Tipy na prípravu jedál
•
Nenadvihujte pokrievku na kontrolu postupu údenia potravín. Cez otvorenú pokrievku môže teplo uniknúť, v dôsledku
čoho sa predĺži čas prípravy jedál.
•
Pri otváraní počas prípravy jedál pokrievku zdvíhajte do boku, nie priamo nahor. Nadvihnutím pokrievky priamo nahor
sa v udiarni vytvorí podtlakový vzduchový a na potraviny sa nasaje popol.
REGULÁCIA PLAMEŇA
Je absolútne nevyhnutné udržiavať vnútri udiarne stabilné a rovnomerné prostredie s nízkou teplotou do +/- 70 °C. Musíte
byť schopný dotknúť sa zvonka povrchu udiarne v mieste, kde sa nachádzajú potraviny, bez popálenia ruky.
Ak je oheň príliš horúci, zakryte udiareň pokrievkou a zatvorte aj vetrací otvor na pokrievke. Na oheň môžete prihodiť trocha
vlhkých drevených triesok. Mierne sa tak zníži teplota a zintenzívni sa aj tlejúci dym, vďaka čomu sa zintenzívni chuť.
Ak je oheň príliš slabý, otvorte vetrací otvor na pokrievke a prístupové dvierka na spodnom telese, aby dnu vniklo viac vzdu-
chu a aby oheň zosilnel.
PRIDÁVANIE VODY POČAS PRÍPRAVY JEDÁL
Vodu nalievajte pomaly pomocou lievika alebo nádoby s hrdlom cez prístupové dvierka horného telesa udiarne.
PRIDÁVANIE DREVENÉHO UHLIA/DREVA POČAS PRÍPRAVY JEDÁL
•
Pomaly zložte pokrievku z udiarne a opatrne otvorte prístupové dvierka na spodnom telese. Používajte pritom
„chňapky“
•
Kliešťami s dlhou rukoväťou pridajte drevené uhlie alebo drevo. Vyhýbajte sa premiešaniu popola a vzniku iskier.
•
Keď sa drevené uhlie alebo drevo znova dostatočne rozhorí, zatvorte dvierka a položte pokrievku na udiareň.
ZAHASENIE OHŇA
•
Položte pokrievku na udiareň.
•
Oheň zahasíte tak, že jednoducho zatvoríte všetky vetracie otvory a dvierka. Pokúste sa tiež prikryť uhlíky pieskom.
Nikdy nepoužívajte vodu!
ÚDRŽBA
PO KAŽDOM POUŽITÍ
•
Po úplnom zahasení uhlíkov a úplnom vychladnutí udiarne jednoducho zameťte popol do misky na drevené uhlie a
zlikvidujte ho.
•
Mosadznou drôtenou kefou alebo zhúžvanou hliníkovou fóliou na gril jemne zoškrabte zvyšky z varného roštu a z roštu
na drevené uhlie, aby ste predišli poškodeniu povrchu. Zvyšky utrite papierovými utierkami.
PRAVIDELNE
Udiarni venujte osobitnú pozornosť, aby ste predišli korózii.
•
Teplou mydlovou vodou vyčistite varný rošt a rošt na drevené uhlie, odkvapávaciu misku a misku na drevené uhlie, a
vnútorné i vonkajšie povrchy udiarne.
•
Starostlivo ich opláchnite vodou.
•
Vyutierajte úplne dosucha mäkkou handričkou alebo papierovou utierkou. Nedovoľte, aby udiareň, misky a rošty úplne
vyschli
•
Na predchádzanie korózii naneste jemnú vrstvu rastlinného oleja alebo kuchynského rastlinného aerosólu na pov-
rchy nasledujúcich častí: pokrievka, varný rošt a miska na vodu. Jemne utrite dosucha papierovými utierkami. Olej
NENANÁŠAJTE na rošt na drevené uhlie, misku na drevené uhlie a ani na vnútorné povrchy udiarne.
AK SA OBJAVÍ KORÓZIA
Na vonkajšom povrchu udiarne:
•
Vyčistite a preleštite všetky skorodované škvrny kefou na gril.
•
Obtiahnite zasiahnuté miesta dobrým lakom, odolným proti vysokým teplotám.
Na vnútornom povrchu udiarne:
•
Vyčistite a preleštite skorodované škvrny kefou na gril.
•
Naneste jemnú vrstvu rastlinného oleja alebo kuchynského rastlinného aerosólu na zasiahnuté miesta, aby sa
minimalizovala korózia. Jemne utrite dosucha papierovými utierkami. Farbu nikdy nenanášajte na vnútorný povrch
udiarne.
50
|
www.barbecook.com