- 8 -
03/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SK
Fritéza
Návod na používanie
■ Pred použitím spotrebiča sa, prosím, oboznámte s návodom na jeho obsluhu, a
to aj v prípade, že ste už oboznámení spoužívaním spotrebičov podobného typu.
Spotrebič používajte iba tak, ako je opísané v tomto návode na použitie. Návod
uschovajte pre prípad ďalšej potreby. Ak odovzdávate spotrebič inej osobe, zaistite,
aby bol pri ňom priložený tento návod na použitie.
■ Spotrebič opatrne vybaľte adajte pozor, aby ste nevyhodili žiadnu časť obalového
materiálu skôr, ako nájdete všetky jeho súčasti. Minimálne počas trvania zákonného
práva z chybného plnenia, prípadne záruky za akosť, odporúčame uschovať
originálny prepravný kartón, baliaci materiál, pokladničný doklad a potvrdenie
o rozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo záručný list. V prípade prepravy
odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej škatule od výrobcu.
POPIS SPOTREBIČA
A1 Fritovací kôš zpochrómovanejocele
A2 Odnímateľná rukoväť koša
A3 Pevné držadlo koša na odkvapkanie
fritovacej náplne
A4 Fritovacia nádoba
A5 Kontrolka prevádzky
A6 Veko
A7 Priezor pre plnú kontrolu prípravy
jedla
A8 Plášť fritézy
A9 Držadlá plášťa
Sú tepelne odolné azabraňujú
akémukoľvek popáleniu aumožňujú
manipuláciu shorúcim spotrebičom
počas prevádzky ajbez použitia
ochranných rukavíc
A10 Teploty fritovania130°C, 150°C,
170°C a190°C
A11 Otočný regulátor teploty
A12 Poloha „vypnuté“
B1 Drôty rukoväti B2 Držiak drôtov
C1 Značky minimálnej amaximálnej
hladiny fritovacej náplne
C2 Ohrievacia platňa
D1 Krycí plech veka
D2 Priehľadové sklo
D3 Kovový filter
ÚČEL POUŽITIA FRITÉZY
■ Táto fritéza je určená výhradne na smaženie potravín pomocou vhodného oleja
alebo tuku. Nie je určená na ohrev vody alebo iných tekutín alebo na varenie
potravín priamo vo fritovacej nádobe bez použitia fritovacej náplne.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
■ Pred prvým použitím umyte fritovací kôš A1 aj s rukoväťou A2 horúcim saponátovým
roztokom. Potom ich opláchnite čistou vodou adôkladne vytrite dosucha jemnou
utierkou. Oboje je možné tiež umyť vumývačke riadu.
■ Ľahko navlhčenou utierkou umyte tiež vnútorné ajvonkajšie časti fritézy avytrite
dosucha. Fritézu nikdy neponárajte do vody alebo inej kvapaliny!
POUŽITIE
PRÍPRAVA FRITÉZY NA FRITOVANIE
■ Umiestnite fritézu na vhodný rovný povrch tak, aby na ňu nemohli dosiahnuť
deti. Držadlá fritézy vždy nasmerujte tak, aby one nemohol nikto zavadiť afritézu
strhnúť, prevrátiť alebo vyliať horúci obsah.
■ Ak chcete fritézu umiestniť na sporák pod digestor, dbajte na to, aby bol sporák
vypnutý.
■ Vyberte fritovací kôš a upevnite rukoväť A2 do fritovacieho koša tak, že prstami
stlačíte drôty rukoväti B1 smerom k sebe avyhnuté konce vsuniete do otvorov
držiakov B2 v koši. Následne miernym tlakom zaistite drôty v držiaku. Ozve sa
počuteľné klapnutie.
■ Do suchej a prázdnej fritovacej nádoby A4 nalejte fritovací náplň (fritovací olej,
tekutý alebo rozpustený tuk) po rysku MAX, pozrite obrázok C. Používajte iba oleje
alebo tuky, ktoré sú výslovne označené ako „nepenivé” asú vhodné na fritovanie.
Túto informáciu nájdete na obale alebo na etikete.
Výstraha:
Do fritovacej nádoby nelejte fritovaciu náplň viac ako po značku
MAX anikdy menej ako po značku MIN.
Do fritovacej nádoby nikdy nelejte žiadnu tekutinu, napríklad
vodu.
Nikdy vzájomne nemiešajte rôzne druhy tukov alebo olejov. Mohli
by zfritézy pretekať.
■ Očistite horný okraj fritovacej nádoby aprípadne všetky ostatné časti, ktoré sa počas
plnenia znečistili.
PRÍPRAVA POTRAVÍN
■ Potraviny všeobecne krájajte na rozmerovo zhodnú veľkosť, aby sa pripravovali
rovnomerne.
■ Ak sú potraviny určené nafritovanie vlhké, najprv ich osušte. Potraviny koreňte až
po fritovaní akorenenie nevykonávajte nad fritovacou nádobou alebo vpriebehu
fritovania.
■ Ak chcete fritovať obaľované potraviny, dbajte na ich rovnomerné obalenie
a dôkladné oklepanie prebytočnej strúhanky, pretože uvoľnené kúsky strúhanky
znehodnocujú fritovaciu náplň.
■ Niektoré potraviny, ako napríklad šišky, je možné fritovať priamo vo fritovacejnádobe
snáplňou bez použitia fritovacieho koša.
■ Väčšie potraviny, napr. kurčatá, rozpoľte. Zabránite tým následnému opareniu pri
vyberaní zkoša.
■ Nevkladajte príliš mnoho potravín na seba, mohlo by dôjsť kich zlepeniu.
■ Prizmrazených potravinách odstráňte prebytočný ľad, pretože by mohol spôsobiť
prekypenie oleja.
■ Kôš neplňte viac ako do polovice, inak teplota náplne klesne avýsledok fritovania
nebude optimálny.
FRITOVANIE
■ Zástrčku prívodného kábla pripojte ksieťovej zásuvke.
■ Nastavte regulátor teploty A11 na požadovanú teplotu. Informáciu o vhodnej
teplote získate na etikete potraviny alebo v tabuľke tohto návodu. Rozsvieti
sa kontrolka A5. Dosiahnutie teploty sa signalizuje zhasnutím kontrolky a trvá
približne 10 minút.
■ Kôš s potravinou pomaly vložte do fritovacej nádoby. Následne priklopte veko
afritovanie sa môže začať. Počas fritovania môže unikať zveka para. Toto je bežné
anejde oporuchu.
Upozornenie:
Pri fritovaní potravín obsahujúcich veľké množstvo vody alebo
zmrazených potravín spúšťajte kôš do fritovacej náplne pomaly.
Predídete tak jeho prekypeniu.
■ Vpriebehu fritovania odporúčame občas potraviny premiešať, aby ste zabránili ich
zlepeniu. Priebeh fritovania môžete sledovať priezorom vo veku.
Poznámka:
Pre udržanie správnej teploty fritovacej náplne sa bude automaticky
zapínať avypínať termostat. Podľa toho sa bude rozsvecovať azhasínať
kontrolka prevádzky.
Výstraha:
Fritéza aj veko sú počas fritovania veľmi horúce. Ak je nutné
s fritézou počas prevádzky manipulovať, vždy používajte
kuchynské lapky asfritézou manipulujte iba s pomocou držadiel
A9.
■ Po skončení fritovania otočte regulátor do polohy A12 (vypnuté). Odklopte veko
tak, aby ste neprišli do kontaktu s horúcou parou, kôš vyzdvihnite nad hladinu
fritovacej náplne anásledne ho zaveste za pevné držadlo A3 do odkladacej polohy.
Potraviny nechajte odkvapkať od prebytočného oleja.
Výstraha:
Po ukončení fritovania sa nikdy nedotýkajte fritovacieho koša,
je veľmi horúci! Fritovací kôš vyzdvihujte zfritézy iba za rukoväť
koša.
■ Fritézu nechajte vychladnúť sodklopeným vekom, aby ste zabránili zrážaniu vody.
■ Po odkvapkaní oleja vložte fritované potraviny do vhodnej nádoby. Odporúčame
vyložiť nádobu vhodným nasiakavým kuchynským papierom.
Tabuľka odporúčaných časov ateplôt
■ Všeobecne sa odporúča používať nižšie teploty pre krehké potraviny (zelenina, ryby)
avyššie pre zmrazené potraviny (hranolčeky, kurča atď.).
Poznámka:
Časy ateploty spracovania potravín majú iba informatívny charakter.
Potravina Čas (min.) Teplota (°C)
Huby 3 150
Cibuľové krúžky 3 150
Cuketa 3 150
Ryby 3 – 5 150
Šišky 3 – 5 170
Kuracie prsty 6 – 8 170
Kuracie kúsky 13 – 20 170
Hranolčeky (zmrazené) 6 – 9 190
Tipy na fritovanie
■ Pri fritovaní ľahších potravín, napr. hranolčekov, voľte teploty vyššie. Naopak pri
fritovaní potravín hmotnejších, napr. kuracie stehná alebo karbonátky, voľte teploty
nižšie, aby sa presmažili rovnomerne.
■ Hranolčeky je vhodné fritovať vo dvoch fázach. V prvej fáze ich fritujte počas
5–10minút pri 170°C apotom ich nechajte vychladnúť. Vdruhej fáze fritujte počas
2 – 4minút pri 190°C.
■ Pri fritovaní viacerých druhov potravín začnite stou, ktorá vyžaduje nižšiu teplotu.
■ Pri fritovaní predsmažených potravín použite vyššiu teplotu a kratší čas ako
pripotravinách surových.
Odstránenie nepríjemného pachu fritovacej náplne
■ Niektoré potraviny, napríklad ryby, môžu fritovacej náplni odovzdať nepríjemný
zápach. Tento zápach je možné neutralizovať nasledujúcim spôsobom:
– ohrejte fritovaciu náplň na teplotu 160 ˚C
– do náplne vložte niekoľko výhonkov petržlenu alebo dva plátky chleba
– vyčkajte až sa prestanú tvoriť „bubliny“, potom petržlen alebo chlieb vhodným
nástrojom vyberte