Whirlpool AKT 325/IX Užívateľská príručka

Typ
Užívateľská príručka
AKT 325
OTVORENÝ GRIL
SK
5019 319 01349
Aby ste boli s varnou doskou spokojní, prečítajte si, prosím, pozorne tento návod na použitie a odložte ho pre budúce použitie.
HUSK
FIDK
ESFR
ITPT
NOSE
BGRU
RO
Otvorený gril sa uvádza do činnosti otočením
ovládača smerom vpravo na požadovanú úroveň
výkonu.
Aby ste varnú plochu vypli, vrát'te ovládací gombík
(gombíky) do polohy
“0”
.
Varná doska je vybavená 1 kontrolkou, ktorá
indikuje, kedy je otvorený gril zapnutý.
Pred použitím skontrolujte, že napätie uvádzané na
typovom štítku zodpovedá použitému siet'ovému
napájaciemu napätiu. Technické údaje uvádzané na
typovom štítku pod varnou doskou sa uvádzajú aj
dolu:
ROZMERY OTVORENÉHO GRILU A PRACOVNEJ DOSKY (mm)
1.
Gril
2.
Sklápací elektrický ohrevný článok
3.
Nádoba so sopečnými kameňmi
4.
Ovládací gombík ohrevného článku
5.
Kontrolka činnosti ohrevného článku
ELEKTRICKÉ PRÍPOJKY
Napätie elektrickej siete Vodiče: počet a prierez
230 ~ +
H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Type PLBTD 230 V ~ 50Hz 2,4 kW
OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Likvidácia obalu
Obalový materiál je 100% recyklovateľný a je označený
symbolom recyklácie .
Rôzne časti obalu likvidujte zodpovedne, v plnom súlade
s platnými predpismi o likvidácii odpadov.
Likvidácia starých domácich spotrebičov
Tento spotrebič je označený v súlade s Európskou
smernicou 2002/96/ES o likvidácii elektrických a
elektronických zariadení (WEEE). Zabezpečením správnej
likvidácie tohto výrobku pomôžete predchádzat'
potenciálnym negatívnym dôsledkom na životné prostredie
a zdravie ľudí.
Symbol na výrobku alebo na sprievodných
dokumentoch znamená, že s týmto výrobkom sa nesmie
zaobchádzat' ako s domovým odpadom. Naopak, treba ho
odovzdat' v zbernom stredisku na recykláciu elektrických
alebo elektronických zariadení. Spotrebič likvidujte v súlade
s platnými predpismi o likvidácii odpadových materiálov.
Ďalšie informácie o spracovaní, regenerácii a recyklácii
tohto výrobku vám na požiadanie poskytne kompetentný
miestny orgán, služba zberu a likvidácie komunálneho
odpadu alebo predajňa, v ktorej bol výrobok zakúpený.
VLASTNOSTI
OTVORENÉHO GRILU
Tento spotrebič umožňuje grilovanie mäsa a rýb bez tuku
alebo oleja.
Pod ohrevným článkom sa nachádza nádoba so
sopečnými kameňmi, ktoré zaručujú stálu teplotu
približne 250°C a pohlcujú kvapkajúci tuk.
Všetky diely, gril, nádobu a kamene, môžete ľahko
vybrat', aby ste ich vyčistili.
PRVÉ POUŽITIE OTVORENÉHO GRILU
Odstráňte ochrannú fóliu, ktorá chráni niektoré časti.
Opatrne odstráňte všetky zvyšky lepidla, nepoužívajte
abrazívne látky, aby ste predišli poškriabaniu povrchu.
Pozorne umyte a osušte gril (uprednostnite umývačku
riadu).
Nadvihnite ohrevný článok (
A
) po zatlačení tlačidla stop
(
B
) Obr. 4. Založte mriežku do správnej polohy, potom
rovnomerne rozložte sopečné kamene. Sklopte ohrevný
článok a na vrch položte grill.
Znížte ohrevný článok a položte hore gril.
Zapnite otvorený gril otočením gombíka na reguláciu
energie do maximálnej polohy (11-12) na približne 15
minút, aby sa odstránili mastné zvyšky.
POUŽÍVANIE OTVORENÉHO GRILU
Pred prípravou jedla skontrolujte, či sú všetky vyberateľ
diely správne umiestnené (nádoba s dobre rozloženými
sopečnými kameňmi, ohrevný článok úplne spustený, gril na
svojom mieste).
Zapnite otvorený gril otočením gombíka do polohy 12.
Rozsvieti sa kontrolka, označujúca, že je gril zapnutý.
Predohrejte ho počas približne 5 minút, aby sa rozohriali
sopečné kamene.
Otočte gombík do želanej polohy. Číslice 1 až 12
označujú pracovné polohy. Teplota sa zvyšuje s rastúcim
číslom.
Uložte potraviny na gril a kontrolujte proces prípravy
jedla.
Aby ste otvorený gril vypli, otočte gombík do polohy “0”.
Upozornenia:
Tento otvorený gril je navrhnutý výhradne na prípravu
jedál v domácnosti. Žiadne iné použitie nie je povolené.
Výrobca odmieta akúkoľvek zodpovednost' pri
nevhodnom použití.
Spotrebič nevystavujte poveternostným vplyvom.
Akékoľvek opravy alebo údržbárske práce musí
vykonávat' výhradne kvalifikovaný technik.
Nikdy sa nedotýkajte spotrebiča mokrými čast'ami tela a
nepouživajte ho, ak ste bosí.
Pri používaní môžu byt' prístupné časti vmi horúce. Aby
ste zabránili riziku popálenia, nedovoľte det'om
približovat' s k spotrebiču.
ento spotrebič nie je určený, aby ho používali osoby
(vrátane detí) so zníženými fyzickými alebo mentálnymi
schopnost'ami, prípadne osoby, ktoré nemajú dostatok
skúseností a poznatkov bez toho, že by boli pod dozorom
alebo že by boli dostatočne poučené o obsluhe
spotrebiča osobou zodpovednou za ich bezpečnost'.
Nedovoľte det'om alebo postihnutým osobám používat'
otvorený gril bez dozoru.
Zabezpečte, aby sa deti nehrali so spotrebičom.
Zabezpečte, aby sa elektrické prívodné šnúry iných
elektrospotrebičov v blízkosti otvoreného grilu nedotýkali
horúcich častí.
Po celý čas varenia sledujte pripravované jedlo. Olej a
mast' sa môžu rozpálit' a vznietit' sa!
Nedávajte predmety z umelej hmoty, hliníkové fólie,
oblečenie, papier alebo iné horľavé materiály na varnú
plochu, pokiaľ je ešte horúca.
RADY PRI GRILOVANÍ
Gril predohrievajte 5 minút, aby sa rozohriali sopečné
kamene.
Čím je lávový kameň teplejší, tým bude grilovanie
rýchlejšie a rovnomernejšie.
Na horúci otvorený gril v činnosti nelejte vodu.
Po ukončení grilovania nechajte otvorený gril zapnutý
počas niekoľkých minút, umožní to pohltenie a spálenie
tuku na sopečnom kameni.
TABUĽKA GRILOVANIA
Doby grilovania sú iba približné a vzt'ahujú sa na gril
predohriaty na maximum.
Poznámka. Najvhodnejšiu dobu a teplotu pre každý druh
potravín, pri použití otvoreného grilu, určíte podľa Vašich
skúseností.
TABUĽKA ČASU PRÍPRAVY JEDLA
Potraviny
Poloha regulátora
energie
Čas
(min.)
Plátky hovädzieho 12 8
Bifteky 12 12
Hamburgery 12 14
Klobásky 12 13
Pečeň 12 5
Jahňacie kotlety 12 8
Kuracie rezne 12 9
Kuracie stehno 11 - 10 17
Plátky lososa 11 - 10 10
Pstruh 11 - 10 12
Pstruh pečený v
pergamenovom papieri
11 30
ČISTENIE A ÚDRŽBA
Pred čistením OTVORENÉHO GRILU ho odpojte od
elektrickej siete a počkajte, kým nevychladne.
Vonkajší povrch utrite handrou namočenou v tekutom
čistiacom prostriedku. Aby ste si čistenie uľahčili, vyberte gril
a nádobu so sopečným kameňom.
Na nerezové povrchy môžete použit' špeciálne prípravky.
Nepoužívajte drôtenky alebo abrazívne, korozívne alebo
bieliace prostriedky.
Nenechajte na povrch grilu pôsobit' kyselinu alebo alkalické
látky (ocot, soľ alebo citrónová št'ava a pod.).
Nádobu na sopečný kameň a rošt môžete umývat' ručne,
ale je lepšie použit' umývačku riadu.
Po každom grilovaní odstráňte zvyšky tuku zo sopečného
kameňa a starostlivo ho umyte. Predídete tým
nepríjemnému pachu počas grilovania.
Po každých 2 až 3 použitiach sopečné kamene umyte
pod tečúcou vodou.
Sopečné kamene vymieňajte približne dvakrát ročne, v
závislosti od toho, ako často používate gril.
Vyberte a vyhoďte všetky použité sopečné kamene,
vyčistite celé okolie a príslušenstvo spotrebiča.
Nové sopečné kamene rozmiestnite rovnomerne v
nádobe.
Ohrevný článok očistite veľmi opatrne, použite suchú
hadričku alebo handričku mierne navlhčenú vo vode.
Buďte opatrní: nedovoľte, aby do spotrebiča prenikla voda.
Nepoužívajte čističe s prúdom pary, pretože vlhkost' by
mohla infiltrovat' do spotrebiča a poškodit' ho.
Po každom grilovaní odstráňte zvyšky tuku zo sopečného
kameňa a starostlivo ho umyte. Predídete tým
nepríjemnému pachu počas grilovania.
PRÍRUČKA NA ODSTRAŇOVANIE PROBLÉMOV
Ohrevný článok nefunguje:
Skontrolujte, či :
- Svieti kontrolka zapnutia.
- Spotrebič je zapojený do siete pod napätím.
- Ohrevný článok je pokazený. V takom prípade okamžite
odpojte elektrické napájanie a zavolajte servis.
Cítit' nepríjemný zápach:
- Skontrolujte, či v nádobe a na sopečných kameňoch
neostali zvyšky tuku po pečení.
SERVIS
Skôr ako zavoláte servis:
Skúste odstránit' problém svojpomocne podľa rád
uvedených v kapitole “Príručka na odstraňovanie
problémov”.
Ak porucha pretrváva aj po hore uvedených kontrolách,
spojte sa s najbližším servisom popredajných služieb.
Nahláste tieto údaje:
stručný popis poruchy;
presný typ a model varnej dosky;
servisné číslo (t.j. číslo uvedené po slove „Service“ na
typovom štítku umiestnenom vpravo pod varnou doskou).
Servisné číslo sa uvádza aj na záručnom liste;
vašu úplnú adresu;
Vaše telefónne číslo a smerový kód.
Ak je potrebná oprava, spojte sa s
autorizovaným
strediskom popredajných služieb
(aby ste zaručili, že bu
použité originálne náhradné diely a že opravy budú vykonané
odborne).
Nedodržanie týchto pokynov môže ohrozit' bezpečnost' a
kvalitu výrobku.
INŠTALÁCIA
Odporúčania
Dôležité upozornenie: Pred každou operáciou pri inštalácii
alebo údržbe odpojte otvorený gril od siet'ového
napájacieho napätia.
Elektrický pripojenie sa musí vyhotovit' už pred
pripojením spotrebiča k elektrickému napájaciemu
napätiu.
Inštaláciu spotrebiča musí uskutočnit' kvalifikovaný
pracovník servisu v súlade s pokynmi výrobcu a
požiadavkami bezpečnostných noriem STN.
Po vybalení otvoreného grilu skontrolujte, či sa počas
prepravy nepoškodil.
V prípade akýchkoľvek pochybností
sa spojte s najbližším predajcom alebo s
autorizovaným strediskom popredajných služieb.
Príprava skrine určenej na vstavanie
Všetky potrebné rezy na pracovnej doske sa musia vykonat'
ešte pred vložením spotrebiča. Starostlivo odstráňte všetky
triesky alebo zvyšky, ktoré by mohli spôsobit' zhoršenie
efektívnosti tohto spotrebiča.
Otvorený gril musí byt' zapustený do pracovnej dosky s
hrúbkou min. 30 a max. 50 mm.
Vložte oddeľovací panel vo vzdialenosti aspoň 20 mm od
spodného okraja otvoreného grilu, tak aby nikdy nebol
dostupný pre používateľa.
Ak chcete otvorený gril nainštalovat' v blízkosti skrinky
kuchynskej linky, nechajte medzi skrinkou a okrajom grilu
vzdialenost' aspoň 300 mm.
Vyhotovte otvor v pracovnej doske. Dodržiavajte
stanovené rozmery.
Po starostlivom vyčistení dosadacích plôch nasaďte na
varnú dosku dodávané tesnenie (ak ešte nebolo
nasadené).
Montáž
Po vyčistení povrchu obvodu namontujte dodávané
tesnenie, ako je zobrazené na obrázku.
Dôležité upozornenie:
pred nainštalovaním otvoreného grilu
odstráňte všetky použité ochranné fólie.
Skontrolujte, či vyhotovený otvor v pracovnej doske, do ktorého
sa osadzuje gril, zodpovedá požiadavkám rozmerového
náčrtku v rámci dovolených tolerancií.
Nikdy neosadzujte gril do pracovnej dosky násilím.
Pri inštalácii
používajte príslušné dodávané držiaky a
skrutky.
1.
Varnú dosku osaďte do otvoru v pracovnej doske, pričom
rešpektujte rozmery uvádzané na prvej strane.
POZNÁMKA:
Napájací kábel musí byt' dost' dlhý, aby sa
mohol vytiahnut' smerom nahor.
2.
Na upevnenie varnej dosky použite konzoly (
A
) dodávané
s doskou.
3.
Umiestnite držiaky v príslušných vyvŕtaných otvoroch
označených šípkou a upevnite ich skrutkami, v závislosti od
hrúbky pracovnej plochy (pozri obr. 1).
Elektrické prípojky
Podľa noriem STN musí byt' spotrebič uzemnený.
Elektrické pripojenie spotrebiča musí uskutočnit'
kvalifikovaný pracovník servisu v súlade s pokynmi
výrobcu a požiadavkami bezpečnostných noriem STN.
Inštalatér zodpovedá za správne elektrické pripojenie
spotrebiča a za rešpektovanie príslušných
bezpečnostných noriem.
Na dodržanie bezpečnostných predpisov pri inštalácii
použite jednopólový spínač s
minimálnou vzdialenost'ou
medzi kontaktmi 3 mm.
Nepoužívajte rozdvojky ani
predlžovacie káble.
Po inštalácii spotrebiča nesmú
byt' jeho elektrické časti
prístupné.
Poznámka:
žlto-zelený uzemňovací vodič
(B)
musí byt'
pripojený k skrutke. Ak napájací kábel nie je ešte pripojený:
stiahnite pribl. 70 mm vonkajšieho plášt'a napájacieho
kábla
stiahnite pribl. 10 mm izolácie z jednotlivých vodičov
stlačením bočných výstupkov pomocou vhodného
náradia otvorte svorkovnicu
(C)
.
zasuňte napájací kábel
(D)
do príchytky
(E)
a pripojte
vodiče kábla k svorkám svorkovnice.
zatvorte kryt svorkovnice.
Po elektrickom pripojení vkladajte varnú dosku zhora a
zaistite ju na montážnych držiakoch ako na obrázku 1.
Prehlásenie o zhode
Táto varná doska môže príst’do styku s potravinami a
vyhovuje požiadavkám Nariadenia (ES) č. 1935/2004
Táto varná doska bola skonštruovaná na použitie
výhradne na varenie. Akékoľvek iné použitie (napr. na
ohrev miestnosti) je nevhodné a nebezpeč
Táto varná doska bola navrhnutá, vyrobená a predávaná
v súlade s:
- bezpečnostnými predpismi “Smernice o nízkom napätí”
2006/95/ES (ktorá nahrádza smernicu 73/23/EHS v znení
nasledujúcich úprav);
- požiadavkami smernice “EMC” 89/336;
- požiadavkami smernice EHS 93/68.
Obr. 1
Obr. 2 Obr. 3
Obr. 4
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKT 325/IX Užívateľská príručka

Typ
Užívateľská príručka