strúhaný syr,
nasekaný petržlen, estragón, strúhanku a
smotanu. Zmes hneď rozotrite na rybie fi-
lé a na zmes dajte malé vločky masla.
3
6 - POŠÍROVANÉ RYBY (PSTRUH)
Prísady:
4 pstruhy, 250 – 300 g na kus
•citrónová šťava, čierne korenie, soľ
Príprava:
Pstruhy dôkladne umyte znútra i zvonku,
pokvapkajte citrónovou šťavou, okoreňte
a vložte po 2 do antikorovej formy s per-
forovanou vložkou. Servírujte s opražený-
mi mandľovými vločkami. Variant Pstruh
na modro: Pred vlením pstruha do an-
tikorovej formy s perforovanou vložkou
ho oblejte horúcou vodou a octom.
7 - SLIVKOVÉ KNEDLE
Na cesto (prísady by mali mať izbo
teplotu):
125 ml mlieka
20 g cukru
1 malé balenie sušeného droždia (približ-
ne 8 g)
300 g múky
30 g cukru
30 g masla
•1 vaječný žĺtok
1 celé vajce
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
trochu citrónovej kôry
slivkový lekvár
Po varení:
50 g masla
50 g mletého maku
cukor na posypanie
Iné:
•vymastená forma
Príprava:
Do rajnice pridajte mlieko a cukor a mier-
ne ich zohrejte na varnej zóne. Pridajte
sušené droždie a pomiešajte. Potom ne-
chajte odstáť pribl. 30 minút. Do nádoby
na miešanie pridajte múku, cukor, maslo,
vaječný žĺtok, vajce, vanilkový cukor a
trochu citrónovej kôry. Pridajte mlieko a
droždie a vymieste spracovateľné cesto.
Cesto zakryte utierkou a nechajte ho kys-
ť ďalších 45 minút. Nakoniec cesto vy-
krojte lyžicou na knedličky (pribl. 80g), ru-
kou pritlačte naplocho a naplňte 1 čajo-
vou lyžičkou slivkového lekváru. Okraje
cesta vyhnite nahor, prikryte lekvár ce-
stom a vytvarujte guľku. Guľky vložte do
vymastenej formy, prikryte ich a nechajte
kysnúť ďalších 45 minút. Potom ich vlož-
te do rúry.
8 - TEĽACIE KOLENO
Prísady:
•1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
•1 čajová lyžička soli
•1 čajová lyžička sladkej papriky
•1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
•voda
Príprava:
•Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky pre-
krojte na polovice a vložte ich do zárezov.
Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazalku a
zmes rozotrite po teľacom kolene. Teľa-
cie koleno vložte do pekáča a posypte ho
hubami. K teľaciemu kolenu pridajte poli-
evkovú zeleninu a vodu. Dno by malo byť
pokryté do výšky 10 - 15 mm.
9 - RYŽA
Prísady:
200 g dlhozrnnej ryže
50 g divokej ryže
•soľ a korenie
•2 čajové lyžičky zeleninového bujónu
600 ml vody
•1 malá červená paprika
•2 čajové lyžičky hnedého cukru
•2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku
400 ml hovädzieho vývaru
Prísady:
200 g dlhozrnnej ryže
4
50 g divokej ryže
•soľ a korenie
•2 čajové lyžičky zeleninového bujónu
600 ml vody
•1 malá červená paprika
•2 čajové lyžičky hnedého cukru
•2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku
400 ml hovädzieho vývaru
Po varení:
1 malá plechovka sladkej kukurice (150
g)
Kukuricu sceďte a pridajte ju do uvarenej
ryže.
Príprava:
Dlhozrnnú ryžu, divokú ryžu, soľ, korenie,
zeleninový vývar a vodu dajte do misy je-
den a pol hodiny pred varením. Pripravte
papriku, nakrájajte ju na malé kocky, pri-
dajte ju do ryže a potom uvarte.
10 - LASAGNE
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
•1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
100 ml mäsového bujónu
1 malá plechovka posekaných paradajok
(asi 400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
500 ml mlieka
•soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
3 polievkové lyžice masla
250 g zelených lasagní
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného ementálu
Príprava:
Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože
a chrupavky a nakrájajte na drobné koc-
ky. Ošúpte cibuľu a mrkvu, očistite zeler
a všetku zeleninu nakrájajte na malé koc-
ky. V hrnci zohrejte olej a za stáleho mie-
šania rýchlo opečte slaninu a na kocky
nakrájanú zeleninu, aby sa rozpadávala a
zmiešala s mäsovou šťavou. Mäsové ra-
gú posoľte a ochuťte paradajkovým pre-
tlakom, bylinkami a čiernym korením a
približne 30 minút povarte prikryté pri
miernom výkone. Medzitým si pripravte
bešamelovú omáčku: Rozpustite na pan-
vici maslo, pridajte múku a za stáleho
miešania ju osmažte do zlatista. Postup-
ne a pri neustálom miešaní prilejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym kore-
ním a muškátovým orechom a približne
10 minút neprikrytú povarte. Po veľkej
obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite 1
polievkovú lyžicu masla. Striedavo ukla-
dajte do formy vrstvu plátkov, mäsového
ragú, bešamelovej omáčky a miešaného
syra. Vrstva bešamelu posypaná syrom
musí tvoriť aj vrchnú vrstvu pokrmu.
Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po
povrchu zapekaného pokrmu.
11 - KYSNUTIE CESTA
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Po-
skytne vám dobré prostredie na kysnutie.
Cesto vložte do dostatočne veľkej nádoby.
Do prvej úrovne zasuňte drôtený rošt a
nádobu naň položte. Zatvorte dvierka a na-
stavte funkciu na kysnutie cesta. Nastavte
potrebný čas.
12 - DUSENÉ MÄSO
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa za-
dáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti
medzi 1000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho
do teplovzdornej formy. Pridajte vodu
alebo inú tekutinu. Dno by malo byť po-
5
kryté do výšky 10 – 20 mm. Zakryte po-
krievkou.
Tento program nepoužívajte na rošten-
ku a sviečkovicu.
13 - PEČENÉ BRAVČOVÉ
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa za-
dáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti
medzi 1000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho
do teplovzdornej formy. Pridajte vodu
alebo inú tekutinu. Dno by malo byť po-
kryté do výšky 20 - 40 mm.
14 - PEČENÉ TEĽACIE
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa za-
dáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti
medzi 1000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho
do teplovzdornej formy. Pridajte vodu
alebo inú tekutinu. Dno by malo byť po-
kryté do výšky 10 – 20 mm. Zakryte po-
krievkou.
15 - PEČENÉ JAHŇACIE
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa za-
dáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti
medzi 1000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho
do teplovzdornej formy. Pridajte vodu
alebo inú tekutinu. Dno by malo byť po-
kryté do výšky 10 – 30 mm. Zakryte po-
krievkou.
16 - PEČENÁ ZVERINA
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa za-
dáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti
medzi 1000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho
do teplovzdornej formy. Pridajte vodu
alebo inú tekutinu. Dno by malo byť po-
kryté do výšky 10 – 20 mm. Zakryte po-
krievkou.
17 - CELÉ KURA
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa za-
dáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti
medzi 900 a 2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do teplovzdornej nádoby a
okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach
mäso obráťte. Na displeji sa zobrazí pri-
pomienka.
18 - PIZZA
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vlažnej vody
300 g múky
•3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných paradajok
200 g nastrúhaného ementálu
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra Feta
6
•oregano
Príprava:
Droždie rozdrvte v miske a rozpustite vo
vlažnej vode. Pridajte múku s primieša-
nou soľou a olej. Prísady mieste až dov-
tedy, kým cesto nie je vláčne a neoddeľu-
je sa od misy. Cesto potom nechajte vy-
kysnúť, kým nebude mať dvojnásobný
objem. Cesto vyvaľkajte a položte ho na
vymastený plech na pečenie. Vidličkou
poprepichujte. Postupne ukladajte na ce-
sto prísady obloženia.
Použite vymastený plech na pečenie.
19 - SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
Prísady do cesta:
200 g múky
2 vajcia
100 g masla
•½ čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orecha
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej slaniny
2 vajcia
250 g kyslej smotany
•soľ, čierne korenie a muškátový orech
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do
vhodnej nádoby a vymiešajte na hladké
cesto. Cesto nechajte niekoľko hodín po-
stáť v chlade. Potom cesto vyvaľkajte a
vložte do vymastenej čiernej formy. Spo-
dok prepichnite vidličkou. Slaninku roz-
ložte na ceste. Na polevu zmiešajte vaj-
cia, kyslú smotanu a korenie. Potom pri-
dajte syr.
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
20 - CITRÓNOVÝ KOLÁČ
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
•1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Iné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor,
citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ a
vymiešajte do penista. Potom pridajte
vajcia po jednom a znova vymiešajte. Pri-
dajte múku a škrob rozmiešaný s prá-
škom na pečenie a premiešajte. Zmes
nalejte do formy vymastenej margarínom
a vysypanej strúhankou, zarovnajte ju a
vložte do spotrebiča. Po upečení zmie-
šajte citrónovú šťavu a práškový cukor.
Upečený koláč vyklopte na alobal. Alobal
na okrajoch koláča zahnite nahor, aby
žiadna tekutina nemohla vytiecť. Koláč
poprepichujte tenkou drevenou paličkou
a rovnomerne potrite štetcom namoče-
ným do citrónovej polevy. Polevu nechaj-
te vsiaknuť do koláča.
21 - TVAROHOVÝ KOLÁČ
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
•1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
•3 vaječné bielka
7
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
•3 vaječné žĺtky
200 g cukru
•šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku, vanilková
príchuť (40 g alebo zodpovedajúce
množstvo prášku na prípravu pudingu z
500 ml mlieka)
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na pe-
čenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby. Pri-
dajte ostatné prísady a rozmiešajte ich
ručným mixérom. Cesto odložte na 2 ho-
diny do chladničky. Približne 2/3 cesta
položte na vymastené dno otváracej for-
my a na viacerých miestach prepichnite
vidličkou. Zo zvyšku zmesi vyformujte asi
3 cm vysoký okraj. Ručným mixérom vy-
šľahajte vaječné bielka na tuhú penu.
Opláchnite hrozienka, nechajte ich dobre
odtiecť, polejte ich rumom a nechajte ich
napučať. Do vhodnej misy pridajte odtuč-
nený tvaroh, žĺtky, cukor, citrónovú šťavu,
kyslú smotanu a pudingový prášok a
všetko dôkladne rozmiešajte. Nakoniec
do tvarohovej zmesi pozorne primiešajte
vyšľahané vaječné bielka a hrozienka.
22 - CANNELLONI
Prísady na plnku:
50 g posekanej cibule
30 g masla
350 g posekaného listového špenátu
100 g kyslej smotany
200 g čerstvého lososa, nakrájaného na
kocky
200 g nílskeho ostrieža, nakrájaného na
kocky
150 g kreviet
150 g mäkkýšov z mušlí
•soľ, čierne korenie
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného ementálu
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
500 ml mlieka
•soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
1 balením Cannelloni
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného ementálu
Príprava:
Nakrájanú cibuľku a maslo vložte do hr-
nca a duste, kým nebude cibuľa sklovitá.
Pridajte posekaný listový špenát a jemne
povarte. Pridajte kyslú smotanu, premie-
šajte a nechajte vychladnúť. Medzitým si
pripravte bešamelovú omáčku: Rozpusti-
te na panvici maslo, pridajte múku a za
stáleho miešania ju osmažte do zlatista.
Postupne a pri neustálom miešaní prilejte
mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čier-
nym korením a muškátovým orechom a
približne 10 minút neprikrytú povarte. K
vychladnutému špenátu pridajte lososa,
ostrieža, krevety, mušle, soľ a korenie a
premiešajte. Po veľkej obdĺžnikovej zape-
kacej forme rozotrite 1 polievkovú lyžicu
masla. Cannelloni naplňte špenátovou
zmesou a vložte ich do zapekacej formy.
Medzi rady Cannelloni pridajte bešamelo-
vú omáčku. Vrstva bešamelu posypaná
syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu po-
krmu. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte
po povrchu zapekaného pokrmu.
23 - KOLÁČ Z POLOTOVARU
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na
obale. Postupujte podľa pokynov výrobcu.
24 - PIZZA - POLOTOVAR
8
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na
obale. Postupujte podľa pokynov výrobcu.
25 - ZEMIAKOVÉ POLOTOVARY
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na
obale. Postupujte podľa pokynov výrobcu.
9
10
11
892956721-A-402012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

John Lewis POB62 Recipe book

Typ
Recipe book