86 www.barbecook.com
5.2 Zostavenie grilu
Budete potrebovať krížový skrutkovač.
1 Zariadenie položte na rovný a čistý povrch.
2 Gril zostavte podľa priložených nákresov.
3
Nákresy nájdete v druhej časti tohto návodu, za
zvýrazneným popisom zariadenia.
6 ÚDENIE POKRMOV
Budete potrebovať drevo alebo drevené uhlie, podpaľovače
(vyhovujúce norme EN 1860-3), dlhú zápalku a nejakú tekutinu
(vodu, vývar, víno a pod.).
6.1 Aké drevo alebo drevené uhlie mám
použiť?
Na zapálenie grilu možno použiť drevo alebo drevené uhlie:
2
Vrece s dreveným uhlím pred uskladnením dobre
uzavrite. Drevené uhlie skladujte na suchom mieste,
neskladujte ho v pivnici.
6.2 Krok 1: Zapálenie grilu
Pred údením pokrmov je potrebné zapáliť oheň v spodnej časti
grilu. Postupujte nasledovne:
1 Odstráňte z grilu veko, vrchné krúžky z telesa grilu, rošt(y) a
kotol.
2 Do misy na drevené uhlie vložte mriežku.
3 Otvorte vetracie otvory v nádobe na popol. Nádobu na popol
nájdete pod misou na drevené uhlie.
4 Na mriežku položte niekoľko kusov podpaľovača. Používajte
iba podpaľovače vyhovujúce norme EN 1860-3.
5 Na podpaľovače vysypte drevené uhlie alebo drevo. Tipy:
• Drevené uhlie alebo drevo nasypte/položte do tvaru
pyramídy.
• Na zapálenie ohňa nepoužívajte príliš veľa dreveného
uhlia alebo dreva.
• Dbajte na to, aby ste mali stále prístup k podpaľovačom.
6 Vezmite dlhú zápalku a zapáľte podpaľovače.
1
Pri prvom použití nechajte gril horieť najmenej 30 minút.
Tým sa z grilu odstránia zvyšky mastnoty z výrobného
procesu.
1
Na gril ešte nenasadzujte rošt. Prázdny gril sa môže pri
dlhodobom zahrievaní deformovať.
1
Výstraha! Nepoužívajte alkohol alebo benzín na zapálenie
grilu alebo obnovenie horenia.
7 Počkajte, kým sa na uhlíkoch vytvorí tenká vrstva bieleho
popola. Bežne to trvá približne 25 minút.
8 Drevené uhlie alebo drevo rozprestrite rovnomerne na
mriežku a zatvorte dvierka v spodnej časti grilu.
2
Ak používate drevené uhlie, môžete ho zapáliť aj v
Barbecook nádobe na zapaľovanie uhlia (223.3002.170).
Keď je uhlie pripravené, stačí ho vysypať z nádoby na
zapaľovanie na mriežku grilu.
6.3 Krok 2: Začatie údenia
Keď sa na uhlíkoch vytvorí tenká vrstva bieleho popola, môžete
začať údiť. Postupujte nasledovne:
1 Vložte kotol do spodnej časti grilu na tri podpery.
2 Do kotla nalejte tekutinu (vodu, vývar, víno a pod.). Do
tekutiny môžete pridať bylinky na získanie extra arómy.
3 Na kotol položte prvý rošt a naň pokrm, ktorý chcete údiť.
2
Na rošt položte iba jednu vrstvu jedla a ponechajte medzi
jednotlivými kusmi dostatočný priestor. To umožní dymu
a teplu rovnomerne cirkulovať okolo jedla.
4 Položte hornú časť grilu na spodnú časť a zatvorte dvierka na
oboch častiach.
5 Položte druhý rošt na podpery na hornej časti grilu. Uistite
sa, že okraj roštu je bezpečne usadený na podperách.
6 Položte jedlo na rošt a gril zakryte vekom.
0
Tento postup opisuje, ako údiť jedlo na dvoch roštoch.
Samozrejme, môžete jeden rošt vynechať, nahradiť ho
košom na údenie alebo jedlo zavesiť na háčiky vo veku.
6.4 Krok 3: Udržiavanie stabilnej teploty
Po začatí údenia musíte udržiavať stabilnú teplotu okolo 70 °C.
Vďaka teplomeru vo veku grilu môžete teplotu presne
monitorovať.
6.4.1 PRÍLIŠ VYSOKÁ TEPLOTA.
1 Položte na gril veko. Zatvorte vetracie otvory vo veku a v
nádobe na popol.
2 Ak je teplota stále príliš vysoká, položte na pahrebu niekoľko
drevených štiepkov nasiaknutých vodou. Zlepší sa tým tiež
aróma pokrmu.
6.4.2 PRÍLIŠ NÍZKA TEPLOTA
1 Rozdúchajte oheň otvorením vetracích otvorov na veku a
nádobe na popol.
2 Ak rozdúchanie ohňa nezvýši teplotu dostatočne, pridajte do
pahreby trochu dreveného uhlia alebo dreva. Postupujte
nasledovne:
a Nasaďte si rukavice. Nechajte si ich na rukách počas
celého postupu.
b Opatrne zložte veko z grilu a otvorte dvierka v jeho
spodnej časti.
c Pridajte trochu dreveného uhlia alebo dreva do misy.
Použite dlhé kliešte a snažte sa nerozvíriť popol a
nevytvoriť iskry.
d Zatvorte dvierka v spodnej časti grilu.
e Počkajte, kým sa oheň riadne nerozhorí a položte veko
späť na gril.
Materiál Postup
Drevo
• Môžete použiť akýkoľvek druh dreva s výnimkou
borovicového.
• Pomocou malých kúskov konárov gril zapáľte.
Neskôr môžete pridať väčšie konáre a kusy
dreva.
Drevené
uhlie
• Gril vždy zapaľujte pomocou bežného dreveného
uhlia. Nikdy nepoužívajte brikety. Keď uhlie horí,
môžete pridať brikety.
• Na zapálenie používajte kvalitné drevené uhlie,
pokiaľ možno také, ktoré vyhovuje norme EN
1860-2. Kvalitné drevené uhlie tvoria veľké lesklé
kusy, ktoré nevytvárajú príliš veľa prachu.
• Pomocou malých kúskov uhlia gril zapáľte.
Neskôr môžete pridať väčšie kusy.
MAN_SMOKERXL_BBC_160106_A.book Page 86 Wednesday, January 6, 2016 4:12 PM