• 2 polievkové lyžice múky na obalenie
• 6 polievkových lyžíc olivového oleja
• 250 ml bieleho vína
• 250 ml mäsového bujónu
• 3 stredne veľké cibule, ošúpané a najemno
nasekané
• 3 strúčiky cesnaku, ošúpané a najemno na‐
krájané
• 1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
• 2 bobkové listy
• 2 klinčeky
• soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice masla a
poduste na ňom zeleninu. Zeleninu vyberte z pe‐
káča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a obaľte
múkou. Nadbytočnú múku oklepte. Zohrejte oli‐
vový olej a plátky osmažte do zlatista pri stred‐
nom výkone. Vyberte mäso a vylejte prebytočný
olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml vína, pre‐
miešajte, potom tekutinu prelejte do malého hr‐
nca a nechajte chvíľu povrieť. Pridajte 250 ml
mäsového vývaru, petržlenovú vňať, tymian, ore‐
gano a nakrájané paradajky. Osoľte a okoreňte.
Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte mäso
a polejte ho omáčkou. Pekáč zakryte vekom a
vložte do spotrebiča.
– Čas v spotrebiči: 120 minút
– Úroveň v rúre: 1
Plnené teľacie prsia
Prísady:
•1 rožok
•1 vajce
• 200 g mletého mäsa
• soľ, čierne korenie
• 1 cibuľa, nasekaná
• nasekaná petržlenová vňať
• 1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou kapsou)
• polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
• 50 g slaniny
• 250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu vyžmýkaj‐
te. Zmiešajte s vajcom, mletým mäsom, soľou,
korením, nakrájanou cibuľou a petržlenovou vňa‐
ťou.
Teľacie prsia okoreňte (s vykrojenou kapsou) a
kapsu naplňte mäsovou zmesou. Potom otvor
zašite.
Teľacie prsia položte na pekáč, pridajte polievko‐
vú zeleninu, slaninu a vodu. Mäso otočte asi po
30 minútach.
– Čas v spotrebiči: 100 minút
– Úroveň v rúre: 1
Sekaná
Prísady:
• 2 suché rožky
•1 cibuľa
• 3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
• 750 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
•2 vajcia
• soľ, čierne korenie a paprika
• 100g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom vodu vy‐
žmýkajte. Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte,
poduste a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
Zmiešajte mleté mäso, vajcia, vyžmýkané rožky
a cibuľu. Okoreňte soľou, korením a paprikou,
dajte do obdĺžnikového pekáča a pokryte plátka‐
mi slaniny. Pridajte trochu vody a vložte do spo‐
trebiča.
– Čas v spotrebiči: 70 minút
– Úroveň v rúre: 1
Švédsky slávnostný pokrm
Prísady:
• 200 g sušených sliviek
• 150 ml bieleho vína
• 1,5 kg bravčového karé alebo teľacieho chrbta
(bez kostí)
• 1 stredná cibuľa
• jablko
• soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne na dve
hodiny. Mäso krátko opláchnite pod vodou, po‐
tom ho osušte. Do spodnej strany mäsa vyrežte
zárezy a do každého zárezu vsuňte slivku, pri‐
čom ju zatlačte čo najďalej do mäsa. Ochuťte
mäso a vložte ho do pekáča so stranou bez sli‐
viek smerujúcou nahor. Olúpte cibule a jablko,
nakrájajte ich na osminy a porozkladajte okolo
4
www.aeg.com