SK
Rady týkajúce sa používania kuchynského riadu
Kov
Nepoužívajte vo vnútri mikrovlnnrj rúry kovové riady a
nádoby, potraviny v konzervách, potraviny zabalené v
alumíniovej fólii a príbory. Kov odráža mikrovlny a
potravina sa nezohreje. Potraviny by sa mali vybrať z
alobalu a umiestniť do nádob, ktoré sú vhodné pre
používanie v mikrovlnnej rúre. Keďže mikrovlny
nepreniknú cez alobal, potravina by sa zohriala len na
povrchu. Pri použití vhodných nádob sa teplo
rovnomerne rozšíri v celej potravine.
VÝNIMKY:
Pri varení alebo rozmrazovaní kusov mäsa, ktoré majú
nepravidelné rozmery môžete tenšie časti prikryť
alobalom, ktorý by mal byť vo vzdialenosti apoň 2 cm
od stien rúry, inak by to mohl zapríčiniť elektrický
oblúk. Môžu sa používať kovové ražne, ak sú kratšie
ako kúsky mäsa.
Sklo
Môžu sa používať všetky žiaruvzdorné sklenené
nádoby.
Krištáľ obsahuje nejaké percento olova, ktoré môže
spôsobiť, že praskne, keď sa použije v mikrovlnnej
rúre. To isté platí pre sklenené nádoby, ktoré majú
nerovné alebo zlaté okraje.
Porcelán
Porcelánové nádoby sa môžu používať, ale nemali by
mať duté rúčky. Vo ich vnútri by sa mohla vytvárať
vlhkosť, ktorá by zapríčinila zväčšenie tlaku a mohli by
sa zničiť.
Glazúrované keramické riady
Tento typ riadu sa môže značne zohriať. Maľované
glazúrované riady sa môžu používať, ak sa maľba
nachádza pod glazúrou. Mnohé glazúry a farby
obsahujú kovové substancie. V takomto prípade by sa
nemalii používať v mikrovlnnej rúre, pretože by sa
mohli poškodiť. Postriebrené alebo pozlátené nádoby
môžu pôsobením mikrovĺn stmavnúť.
Plasty
Plastové riady by mali byť žiaruvzdorné (aspoň do
180° C), pretože by sa mohli pri používaníí v
mikrovlnnej rúre zdeformovať. Riady z melamínu nie
sú vhodné pre používanie v mikrovlnnej rúre, pretože
sa príliš zohrejú. Ak sa potravina varí alebo zohrieva v
plastových sáčkoch, mali by byť perforované, aby
mohla unikať para a aby sa tak zabránilo prasknutiu
sáčka.
Drevo
Drevené nádoby by sa nemali používať v
mikrovlnnej rúre. Drevo obsahuje vodu,ktorá sa
vyparuje, a mohla by spôsobiť, že nádoba
praskne.
Otestujte, či je nádoba vhodná pre
mikrovlnnú rúru
Ak máte pochybnosti ohľadom používania
sklenených, keramických glazúrovaných alebo
porcelánových riadov v mikrovlnnej rúre,
vykonajte nasledujúci test:
1. Umiestnite prázdnu nádobu a pohár vody do
mikrovlnnej rúry;
2. Zatvorte dvierka;
3. Nastavte Regulátor výkonových stupňov na
najvyšší výkon;
4. Nastavte časovač doby činnosti na 1 minútu;
Poznámka: rúra sa uvedie do činnosti. Ak budete
počas tohoto testu počuť nejaký zvuk šľahajúcich
iskier, okamžite rúru vypnite. Akýkoľvek druh
riadu, ktorý sa takto správa alebo je veľmi horúci
po vybratí z rúry, by sa nemal používať v
mikrovlnnej rúre.
VÝNIMKY:
Glazúrované keramické nádoby obsahujú veľké
množstvo molekúl vody a veľmi sa zohrejú, ale
môžu sa používať v mikrovlnnej rúre. Ak máte
pochybnosti, kontaktujte dodávateľa kuchynského
riadu a ubezpečte sa, či sú riady vhodné pre
používanie v mikrovlnných rúrach.
Vrchnáky
Používanie sklenených, plastových vrchnákov
alebo plastových fólií sa doporučuje, pretože:
1. Zabraňujú uvoľňovaniu pár, obzvlášť keď sa
varí dlhšiu dobu.
2. Zvyšujú rýchlosť zohrievania potravín.
3. Zabraňujú vysušovaniu potravín.
4. Zabraňujú strate vône potravín.
Vrchnáky by mali mať otvory, aby sa vyhlo tlaku.
Plastická fólia by mala byť perforovaná.
Kojenecké fľaše, detské nádoby na jedlo a iné
podobné nádoby by sa mali zohrievať bez
pokrývky, pretože môžu prasknúť.