www.barbecook.com66
7.2 Zabránenie pripáleniu jedla
Ako zabrániť spáleniu jedla:
• Nezačínajte grilovať, pokiaľ sa v grile vyskytujú plamene.
Počkajte, kým sa na uhlíkoch nevytvorí tenká vrstva bieleho
popola.
• Vyhnite sa vystaveniu jedla nadmernému teplu. Čo môžete
urobiť:
- Chráňte jedlo posunutím roštu do vyššej polohy.
- Znížte teplo grilu (čiastočným) uzavretím prieduchov v
spodnej časti podstavca.
- Adam top: Intenzitu tepla znížte zatvorením otočného
vetracieho regulátora v hornej časti veka
7.3 Zabránenie prilepeniu jedla
Aby ste zabránili prilepeniu jedla ku grilu:
• Pred položením jedla na gril potrite jedlo jemne olejom.
Môžete tiež natrieť olejom samotný gril.
• Neotáčajte jedlo príliš skoro. Nechajte ho najskôr trošku
opiecť.
7.4 Ako sa vyhnúť vzplanutiu
Vzbĺknutie je náhle vyšľahnutie plameňa z grilu počas grilovania.
Spôsobuje ho obvykle kvapkajúci tuk alebo marináda.
Počas grilovania môže dôjsť niekoľkokrát k vzplanutiu
plameňa. To je normálne. Avšak príliš časté vzbĺknutie plameňa
zvyšuje teplotu vo vnútri grilu a môže spôsobiť vznietenie
nahromadeného tuku. Ako sa vyhnúť vzplanutiu:
• Pred začatím grilovania gril vyčistite. Odporúčame gril
vyčistiť po každom použití.
• Odstráňte nadmerné množstvo tuku a marinády z mäsa. Pri
veľmi mastnom alebo marinovanom mäse môžete použiť
nádobu na zachytávanie tuku.
7.5 Grilovanie pod kupolou Dome (Adam 50)
Na maximálne využitie potenciálu zariadenia ho môžete
vybaviť kupolou Dome. Kupola Dome je polovičné veko v tvare
mušle, ktoré odráža teplo vyžarované dreveným uhlím späť na
pripravované jedlo. Vďaka tomu sa jedlo zohrieva zdola aj zhora.
To vám, okrem iného, umožňuje rovnomerne pripravovať hrubé
kusy mäsa, marinované kura či dokonca pizzu.
Pre zariadenie Adam 50 použite kupolu 223.0050.000.
Viac informácií týkajúcich sa kupoly nájdete na lokalite
www.barbecook.com.
7.6 Grilovanie pod vekom (Adam 50 Top)
Model Adam 50 Top je vybavený odnímateľným vekom. Veko
odráža a zadržiava teplo. To umožňuje rovnomerne grilovať veľké
kusy mäsa, kurča na plechovke piva a dokonca aj grilovanie
pizze. Postupujte podľa týchto krokov:
• Keď je oheň intenzívny, otvorte veko.
• Veko zatvorte pri nízkej teplote, aby sa veľké kusy mäsa
pomaly opekali.
8 ÚDRŽBA GRILU
8.1 Čistenie misy
Na obrázku č. 5 na strane 109 sú vyobrazené hlavné
kroky pre túto činnosť.
Odkvapkávaciu misku odporúčame vyčistiť po každom použití.
Postupujte podľa týchto krokov:
1. Spotrebič nechajte úplne vychladnúť a potom vyberte gril.
2. Na spodku stredovej rúrky (obr. č. 5a) zatvorte otvory na prívod
vzduchu.
3. Misku na drevené uhlie vyberte a popol vysypte do vedra. Zvyšný
popol zmeťte do rúrky (obr. č. 5b).
4. Zásobník na popol uvoľnite jeho otočením doľava (obr. č. 5c).
5. Vodu s popolom vylejte do vedra (obr. č. 5d).
6. Zásobníka na popol znova založte na jeho pôvodné miesto.
Zaistite ho otočením doprava.
7. Zásobník na drevené uhlie vložte do zadnej časti misky
8.2 Čistenie grilovacieho roštu
Gril odporúčame po každom použití vyčistiť s čistiacim
prostriedkom Barbecook.
Na čistenie grilu môžete použiť aj slabý roztok čistiaceho
prostriedku alebo hydrogénuhličitan sodný. Na čistenie
grilu nepoužívajte čistiace prípravky na rúry.
8.3 Uskladnenie grilu
Gril po použití uskladnite na suchom mieste (vo vnútri, pod
prístrešok a pod.). Na predĺženie životnosti vášho grilu ho
odporúčame zakrývať krytom Barbecook. Zaregistrujte si svoj
gril na stránke www.barbecook.com, kde nájdete informácie o
tom, ktorý kryt potrebujete.
Pred uskladnením dbajte na to, aby bol gril úplne
vysušený. Tým sa zabráni tvorbe korózie.
8.4 Údržba smaltovaných, chrómovaných
a lakovaných častí a častí z
nehrdzavejúcej ocele
Výrobok je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele upravenej smaltom
a z chrómovaných dielov. Každý materiál vyžaduje inú údržbu:
Aby sa zabránilo tvorbe korózie, zabráňte kontaktu
chlórom, soľou a železom. Odporúčame nepoužívať
gril v pobrežných oblastiach, v blízkosti železníc alebo
bazénov.
Škody spôsobené nedodržaním týchto pokynov sa
považujú za nesprávnu údržbu a nie sú kryté zárukou.
Materiál Spôsob údržby tohto materiálu
Nehrdzavejúca
oceľ a chróm
Smalt
Lakované diely
• Nepoužívajte agresívne a abrazívne
alebo čistiace prostriedky s
obsahom kovov.
• Používajte iba jemné čistiace
prostriedky a nechajte ich pôsobiť.
• Na zotretie použite mäkkú špongiu
alebo tkaninu.
• Po vyčistení dôkladne opláchnite a
pred uskladnením dôkladne osušte.
• Nepoužívajte ostré predmety a
vyhnite sa úderom o tvrdý povrch.
• Zabráňte kontaktu horúceho
materiálu s chladnou kvapalinou.
• Na čistenie možno použiť drôtenky
a abrazívne čistiace prostriedky.
• Nepoužívajte ostré predmety.
Použite jemné čistiace prostriedky a
mäkkú špongiu alebo tkaninu.
• Po vyčistení dôkladne opláchnite a
pred uskladnením dôkladne osušte.
Naolejovaná oceľ
• Na čistenie týchto povrchov použite
drôtenú kefu alebo drôtenku.
• Na vnútorné a vonkajšie povrchy
naneste po každom použití
kuchynský olej. Týmto sa zabráni
hrdzaveniu misky. Nakoniec sa však
hrdza môže časom aj tak vytvoriť.