Aeg-Electrolux BS9304401M Recipe book

Typ
Recipe book
SK
KNIHA RECEPTOV NÁVOD NA POUŽÍVANIE
PRE DOKONALÉ VÝSLEDKY
Ďakujeme vám, že ste si vybrali tento výrobok značky AEG.
Vytvorili sme ho tak, aby vám poskytol dokonalý výkon po
mnoho rokov, za pomoci inovačných technológií, ktoré
uľahčujú život - vlastností, ktoré u bežných spotrebičoch
nenájdete. Venujte, prosím, niekoľko minút prečítaniu si
tohto návodu, aby ste svoj spotrebič využili čo najlepšie.
PRÍSLUŠENSTVO A SPOTREBNÝ MATERIÁL
V internetovom obchode AEG nájdete všetko, čo
potrebujete, aby vaše spotrebiče AEG skvelo vyzerali a
bezchybne pracovali. Spolu so širokou ponukou
príslušenstva navrhnutého a vytvoreného podľa najvyšších
kvalitatívnych noriem, aké by ste očakávali - od špeciálnych
košíkov na príbor, držiakov na fľaše až po vrecká na jemnú
bielizeň
Navštívte náš internetový obchod na
www.aeg.com/shop
2
OBSAH
4 Používania, tabuľky a odporúčania
23 Recepty s funkciou Sprievodca
pečením
V tejto príručke používatel’a sa používajú
nasledujúce symboly:
Dôležité informácia týkajúce sa váš osobnej
bezpečnosti a informácie o tom, ako predíst'
poškodeniu spotrebiča.
Všeobecné informácie a tipy
Environmentálne informácia
Vyhradzujeme si právo na zmeny bez
predchádzajúceho upozornenia.
Obsah
3
POUŽÍVANIA, TABUĽKY A ODPORÚČANIA
VAROVANIE
Pozrite si časť „Informácie o bezpečnosti“.
Vnútorná strana dvierok
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej strane dvierok rúry nájsť:
čísla jednotlivých úrovní (pri vybraných modeloch)
informácie o funkciách rúry, odporúčané úrovne a teploty pre typické jedlá (pri vybraných mo-
deloch).
Teplota a časy pečenia uvedené v tabuľke sú iba orientačné. Závisia od konkrétneho receptu,
množstva a kvality použitých prísad.
Tip pre špeciálne funkcie ohrevu rúry.
Uchovať teplé
Použite túto funkciu, ak chcete uchovať jedlo teplé.
Teplota sa automaticky reguluje na 80 °C.
Ohrev tanierov
Zohrievanie tanierov a riadu.
Na rošt rúry rovnomerne umiestnite taniere a misy. Po polovici času zohrievania ich otočte (pre-
vráťte ich dnom nahor).
Teplota je vopred nastavená na 70 °C.
Odporúčaná úroveň v rúre: 3.
Kysnutie cesta
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Poskytne
vám dobré prostredie pre kysnutie. Cesto vložte do dostatočne veľkej formy a zakryte vlhkou
utierkou alebo umelohmotnou fóliou. Do prvej úrovne zasuňte rošt nádobu naň položte. Zatvorte
dvierka a nastavte funkciu na kysnutie cesta. Nastavte potrebný čas.
Varenie v pare
Riad na varenie v pare
Používajte iba kuchynský riad odolný voči teplu a korózii.
Vhodný je aj riad z chrómovej ocele (pozri osobitné príslušenstvo).
Zásuvné úrovne
V nasledujúcej tabuľke sú uvedené zásuvné úrovne rúry. Zásuvné úrovne počítajte smerom
odspodu nahor.
Všeobecné poznámky
Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri varení veľkého množstva jedla pridajte v prípade
potreby vodu.
Jedlo vložte do vhodnej varnej nádoby a položte na rošt zasunutý do príslušnej úrovne rúry.
Medzi jednotlivými úrovňami nechajte istú vzdialenosť, aby sa mohla para dostať k jedlu.
4 Používania, tabuľky a odporúčania
Ak spotrebič dlhšiu dobu nepoužívate, zo zásuvky na vodu, spojovacích hadíc a výrobníka
pary odstráňte vodu (pozri kapitolu „Čistenie a starostlivosť“).
Poznámky k tabuľke pre varenie v pare
V tabuľke sú uvedené údaje pre typické jedlá.
Teplota a čas sú iba orientačné a závisia na zložení, veľkosti, množstve jedla a na kuchyn-
skom riade.
Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš recept, použite údaje pre podobný recept.
•Ak v tabuľke nie je uvedené inak, vložte pokrm do studenej rúry.
Zvýšte množstvo vody pre ryžu v pomere 1: 1.5 - 1: 2, neriaďte sa údajom v tabuľke.
Tabuľka varenia v pare
Voda v zásuvke na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
400 15 - 25
600 25- 40
800 40 - 50
1) Uvádzané časy sú orientač
Vlhká para
VAROVANIE
Spotrebič neotvárajte, keď je táto funkcia aktívna. Hrozí nebezpečenstvo popálenín.
Funkcia je vhodná pre všetky typy jedla - čerstvé a mrazené. Tepelne upravovať, zohrievať, roz-
mrazovať, variť vo vodnom kúpeli alebo blanšírovať možno zeleninu, mäso, ryby, cestoviny, ry-
žu, kukuricu, krupicu a vajcia.
Varenie menu: Môžete pripraviť naraz celé menu. Aby ste zabránili nedovareniu alebo prevare-
niu pokrmov, vyberte si také pokrmy, ktoré si vyžadujú podobné časy varenia. Použite najväčšie
množstvo vody určené pre daný pokrm. Jedlá vo vhodných nádobách položte na rošty rúry. Me-
dzeru medzi riadmi upravte tak, aby mohla cirkulovať para.
Sterilizácia
Pomocou tejto funkcie môžete sterilizovať nádoby (napr. detské fľaštičky).
•Vložte čisté nádoby do stredu roštu zasunutého do 1. úrovne. Uistite sa, že otvory nádob sú
orientované smerom nadol v miernom uhle.
Naplňte zásuvku na vodu maximálnym množstvom vody a nastavte čas 40 minút.
Zelenina
Pokm Teplota ºC
Voda v zásuvke
na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Artičoky 96 800 50 - 60 2
Baklažán 96 450 15 - 25 2
Karfiol, vcelku 96 600 35 - 45 2
Karfiol, ružičky 96 500 25 - 30 2
Brokolica, celá 96 550 30 - 40 2
Používania, tabuľky a odporúčania 5
Pokm Teplota ºC
Voda v zásuvke
na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Brokolica, ružičky 96 400 20 - 25 2
Huby krájané na
plátky
96 400 15 - 20 2
Hrášok 96 450 20 - 25 2
Fenikel 96 600 35 - 45 2
Mrkva 96 600 35 - 45 2
Kaleráb, prúžky 96 550 30 - 40 2
Paprika, prúžky 96 400 20 - 25 2
Pór, krúžky 96 500 25 - 35 2
Zelené fazuľky 96 550 35 - 45 2
Valeriánka poľná,
ružičky
96 450 20 - 25 2
Ružičkový kel 96 550 30 - 40 2
Červená repa 96 800+400 70 - 90 2
Hadomor španiel-
sky
96 600 35 - 45 2
Zeler, nakrájaný
na kocky
96 500 25 - 35 2
Špargľa, zelená 96 500 25 - 35 2
Asparagus, white 96 600 35 - 45 2
Špenát 96 350 15 2
Lúpané paradajky 96 350 15 2
Biela fazuľa 96 500 30 - 40 2
Kučeravá kapusta 96 400 20 - 25 2
Cukiny, nakrájané
na prúžky
96 350 15 - 20 2
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Prílohy
Pokrmy Teplota ºC
Voda v zásuvke
na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Kysnuté knedle 96 600 30 - 40 2
Zemiakové knedle 96 600 35 - 45 2
Neošúpané zemia-
ky, stredné
96 750 45 - 55 2
Ryža (pomer vody
a ryže 1,5:1)
96 600 35 - 40 2
6 Používania, tabuľky a odporúčania
Pokrmy Teplota ºC
Voda v zásuvke
na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Varené zemiaky,
štvrtiny
96 600 35 - 40 2
Žemľová knedľa 96 600 35 - 45 2
Tagliatelle, čerstvé 96 450 20 - 25 2
Polenta (3:1) 96 750 45 - 50 2
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Ryby
Pokrm Teplota ºC
Voda v zásuvke
na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Pstruh, asi 250 g 85 550 30 - 40 2
Garnáty, čerstvé 85 450 20 - 25 2
Garnáty, mrazené 85 550 30 - 40 2
Lososové filety 85 500 25 - 35 2
Pstruh obyčajný,
asi 1000 g
85 600 40 - 45 2
Mušle 96 500 20 - 30 2
Filé z halibuta 80 350 15 2
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Mäso
Pokrm Teplota ºC
Voda v zásuvke
na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Varená šunka
1000 g
96 800+150 55 - 65 2
Kuracie prsia, va-
rené
90 500 25 - 35 2
Kurča, varené,
1000 - 1200 g
96 800+150 60 - 70 2
Teľacie/bravčové
karé bez nohy,
800 - 1000 g
90 800+300 80 - 90 2
Údené mäso (úde-
né bravčové karé),
varené
90 800+300 90 - 110 2
Varené hovädzie
mäso
96 800+700 110 - 120 2
Chipolata klobásy 80 400 15 - 20 2
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Používania, tabuľky a odporúčania 7
Vajíčka
Pokrm Teplota ºC
Voda v zásuvke
na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Vajcia varené na-
tvrdo
96 500 18 - 21 2
Vajcia vare
stredne
96 450 13 - 16 2
Vajcia varené na-
mäkko
96 400 11 - 12 2
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Teplovzdušné pečenie a Vlhká para za sebou
Mäso, zeleninu a prílohy môžete variť za radom pomocou kombinovania funkcií. Všetky pokrmy
sú pripravené na podávanie v rovnaký čas.
Funkciu teplovzdušného pečenia použite na prvotné pečenie jedla.
Pripravenú zeleninu a prílohy vložte do riadu vhodného do rúry. Následne vložte do rúry s
roštom.
Rúru ochlaďte na teplotu okolo 80 °C. Ak chcete spotrebič ochladiť rýchlejšie, otvorte dvierka
rúry do prvej polohy na približne 15 minút.
Spustite funkciu Vlhká para a varte všetko spoločne.
Pokrmy Teplovzdušné pečenie Vlhká para
Teplota v °C Čas v minútach Čas v minútach Úroveň v rúre
Pečené hovädzie
1 kg
180 60 – 70 40 – 50 1
Ružičkový kel, po-
lenta
- - 40 – 50 3
Pečené bravčové
1 kg,
180 60 – 70 30 – 40 1
Zemiaky, zelenina,
omáčka
- - 30 – 40 3
Pečené teľacie 1
kg,
180 50 – 60 30 – 40 1
Ryža, zelenina - - 30 – 40 3
Intenzívna para
Druh pokrmu
Intenzívna para (množstvo vody: okolo 300 ml)
Teplota v °C Čas v minútach Úroveň v rúre
Puding / tortička v jed-
notlivých miskách
1)
90 40-45 2
Pečené vajcia
1)
90 35-45 2
Terina
1)
90 40-50 2
8 Používania, tabuľky a odporúčania
Druh pokrmu
Intenzívna para (množstvo vody: okolo 300 ml)
Teplota v °C Čas v minútach Úroveň v rúre
Tenké rybie filé 85 15-25 2
Hrubé rybie filé 90 25-35 2
Malá ryba do 350 g 90 25-35 2
Celá ryba do 1 000 g 90 35-45 2
1) pokračujte ďalšiu polhodinu so zatvorenými dvierkami
Opätovné zohrievanie
Druh pokrmu
Intenzívna para (množstvo vody: okolo 300 ml)
Teplota v °C Čas v minútach Úroveň v rúre
Knedle 85 25 - 35 2
Cestoviny 85 20 - 25 2
Ryža 85 20 - 25 2
Jedlá v jednej mise 85 20 - 25 2
Horúca para
Druh pokrmu
Horúca para
1)
Teplota v °C Čas v minútach Zásuvné úrovne
Pečené bravčové 1 000
g
160-180 90-100 2
Pečené hovädzie 1 000
g
180 - 200 60 -90 2
Pečené teľacie 1 000 g 180 80-90 2
Sekaná, nevarená 500
g
180 30-40 2
Údené bravčové karé
600 – 1 000 g (namá-
čajte 2 hodiny)
160-180 60-70 2
Kurča 1 000 g 180-200 50-60 2
Kačica (1 500 – 2 000
g)
180 70-90 2
Hus 3 000 g 170 130-170 1
Zapečené zemiaky 160-170 50-60 2
Cestovinový nákyp 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Rôzne druhy chleba
500 – 1 000 g
180-190 50-60 2
Pečivo 40 – 60 g 180-210 30-40 2
Používania, tabuľky a odporúčania 9
Druh pokrmu
Horúca para
1)
Teplota v °C Čas v minútach Zásuvné úrovne
Predpečené pečivo 200 10-20 2
Predpečené bagety 40
– 50 g
200 20-30 2
Predpečené bagety 40
– 50 g mrazené
200 25-35 2
1) Množstvo pridanej vody závisí od dĺžky času varenia
Pečenie
Všeobecné pokyny
Vo vašej novej rúre sa budú jedlá a mäso piecť ináč ako v spotrebiči, ktorý ste mali predtým.
Prispôsobte zvyčajné nastavenia (teplotu, doby pečenia) a úrovne roštov hodnotám v tabuľ-
kách.
Pri dlhom pečení jedál môžete rúru vypnúť 10 minút pred uplynutím doby pečenia, jedlo sa
dopečie zvyškovým teplom.
Keď používate zmrazené jedlo, plechy v rúre sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď plechy
znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Prvýkrát vám odporúčame použiť nižšie teploty.
Ak neviete nájsť nastavenia pre špeciálne recepty, postupujte podľa údajov pre najviac pod-
obné jedlá.
Dobu pečenia môžete predĺžiť o 10-15 minút, ak pečiete na viac ako jednej úrovni.
•Koláče a pečivo na rôznych úrovniach sa spočiatku nebudú piecť rovnako rýchlo. V takom
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas pečenia.
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč nie je v spodnej
časti dostatočne prepe-
čený
Nesprávne nastavená úroveň
v rúre
Koláč dajte v rúre na nižšiu úroveň
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vysoká teplota Použite nastavenie nižšej teploty
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš krátky čas pečenia Predĺžte čas pečenia
Nenastavujte vyššie teploty kvôli skráteniu
času pečenia
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny. Skontrolujte časy
miešania, najmä pri použití kuchynských
spotrebičov
Koláč je príliš suchý Teplota rúry je príliš nízka Nastavte vyššiu teplotu rúry
Koláč je príliš suchý Príliš dlčas pečenia Skráťte čas pečenia
10 Používania, tabuľky a odporúčania
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč nie je rovnomerne
prepečený
Príliš vysoká teplota a príliš
krátky čas pečenia
Teplotu pečenia nastavte o niečo nižšie a
predĺžte čas pečenia
Koláč nie je rovnomerne
prepečený
Zmes nie je rovnomerne roz-
ložená
Cesto rovnomerne rozotrite po plechu
Koláč sa v nastavenom
čase nedopečie
Príliš nízka teplota pečenia Pri nastavení použite o niečo vyššiu teplotu
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni:
Pečivo vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Bábovka alebo
brioška
Teplovzdušné pe-
čenie
1 150-160 0:50-1:10
Koláč Madeira/
ovocné koláče
Teplovzdušné pe-
čenie
1 140-160 1:10-1:30
Piškótový koláč Teplovzdušné pe-
čenie
2 140 0:35-0:50
Piškótový koláč Tradičné pečenie 2 160 0:35-0:50
Korpus z krehkého
cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
2
170-180
1)
0:10-0:25
Korpus z piškóto-
vého cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 formy
Ø20cm umiestne-
né v uhlopriečke)
Teplovzdušné pe-
čenie
2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 formy
Ø20cm umiestne-
né v uhlopriečke)
Tradičné pečenie 1 180 1:10-1:30
Tvarohový/syrový
koláč
Tradičné pečenie 1 170-190 1:00-1:30
1) Rúru vopred predhriať
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Pletenec/veniec z
kysnutého cesta
Tradičné pečenie 3 170-190 0:30-0:40
Vianočka
Tradičné pečenie 2
160-180
1)
0:50-1:10
Používania, tabuľky a odporúčania 11
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Chlieb (ražný
chlieb):
1. Prvá časť pro-
cesu pečenia.
2. Druhá časť
procesu peče-
nia.
Tradičné pečenie 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Veterníky/odpaľo-
vané cesto
Tradičné pečenie 3
190-210
1)
0:20-0:35
Piškótová roláda
Tradičné pečenie 3
180-200
1)
0:10-0:20
Suché koláče po-
sypané mrvenič-
kou (suché)
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150-160 0:20-0:40
Mandľový maslový
koláč/cukrové ko-
če
Tradičné pečenie 3
190-210
1)
0:20-0:30
Ovocné koláče (z
kysnutého/piškóto-
vého cesta)
2)
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150 0:35-0:50
Ovocné koláče (z
kysnutého/piškóto-
vého cesta)
2)
Tradičné pečenie 3 170 0:35-0:50
Ovocné koláče z
krehkého cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 160-170 0:40-1:20
Kysnutý koláč s
jemnou plnkou
(napr. tvarohovou,
smotanovou, pu-
dingovou)
Tradičné pečenie 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Sušienky
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Sušienky z krehké-
ho cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150-160 0:10-0:20
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
Teplovzdušné pe-
čenie
3 140 0:20-0:30
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
Tradičné pečenie 3
160
1)
0:20-0:30
Sušienky z piškó-
tového cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150-160 0:15-0:20
12 Používania, tabuľky a odporúčania
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Bielkové sušienky,
pusinky
Teplovzdušné pe-
čenie
3 80-100 2:00-2:30
Mandľové sušien-
ky
Teplovzdušné pe-
čenie
3 100-120 0:30-0:50
Sušienky z kysnu-
tého cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150-160 0:20-0:40
Pečivo z lístkové-
ho cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3
170-180
1)
0:20-0:30
Pečivo
Teplovzdušné pe-
čenie
3
160
1)
0:10-0:25
Pečivo Tradič pečenie 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
na plech)
Teplovzdušné pe-
čenie
3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
na plech)
Tradičné pečenie 3
170
1)
0:20-0:30
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie zapekaných a gratinovaných pokrmov
Pokrm Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Cestovinový nákyp Tradičné pečenie 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Tradičné pečenie 1 180-200 0:25-0:40
Gratinovaná zele-
nina
1)
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe-
čenie
1 160-170 0:15-0:30
Bagety obložené
roztopeným syrom
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe-
čenie
1 160-170 0:15-0:30
Sladké nákypy Tradičné pečenie 1 180-200 0:40-0:60
Zapečené ryby Tradičné pečenie 1 180-200 0:30-1:00
Plnená zelenina
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe-
čenie
1 160-170 0:30-1:00
1) Rúru vopred predhriať
Vlhký horúci vzduch
Druh pokrmu Teplota v °C Čas v minútach Úroveň v rúre
Cestovinový nákyp 170-190 45-60 2
Lasagne 170-190 45-60 2
Zapečené zemiaky 180-200 50-60 2
Sladké jedlá 170-190 45-60 2
Používania, tabuľky a odporúčania 13
Druh pokrmu Teplota v °C Čas v minútach Úroveň v rúre
Bábovka alebo brioška 150-160 50-70 1
Pletenec/veniec z kys-
nutého cesta
160-180 40-50 2
Suché koláče posypané
mrveničkou (suché)
150-160 20-30 3
Mandľový maslový ko-
č/cukrové koláče 1)
180-200 20-30 3
Sušienky z kysnutého
cesta
150-160 20-40 2
Viacúrovňové pečenie
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplota v °C
Čas
Hodiny:minúty.
Polohy zdola
2 úrovne 3 úrovne
Veterníky/Odpaľo-
vané cesto
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Suchý koláč s
mrveničkou
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Rúru vopred predhriať
Sušienky/small cakes/pečivo/žemličky
Druh pečenia
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplota v °C
Čas
Hodiny:minúty.
Polohy zdola
2 úrovne 3 úrovne
Sušienky z krehké-
ho cesta
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Sušienky z piškó-
tového cesta
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Bielkové sušienky,
pusinky
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mandľové sušien-
ky
1/4 - 100-120 0:40-1:20
Sušienky z kysnu-
tého cesta
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Pečivo z lístkové-
ho cesta
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
14 Používania, tabuľky a odporúčania
Druh pečenia
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplota v °C
Čas
Hodiny:minúty.
Polohy zdola
2 úrovne 3 úrovne
Pečivo 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
na plech)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Rúru vopred predhriať
Pomalé pečenie
Táto funkcia slúži na prípravu jemných, chudých kúskov mäsa a ryby. Varte bez pokrievky.
1. Mäso najprv v panvici prudko opečte pri veľmi vysokej teplote.
2. Mäso položte na pekáč alebo priamo na drôtený rošt. Pod rošt vložte grilovaciu panvicu/
pekáč na zachytávanie tuku.
Pokrm na pečenie Hmotnosť (g) Teplota °C Úroveň v rúre Čas Hod.: Min.
Pečené hovädzie 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Hovädzie filé 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Pečené teľacie 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Steaky 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pizza (tenká)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
2 180 - 200 20 - 30
Švajčiarske pečivo 1 180 - 200 40 - 55
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Slaný lotrinský koláč 1 170 - 190 45 - 55
Švajčiarska torta 1 170 - 190 45 - 55
Jablkový koláč, oblože-
1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky nekysnutý chlieb
2
230 - 250
1)
10 - 20
Koláč z lístkového cesta
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (jedlo
podobné pizze z Alsa-
ska)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Používania, tabuľky a odporúčania 15
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pirohy (ruská verzia cal-
zone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Pečenie mäsa
Všeobecné pokyny:
•Na pečenie používajte ohňovzdorný riad (pozrite si pokyny od výrobcu).
•Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbokom pekáči alebo na rošte rúry umiestnenom
nad hlbokým pekáčom. (ak je k dispozícii)
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Takto bude mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré sa môžu opiecť alebo majú získať kôrku, možno piecť v pekáči bez
pokrievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s hmotnosťou aspoň 1 kg .
Aby sa predišlo pripaľovaniu vytekajúcej šťavy z mäsa alebo tuku, odporúčame doplniť do
hlbokého pekáča trocha tekutiny.
•Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby pečenia podľa potreby obráťte.
•Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu niekoľkokrát podlejte počas pečenia vlastnou šťavou.
Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Rúru približne 10 minút pred uplynutím času pečenia vypnite, aby sa využilo zvyškové teplo.
Pečenie s Turbo grilom
Hovädzie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Dusené mäso v
pekáči
1 -1,5 kg
Tradičné pe-
čenie
1 230 120-150
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi-
lé: neprepečený
na cm hrúbky Turbo gril 1
190-200
1)
5-6
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi-
lé: stredne prepe-
čené
na cm hrúbky Turbo gril 1
180-190
1)
6-8
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi-
lé: prepečený
na cm hrúbky Turbo gril 1
170-180
1)
8-10
1) Rúru vopred predhriať
Bravčové
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pliecko, krkovička,
stehno
1-1.5 kg Turbo gril 1 160-180 90-120
Kotleta, rebierka 1-1.5 kg Turbo gril 1 170-180 60-90
16 Používania, tabuľky a odporúčania
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Sekaná 750 g - 1 kg Turbo gril 1 160-170 50-60
Bravčové koleno
(predvarené)
750 g - 1 kg Turbo gril 1 150-170 90-120
Teľacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pečené teľacie 1 kg Turbo gril 1 160-180 90-120
Teľacie koleno 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 160-180 120-150
Jahňacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Jahňacie steh-
no, jahňacie
pečené
1 -1,5 kg Turbo gril 1 150-170 100-120
Jahňací chrbát 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160-180 40-60
Zverina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Zajačí chrbát,
zajačie stehno
až do 1 kg Tradičné peče-
nie
1
230
1)
30-40
Srnčí/jelení
chrbát
1,5 - 2 kg Tradičné peče-
nie
1 210-220 35-40
Srnčie/jelenie
stehno
1,5 - 2 kg Tradičné peče-
nie
1 180-200 60-90
1) Rúru vopred predhriať
Hydina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Kúsky hydiny Každý 200 -
250 g
Turbo gril 1 200-220 30-50
Polovica kurča-
ťa
Každá 400 -
500 g
Turbo gril 1 190-210 35-50
Kurčatá, vy-
kŕmené
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 190-210 50-70
Kačka 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 180-200 80-100
Hus 3,5 - 5 kg Turbo gril 1 160-180 120-180
Morka 2,5 - 3,5 kg Turbo gril 1 160-180 120-150
Morka 4 - 6 kg Turbo gril 1 140-160 150-240
Používania, tabuľky a odporúčania 17
Ryby (v pare)
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Celá ryba 1 -1,5 kg Tradičné peče-
nie
1 210-220 40-60
Gril
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
POZOR
Grilujte vždy pri zatvorených dvierkach rúry.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomocou funkcií grilu 5 minút.
Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v tabuľke grilovania.
•Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny rúry, aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo ryby.
Gril
Grilovaný pokrm Teplota Úroveň v rúre
Doba grilovania (min.)
1. strana 2. strana
Pečené hovädzie 210-230 2 30-40 30-40
Hovädzie filety 230 3 20-30 20-30
Bravčový chrbát 210-230 2 30-40 30-40
Teľacie zad 210-230 2 30-40 30-40
Jahňací chrbát 210-230 3 25-35 20-25
Ryby vcelku 500 -
1000 g
210-230 3/4 15-30 15-30
Rýchly gril
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre
Doba grilovania (min.)
1. strana 2. strana
Fašírky 4 8-10 6-8
Bravčové filé 4 10-12 6-10
Klobásy 4 10-12 6-8
Hovädzie a teľacie stea-
ky
4 7-10 6-8
Hrianky
1)
5 1-3 1-3
18 Používania, tabuľky a odporúčania
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre
Doba grilovania (min.)
1. strana 2. strana
Obložené hrianky 4 6-8 -
1) Rúru vopred predhriať
Grilovanie bez otočného ražňa - vložte hlboký pekáč na úroveň 1
Druh pečeného mäsa Teplota °C Čas (min.)
Kurča 220-240 70-90
Mäsová roláda 190-210 120-180
Kačka 220-240 90-150
Bravčové koleno 190-210 150-210
Odmrazovanie
Odstráňte obal pokrmu. Uložte pokrm na tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami. Mohlo by dôjsť k predĺženiu času rozmrazovania.
Použite prvú úroveň v rúre. Tú úplne dole.
Pokrm
Čas rozmrazova-
nia (min.)
Dodatoččas rozmra-
zovania
Poznámka
Kurča, 1 000 g 100-140 20-30
Kurča položte na obrátenej
podšálke do veľkého taniera a
v polovici času rozmrazovania
otočte
Mäso, 1 000 g 100-140 20-30
Po uplynutí polovice času ob-
ťte
Mäso, 500 g 90-120 20-30
Po uplynutí polovice času ob-
ťte
Pstruh, 150 g 25-35 10-15 -
Jahody, 300 g 30-40 10-20 -
Maslo, 250 g 30-40 10-15 -
Smotana, 2 x 200 g 80-100 10-15
Smotana sa dá výborne vyšľa-
hať, aj keď je čiastočne za-
mrznutá
Torta, 1 400 g 60 60 -
Polotovary
Mrazené pokrmy
Polotovary Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pizza, mrazená 2 200 - 220 15-25
Americká pizza, mraze-
2 190 - 210 20-25
Pizza, chlade 2 210-230 13-25
Používania, tabuľky a odporúčania 19
Polotovary Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Malé pizze, mrazené 2 180-200 15-30
Hranolčeky, tenká 3 200-220 20-30
Hranolčeky, hrubá 3 200-220 25-35
Americké zemiaky, kro-
kety
3 220-230 20-35
Opečené zemiakové py-
3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
Čerstvé
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
zmraz.
2 160-180 40-60
Syr zapekaný v rúre 3 170-190 20-30
Kuracie krídla 2 190-210 20-30
Mrazené hotové jedlá
Pokrm na pečenie Funkcie rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas
Mrazená pizza Tradičné pečenie 3
podľa pokynov vý-
robcu
podľa pokynov vý-
robcu
Zemiakové lupien-
ky
1)
(300 – 600 g)
Tradičné pečenie
alebo Turbo grilo-
vanie
3 200-220
podľa pokynov vý-
robcu
Bagety Tradičné pečenie 3
podľa pokynov vý-
robcu
podľa pokynov vý-
robcu
Ovocné koláče Tradičné pečenie 3
podľa pokynov vý-
robcu
podľa pokynov vý-
robcu
1) Počas prípravy 2-krát až 3-krát obráťte.
Sušenie - Teplovzdušné pečenie
Rošty rúry prikryte papierom na pečenie.
Pre čo najlepšie výsledky: vypnite spotrebič po uplynutí polovice požadovanej doby. Otvorte
dvierka spotrebiča a nechajte spotrebič vychladnúť. Potom dokončite proces sušenia.
Zelenina
Sušené potraviny Teplota v °C
Úroveň v rúre
Čas v hodinách
(pravidlo)
1 úroveň 2 úrovne
Strukoviny 60-70 3 1/4 6-8
Korenie 60-70 3 1/4 5-6
Zelenina na kvase-
nie
60-70 3 1/4 5-6
Huby 50-60 3 1/4 6-8
20 Používania, tabuľky a odporúčania
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Aeg-Electrolux BS9304401M Recipe book

Typ
Recipe book