• 50 g múky
• 500 ml mlieka
• 100 g údeného lososa
• soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
• 1 balením Cannelloni
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 150 g nastrúhaného syra
• 40 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľku a maslo vložte do hrnca a du‐
ste, kým nebude cibuľa sklovitá. Pridajte poseka‐
ný listový špenát a jemne povarte. Pridajte kyslú
smotanu, premiešajte a nechajte vychladnúť.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku: Roz‐
pustite na panvici maslo, pridajte múku a za stá‐
leho miešania ju osmažte do zlatista. Postupne a
pri neustálom miešaní prilejte mlieko. Omáčku
osoľte, okoreňte čiernym korením a muškátovým
orechom a približne 10 minút neprikrytú povarte.
K vychladnutému špenátu pridajte lososa, ostrie‐
ža, krevety, mušle, soľ a korenie a premiešajte.
Po veľkej obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite
1 polievkovú lyžicu masla.
Cannelloni naplňte špenátovou zmesou a vložte
ich do zapekacej formy. Medzi rady Cannelloni
pridajte bešamelovú omáčku. Vrstva bešamelu
posypaná syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu po‐
krmu. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po po‐
vrchu zapekaného pokrmu.
– Čas v rúre: 55 minút
– Úroveň v rúre: 2
Zapečené zemiaky
Prísady:
• 1 000 g zemiakov
• 1 čajová lyžička soli, čierneho korenia a mu‐
škátového orecha
• 2 strúčiky cesnaku
• 200 g nastrúhaného syra
• 200 ml mlieka
• 200 ml smotany
• 4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky očistite, narežte na tenké plátky, usušte
a okoreňte.
Strúčikmi cesnaku vytrite ohňovzdornú zapeka‐
ciu formu a vymastite ju trochou masla.
Polovicu okorenených zemiakových plátkov roz‐
ložte na dno misy a posypte ich strúhaným sy‐
rom. Zvyšok zemiakových plátkov uložte do ďal‐
šej vrstvy a tú posypte zvyškom nastrúhaného
syra.
Druhý strúčik cesnaku rozpučte a rozmiešajte s
mliekom a smotanou. Zemiaky polejte touto zme‐
sou a zvyšok masla vo vločkách rozložte po po‐
vrchu.
– Čas v rúre: 65 minút
– Úroveň v rúre: 2
Moussaka
Prísady:
• 1 posekaná cibuľa
• olivový olej
• 1,5 kg mletého mäsa
• 1 plechovka sekaných paradajok (400 g)
• 50 g nastrúhaného ementálu
• 4 čajové lyžičky strúhanky
• soľ a korenie
• škorica
• 1 kg zemiakov
• 1,5 kg baklažánu
• maslo na vyprážanie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 600 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
• 150 g nastrúhaného ementálu
• 4 polievkové lyžice strúhanky
• 50 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľu poduste na menšom množstve
olivového oleja, potom pridajte mleté mäso a za
stáleho miešania povarte.
Pridajte nakrájané paradajky, strúhaný ementál a
strúhanku. Dôkladne miešajte a priveďte do varu.
Potom pokrm osoľte, okoreňte, pridajte škoricu a
odstavte z varnej zóny.
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na 1 cm hrubé plát‐
ky. Umyte baklažán a nakrájajte ho tiež na 1 cm
hrubé plátky.
Všetky plátky osušte kuchynským papierom. Po‐
tom ich osmažte na panvici s dostatočným
množstvom masla.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku: na
panvici rozpustite maslo, pridajte múku a za stá‐
leho miešania ju opražte do zlatista. Postupne a
pri neustálom miešaní prilejte mlieko. Omáčku
osoľte, okoreňte čiernym korením a muškátovým
orechom a približne 10 minút neprikrytú povarte.
SLOVENSKY 19