DUSENÉ/ZAPEKANÉ JEDLÁ
Lasagne
Prísady na mäsovú zmes:
• 100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
• 1 mrkva
• 100 g zeleru
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
• 100 ml mäsového bujónu
• 1 malá plechovka posekaných paradajok (asi
400 g)
• oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 600 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
• 3 polievkové lyžice masla
• 250 g zelených lasagní
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 50 g nastrúhaného jemného syra
Príprava:
Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože a chru‐
pavky a nakrájajte na drobné kocky. Ošúpte ci‐
buľu a mrkvu, očistite zeler a všetku zeleninu na‐
krájajte na malé kocky.
V hrnci zohrejte a za stáleho miešania na ňom
osmažte slaninku a kocky zeleniny.
Postupne pridávajte mleté mäso, osmažte ho za
stáleho miešania a zalejte mäsovým bujónom.
Mäsové ragú posoľte a ochuťte paradajkovým
pretlakom, bylinkami a čiernym korením a približ‐
ne 30 minút povarte prikryté pri miernom výkone.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku: Roz‐
pustite na panvici maslo, pridajte múku a za stá‐
leho miešania ju osmažte do zlatista. Postupne a
pri neustálom miešaní prilejte mlieko. Omáčku
osoľte, okoreňte čiernym korením a muškátovým
orechom a približne 10 minút neprikrytú povarte.
Po veľkej obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite
1 polievkovú lyžicu masla. Striedavo ukladajte do
formy vrstvu plátkov, mäsového ragú, bešamelo‐
vej omáčky a miešaného syra. Vrstva bešamelu
posypaná syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu po‐
krmu. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po po‐
vrchu zapekaného pokrmu.
– Čas v spotrebiči: 55 minút
– Úroveň v rúre: 1
Cannelloni
Prísady na plnku:
• 50 g posekanej cibule
• 30 g masla
• 350 g posekaného listového špenátu
• 100 g kyslej smotany
• 200 g čerstvého lososa, nakrájaného na kocky
• 200 g nílskeho ostrieža, nakrájaného na kocky
• 150 g kreviet
• 150 g mäkkýšov z mušlí
• soľ, čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 600 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
• 1 balením Cannelloni
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 150 g nastrúhaného syra
• 40 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľku a maslo vložte do hrnca a du‐
ste, kým nebude cibuľa sklovitá. Pridajte poseka‐
ný listový špenát a jemne povarte. Pridajte kyslú
smotanu, premiešajte a nechajte vychladnúť.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku: Roz‐
pustite na panvici maslo, pridajte múku a za stá‐
leho miešania ju osmažte do zlatista. Postupne a
pri neustálom miešaní prilejte mlieko. Omáčku
osoľte, okoreňte čiernym korením a muškátovým
orechom a približne 10 minút neprikrytú povarte.
K vychladnutému špenátu pridajte lososa, ostrie‐
ža, krevety, mušle, soľ a korenie a premiešajte.
Po veľkej obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite
1 polievkovú lyžicu masla.
Cannelloni naplňte špenátovou zmesou a vložte
ich do zapekacej formy. Medzi rady Cannelloni
pridajte bešamelovú omáčku. Vrstva bešamelu
posypaná syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu po‐
krmu. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po po‐
vrchu zapekaného pokrmu.
– Čas v spotrebiči: 55 minút
– Úroveň v rúre: 1
Zapečené zemiaky
Prísady:
20
www.aeg.com