12
- Okrem toho, rúra je mimoriadne
vhodná na sterilizovanie konzerv,
doma pripravených kompótov a na
sušenie húb a ovocia.
Konvenčné pečenie
Pri používaní tohto nastavenia sa teplo
privádza z vrchného a zo spodného
ohrevného elementu. Umožňuje pečenie
na jednej úrovni a je mimoriadne vhodné
pre jedlá, pri ktorých sa vyžaduje
dôkladné prepečenie ich spodnej časti,
ako slané plnené koláče a koláče s
vlhkou plnkou.
Je veľmi vhodné aj pre gratinované jedlá,
lasagne a ostatné zapekané jedlá, pri
ktorých sa vyžaduje zapečenie povrchu.
Ako používať konvenčnú rúru
1. Otočte ovládací gombík rúry do
polohy požadovanej funkcie .
2. Otočte ovládací gombík termostatu
do polohy želanej teploty.
Rady a tipy
- Stredná poloha v rúre umožňuje
najlepšie rozloženie tepla. Aby sa
viac upiekla spodná časť jedla,
jednoducho znížte polohu v rúre. Aby
sa viac pripiekol povrch, zvýšte
polohu v rúre.
- Materiál a úprava pekáčov má vplyv
na stupeň zapečenia spodnej časti
jedla. Smaltovaný riad, tmavé, ťažké
plechy a nádoby s úpravou proti
pripáleniu zvyšujú zhnednutie,
naopak, sklenený riad, leštený hliník
alebo nerezové plechy odrážajú teplo
a spôsobujú slabšie zhnednutie
spodnej časti jedla.
- Aby sa jedlo upieklo rovnomerne,
uložte ho do strednej časti roštu.
- Potraviny uložte na pekáče vhodnej
veľkosti, aby ste predišli tomu, že
jedlo vykypí na dno rúry, čím si
ušetríte čistenie rúry.
- Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy
na pečenie priamo na dno rúry,
pretože toto sa mimoriadne zohrieva
a mohlo by sa poškodiť.
Pečenie:
Koláče a zákusky zvyčajne vyžadujú
strednú teplotu (150°C-200°C) a preto
je nevyhnutné rúru predohriať počas
približne 10 minút.
Dvierka rúry neotvárajte, kým neuplynuli
3/4 doby pečenia.
Krehké cesto pečte v otváracej tortovej
forme alebo na plechu, kým neuplynú
2/3 doby pečenia, potom pridajte plnku
a koláč dopečte. Doba pečenia závisí
od druhu a množstva plnky. Piškótové
cestá sa musia ťažko oddeľovať od
lyžice. Ak je zmes veľmi tekutá, dobu
pečenia bude treba predĺžiť.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy
s koláčikmi alebo sušienkami, medzi
plechmi musia byť voľná jedna úroveň
vodiacich líšt.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy
s koláčikmi alebo sušienkami, po
uplynutí približne 2/3 doby pečenia ich
vzájomne vymeňte.
Pečenie mäsa:
Nepečte kusy menšie ako 1 kg. Pri
pečení sa menšie kusy veľmi vysušia.
Tmavé mäso, ktoré má byť dobre
prepečené na povrchu, ale iba stredne
alebo málo upečené vnútri, musíte piecť
pri vysokej teplote (200°C-250°C).
Biele mäso, hydina a ryby, naopak,
vyžadujú nižšie teploty (150°C-175°C).
Suroviny na prípravu omáčky alebo