Čistenie a údržba
Všeobecne
Pred čistením sporák vypnite, odpojte
od elektrickej siete a nechajte ho vy-
chladnúť.
• Ak používate čistiace prostriedky v spreji,
nestriekajte ich na ohrievacie telesá alebo
na senzor termostatu.
• Zásadne nepoužívajte abrazívne prípravky,
drôtenky alebo prostriedky s obsahom roz-
púšťadiel, pretože môžu poškodiť smalt rú-
ry alebo sklo dvierok.
Dutina rúry
Smaltovaná dutina rúry sa čistí najlepšie, keď je
ešte teplá. Dutinu rúry odporúčame vyčistiť po
každom použití mäkkou handričkou, teplou
vodou a vhodným šetrným čistiacim prostried-
kom. Z času na čas však treba rúru dôkladne
vyčistiť vhodným čistiacim prípravkom na smal-
tované rúry. Odolné škvrny odstráňte prostried-
kom na čistenie nehrdzavejúcej ocele alebo
teplým octom.
Pri pečení pokrmov s ovocím môžu zohriaté
ovocné kyseliny spôsobiť na smalte rúry
škvrny, ktoré sa nedajú odstrániť.
Tieto škvrny však neovplyvnia funkčnosť
spotrebiča. Ak sa chcete vyhnúť pripáleniu
škvŕn pri ďalšom zohriatí, po pečení ovoc-
ných pokrmov dutinu rúry vždy starostlivo
vyčistite.
Dvierka rúry a tesnenie
Pred čistením vám dvierka rúry odpo-
rúčame zvesiť. Postupujte takto:
a) Dvierka úplne otvorte.
b) Malé páčky na oboch závesoch dvierok
uvoľnite a otočte (obr. 7).
c) Dvierka uchopte po ľavej aj pravej strane,
a potom ich do polovice privrite.
d) Dvierka opatrne vytiahnite (obr. 7).
e) Umiestnite ich na bezpečné miesto.
Sklo vyčistite teplou vodou a mäkkou handrič-
kou. Pri montovaní dvierok zvoľte opačný pos-
tup.
Tesnenie na hranách dutiny rúry zabezpečuje
správne fungovanie spotrebiča.
• Stav tesnenia dvierok rúry kontrolujte
v pravidelných časových intervaloch.
V prípade potreby tesnenie vyčistite neab-
razívnym čistiacim prostriedkom.
• Ak je tesnenie poškodené, obráťte sa na
najbližšie autorizované servisné stredisko.
Rúru nepoužívajte, kým sa závada neod-
stráni.
10
obr. 7
Pri pečení pokrmov v rúre musia
byť dvierka vždy zatvorené.
Tradičné pečenie
Ovládač funkcií rúry otočte na príslušný symbol
( ) a ovládačom termostatu nastavte poža-
dovanú teplotu.
Ak si pokrm vyžaduje viac tepla zdola, zvoľte
funkciu Dolný ohrev ( ).
Teplovzdušné pečenie
Ovládač funkcií rúry otočte na príslušný symbol
( ) a ovládačom termostatu nastavte po-
žadovanú teplotu. Zohriatý vzduch cirkuluje
prostredníctvom ventilátora za zadnou stenou
rúry.
Ak chcete pripravovať v rúre viac pokrmov
súčasne, umiestnite pekáče do prvej a tretej
roviny zospodu (obr. 6). Ak pečiete len jeden
pokrm, odporúčame použiť nižšiu rovinu.
Grilovanie
Ovládač funkcií rúry otočte na príslušný symbol
( ) a ovládačom termostatu nastavte poža-
dovanú teplotu. Nastavenie zaručuje rov-
nomerné rozdelenie tepla po celom povrchu
pokrmu. Mäso a ryby pred grilovaním potrite
olejom a položte na rošt. Rovina zasunutia
roštu závisí od hrúbky grilovaného pokrmu.
Do najnižšej roviny vsuňte pekáč na zachytá-
vanie tuku a šťavy s malým množstvom vody.
Vyhnete sa tak tvorbe nepríjemného zápachu a
dymu.
Rozmrazovanie
Ovládač funkcií rúry otočte na príslušný
symbol ( ) a ovládač termostatu na-
stavte do polohy 0 (VYPNUTÉ).
Ventilátor rúry pracuje bez ohrevu, vzduch
cirkuluje pri izbovej teplote.
• Teplota vo vnútri rúry môže dosiahnuť
250°C. Používajte zásadne teplovzdorné
plechy, formy, pekáče a nádoby.
• Pekáče, varné nádoby alebo alobal nedá-
vajte priamo na dno rúry. Nahromadené
teplo môže negatívne ovplyvniť výkon
spotrebiča a poškodiť smalt rúry.
• Pri príprave pokrmov s olejom a tukom
buďte opatrní, pretože sa môžu vznietiť.
Z toho istého dôvodu dávajte pozor pri
vkladaní a vyberaní pokrmov, aby sa tuk
alebo olej nevylial na dno rúry. Ak sa vám
náhodou šťava vyleje, rúru vyčistite, aby
ste zabránili vzniku nepríjemného zápachu
a dymu.
Rady
pre pečenie koláčov a pečiva
Múčne pokrmy si obyčajne vyžadujú primeranú
teplotu v škále od 150-200°C.
Pri pečení koláčov treba rúru asi 10 minút
predhrievať. Pri pečení nechajte dvierka rúry
zatvorené a pokrm kontrolujte cez okienko.
pre pečenie mäsa a rýb
Mäso položte na teplovzdorný pekáč alebo
priamo na rošt s pekáčom vsunutým do prvej
roviny zospodu (slúži na zachytávanie šťavy a
tuku). V tomto prípade do pekáča nalejte trochu
vody.
Tmavé mäso, ktoré sa má zvonka opiecť a
zvnútra má zostať ružové až červené, treba
piecť kratší čas pri vyššej teplote (200-250°C).
Svetlé mäso, hydina a ryby si vyžadujú naopak
nižšiu teplotu (150-175°C).
pre grilovanie
Ryby alebo mäso umiestnite priamo na rošt a
potrite ich malým množstvom tuku. Pri grilovaní
je v prevádzke len horné ohrievacie teleso.
Z toho dôvodu by ste mali rovinu zasunutia
prispôsobiť hrúbke grilovaného pokrmu. Neza-
budnite vsunúť do nižšej roviny pekáč na za-
chytávanie šťavy a tuku s malým množstvom
vody.
obr. 6
7
Používanie
Teplovzdušné pečenie