Tepelné grilovanie Model ZOB 881
Doba grilovania
Druh pokrmu Množstvo v g
Rovina
(výška roštu
zospodu)
Teplota v °C
dolná
strana
horná
strana
Bravčové 1500 2 alebo 3 170 45 30
Rozbif 1500 3 200 30 20
Kurča 1200 2 alebo 3 190 40 30
Kebab 800 3 200 15 10
Ryba, celá 800 3 200 12 8
Pri funkcii "Tepelné grilovanie" zvoľte maximálnu teplotu 200°C a pokrm nepečte dlhšie ako 1
hodinu.
Pri pečení pokrmov v rúre musia
byť dvierka vždy zatvorené.
Tradičné pečenie
Ovládač funkcií rúry otočte na príslušný symbol
( ) a ovládačom termostatu nastavte poža-
dovanú teplotu.
Ak si pokrm vyžaduje viac tepla zhora, resp.
zdola, zvoľte funkciu Horný ohrev ( ), resp.
Dolný ohrev ( ).
Teplovzdušné pečenie
Ovládač funkcií rúry otočte na príslušný symbol
( ) a ovládačom termostatu nastavte
požadovanú teplotu.
Zohriatý vzduch cirkuluje prostredníctvom
ventilátora za zadnou stenou rúry.
Ak chcete pripravovať v rúre viac pokrmov
súčasne, umiestnite pekáče do prvej a tretej
roviny zospodu (obr. 8). Ak pečiete len jeden
pokrm, odporúčame použiť nižšiu rovinu.
Grilovanie
Ovládač funkcií rúry otočte na príslušný symbol
( alebo ) a ovládačom termostatu na-
stavte požadovanú teplotu. Nastave-
nie zaručuje rovnomerné rozdelenie tepla
po celom povrchu pokrmu. Mäso a ryby pred
grilovaním potrite olejom a položte na rošt.
Rovina zasunutia roštu závisí od hrúbky grilo-
vaného pokrmu.
Do najnižšej roviny vsuňte pekáč na zachytá-
vanie tuku a šťavy s malým množstvom vody.
Vyhnete sa tak tvorbe nepríjemného zápachu a
dymu.
Tepelné grilovanie (ZOB 811)
Ovládač funkcií rúry otočte na príslušný symbol
( ) a ovládačom termostatu nastavte poža-
dovanú teplotu. Pri tejto funkcii zvoľte maxi-
málnu teplotu 200°C a pokrm nepečte dlhšie
ako 1 hodinu.
V činnosti je súčasne celé grilovacie teleso a
ventilátor rúry. Pokrm netreba tak intenzívne
kontrolovať a otáčať. S výnimkou toastov a
steakov môžete tepelne grilovať pokrmy, ktoré
by ste inak pripravovali pod tradičným grilom.
Rozmrazovanie
Ovládač funkcií rúry otočte na príslušný
symbol ( ) a ovládač termostatu nastavte
do polohy 0 (VYPNUTÉ).
10
Ventilátor rúry pracuje bez ohrevu, vzduch
cirkuluje pri izbovej teplote.
Rady
- Teplota vo vnútri rúry môže dosiahnuť
250°C. Používajte zásadne teplovzdorné
plechy, formy, pekáče a nádoby.
- Pekáče, varné nádoby alebo alobal nedá-
vajte priamo na dno rúry. Nahromadené
teplo môže negatívne ovplyvniť výkon
spotrebiča a poškodiť smalt rúry.
- Pri príprave pokrmov s olejom a tukom
buďte opatrní, pretože sa môžu vznietiť.
Z toho istého dôvodu dávajte pozor pri
vkladaní a vyberaní pokrmov, aby sa tuk
alebo olej nevylial na dno rúry. Ak sa vám
náhodou šťava vyleje, rúru vyčistite, aby
ste zabránili vzniku nepríjemného zápachu
a dymu.
pre pečenie koláčov a pečiva
Múčne pokrmy si obyčajne vyžadujú primeranú
teplotu v škále od 150-200°C.
Pri pečení koláčov treba rúru asi 10 minút
predhrievať. Pri pečení nechajte dvierka rúry
zatvorené a pokrm kontrolujte cez okienko.
pre pečenie mäsa a rýb
Mäso položte na teplovzdorný pekáč alebo
priamo na rošt s pekáčom vsunutým do prvej
roviny zospodu (slúži na zachytávanie šťavy a
tuku). V tomto prípade do pekáča nalejte trochu
vody.
obr. 8
Tmavé mäso, ktoré sa má zvonka opiecť a
zvnútra má zostať ružové až červené, treba
piecť kratší čas pri vyššej teplote (200-250°C).
Svetlé mäso, hydina a ryby si vyžadujú naopak
nižšiu teplotu (150-175°C).
pre grilovanie
Ryby alebo mäso umiestnite priamo na rošt a
potrite ich malým množstvom tuku. Pri grilovaní
je v prevádzke len horné ohrievacie teleso.
Z toho dôvodu by ste mali rovinu zasunutia
prispôsobiť hrúbke grilovaného pokrmu. Neza-
budnite vsunúť do nižšej roviny pekáč na za-
chytávanie šťavy a tuku s malým množstvom
vody.
Tukový filter (ZOB 881)
Pri pečení mäsa musí byť tukový filter namon-
tovaný v zadnej stene dutiny rúry nad ventiláto-
rom. Tukový filter zabraňuje usadzovaniu tuku
v priestore ventilátora.
Tabuľky pečenia
Na čistenie tesnenia nepoužívajte abrazívne
materiály. Tukový filter môžete umývať aj
v umývačke riadu. Po skončení pečenia, keď
rúra vychladne, filter odmontujte potiahnutím
držiaka smerom nahor (pozri obr. 9). Po kaž-
dom použití umyte tukový filter v teplej vode
s prídavkom vhodného prostriedku na umýva-
nie riadu.
Tukový filter používajte len pri pečení mäsa.
obr. 9
11
Používanie
Teplovzdušné pečenie
Grilovanie
Množstvo Grilovanie Trvanie
(v minútach)
DRUH POKRMU
kusy hmotnosť Rovina Teplota
v °C
Horná
strana
Dolná
strana
Steaky
Kotlety
Klobásy
Kurča (rozkrájané na kusy)
Kebab
Kurča (prsia)
Rajčiny
Ryby (filé)
Sendviče
Toasty
4
4
8
6
4
4
8
4
4
4
800
600
500
800
700
400
500
400
-
-
4
4
4
3
4
4
4
4
4
4
max
max
max
max
max
max
max
max
max
max
10
12
10
30
12
13
12
8
8
2-3
8
8
6
20
10
10
-
6
-
1