–Úroveň v rúre: 2
14 - KYSNUTIE CESTA
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Po-
skytne vám dobré prostredie na kysnutie.
Cesto vložte do dostatočne veľkej formy a
zakryte vlhkou utierkou alebo plasto-
vou fóliou. Do prvej úrovne zasuňte drôte-
ný rošt a nádobu naň položte. Zatvorte
dvierka a nastavte funkciu na kysnutie ce-
sta. Nastavte potrebný čas.
15 - ZAPEČENÉ ZEMIAKY
Prísady:
• 1 000 g zemiakov
•1 čajová lyžička soli, čierneho korenia a
muškátového orecha
•2 strúčiky cesnaku
• 200 g nastrúhaného syra
• 3 vajcia
• 100 ml mlieka
• 250 ml smotany
• 4 polievkové lyžice masla
Príprava:
•Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké plát-
ky, usušte a okoreňte. Teplovzdornú
nádobu na zapekanie vytrite strúčikom
cesnaku a vymastite ju trochou masla.
Polovicu okorenených zemiakových plát-
kov rozložte na dno misy a posypte ich
strúhaným syrom. Zvyšok zemiakových
plátkov uložte do ďalšej vrstvy a tú po-
sypte zvyškom nastrúhaného syra. Druhý
strúčik cesnaku rozpučte a rozmiešajte s
vajíčkami, mliekom a smotanou. Zemiaky
polejte touto zmesou a zvyšok masla vo
vločkách rozložte po povrchu.
–Úroveň v rúre: 2
16 - LASAGNE
Prísady na mäsovú zmes:
• 100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
•1 mrkva
• 100 g zeleru
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
• 100 ml mäsového bujónu
• 1 malá plechovka posekaných paradajok
(asi 400 g)
• oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 500 ml mlieka
•soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
• 3 polievkové lyžice masla
• 250 g zelených lasagní
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 50 g nastrúhaného ementálu
Príprava:
• Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože
a chrupavky a nakrájajte na drobné koc-
ky. Ošúpte cibuľu a mrkvu, očistite zeler
a všetku zeleninu nakrájajte na malé koc-
ky. V hrnci zohrejte olej a za stáleho mie-
šania rýchlo opečte slaninu a na kocky
nakrájanú zeleninu, aby sa rozpadávala a
zmiešala s mäsovou šťavou. Mäsové ra-
gú posoľte a ochuťte paradajkovým pre-
tlakom, bylinkami a čiernym korením a
približne 30 minút povarte prikryté pri
miernom výkone. Medzitým si pripravte
bešamelovú omáčku: Rozpustite na pan-
vici maslo, pridajte múku a za stáleho
miešania ju osmažte do zlatista. Postup-
ne a pri neustálom miešaní prilejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym kore-
ním a muškátovým orechom a približne
10 minút neprikrytú povarte. Po veľkej
obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite 1
polievkovú lyžicu masla. Striedavo ukla-
dajte do formy vrstvu plátkov, mäsového
ragú, bešamelovej omáčky a miešaného
syra. Vrstva bešamelu posypaná syrom
musí tvoriť aj vrchnú vrstvu pokrmu.
Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po
povrchu zapekaného pokrmu.
–Úroveň v rúre: 1
17 - CANNELLONI
6