09/2018
- 9 -
Copyright © 2018, Fast ČR, a.s.
Funkcia DOFARBOVANIE (BROWNING) Teplota (približne)
Mierna teplota (Gentle) 100 °C
Nízka teplota (Low) 120 °C
Stredná teplota (Medium) 150 °C
Restovanie (Sauté) 170 °C
Prudké opečenie (High Sear) 180 °C
■ Tlačidlom B6 zvoľte požadovaný režim. Vprípade potreby upravte čas tlačidlami B2
atlačidlom B5 potvrdíte voľbu. Na displeji B4 sa zobrazí blikajúci obdĺžnik ahrniec
začne fázu predhrevu. Hneď ako hrniec pípne ačasovač začne odpočítavanie času,
predhrev je dokončený ahrniec začne vlastné varenie. Hneď ako časovač dosiahne
nulu, proces varenia sa ukončí. Hrniec pípne aprejde do pohotovostného režimu.
Poznámka:
Prebiehajúci proces varenia môžete kedykoľvek ukončiť tlačidlom B3.
REŽIM VARENIE (COOKING)
■ Tento pomalý hrniec je vybavený 5 režimami pomalého varenia C8 a C9. Po
bezpečnom vložení varnej misy A6 do plášťa pomalého hrnca A8 vložte všetky
ingrediencie do varnej misy adbajte na to, aby boli rovnomerne rozložené na dne
misy. Na varnú misu A6 umiestnite pokrievku A3 apomocou zámkov na uchách A5
varnej misy zaistite uzamknutie pokrievky, pozrite obr. D.
■ Tlačidlom B5 zvoľte požadovanú funkciu C8 alebo C9. Vprípade potreby upravte čas
varenia tlačidlom B2. Tlačidlom B5 potvrdíte voľbu azačnete varenie. Rozsvieti sa
kontrolka zvolenej funkcie ana displeji B4 sa zobrazí odpočítavanie času.
– Pri zvolení režimu C9 sa pokrm ohrieva mierne dlhší čas bez rozvarenia alebo
pripálenia. Pritom nie je nutné miešanie.
– Pri nastavení režimu C8 sa pokrm varí približne polovičný čas než vrežime C9.
Vrežime C8 môže niektorý pokrm dosiahnuť bod varu, takže je potrebné doliať
vodu. To bude závisieť od receptu a času varenia. Občasným premiešaním
prispejete krovnomernému rozloženiu esencií.
■ Hneď ako časovač dosiahne nulu, hrniec päťkrát pípne a prejde do režimu
udržovania teploty (KEEP WARM), pričom sa rozsvieti kontrolka tlačidla B1. Vtomto
režime hrniec zotrvá 4 hodiny, potom prejde do pohotovostného režimu.
Výstraha:
Ak počas procesu pomalého varenia nie ste doma a dôjde
kvýpadku napájania, vyhoďte jedlo, aj keď vyzerá, že je uvarené.
■ Viac informácií nájdete vkapitole Sprievodca pomalým varením.
REŽIM VARENIE VPARE (STEAM)
■ Pred varením v pare sa uistite, že varná misa A6 je čistá. Na dno varnej misy
umiestnite naparovaciu vložku A4. Do varnej misy A6 nalejte 1 až 1,3 l vody tak, aby
hladina vody bola tesne pod úrovňou naparovacej vložky A4.
■ Podľa druhu pokrmu apožadovaného spôsobu varenia môžete potraviny umiestniť
na naparovaciu vložku A4 pred voľbou funkcie varenia, alebo hneď ako voda začne
vrieť. Voda sobjemom 1 až 1,3 l začne vrieť približne po 10 minútach.
■ Potraviny umiestnite na naparovaciu vložku A4, pokrievku A3 umiestnite na
varnú misu A6 auzamknite ju. Počas varenia vpare pokrievku A3 neodoberajte.
Odklopenie pokrievky spôsobí únik pary, čím sa predĺži čas varenia.
■ Tlačidlom B5 zvoľte režim C7. Vprípade potreby upravte čas varenia tlačidlom B2.
Uistite sa, že nastavený čas je dostatočný na uvedenie vody do varu. Počas varenia
v pare sledujte hladinu vody vo varnej mise A6. Ak je potrebné vodu doplniť,
odomknite azložte pokrievku A3, spomocou suchých kuchynských lapiek dolejte
horúcu vodu apokrievku A3 vráťte späť auzamknite.
■ Po dokončení varenia vpare aodklopení pokrievky môžete naparovaciu vložku A4
vybrať zvarnej misy A6. Alebo môžete uvarený pokrm odobrať znaparovacej vložky
A4 spomocou klieští anaparovaciu vložku A4 nechať pred vybratím zvarnej misy
A6 úplne vychladnúť.
■ Viac informácií nájdete vkapitole Sprievodca varením vpare.
REŽIM JOGURT (YOGHURT)
■ Všetky zariadenia anástroje použité na prípravu jogurtu musia byť pred použitím
sterilizované. Všetky ingrediencie pred vložením do varnej misy A6 zmiešajte vinej
mise.
■ Pokrievku A3 umiestnite na varnú misu A6 auzamknite ju.
■ Tlačidlom B5 zvoľte režim C6. Vprípade potreby upravte čas varenia tlačidlom B2.
Upozornenie:
Z bezpečnostných dôvodov túto funkciu neskúšajte použiť na
iné účely. Táto funkcia je určená iba na prípravu jogurtu.
■ Viac informácií nájdete vkapitole Sprievodca na prípravu jogurtu.
REŽIM UDRŽOVANIA TEPLOTY (KEEP WARM)
■ Tento pomalý hrniec je vybavený automatickým ajručne nastaviteľným režimom
udržovania teploty pokrmu:
– Režim automatického udržovania teploty je aktivovaný po tom, keď vrežime C8
alebo C9 dosiahne časovač nulu.
– Ručne je možné režim udržovania teploty zvoliť, hneď ako hrniec dokončí režim
dofarbovania, varenia alebo automatický režim udržovania teploty.
■ Po zvolení ručného režimu udržovania teploty sa rozsvieti kontrolka B1 a displej
zobrazí načítanie času. Po nastavení ručného ajautomatického režimu udržovania
teploty hrniec vtomto režime zotrvá 4 hodiny, potom prejde do pohotovostného
režimu. Funkciu udržovania teploty je možné kedykoľvek zrušiť stlačením tlačidla B3.
SPRIEVODCA POMALÝM VARENÍM
■ Tento pomalý hrniec je navrhnutý na rovnomerné rozloženie ingrediencií, čo vám
umožní umocniť aprehĺbiť chuť mäsa pomocou tej istej panvice na dofarbovanie,
prudké opečenie a pomalé varenie. Podľa teploty a ingrediencií môže pomalé
varenie trvať 3 až 12 hodín.
■ Pred pomalým varením sa odporúča zaradiť proces dofarbovania, ale nie je to
nevyhnutné. Prudké opečenie adofarbovanie udržuje vnútri mäsa vlhkosť, stupňuje
arómu aposkytuje delikátne výsledky.
PRÍPRAVA MÄSA
■ Pri nákupe mäsa na pomalé varenie volte tenšie plátky a zbavte mäso alebo
hydinové mäso akéhokoľvek viditeľného tuku. Vprípade receptov, ktoré používajú
naúpravu mäsa panvicu, mäso narežte na kocky sveľkosťou približne 2,5 až 3 cm.
Pomalé varenie umožňuje použiť tenšie plátky mäsa. Vprípade potreby je možné na
mäse alebo hydinovom mäse ponechať kosti, čo pomáha počas varenia udržať mäso
krehké, ale predĺži požadovaný čas varenia.
Plátky vhodné na pomalé varenie:
Hovädzie Krk, veverička, šál, nožina bez kosti, nožina skosťou (Osso Bucco)
Jahňacie Nožičky, paličky, kotlety z krku, vykostená predná štvrtina alebo
pliecko
Teľacie Na kocky nakrájané stehno, pliecko / kotlety a steaky z predku,
kotlety zkrku, kolienko
Bravčové Steaky zostehna, krájaný bôčik, krájanépliecko, kotlety bez kosti
Kuracie Paličky, horné stehná, stehná Maryland, stehná akrídelká bez kože
PRÍPRAVA ZELENINY
■ Všetku zeleninu nakrájajte na rovnomerné kúsky (približne 2 – 3 cm), aby bolo
zaistené rovnomerné varenie. Mrazenú zeleninu je nutné pred pridaním do hrnca
kostatným ingredienciám rozmraziť.
PRÍPRAVA SUŠENÝCH FAZÚĽ ASTRUKOVÍN
■ Sušenú fazuľu a strukoviny sa odporúča cez noc namočiť. Potom ich sceďte,
prepláchnite vodou avložte do varnej misy A6 spolu s dostatočným množstvom
vody, aby fazuľa a strukoviny mohli zdvojnásobiť objem. Varte v režime C8 2 – 4
hodiny.
PEČENIE MÄSA
■ Pečenie mäsa vpomalom hrnci vytvára delikátne ašťavnaté pokrmy. Dlhý pomalý
proces varenia pod pokrievkou zvláčňuje azmäkčuje spojivové asvalové tkanivo, čo
uľahčuje jeho porciovanie. Pri tejto metóde je možné použiť lacnejšie plátky mäsa.
■ Počas pomalého varenia sa mäso nedofarbuje, natento účel zaraďte pred pomalým
varením funkciu režim C5.
■ Na pečenie mäsa nie je požadované pridanie vody. Mäso pred pečením umiestnite
na naparovaciu vložku A4. To umožňuje počas pečenia udržať povrch mäsa suchý
azbavený tuku.
Plátky vhodné na pečenie:
Hovädzie Pliecko, zadné stehno, rebro, plátky, nízka roštenka, vrchný šál
Jahňacie Stehno, chrbát, hrebienok, koruna zrebierok, nožičky, pliecko, mini
pečeň
Teľacie Stehno, teľacia sviečková, hrebienok, pliecko/predok
Bravčové Panenka, krkovička, stehno, hrebienok (bez kože atuku)
RESTOVANIE MÄSA
Restovanie mäsa vtomto hrnci vyžaduje pridanie vody. Do varnej misy A6 pridajte
príslušné množstvo vody tak, aby tretina mäsa bola ponorená. Počas restovania sa
mäso nedofarbuje, na tento účel zaraďte pred restovaním režim C5.
Plátky vhodné na restovanie:
Hovädzie Vrchný šál, pliecko, spodný šál, pečeň, hruď
Jahňacie Predok, nožičky, pliecko
Teľacie Pliecko/predok
Bravčové Panenka, krkovička, steaky
NASTAVENIE ČASU VARENIA
Všeobecný čas pomalého varenia:
Režim C9: 6 – 14 hodín
Režim C8: 2 – 8 hodín