SK-10
SK
Multifunkčný fritovací hrniec
SFR 9300BK
2020 04/2020
■ Ak pripravujete mäso vcelku, podlejte ho dostatočným množstvom vody. Zmäsa vždy odrežte nadbytočný tuk.
Mäso, ryby aplody mora dôkladne prevarte.
■
Do varnej nádoby môžete vložiť ajmäso mrazené, musíte knemu však pridať približne 0,2 l teplej vody alebo vývaru,
aby medzi mäsom anádobou vznikla tepelná medzivrstva, ktorá chráni nádobu pred rýchlou zmenou teplôt. Súčasne
počítajte stým, že varenie bude oniekoľko hodín dlhšie.
■ Potraviny všeobecne krájajte na rozmerovo zhodnú veľkosť, aby sa pripravovali rovnomerne.
■
Zelenina, ako napríklad mrkva, cibuľa, kvaka atď. sa pripravuje dlhšie ako mäso, preto ju krájajte na dostatočne
malé kúsky.
■
Mrazenú zeleninu nechajte rozmraziť apridajte ju na poslednú polhodinu až hodinu prípravy. Zelenina si tak zachová
farbu aštruktúru. Zároveň nedôjde kprílišnému ochladeniu zmesi vhrnci.
■ Opečením mäsa aorestovaním zeleniny vopred na samostatnej panvici odstránite časť tuku zmäsa atiež sa zlepší
vzhľad achuť mäsa ajzeleniny.
■
Mliečne výrobky, ako napríklad smotana, kyslá smotana alebo jogurt aďalej tiež cestoviny sa pri pomalom
varenízrážajú alebo rozpadajú, preto ich pridávajte až na konci prípravy.
■
Strukoviny (napr. suchú fazuľu ašošovicu) nikdy vhrnci nevarte, vždy ich najprv namočte asi na desať hodín do vody.
■
Tuky ako oleje, maslo, masť nemusíte vôbec používať, obzvlášť keď chcete, aby bolo jedlo diétne. Pokiaľ sa bez tuku
nezaobídete, potom stačia 2 – 3 lyžice oleja podľa počtu porcií, ktoré varíte.
■ Počas varenia zdvíhajte pokrievku čo najmenej, pretože zdvihnutím uniká teplo aodparujú sa tekutiny. Ak počas
varenia zdvíhate pokrievku často alebo ju odložíte na dlhší čas, je nutné počítať stým, že pokrm nemusí byť dostatočne
pripravený abude nutné predĺžiť čas varenia manuálnou úpravou času a/alebo teploty.
■
Ak sú potraviny určené nafritovanie vlhké, najprv ich osušte. Potraviny okoreňte až po fritovaní akoreňte nad varnou
nádobou alebo vpriebehu fritovania.
■
Ak chcete fritovať obaľované potraviny, dbajte na ich rovnomerné obalenie adôkladné oklepanie prebytočnej
strúhanky, pretože uvoľnené kúsky strúhanky znehodnocujú fritovaciu náplň.
■
Niektoré potraviny, ako napríklad šišky, je možné fritovať priamo vo varnej nádobe snáplňou bez použitia fritovacieho
koša (nie je súčasťou dodávky).
■
Ak chcete fritovať zmrazené potraviny, odstráňte najprv prebytočný ľad, pretože by mohol spôsobiť prekypenie oleja.
ZOSTAVENIE
■ Zhrnca vyberte varnú nádobu anaplňte ju ingredienciami vzávislosti od chystaného pokrmu. Vždy rešpektujte
značky A7 (MIN/MAX) vnútri nádoby. Celkové množstvo surovín svodou smie dosahovať maximálne do 4/5 objemu
nádoby. Pri príprave pokrmu, ktorý počas varenia zväčšuje svoj objem, naplňte nádobu maximálne do 3/5. Minimálne
množstvo vareného pokrmu však nesmie byť menšie ako 1/5 objemu nádoby.
■ Na fritovanie používajte iba oleje alebo tuky, ktoré sú výslovne označené ako „nepenivé” asú vhodné na fritovanie.
Túto informáciu nájdete na obale alebo na etikete.
Výstraha:
Potraviny nikdy nekrájajte priamo vo varnej nádobe A3.
Nikdy nevkladajte potraviny priamo do hrnca A4.
Pri fritovaní nikdy vzájomne nemiešajte rôzne druhy tukov alebo olejov.
■ Očistite horný okraj varnej nádoby aprípadne všetky ostatné časti, ktoré sa počas plnenia znečistili potravinou.
■ Pred vložením varnej nádoby do hrnca sa uistite, že vnútorná časť hrnca je čistá abez zvyškov pokrmu.
■
Varnú nádobu vložte do hrnca tak, aby čap B4, nôžky B5 akontakty B6 zapadli do príslušných otvorov B1-B3
vkovovej doske vnútri hrnca.
Výstraha:
Vždy dbajte na správne umiestnenie varnej nádoby do hrnca. Nikdy sa hrniec nepokúšajte zapnúť,
ak je varná nádoba nesprávne umiestnená!