Electrolux EOA5851AAX Recipe book

Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
SK RECIPE BOOK NÁVOD NA POUŽÍVANIE
UŽITOČNÉ RADY A TIPY
VAROVANIE
Pozrite si príslušné bezpečnostné poky‐
ny.
VNÚTORNÁ STRANA DVIEROK
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej
strane dvierok nájsť:
čísla úrovní roštov,
informácie o funkciách ohrevu, odporúčané
úrovne a teploty pre typické jedlá.
Teplota a časy pečenia uvedené v ta‐
buľke sú iba orientačné. Závisia od kon‐
krétneho receptu, množstva a kvality
použitých prísad.
TIPY PRE ŠPECIÁLNE FUNKCIE
OHREVU RÚRY.
Uchovať teplé
Túto funkciu použite, ak chcete jedlo uchovať
teplé.
Teplota sa automaticky nastaví na 80 °C.
Ohrev tanierov
Zohrievanie tanierov a riadu.
Na rošt rúry rovnomerne umiestnite taniere a mi‐
sy. Po polovici času zohrievania ich otočte (pre‐
vráťte ich dnom nahor).
Teplota je vopred nastavená na 70 °C.
Odporúčaná poloha v rúre: 3.
Kysnutie cesta
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Poskytne
vám dobré prostredie pre kysnutie. Cesto vložte
do dostatočne veľkej nádoby a zakryte vlhkou
utierkou alebo plastovou fóliou. Do prvej úrovne
zasuňte drôtený rošt a nádobu naň položte. Za‐
tvorte dvierka a nastavte funkciu na kysnutie ce‐
sta. Nastavte potrebný čas.
PEČENIE MÚČNYCH POKRMOV
Všeobecné pokyny
Vaša nová rúra na pečenie môže pri pečení
fungovať inak ako spotrebič, ktorý ste použí‐
vali doteraz. Prispôsobte svoje zvyčajné na‐
stavenia (teplota, čas prípravy jedla) a úrovne
v rúre hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhších časoch pečenia môžete približne
10 minút pred uplynutím času pečenia rúru vy‐
pnúť a využiť tak zvyškové teplo rúry.
Keď pripravujete mrazený pokrm, plechy v rúre
sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď ple‐
chy znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Výrobca odporúča, aby ste prvýkrát použili
nižšiu teplotu.
Ak nemáte k dispozícii informácie pre konkrét‐
ny recept, riaďte sa pokynmi pre veľmi podob‐
ný pokrm.
Ak pečiete koláče na viacerých úrovniach, čas
pečenia môžete predĺžiť o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych úrovniach spo‐
čiatku neopečú rovnako dohneda. V takomto
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely
sa vyrovnajú počas pečenia.
TIPY NA PEČENIE
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Spodok koláča nie je dosta‐
točne prepečený.
Úroveň roštu/plechu nie je
správna.
Koláč vložte do nižšej úrovne
v rúre.
Koláč je nízky a je vlhký, maz
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Teplota rúry je príliš vysoká.
Pri ďalšom pečení nastavte o
niečo nižšiu teplotu v rúre.
Koláč je nízky a je vlhký, maz
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Príliš krátky čas pečenia.
Nastavte dlhší čas pečenia.
Čas pečenia nie je možné
skrátiť nastavením vyšších te‐
plôt.
2
www.electrolux.com
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Koláč je nízky a je vlhký, maz
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
V ceste je príliš veľa tekutiny.
Použite menej tekutiny. Dá‐
vajte pozor na časy miesenia,
predovšetkým pri použití ku‐
chynských spotrebičov.
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka.
Pri ďalšom pečení nastavte
vyššiu teplotu v rúre.
Koláč je príliš suchý. Príliš dlhý čas pečenia.
Pri ďalšom pečení nastavte
kratší čas pečenia.
Koláč zhnedol nerovnomerne.
Teplota v rúre je príliš vysoká
a čas pečenia je príliš krátky.
Nastavte nižšiu teplotu peče
nia v rúre a predĺžte čas pe‐
čenia.
Koláč zhnedol nerovnomerne.
Zmes nie je rovnomerne roz‐
ložená.
Zmes cesta rozotrite po ple
chu rovnomerne.
Koláč sa za nastavený čas
neupečie.
Teplota rúry je príliš nízka.
Pri ďalšom pečení nastavte o
niečo vyššiu teplotu v rúre.
PEČENIE NA JEDNEJ ÚROVNI:
Pečivo vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Bábovka/brioška Teplovzdušné
pečenie
1 150 - 160 50 - 70
Koláč Madeira/
ovocné koláče
Teplovzdušné
pečenie
1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake/piškótový
koláč bez tuku
Teplovzdušné
pečenie
2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake/piškótový
koláč bez tuku
Tradičné peče‐
nie
2 160 35 - 50
Korpus z krehké‐
ho cesta
Teplovzdušné
pečenie
2
170 - 180
1)
10 - 25
Korpus z piškó
tového cesta
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 170 20 - 25
Apple pie/jablko‐
vý koláč (2 for‐
my, priemer 20
cm, rozmiestne‐
né po uhloprieč‐
ke)
Teplovzdušné
pečenie
2 160 60 - 90
SLOVENSKY 3
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Apple pie/jablko‐
vý koláč (2 for‐
my, priemer 20
cm, rozmiestne‐
né po uhloprieč‐
ke)
Tradičné peče‐
nie
1 180 70 - 90
Tvarohová torta/
koláč
Tradičné peče‐
nie
1 170 - 190 60 - 90
1)
Rúru predhrejte.
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pletenec/veniec
z kysnutého ce‐
sta
Tradičné pečenie 3 170 - 190 30 - 40
Vianočka
Tradičné pečenie 2
160 - 180
1)
50 - 70
Chlieb (raž
chlieb):
1.
Prvá časť
procesu pe‐
čenia.
2.
Druhá časť
procesu pe‐
čenia.
Tradičné pečenie 1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Veterníky/odpa‐
ľované cesto
Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
20 - 35
Piškótová roláda
Tradičné pečenie 3
180 - 200
1)
10 - 20
Suché koláče
posypané mrve‐
ničkou (suché)
Teplovzdušné
pečenie
3 150 - 160 20 - 40
Mandľový maslo‐
vý koláč/cukrové
koláče
Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
20 - 30
Ovocné koláče
(z kysnutého/pi‐
škótového cesta)
2)
Teplovzdušné
pečenie
3 150 35 - 55
Ovocné koláče
(z kysnutého/pi‐
škótového cesta)
2)
Tradičné pečenie 3 170 35 - 55
Ovocné koláče z
krehkého cesta
Teplovzdušné
pečenie
3 160 - 170 40 - 80
4
www.electrolux.com
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Kysnutý koláč s
jemnou plnkou
(napr. tvaroho‐
vou, smotano‐
vou, pudingovou)
Tradičné pečenie 3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
Sušienky
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Sušienky z kreh‐
kého cesta
Teplovzdušné
pečenie
3 150 - 160 10 - 20
Short bread/Li‐
necké koláčiky/
ploché pečivo
Teplovzdušné
pečenie
3 140 20 - 35
Short bread/Li‐
necké koláčiky/
ploché pečivo
Tradičné pečenie 3
160
1)
20 - 30
Sušienky z pi‐
škótového cesta
Teplovzdušné
pečenie
3 150 - 160 15 - 20
Bielkové sušien‐
ky/pusinky
Teplovzdušné
pečenie
3 80 - 100 120 - 150
Mandľové su‐
šienky
Teplovzdušné
pečenie
3 100 - 120 30 - 50
Sušienky z kys‐
nutého cesta
Teplovzdušné
pečenie
3 150 - 160 20 - 40
Pečivo z lístko‐
vého cesta
Teplovzdušné
pečenie
3
170 - 180
1)
20 - 30
Pečivo
Teplovzdušné
pečenie
3
160
1)
10 - 25
Pečivo Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes/ma‐
lé koláčiky (20
ks/plech)
Teplovzdušné
pečenie
3
150
1)
20 - 35
Small cakes/ma‐
lé koláčiky (20
ks/plech)
Tradičné pečenie 3
170
1)
20 - 30
1)
Rúru predhrejte.
Pečenie zapekaných a gratinovaných pokrmov
Pokrm Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Cestovinový ná‐
kyp
Tradičné pečenie 1 180 - 200 45 - 60
SLOVENSKY 5
Pokrm Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Lasagne Tradičné pečenie 1 180 - 200 25 - 40
Zapečená zeleni‐
na
1)
Turbo gril alebo
Teplovzdušné
pečenie
1 160 - 170 15 - 30
Bagety obložené
roztopeným sy‐
rom
Turbo gril alebo
Teplovzdušné
pečenie
1 160 - 170 15 - 30
Sladké nákypy Tradičné pečenie 1 180 - 200 40 - 60
Zapečené ryby Tradičné pečenie 1 180 - 200 30 - 60
Plnená zelenina
Turbo gril alebo
Teplovzdušné
pečenie
1 160 - 170 30 - 60
1)
Rúru predhrejte.
VIACÚROVŇOVÉ PEČENIE
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia
Teplovzdušné pečenie
Teplota v °C Čas (min.)Úroveň v rúre
2 úrovne 3 úrovne
Veterníky/odpa‐
ľované cesto
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Suchý koláč s
mrveničkou
1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Rúru predhrejte.
Sušienky/small cakes/malé koláčiky/žemličky
Druh pečenia
Teplovzdušné pečenie
Teplota v °C Čas (min.)Úroveň v rúre
2 úrovne 3 úrovne
Sušienky z kreh‐
kého cesta
1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread/Li‐
necké koláčiky/
ploché pečivo
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Sušienky z pi‐
škótového cesta
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Bielkové sušien‐
ky/snehové pu‐
sinky
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Mandľové su‐
šienky
1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
6
www.electrolux.com
Druh pečenia
Teplovzdušné pečenie
Teplota v °C Čas (min.)Úroveň v rúre
2 úrovne 3 úrovne
Sušienky z kys‐
nutého cesta
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Pečivo z lístko‐
vého cesta
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Pečivo 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes/ma‐
lé koláčiky (20
ks/plech)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Rúru predhrejte.
POMALÉ PEČENIE
Pomocou tejto funkcie pripravíte chudé, jemné
kúsky mäsa a rýb s vnútornou teplotou maximál‐
ne 65 °C. Funkcia pomalého pečenia nie je
vhodná na pokrmy ako je napríklad ragú alebo
tučné pečené bravčové. Pomocou teplotnej son‐
dy môžete zabezpečiť správnu vnútornú teplotu
mäsa (pozrite si tabuľku pre teplotnú sondu).
Počas prvých 10 minút môžete nastaviť teplotu
rúry v rozsahu od 80 °C do 150 °C. Predvolená
teplota je 90 °C. Po nastavení teploty bude rúra
ďalej piecť pri 80 °C. Pri príprave hydiny nepou‐
žívajte funkciu automatického pomalého peče‐
nia.
Ak používate túto funkciu, vždy pripra‐
vujte pokrmy bez pokrievky.
1.
Mäso prudko opečte na panvici na varnom
paneli pri vysokej teplote asi 1 až 2 minúty
zo všetkých strán.
2.
Mäso vložte do horúceho pekáča a vložte
ho do rúry na drôtený rošt.
3.
Do mäsa zastrčte teplotnú sondu.
4.
Zvoľte funkciu Pomalé pečenie a nastavte
správnu koncovú vnútornú teplotu.
Pokrm na peče‐
nie
Hmotnosť (g) Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Hovädzie peče‐
1000 - 1500 1 120 120 - 150
Hovädzie filé 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Pečené teľacie 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Steaky 200 - 300 3 120 20 - 40
PIZZA
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pizza (tenká)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (s bohatým ob‐
ložením)
2 180 - 200 20 - 30
Švajčiarske pečivo
Wähe
1 180 - 200 40 - 55
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Slaný lotrinský koláč 1 170 - 190 45 - 55
SLOVENSKY 7
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Švajčiarska torta 1 170 - 190 45 - 55
Jablkový koláč, oblo‐
žený
1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky nekysnutý
chlieb
2
230 - 250
1)
10 - 20
Koláč z lístkového ce‐
sta
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (jedlo
podobné pizze z Al‐
saska)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pirohy (ruská verzia
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
PEČENIE MÄSA
Na pečenie používajte teplovzdorný riad urče‐
ný do rúry (pozrite si pokyny od výrobcu).
Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbo‐
kom pekáči alebo na drôtenom rošte umiest‐
nenom nad hlbokým pekáčom (ak je k dispo‐
zícii).
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Ta‐
kto zostane mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré majú zhnednúť ale‐
bo získať kôrku, možno piecť v pekáči bez po
krievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s hmot‐
nosťou aspoň 1 kg.
Aby ste zabránili pripáleniu štiav alebo tuku,
prilejte do hlbokého pekáča trochu vody.
Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby peče‐
nia podľa potreby obráťte.
Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu niekoľko‐
krát podlejte počas pečenia vlastnou šťavou.
Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Spotrebič môžete vypnúť asi 10 minút pred
ukončením pečenia a využiť tak zvyškové tep‐
lo.
PEČENIE S TURBO GRILOM
Hovädzie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry
Úroveň v rú‐
re
Teplota °C Čas (min.)
Dusené mäso v
pekáči
1 – 1,5 kg
Tradičné pe‐
čenie
1 230 120 - 150
Pečené hovä‐
dzie alebo hovä‐
dzie filé: nepre‐
pečené
na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1
190 - 200
1)
5 - 6
Pečené hovä‐
dzie alebo hovä‐
dzie filé: stredne
prepečené
na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1
180 - 190
1)
6 - 8
8
www.electrolux.com
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry
Úroveň v rú‐
re
Teplota °C Čas (min.)
Pečené hovä‐
dzie alebo hovä‐
dzie filé: prepe‐
čené
na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Rúru predhrejte.
Bravčové
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pliecko, krkovič‐
ka, stehno
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 90 - 120
Kotleta/rebierka 1 – 1,5 kg Turbo gril 1 170 - 180 60 - 90
Sekaná 750 g – 1 kg Turbo gril 1 160 - 170 50 - 60
Bravčové koleno
(predvarené)
750 g – 1 kg Turbo gril 1 150 - 170 90 - 120
Teľacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pečené teľa‐
cie
1 kg Turbo gril 1 160 - 180 90 - 120
Teľacie kole‐
no
1,5 – 2 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 150
Jahňacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Jahňacie
stehno/peče‐
né jahňacie
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 150 - 170 100 - 120
Jahňací chrb‐
át
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 40 - 60
Zverina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Zajačí chrbát/
zajačie steh‐
no
až do 1 kg Tradičné pe‐
čenie
1
230
1)
30 - 40
Srnčí chrbát 1,5 – 2 kg Tradičné pe‐
čenie
1 210 - 220 35 - 40
Srnčie stehno 1,5 – 2 kg Tradičné pe‐
čenie
1 180 - 200 60 - 90
1)
Rúru predhrejte.
SLOVENSKY 9
Hydina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Porciova
hydina
Každá 200 –
250 g
Turbo gril 1 200 - 220 30 - 50
Polovičky kur‐
čaťa
Každá 400 –
500 g
Turbo gril 1 190 - 210 35 - 50
Kurčatá, vy‐
kŕmené
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 190 - 210 50 - 70
Kačka 1,5 – 2 kg Turbo gril 1 180 - 200 80 - 100
Hus 3,5 – 5 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 180
Morka 2,5 – 3,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 150
Morka 4 – 6 kg Turbo gril 1 140 - 160 150 - 240
Ryba (v pare)
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Celá ryba 1 – 1,5 kg Tradičné pe‐
čenie
1 210 - 220 40 - 60
GRIL
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v tabuľke
grilovania.
Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny rúry, aby za‐
chytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo ryby.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomocou funkcií
grilu 5 minút.
POZOR
Grilujte vždy pri zatvorených dvierkach
rúry.
Gril
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre Teplota
Čas (min.)
1. strana 2. strana
Hovädzie peče‐
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Hovädzie filety 3 230 20 - 30 20 - 30
Bravčový chrbát 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Teľacie kotlety 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Jahňací chrbát 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Celá ryba, 500 -
1000 g
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Rýchly gril
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre
Čas (min.)
1. strana 2. strana
Burgers/fašírky 4 8 - 10 6 - 8
Bravčové filé 4 10 - 12 6 - 10
10
www.electrolux.com
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre
Čas (min.)
1. strana 2. strana
Klobásy 4 10 - 12 6 - 8
Rezne/teľacie kotlety 4 7 - 10 6 - 8
Toast /hrianky
1)
5 1 - 3 1 - 3
Obložené hrianky 4 6 - 8 -
1)
Rúru predhrejte.
Grilovanie na otočnom ražni – do prvej úrovne zdola zasuňte hlboký pekáč.
Druh pečeného mäsa Teplota °C Čas v min.
Kurča 220 - 240 70 - 90
Mäsová roláda 190 - 210 120 - 180
Kačka 220 - 240 90 - 150
Bravčové koleno 190 - 210 150 - 210
ODMRAZOVANIE
Pokrm vyberte z obalu a položte ho na tanier.
Nezakrývajte ho miskou ani tanierom, pretože by
sa tým mohol predĺžiť čas rozmrazovania.
V rúre použite prvú úroveň zdola.
Pokrm
Čas rozmrazo‐
vania (min.)
Dodatočný čas roz‐
mrazovania (v min.)
Poznámka
Kurča, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Kurčatá položte na obrátený
tanierik vložený do veľkého
taniera. Po uplynutí polovi‐
ce času obráťte.
Mäso, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Po uplynutí polovice času
obráťte.
Mäso, 500 g 90 - 120 20 - 30
Po uplynutí polovice času
obráťte.
Pstruh, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jahody, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Maslo, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Smotana, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Smotana sa dá výborne vy‐
šľahať, aj keď je čiastočne
zamrznutá.
Torta, 1 400 g 60 60 -
POLOTOVARY
Teplovzdušné pečenie
Polotovary Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Pizza, mrazená 2 200 - 220 15 - 25
SLOVENSKY 11
Polotovary Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Americká pizza, mra‐
zená
2 190 - 210 20 - 25
Pizza, chladená 2 210 - 230 13 - 25
Malé pizze, mrazené 2 180 - 200 15 - 30
Hranolčeky, tenké 3 200 - 220 20 - 30
Hranolčeky, hrubé 3 200 - 220 25 - 35
Americké zemiaky,
krokety
3 220 - 230 20 - 35
Opečené zemiakové
pyré
3 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannelloni,
čerstvé
2 170 - 190 35 - 45
Lasagne/Cannelloni,
zmraz.
2 160 - 180 40 - 60
Syr pečený v rúre 3 170 - 190 20 - 30
Kuracie krídla 2 190 - 210 20 - 30
Mrazené hotové jedlá
Pokrm na peče‐
nie
Funkcie rúry Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Mrazená pizza Tradičné pečenie 3
podľa pokynov
výrobcu
podľa pokynov
výrobcu
Hranolčeky
1)
(300 - 600 g)
Tradičné pečenie
alebo Turbo gril
3 200 - 220
podľa pokynov
výrobcu
Bagety Tradičné pečenie 3
podľa pokynov
výrobcu
podľa pokynov
výrobcu
Ovocné koláče Tradičné pečenie 3
podľa pokynov
výrobcu
podľa pokynov
výrobcu
1)
Hranolčeky podľa potreby 2 až 3-krát obráťte
SUŠENIE – TEPLOVZDUŠNÉ
PEČENIE
Rošty rúry zakryte papierom na pečenie.
Najlepšie výsledky dosiahnete, keď vypnete spo‐
trebič v polovici času sušenia. Otvorte dvierka
spotrebiča a nechajte spotrebič vychladnúť. Po‐
tom proces sušenia dokončite.
Zelenina
Sušené potravi‐
ny
Úroveň v rúre
Teplota (°C) Čas (hod.)
1 úroveň 2 úrovne
Strukoviny 3 1 / 4 60 - 70 6- 8
Papriky 3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Zelenina na kva‐
senie
3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
12
www.electrolux.com
Sušené potravi‐
ny
Úroveň v rúre
Teplota (°C) Čas (hod.)
1 úroveň 2 úrovne
Huby 3 1 / 4 50 - 60 6 - 8
Bylinky 3 1 / 4 40 - 50 2 - 3
Ovocie
Sušené potravi‐
ny
Úroveň v rúre
Teplota (°C) Čas (hod.)
1 úroveň 2 úrovne
Slivky 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Marhule 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Jablkové plátky 3 1 / 4 60 - 70 6 - 8
Hrušky 3 1 / 4 60 - 70 6 - 9
ZAVÁRANIE
Na čo treba pamätať:
Používajte len zaváracie poháre rovnakej veľ‐
kosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím vieč‐
kom ani s bajonetovým uzáverom alebo ple‐
chovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
Na plech na pečenie nedávajte viac než šesť
jednolitrových zaváracích pohárov.
Poháre rovnomerne naplňte a zatvorte.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do plechu na pečenie nalejte približne 1/2 litra
vody, aby sa v rúre vytvorila dostatočná vlh‐
kosť.
Keď kvapalina v pohároch začne slabo vrieť
(pri 1-litrových nádobách približne po 35 - 60
minútach), vypnite rúru alebo znížte teplotu na
100 °C (pozri tabuľku).
Mäkké ovocie
Zaváranie Teplota v °C
Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri 100
°C (min.)
Jahody/čučoriedky/
maliny/zrelé egreše
160 - 170 35 - 45 -
Kôstkovice
Zaváranie Teplota v °C
Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri 100
°C (min.)
Hrušky/dule/slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Zelenina
Zaváranie Teplota v °C
Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri 100
°C (min.)
Mrkva
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 -
Čalamáda 160 - 170 50 - 60 5 - 10
SLOVENSKY 13
Zaváranie Teplota v °C
Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri 100
°C (min.)
Kaleráb/hrášok/špar‐
gľa
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Po vypnutí rúry nechajte odstáť.
PEČENIE CHLEBA
Druh pečenia
Funkcia rúry na
pečenie
Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Biely chlieb Chlieb 2 180 - 200 40 - 60
Bageta Chlieb 2 200 - 220 35 - 45
Brioška Chlieb 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Chlieb 2 200 - 220 35 - 45
Ražný chlieb Chlieb 2 190 - 210 50 - 70
Tmavý chlieb Chlieb 2 180 - 200 50 - 70
Celozrnný chlieb Chlieb 2 170 - 190 60 - 90
TABUĽKA VNÚTORNEJ TEPLOTY PRI POUŽITÍ TEPLOTNEJ SONDY
Hovädzie mäso
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Rebierko/steak: neprepečené 45 - 50
Rebierko/steak: stredne prepečené 60 - 65
Rebierko/steak: prepečené 70 - 75
Bravčové
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Bravčové pliecko, stehno, krkovička 80 - 82
Kotleta (chrbát)/údené bravčové 75 - 80
Fašírka 75 - 80
Teľacie mäso
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Pečené teľacie 75 - 80
Teľacie koleno 85 - 90
Baranina/jahňacina
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Jahňacie stehno 80 - 85
14
www.electrolux.com
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Baranie stehno 80 - 85
Pečené jahňacie/jahňacie stehno 70 - 75
Zverina
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Zajačí chrbát 70 - 75
Zajačie stehno 70 - 75
Celý zajac 70 - 75
Srnčí chrbát 70 - 75
Srnčie alebo jelenie stehno 70 - 75
Ryby
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Losos 65 - 70
Pstruhy 65 - 70
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Nasledujúce 3 automatické programy obsahujú
optimálne nastavenia pre jednotlivé druhy mäsa
alebo iné recepty:
Mäsové programy s funkciou Hmotnostný pro‐
gram (ponuka Sprievodca pečením ) – Táto
funkcia automaticky vypočíta dobu prípravy
jedla. Ak ju chcete použiť, je potrebné zadať
hmotnosť jedla.
Mäsové programy s funkciou Program s te‐
plotnou sondou (ponuka Sprievodca peče‐
ním ) – Táto funkcia automaticky vypočíta do‐
bu prípravy jedla. Ak ju chcete použiť, je po‐
trebné zadať teplotu vnútri mäsa. Keď sa pro‐
gram skončí, zaznie zvukový signál.
Receptový program (ponuka Sprievodca pe‐
čením ) – Táto funkcia používa pre pokrm vo‐
pred nastavené hodnoty. Pokrm pripravte
podľa receptu z tejto knihy.
Pokrmy Hmotnostný program
Pečené bravčové
Pečené teľacie
Dusené mäso
Pečená zverina
Pečené jahňacie
Celé kura
Celá morka
Pokrmy Hmotnostný program
Celá kačica
Celá hus
Pokrmy Program s teplotnou sondou
Bravčové zadné
Hovädzie pečené
Hovädzie po škandinávsky
Zadné zo zveriny
Jahňacie pečené, stredne
Hydina bez kostí
Celá ryba do 1 kg
Informácie o akrylamidoch
Dôležité upozornenie Podľa najnovších
vedeckých poznatkov môžu akrylamidy
vznikajúce pri zapekaní jedla (predovšetkým u
jedál s obsahom škrobu) predstavovať
nebezpečenstvo pre zdravie. Preto vám
odporúčame pripravovať jedlá pri čo najnižších
teplotách a príliš jedlá nezapekať.
SLOVENSKY 15
www.electrolux.com/shop 892948270-A-512011
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Electrolux EOA5851AAX Recipe book

Typ
Recipe book