2.7 Teľacie ossobuco
Prísady:
• 4 polievkové lyžice masla na
osmaženie
• 4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
• 4 stredne veľké mrkvy nakrájané na
malé kocky
• 4 kusy stonkového zeleru nakrájané
na malé kocky
• 1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
nakrájaných na kocky a s
odstránenou tvrdou časťou
• 1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
• 4 polievkové lyžice masla
• 2 polievkové lyžice múky na obalenie
• 6 polievkových lyžíc olivového oleja
• 250 ml bieleho vína
• 250 ml mäsového bujónu
• 3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
• 3 strúčiky cesnaku, ošúpané a
najemno nakrájané
• 1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
• 2 bobkové listy
• 2 klinčeky
• soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči rozpustite 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu.
Zeleninu vyberte z pekáča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú
múku. Zohrejte olivový olej a osmažte
plátky do zlatista pri strednom výkone.
Vyberte mäso a vylejte prebytočný
olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml
vína, premiešajte, potom tekutinu prelejte
do malého hrnca a nechajte chvíľu
povrieť. Pridajte 250 ml mäsového
vývaru, petržlenovú vňať, tymian,
oregano a nakrájané paradajky. Osoľte a
okoreňte. Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte
mäso a polejte ho omáčkou. Pekáč
zakryte vekom a vložte do spotrebiča.
• Čas v spotrebiči: 120 minút
• Úroveň v rúre: 1
2.8 Plnené teľacie prsia
Prísady:
• 1 rožok
• 1 vajce
• 200 g mletého mäsa
• soľ, čierne korenie
• 1 cibuľa, nasekaná
• petržlenová vňať, nasekaná
• 1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou
kapsou)
• polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
• 50 g slaniny
• 250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu
vyžmýkajte. Zmiešajte s vajcom, mletým
mäsom, soľou, korením, nakrájanou
cibuľou a petržlenovou vňaťou.
Teľacie prsia okoreňte (s vykrojenou
kapsou) a kapsu naplňte mäsovou
zmesou. Potom otvor zašite.
Teľacie prsia položte na pekáč, pridajte
polievkovú zeleninu, slaninu a vodu.
Približne po 30 minútach mäso otočte.
• Čas v spotrebiči: 100 minút
• Úroveň v rúre: 1
2.9 Sekaná
Prísady:
• 2 suché rožky
• 1 cibuľa
• 3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
• 750 g miešaného mletého mäsa
• 2 vajcia
• soľ, čierne korenie a paprika
• 100g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom
vodu vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu,
najemno ju nakrájajte, poduste a pridajte
nasekanú petržlenovú vňať.
Zmiešajte mleté mäso, vajcia,
vyžmýkané rožky a cibuľu. Ochuťte
soľou, korením a paprikou, dajte do
obdĺžnikového pekáča a pokryte plátkami
slaniny. Pridajte trochu vody a vložte do
spotrebiča.
4