Zaváranie
Pri zaváraní používajte funkciu rúry Dolný
ohrev.
Vhodný riad
• Na zaváranie používajte len bežné poháre
na zaváranie rovnakej veľkosti.
Poháre so závitovým alebo
bajonetovým uzatváraním a
plechovky nie sú vhodné.
Rovina zasunutia
• Pri zaváraní zvoľte 1. rovinu zdola.
22
Všeobecné pokyny
• Na zaváranie používajte univerzálny
pekáč. Môžete naň poukladať až 6
litrových pohárov na zaváranie.
• Poháre by mali byť naplnené do rovnakej
výšky a mali by byť dobre uzavreté.
• Poháre poukladajte tak, aby sa navzájom
nedotýkali.
• Do univerzálneho plechu nalejte približne
1/2 litra vody, aby v rúre vznikla
dostatočná vlhkosť.
• Keď tekutina v prvých pohároch začne
vrieť (pri litrových pohároch približne po
35-60 minútach), rúru vypnite alebo teplotu
nastavte na 100°C (pozri pokyny v
tabuľke).
Všeobecné pokyny
• Rovina zasunutia sa počíta zdola nahor.
• Plech na pečenie vložte do rúry tak, aby
bola zošikmená časť vpredu.
• Koláč vo forme položte vždy do
prostriedku roštu.
• S funkciami Horúci vzduch a Horný / dolný
ohrev môžete piecť aj v dvoch formách
súčasne. V tomto prípade ich položte na
rošt vedľa seba. Čas pečenia sa predĺži
len nepatrne.
Poznámky k tabuľkám
V tabuľkách nájdete rozličné druhy pokrmov a k
nim prislúchajúcu teplotu, dobu pečenia a
rovinu zasunutia vhodnú pre ich prípravu.
• Pre teplotné a časové údaje sú v
tabuľkách uvedené rozsahy. Skutočná
hodnota závisí od zloženia cesta,
pripravovaného množstva a použitej
formy.
• Pri prvom pečení pokrmu vám
odporúčame zvoliť nižšiu teplotu a až
podľa potreby, napr. ak požadujete
intenzívnejšie zhnednutie, alebo ak je
doba pečenia príliš dlhá, teplotu zvýšte.
• Ak pre vlastné recepty nenájdete v tabuľke
zodpovedajúce údaje, orientujte sa podľa
podobného druhu pokrmu.
• Pri pečení koláčov na plechoch alebo vo
formách vo viacerých rovinách sa môže
čas pečenia predĺžiť o 10-15 minút.
• Vlhké pokrmy (napr. pizza, ovocné koláče
a pod.) pripravujte len na jednej rovine.
• Nerovnaká výška pečiva a koláčov môže
na začiatku pečenia spôsobiť
nerovnomerné zhnednutie. V tomto
prípade nastavenie teploty nemeňte.
Nerovnomerné zhnednutie sa počas
ďalšieho pečenia vyrovná.
Pri dlhšej dobe pečenia pokrmu
môžete rúru 10 minút pred
skončením pečenia vypnúť. Využijete
tým zostatkové teplo rúry.
Hodnoty v tabuľke sa vzťahujú na
nezohriatú rúru, ak nie je uvedené
inak.
15
Tabuľka Zaváranie
Uvedené časové a teplotné údaje sú orientačné hodnoty.
Pokrm Teplota v °C Trvanie
zavárania v
min (do
zovretia)
Ďalšie
zaváranie pri
100°C v min.
Doba odstátia
vo vypnutej
rúre
Bobuľové ovocie
Jahody, čučoriedky. maliny,
zrelé egreše
160-170 35-45 - -
Nezrelé egreše 160-170 35-45 10-15 -
Kôstkové ovocie
Hrušky, duly, slivky 160-170 35-45 10-15 -
Zelenina
Karotka 160-170 50-60 5-10 60
Hríby 160-170 40-50 10-15 60
Uhorky 160-170 50-60 -
Miešaná zelenina 160-170 50-60 15 -
Kaleráb, hrášok, špargľa 160-170 5-60 15-20 -
Fazuľa 160-170 50-60 - -
Slivkový lekvár 160-170
50
45
- 6-8 hodín
-
-
Sušenie s horúcim vzduchom
Pokrm poukladajte na rošt vyložený špeciálnym papierom na pečenie.
HORÚCI VZDUCH
Potravina Teplota v °C Rovina zasunutia
zdola
Čas v hod.
1 rovina 2 roviny
Jablkové rezy 75 3 4+2 6-10
Hríby 50 3 1+2 6-8