- 10 - 11/2019 Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
SK
Multifunkčný apomalý
hrniec
Návod na použitie
■
Pred použitím spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom na
jeho obsluhu, ato aj vprípade, že ste už oboznámení spoužívaním
spotrebičov podobného typu. Spotrebič používajte iba tak, ako je
opísané vtomto návode na použitie. Návod uschovajte pre prípad
ďalšej potreby. Ak odovzdávate spotrebič inej osobe, zaistite, aby
bol pri ňom priložený tento návod na použitie.
■ Spotrebič opatrne vybaľte adajte pozor, aby ste nevyhodili žiadnu
časť obalového materiálu skôr, ako nájdete všetky jeho súčasti.
Minimálne počas trvania zákonného práva zchybného plnenia,
prípadne záruky za akosť, odporúčame uschovať originálny
prepravný kartón, baliaci materiál, pokladničný doklad apotvrdenie
orozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo záručný list. Vprípade
prepravy odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej škatule
od výrobcu.
POPIS POMALÉHO HRNCA
A1 Pokrievka ztvrdeného skla
sdržadlom
Dokonale tesní apomáha
udržiavať stálu teplotu.
Je vhodná na umývanie
vumývačke riadu.
A2 Otvor na únik pary
A3 Parný kôš
Vhodný na varenie vpare
alebo pečenie veľkých porcií.
A4 Vyberateľná varná nádoba
sobjemom 6 l
Vyrobená zhliníkovej
zliatiny, snepriľnavým
vnútorným povlakom
anepálivými držadlami.
Je možné ho uložiť do
chladničky, používať
vrúre do 270 °Caumývať
vumývačke riadu.
A5 Plášť pomalého hrnca
Vyrobený zvynikajúcej
nehrdzavejúcej
potravinárskej ocele
zaručujúcej dlhú životnosť
aodolnosť proti korózii
A6 Ovládací panel sdisplejom
A7 Ohrievacie teleso
A8 Držadlá plášťa hrnca
Sú tepelne odolné
azabraňujú akémukoľvek
popáleniu aumožňujú
manipuláciu shorúcim
hrncom počas varenia ajbez
použitia ochranných rukavíc
A9 Prívodný kábel
A10 Ochranné lapky
A11 Silikónová forma na pečenie
A12 Sous Vide rošt
Vhodný na varenie potravín
vo vákuovom vrecúšku
B1 Ponuka programov
B2 Indikátor režimu Sauté
B3 Program Sauté
B4 Tlačidlo Preset
(odložený štart varenia)
Slúži naaktiváciu funkcie
odloženého varenia.
B5 Tlačidlo Start/Stop (spustiť/
zastaviť)
B6 Ukazovateľ teploty
B7 Ukazovateľ času
B8 Indikátor prebiehajúceho
varného procesu
B9 Indikátor funkcie Keep Warm
(udržiavanie teploty)
B10 Indikátor funkcie
odloženého varenia
B11 Otočný volič programov/
nastavenie teploty ačasu
ÚČEL POUŽITIA HRNCA
■
Multifunkčný apomalý hrniec je určený navarenie pokrmov, ako
sú polievky, guláše, omáčky, dusená zelenina, plnené papriky,
francúzske zemiaky, mäsové rolády, cestoviny acelý rad ostatných
pokrmov, ktoré sa dajú variť vtradičnom hrnci, tlakovom hrnci alebo
vnádobách na dusenie avarenie vpare.
■
Parný kôš znehrdzavejúcej ocele navyše umožňuje prípravu rýb,
knedlí azeleniny vpare na zachovanie maxima živín. Rošt umožňuje
rovnomerné varenie štýlom Sous Vide (varenie vo vákuu).
PREČO POUŽÍVAŤ REŽIM POMALÉHO VARENIA
■
Pomalé varenie je spôsob varenia, ktoré uchováva všetky chute,
nevyžaduje použitie oleja, šetrí čas apeniaze aumožňuje vám
pripraviť vynikajúce pokrmy dokonca ajzlacnejších odrezkov mäsa.
Zabraňuje akémukoľvek spáleniu pokrmu, pretože nevyžaduje
vysokú teplotu varenia, pri akých kspáleniu dochádza. Tiež znižuje
spotrebu vody vďaka príprave pokrmu vjednej nádobe.
■ Výhody režimu pomalého varenia:
- Jednoduchosť a úspora času – jednoducho vložte všetky
ingrediencie do hrnca anechajte ho vykonať všetku prácu.
- Úspora vody aenergie – vďaka špeciálnej konštrukcii hrnca
zhliníkovej zliatiny dochádza kúčinnejšiemu prenosu tepla než
pritradičných keramických hrncoch, čo znamená úsporu energie.
- Výrazné chute ažiadne straty vitamínov – vďaka pomalému
vareniu pri nízkych teplotách zachováte vporovnaní stradičným
varením chute ajvitamíny.
- Šťavnaté mäso – pri pomalom varení zostáva šťava vnútri mäsa.
- Možnosť varenia tuhého mäsa – tradičné tuhé mäsá sú po
pomalom varení vynikajúce.
- Príprava pokrmov bez tuku – vďaka nízkym teplotám nemusíte
používať olej, apreto pripravujete ľahšie pokrmy, ktoré sú dokonca
chutnejšie.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
■ Pred prvým použitím umyte varnú nádobu A4, sklenenú pokrievku
A1, parný kôš A3 apríslušenstvo A10 až A12 horúcim saponátovým
roztokom. Potom ich opláchnite čistou vodou adôkladne vytrite
dosucha jemnou utierkou. Varnú nádobu, pokrievku, parný kôš ajrošt
je možné tiež umyť vumývačke riadu.
■ Mierne navlhčenou utierkou umyte tiež vnútorné ajvonkajšie časti
hrnca A5 avytrite dosucha. Hrniec A5 nikdy neponárajte do vody
alebo inej kvapaliny!
PRÍPRAVA NA VARENIE
■ Zhrnca vyberte varnú nádobu A4, pomocou odmerky alebo lyžice
apod. vložte do nej potrebné ingrediencie anaplňte ju vodou
podľa príslušného receptu. Celkové množstvo surovín svodou smie
dosahovať maximálne do 4/5 objemu nádoby. Pri príprave pokrmu,
ktorý počas varenia zväčšuje svoj objem, naplňte nádobu maximálne
do 3/5. Minimálne množstvo vareného pokrmu však nesmie byť
menšie ako 1/5 objemu nádoby.
Výstraha:
Potraviny nikdy nekrájajte priamo vo varnej nádobe
A4.
Nikdy nevkladajte potraviny priamo do hrnca A5.
■ Očistite horný okraj varnej nádoby aprípadne všetky ostatné časti,
ktoré sa počas plnenia znečistili potravinou.
■
Pred vložením varnej nádoby do hrnca A5 sa uistite, že vnútorná
časť hrnca apredovšetkým ohrievacie teleso A7 ajeho okolie sú
čisté abezo zvyškov pokrmu.
■
Vložte varnú nádobu do hrnca. Po vložení svarnou nádobou mierne
pootočte na obe strany, aby riadne dosadla na ohrievaciu platňu.
Výstraha:
Nikdy nepoužívajte hrniec bez vloženej varnej nádoby.
Varná nádoba sa smie použiť vrúre do maximálnej
teploty 270°C. Nesmie sa ale používať navarenie alebo
ohrievanie na horákoch alebo na varných doskách
plynových, elektrických alebo keramických sporákov.
■ Na varnú nádobu umiestnite pokrievku. Týmto je hrniec pripravený
napoužitie.
PRÍPRAVA POTRAVÍN ATIPY NA VARENIE
■
Množstvo spracovávaných potravín voľte tak, aby neprekročilo
maximálny obsah varnej nádoby. Pod pokrm vždy nalejte dostatočné
množstvo vody, inak by sa hrniec mohol pred dokončením procesu
varenia bez vody prehriať.
■
Ak pripravujete mäso vcelku, podlejte ho dostatočným množstvom
vody. Zmäsa vždy odrežte nadbytočný tuk. Mäso, ryby aplody mora
dôkladne prevarte.
■ Do varnej nádoby môžete vložiť ajmäso mrazené, musíte knemu
však pridať približne 0,2l teplej vody alebo vývaru, aby medzi mäsom
anádobou vznikla tepelná medzivrstva, ktorá chráni nádobu pred
rýchlou zmenou teplôt. Súčasne počítajte stým, že varenie bude
oniekoľko hodín dlhšie.