AEG KM8100001M Recipe book

Typ
Recipe book
KM8100001
SK KOMBINOVANÁ RÚRA S
MIKROVLNNÝM OHREVOM
KNIHA RECEPTOV
UŽITOČNÉ RADY A TIPY
Teplota a časy pečenia uvedené v ta
buľke sú iba orientačné. Závisia od kon‐
krétneho receptu a množstva a kvality
použitých prísad.
TIPY PRE ŠPECIÁLNE FUNKCIE
OHREVU RÚRY.
Uchovať teplé
Túto funkciu použite, ak chcete jedlo uchovať
teplé.
Teplota sa automaticky nastaví na 80 °C.
Ohrev tanierov
Zohrievanie tanierov a riadu.
Na rošt rúry rovnomerne umiestnite taniere a mi‐
sy. Po polovici času zohrievania ich otočte (pre
vráťte ich dnom nahor).
Teplota je vopred nastavená na 70 °C.
Odporúčaná poloha v rúre: 3.
Kysnutie cesta
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Poskytne
vám dobré prostredie pre kysnutie. Cesto vložte
do dostatočne veľkej nádoby a zakryte vlhkou
utierkou alebo plastovou fóliou. Do prvej úrovne
zasuňte drôtený rošt a nádobu naň položte. Za‐
tvorte dvierka a nastavte funkciu na kysnutie ce‐
sta. Nastavte potrebný čas.
PEČENIE MÚČNYCH POKRMOV
Všeobecné pokyny
Vaša nová rúra na pečenie môže pri pečení
fungovať inak ako spotrebič, ktorý ste použí‐
vali doteraz. Prispôsobte svoje zvyčajné na‐
stavenia (teplota, čas prípravy jedla) a úrovne
v rúre hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhších časoch pečenia môžete približne
10 minút pred uplynutím času pečenia rúru vy‐
pnúť a využiť tak zvyškové teplo rúry.
Keď pripravujete mrazený pokrm, plechy v rúre
sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď ple‐
chy znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Výrobca odporúča, aby ste prvýkrát použili
nižšiu teplotu.
Ak nemáte k dispozícii informácie pre konkrét‐
ny recept, riaďte sa pokynmi pre veľmi podob‐
ný pokrm.
Ak pečiete koláče na viacerých úrovniach, čas
pečenia môžete predĺžiť o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych úrovniach spo‐
čiatku neopečú rovnako dohneda. V takomto
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely
sa vyrovnajú počas pečenia.
TIPY NA PEČENIE
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Spodok koláča nie je dosta‐
točne prepečený.
Úroveň roštu/plechu nie je
správna.
Koláč vložte do nižšej úrovne
v rúre.
Koláč je nízky a je vlhký, maz‐
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Teplota rúry je príliš vysoká.
Pri ďalšom pečení nastavte o
niečo nižšiu teplotu v rúre.
Koláč je nízky a je vlhký, maz‐
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Príliš krátky čas pečenia.
Nastavte dlhší čas pečenia.
Čas pečenia nie je možné
skrátiť nastavením vyšších te‐
plôt.
Koláč je nízky a je vlhký, maz‐
ľavý alebo sú na ňom vlhké
pásy.
V ceste je príliš veľa tekutiny.
Použite menej tekutiny. Dá‐
vajte pozor na časy miesenia,
predovšetkým pri použití ku‐
chynských spotrebičov.
2
www.aeg.com
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka.
Pri ďalšom pečení nastavte
vyššiu teplotu v rúre.
Koláč je príliš suchý. Príliš dlhý čas pečenia.
Pri ďalšom pečení nastavte
kratší čas pečenia.
Koláč zhnedol nerovnomerne.
Teplota v rúre je príliš vysoká
a čas pečenia je príliš krátky.
Nastavte nižšiu teplotu peče
nia v rúre a predĺžte čas pe‐
čenia.
Koláč zhnedol nerovnomerne.
Zmes nie je rovnomerne roz
ložená.
Zmes cesta rozotrite po ple
chu rovnomerne.
Koláč sa za nastavený čas
neupečie.
Teplota rúry je príliš nízka.
Pri ďalšom pečení nastavte o
niečo vyššiu teplotu v rúre.
PEČENIE MÚČNYCH POKRMOV NA
JEDNEJ ÚROVNI
Funkcia ohrevu: Skutočné teplovzdušné pečenie
Pečivo vo formách
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Kysnutá bábovka alebo brioška 1 160 - 170 50 - 60
Koláč Madeira/ovocné koláče 1 150 - 170 70 - 90
Fatless sponge cake/piškótový
koláč bez tuku
1 160 - 180 25 - 40
Korpus z krehkého cesta 2
170 - 190
1)
10 - 25
Korpus z piškótového cesta 2 150 - 170 20 - 25
Jablková torta obložená 1 160 - 180 50 - 60
Apple pie / Jablkový koláč (2
formy, priemer 20 cm, rozmiest‐
nené po uhlopriečke)
1 180 - 190 65 - 80
Pikantná torta (napr. slaný lo‐
trinský koláč)
2 170 - 190 30 - 70
Tvarohová torta/koláč 1 160 - 180 60 - 90
1)
Rúru predhriať
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Pletenec/veniec z kysnutého ce‐
sta
1 160 - 180 30 - 40
Vianočka 1 160 - 180 40 - 60
Chlieb (ražný chlieb) 1 180 - 200 45 - 60
SLOVENSKY 3
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Veterníky/Zákusky z odpaľova‐
ného cesta
2 170 - 190 30 - 40
Piškótová roláda 2
200 - 220
1)
8 - 15
Koláč s mrveničkou, suchý 2 160 - 180 20 - 40
Maslový/cukrový koláč (flan) 2
180 - 200
1)
15 - 30
Ovocný koláč (flan - kysnuté/pi‐
škótové cesto)
2 160 - 180 25 - 50
Ovocný koláč z krehkého cesta 2 170 - 190 40 - 80
Kysnutý koláč s jemnou plnkou
(napr. tvarohovou, smotanovou,
mandľovými lupienkami)
2 150 - 170 40 - 80
Pizza (s bohatým obložením) 2
190 - 210
1)
20 - 40
Pizza (tenká) 2
230
1)
12 - 20
Plochý chlieb 2
230
1)
10 - 20
Švajčiarske lístkové pečivo 2 190 - 210 35 - 50
Sušienky
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Sušienky z krehkého cesta 2 160 - 180 6 - 20
Striekané pečivo 2 160 10 - 40
Sušienky z piškótového cesta 2 160 - 180 15 - 20
Pečivo z bielka, snehové pusin‐
ky
2 80 - 100 120 - 150
Mandľové sušienky 2 100 - 120 30 - 60
Jemné kysnuté pečivo 2 160 - 180 20 - 40
Pečivo z lístkového cesta 2
180 - 200
1)
20 - 30
Pečivo 2 210 - 230 20 - 35
Small cakes/malé koláčiky (20
ks/plech)
2
170
1)
20 - 30
Pečenie na viacerých úrovniach – sušienky/malé koláčiky/pečivo/rožky
Pokrm Skutočné teplovzdušné
pečenie
2 úrovne
Teplota (°C) Čas (min.)
Sušienky z krehkého ce‐
sta
2 / 3 160 - 180 15 - 35
Striekané pečivo 2 / 3 160 20 - 60
Sušienky z piškótového
cesta
2 / 3 160 - 180 25 - 40
4
www.aeg.com
Pokrm Skutočné teplovzdušné
pečenie
2 úrovne
Teplota (°C) Čas (min.)
Pečivo z bielka, snehové
pusinky
2 / 3 80 - 100 130 - 170
Mandľové sušienky 2 / 3 100 - 120 40 - 80
Dánske kysnuté pečivo 2 / 3 160 - 180 30 - 60
Pečivo z lístkového cesta 2 / 3
180 - 200
1)
30 - 50
1)
Rúru predhriať.
SUFLÉ A ZAPEKANÉ JEDLÁ
Funkcia ohrevu: Skutočné teplovzdušné pečenie
Pokrm Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Cestovinový nákyp 1 180 - 200 30 - 50
Lasagne 1 180 - 200 25 - 40
Zapečená zelenina
1)
1 160 - 170 15 - 30
Zapekané bagety
1)
1 160 - 170 15 - 30
Sladké nákypy 1 180 - 200 40 - 60
Zapečené ryby 1 180 - 200 30 - 60
Plnená zelenina 1 160 - 170 30 - 60
Zapečené zemiaky 2 180 - 200 40 - 50
1)
Rúru predhriať
Tabuľka pre hotové mrazené pokrmy
Pokrm Funkcia ohrevu Úroveň v rúre Teplota (°C) Čas (min.)
Mrazená pizza Skutočné teplo‐
vzdušné pečenie
3 podľa pokynov výrob‐
cu
podľa pokynov
výrobcu
Zemiakové lu‐
pienky
1)
(300 - 600 g)
Turbo gril 3 200-220 podľa pokynov
výrobcu
Bagety Skutočné teplo‐
vzdušné pečenie
3 podľa pokynov výrob‐
cu
podľa pokynov
výrobcu
Biskupský
chlebíček
Skutočné teplo‐
vzdušné pečenie
3 podľa pokynov výrob‐
cu
podľa pokynov
výrobcu
1)
Počas prípravy 2-krát až 3-krát obráťte.
PEČENIE MÄSA
Na pečenie používajte teplovzdorný riad urče‐
ný do rúry (pozrite si pokyny od výrobcu).
Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbo‐
kom pekáči alebo na drôtenom rošte umiest‐
nenom nad hlbokým pekáčom (ak je k dispo‐
zícii).
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Ta‐
kto zostane mäso šťavnatejšie.
SLOVENSKY 5
Všetky druhy mäsa, ktoré majú zhnednúť ale‐
bo získať kôrku, možno piecť v pekáči bez po
krievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s hmot‐
nosťou aspoň 1 kg.
Aby ste zabránili pripáleniu štiav alebo tuku,
prilejte do hlbokého pekáča trochu vody.
Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby peče‐
nia podľa potreby obráťte.
Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu niekoľko‐
krát podlejte počas pečenia vlastnou šťavou.
Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Spotrebič môžete vypnúť asi 10 minút pred
ukončením pečenia a využiť tak zvyškové tep‐
lo.
TABUĽKA PRE PEČENIE MÄSA
Funkcia ohrevu: Skutočné teplovzdušné pečenie
Bravčové
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota
(°C)
Čas
(min.)
Pliecko, krkovička, stehno 1000 - 1500 1 170 - 190 90 - 120
Kotleta, údené bravčové za‐
dné
1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Sekaná 750 - 1000 1 180 - 200 45 - 60
Bravčové kolená (predvare‐
né)
750 - 1000 1 170 - 190 90 - 120
Hovädzie mäso
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas
(min.)
Dusené mäso v pekáči 1000 - 1500 1 180 - 200 120 - 150
Hovädzie pečené alebo ro‐
štenka
na cm hrúbky 1
210 - 230
1)
6 - 9
na cm hrúb‐
ky
1)
Rúru predhriať
Teľacie mäso
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas
(min.)
Dusené mäso v pekáči 1000 - 1500 1 170 - 190 150 - 120
Teľacie koleno 1500 - 2000 1 170 - 190 120 - 150
Jahňacie mäso
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas
(min.)
Jahňacie stehno 1000 - 1500 1 170 - 190 75 - 120
Jahňací chrbát 1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
6
www.aeg.com
Rýchlo pečené jedlá na pekáči
Pokrm Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas (min.)
Klobásky „Cordon bleu“ 1
220 - 230
1)
5 - 8
Malé klobásky 1
220 - 230
1)
12 - 15
Rezeň alebo kotleta, obaľova 1
220 - 230
1)
15 - 20
Mäsové krokety 1
210 - 220
1)
15 - 20
Ryba (v pare)
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas (min.)
Celá ryba 1000 - 1500 1 210 - 220 45 - 75
Hydina
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas (min.)
Mladé kurča 1000 - 1500 1 190 - 210 45 - 75
Kurča, polovica na 400 - 500 1 200 - 220 35 - 50
Porciovaná hydina na 200 - 250 1 200 - 220 35 - 50
Kačka 1500 - 2000 1 180 - 200 75 - 105
Zverina
Pokrm Hmotnosť
(g)
Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Čas (min.)
Zajačí chrbát, zajačie steh‐
no
do 1000 1
220 - 230
1)
25 - 40
Srnčí chrbát 1500 - 2000 1 210 - 220 75 - 105
Srnčie alebo jelenie stehno 1500 - 2000 1 200 - 210 90 - 135
POMALÉ PEČENIE
Funkcia Pomalé pečenie je vhodná, ak chcete
pripraviť šťavnaté kúsky jemného chudého
mäsa a rýb.
Funkciu Pomalé pečenie nepoužívajte na du‐
sené mäso ani mastné bravčové pečené mä‐
so.
V prípade funkcie Pomalé pečenie pripravujte
pokrm vždy bez pokrievky.
Pri použití funkcie Pomalé pečenie rúra do‐
siahne prednastavenú teplotu a zaznie zvuko‐
vý signál. Potom sa rúra automaticky nastaví
na nižšiu teplotu a pokračuje v pečení.
Príprava pokrmov s funkciou Pomalé pečenie :
1.
Mäso najprv v panvici prudko opečte pri veľ‐
mi vysokej teplote.
2.
Mäso položte na pekáč alebo priamo na
drôtený rošt.
3.
Pod rošt vložte pekáč na zachytávanie tuku.
4.
Rošt vložte do rúry.
5.
Nastavte funkciu Pomalé pečenie .
V prípade potreby zmeňte teplotu a pokra‐
čujte v pečení, kým pokrm nie je hotový (po‐
zri tabuľku pre Pomalé pečenie ).
SLOVENSKY 7
Hovädzie mäso
Pokrm na pečenie
Hmotnosť
(g)
Prudké ope‐
čenie z kaž‐
dej strany
(min.)
Teplota
(°C)
Úroveň
v rúre
Čas
(min.)
Filé, stredne pre‐
pečené
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Hovädzie pečené,
stredne prepeče‐
1000 - 1500 4 80 - 90 1 180 - 240
Teľacie mäso
Pokrm na pečenie Hmotnosť (g)
Prudké ope
čenie z kaž‐
dej strany
(min.)
Teplota (°C)
Úroveň
v rúre
Čas (min.)
Ružové filé 1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 120
Karé, v celku 1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Bravčové
Pokrm na pečenie Hmotnosť (g)
Prudké ope
čenie z kaž‐
dej strany
(min.)
Teplota (°C)
Úroveň
v rúre
Čas (min.)
Ružové filé 1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Karé, v celku 1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
GRIL
Gril s nastavením maximálnej teploty
Gril používajte pri zatvorených dvier‐
kach rúry.
Keď grilujete, používajte grilovací rošt aj
plech/pekáč.
Čas grilovania je len orientačný.
Tabuľka grilovania
Pokrm Úroveň v rúre Doba pečenia (min.)
1. strana 2. strana
Mäsové krokety 3 8 - 10 6 - 8
Bravčová panenka 2 10 - 12 6 - 10
Klobásy 3 8 - 10 6 - 8
Hovädzie a teľacie steaky 3 6 - 7 5 - 6
Hovädzie filé, rozbif (približne 1 kg) 2 10 - 12 10 - 12
8
www.aeg.com
Pokrm Úroveň v rúre Doba pečenia (min.)
1. strana 2. strana
Toast / hrianky
1)
3 4 - 6 3 - 5
Obložené hrianky 2 8 - 10 ---
1)
Použite grilovací rošt bez plechu
TURBO GRIL
Funkcia ohrevu: Turbo gril
Pokrm Teplota (°C) Úroveň v rúre Čas
(min.)
otočte po...
(min.)
Plech Rošt rúry
Kurča (900 - 1 000 g) 180 - 200 1 2 50 - 60 25 - 30
Plnená bravčová roláda
(2 000 g)
180 - 200 1 2 90 - 95 45
Cestovinový nákyp 180 --- 2 30 ---
Gratinované pečené ze‐
miaky
200 --- 2 20 - 23 ---
Zapečené knedličky 180 --- 2 20 - 23 ---
Karfiol s holandskou
omáčkou
200 --- 2 15 ---
ODMRAZOVANIE
Funkcia ohrevu: Rozmrazovanie (nasta‐
venie teploty: 30 °C)
Rozbaľte jedlo a položte ho v tanieri na rošt
zasunutý v 1. úrovni zdola.
Aby sa skrátil čas rozmrazovania, ničím ho
neprikrývajte.
Tabuľka pre rozmrazovanie
Pokrm Čas (min.) Dodatočný
čas rozmrazo‐
vania (v min.)
Poznámka
Kurča, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Kurča položte na prevrátený tanierik po‐
ložený vo veľkom tanieri.
Po uplynutí polovice času obráťte
Mäso, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Po uplynutí polovice času obráťte
Mäso, 500 g 90 - 120 20 - 30 Po uplynutí polovice času obráťte
Pstruh, 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Jahody, 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Maslo, 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Smotana, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Smotanu vyšľahajte, kým je miestami
ešte mierne zmrazená.
Torta, 1 400 g 60 60 ---
SLOVENSKY 9
SUŠENIE
Funkcia ohrevu: Sušenie
Plechy pokryte papierom odolným voči tuku
alebo papierom na pečenie.
Aby ste dosiahli lepší výsledok, po uplynutí
polovice času sušenia rúru vypnite, otvorte
dvierka, pokrm nechajte na jednu noc vy‐
chladnúť a až potom dokončite sušenie.
Tabuľka pre sušenie
Pokrm Teplota (°C) Úroveň v rúre Čas (hod.)
1. úroveň 2. úroveň
Strukoviny 75 2 2 / 3 6 - 9
Plátky papriky 75 2 2 / 3 5 - 8
Zelenina do polievky 75 2 2 / 3 5 - 6
Huby 50 2 2 / 3 6 - 9
Bylinky 40 - 50 2 2 / 3 2 - 4
Slivky 75 2 2 / 3 8 -12
Marhule 75 2 2 / 3 8 - 12
Jablkové plátky 75 2 2 / 3 6 - 9
Hrušky 75 2 2 / 3 9 - 13
ZAVÁRANIE
Funkcia ohrevu: Zaváranie
Používajte len zaváracie poháre rovnakej veľ‐
kosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím vieč‐
kom ani s bajonetovým uzáverom alebo ple‐
chovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
Na plech na pečenie nedávajte viac než šesť
jednolitrových zaváracích pohárov.
Poháre naplňte do rovnakej úrovne a zatvorte
svorkou.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do plechu na pečenie nalejte približne 1/2 litra
vody, aby sa v rúre vytvorila dostatočná vlh‐
kosť.
Keď kvapalina v pohároch začne slabo vrieť
(pri 1-litrových nádobách približne po 35 – 60
minútach), vypnite rúru alebo znížte teplotu na
100 °C (pozri tabuľku).
Tabuľka pre zaváranie – bobuľovité plody
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri
100 °C (v min.)
Jahody, brusnice, maliny, zrelé
egreše
160 - 170 35 - 45 ---
Nezrelé egreše 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Tabuľka pre zaváranie - ovocie s kôstkou
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri
100 °C (v min.)
Hrušky, dule, slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
10
www.aeg.com
Tabuľka pre zaváranie - zelenina
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri
100 °C (v min.)
Mrkva
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 ---
Miešaná zelenina 160 - 170 50 - 60 15
Kaleráb, hrach, špargľa 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Po vypnutí rúry pokrm nechajte v rúre
Tabuľka pre mikrovlnnú prevádzku
Rozmrazovanie mäsa
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon (W) Čas (min.)
Čas odstátia
(min.)
Poznámky
Celé kusy mäsa 500 200 10 - 12 10 - 15
Po uplynutí polovi‐
ce času obráťte
Steaky 200 200 3 - 5 5 - 10
Po uplynutí polovi‐
ce času obráťte,
odstráňte rozmra‐
zené kúsky
Zmiešané mle
mäso
500 200 10 - 15 10 - 15
Po uplynutí polovi‐
ce času obráťte,
odstráňte rozmra‐
zené kúsky
Guláš 500 200 10 - 15 10 - 15
Po uplynutí polovi‐
ce času obráťte,
odstráňte rozmra‐
zené kúsky
Rozmrazovanie hydiny
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon (W) Čas (min.)
Čas odstátia
(min.)
Poznámky
Kurča 1000 200 25 - 30 10 - 20
Po uplynutí polovi‐
ce času obráťte;
rozmrazené časti
prikryte alobalom
Kuracie prsia 100-200 200 3 - 5 10 - 15
Po uplynutí polovi‐
ce času obráťte;
rozmrazené časti
prikryte alobalom
SLOVENSKY 11
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon (W) Čas (min.)
Čas odstátia
(min.)
Poznámky
Kuracie stehná 100-200 200 3 - 5 10 - 15
Po uplynutí polovi‐
ce času obráťte;
rozmrazené časti
prikryte alobalom
Kačka 2000 200 45 - 60 20 - 30
Po uplynutí polovi‐
ce času obráťte;
rozmrazené časti
prikryte alobalom
Rozmrazovanie rýb
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon
(W)
Čas
(min.)
Čas od‐
státia
(min.)
Poznámky
Celá ryba do 1 kg 500 100 10 - 15 15 - 20
Po uplynutí polovice
času obráťte
Rybie filé 500 100 10 - 12 15 - 20
Po uplynutí polovice
času obráťte
Rozmrazovanie klobás
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon
(W)
Čas
(min.)
Čas od‐
státia
(min.)
Poznámky
Nakrájaná klobása 100 100 2 - 4 20 - 40
Po uplynutí polovice
času obráťte
Rozmrazovanie mliečnych produktov
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon
(W)
Čas
(min.)
Čas od‐
státia
(min.)
Poznámky
Tvaroh 250 100 10 - 15 25 - 30
Odstráňte hliníkové
časti, po uplynutí po‐
lovice času obráťte
Maslo 250 100 3 - 5 15 - 20
Odstráňte hliníkové
časti, po uplynutí po‐
lovice času obráťte
Syr 250 100 3 - 5 30 - 60
Odstráňte hliníkové
časti, po uplynutí po‐
lovice času obráťte
12
www.aeg.com
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon
(W)
Čas
(min.)
Čas od‐
státia
(min.)
Poznámky
Smotana 200 100 7 - 12 20 - 30
Odstráňte hliníkové
viečko, po uplynutí
polovice času premie‐
šajte
Rozmrazovanie koláčov/pečiva
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon
(W)
Čas
(min.)
Čas od‐
státia
(min.)
Poznámky
Kysnuté cesto 1 kus 100 2 - 3 15 - 20
Po uplynutí polovice
času tanier otočte
Tvarohová torta/koláč 1 kus 100 2 - 4 15 - 20
Po uplynutí polovice
času tanier otočte
Zákusok (torta) 1 kus 100 1 - 2 15 - 20
Po uplynutí polovice
času tanier otočte
Suchý koláč (napr.
piškótová torta)
1 kus 100 2 - 4 15 - 20
Po uplynutí polovice
času tanier otočte
Biskupský chlebíček 1 kus 100 1 - 2 15 - 20
Po uplynutí polovice
času tanier otočte
Chlieb 1000 100 15 - 20 10 - 15
Po uplynutí polovice
času obráťte
Nakrájaný chlieb 500 100 8 - 12 10 - 15
Po uplynutí polovice
času obráťte
Pečivo z chlebového
cesta
4 kusy peči‐
va
100 5 - 8 5 - 10
Po uplynutí polovice
času obráťte
Rozmrazovanie ovocia
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon
(W)
Čas
(min.)
Čas od‐
státia
(min.)
Poznámky
Jahody 300 100 8 - 12 10 - 15
Rozmrazujte prikryté,
v polovici doby pre‐
miešajte
Slivky, čerešne, mali‐
ny, ríbezle, broskyne
250 100 8 - 10 10 - 15
Rozmrazujte prikryté,
v polovici doby pre‐
miešajte
SLOVENSKY 13
Varenie/Roztápanie
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon
(W)
Čas
(min.)
Čas od‐
státia
(min.)
Poznámky
Čokoláda/čokoládová
poleva
150 600 2 - 3 ---
V polovici času pre‐
miešajte
Maslo 100 200 2 - 4 ---
V polovici času pre‐
miešajte
Rozmrazovanie a zohrievanie
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmotnosť
(g)
Výkon
(W)
Čas
(min.)
Čas od‐
státia
(min.)
Poznámky
Jedlo pre deti vo fľa‐
škách
200 300 2 - 3 ---
V polovici času pre‐
miešajte, skontrolujte
teplotu!
Dojčenské mlieko
(fľaša, 180 ml)
200 1000
0:20 -
0:40
---
Do fľašky dajte lyžič‐
ku, premiešajte a
skontrolujte teplotu!
Polotovary 400 - 500 600 4 - 6 5
Odstráňte hliníkové
viečka, po uplynutí
polovice času obráťte
Mrazené hotové jed 400 - 500 400 14 - 20 5
Odstráňte hliníkové
viečka, po uplynutí
polovice času obráťte
Mlieko
1 pohár pri‐
bližne 200
ml
1000
1:15 -
1:45
---
Do nádoby dajte lyžič‐
ku
Voda
1 pohár pri‐
bližne 200
ml
1000 1:30 - 2 ---
Do nádoby dajte lyžič‐
ku
Omáčka 200 ml 600 1 - 2 ---
V polovici času pre‐
miešajte
Polievka 300 ml 600 2 - 4 ---
V polovici času pre‐
miešajte
14
www.aeg.com
Tabuľka pečenia
Pokrm
Mikrovlnná rúra
Hmot‐
nosť (g)
Výkon
(W)
Čas
(min.)
Čas od‐
státia
(min.)
Poznámky
Celá ryba do 1 kg 500 500 8 - 10 ---
Varte prikryté, nádobu
počas varenia niekoľ‐
kokrát otočte.
Rybie filé 500 500 6 - 8 ---
Varte prikryté, nádobu
počas varenia niekoľ‐
kokrát otočte.
Zelenina, krátky čas va‐
renia, čerstvá
1)
500 600 12 - 16 ---
Pridajte približne 50
ml vody, varte prikry‐
té, v polovici času
premiešajte
Zelenina, krátky čas va‐
renia, mrazená
1)
500 600 14 - 18 ---
Pridajte približne 50
ml vody, varte prikry‐
té, v polovici času
premiešajte
Zelenina, dlhý čas vare‐
nia, čerstvá
1)
500 600 14 - 20
Pridajte približne 50
ml vody, varte prikry‐
té, v polovici času
premiešajte
Zelenina, dlhý čas vare‐
nia, mraze
1)
500 600 18 - 24 ---
Pridajte približne 50
ml vody, varte prikry‐
té, v polovici času
premiešajte
Zemiaky v šupke
800 g +
600 ml
1000 5 - 7
300 W /
15 – 20
Varte prikryté, v polo‐
vici času premiešajte
Ryža
300 g +
600 ml
1000 4 - 6 ---
Varte prikryté, v polo‐
vici času premiešajte
1)
Všetku zeleninu varte v zatvorenej nádobe. Uvedené časy sú len orientačné a závisia od typu a vlastnos
potravín.
Tabuľka pre kombinovanú prevádzku
(iba pri vybraných modeloch)
Funkcie varenia: Gril
+ mikrovlny
Predhriatie pekáča Crostina: 4 min. pri 700 W
Pokrm Jedlá na pečenie
Tepl.
(° C)
Mikrovl‐
ny (wat‐
ty)
Úro‐
veň
v rúre
Čas
(min.)
Poznámky
2 polovice
kurčaťa (
2 x 600 g)
Sklenená nádoba so sit‐
kom
220 300 2 40
Otočte po 20
min., čas od‐
státia 5 min.
Zapečené ze‐
miaky (1 kg)
Gratinované jedlo 200 300 2 40
10 min. čas
odstátia
SLOVENSKY 15
Pokrm Jedlá na pečenie
Tepl.
(° C)
Mikrovl‐
ny (wat‐
ty)
Úro‐
veň
v rúre
Čas
(min.)
Poznámky
Pečená krko‐
vička
(1 100 g)
Sklenená nádoba so sit‐
kom
200 300 1 70
V polovici ča‐
su otočte, čas
odstátia 10
min.
Jablkový ko‐
láč
Pekáč Crostina na spod‐
nom skle, s pečivom
max. 5 min. / predhriatie
1000 W, otočiť 1 x
220 400 - 25
V polovici ča‐
su otočte
Tvarohový ko‐
láč, mraze
(2 x 70 g)
Pekáč Crostina na spod‐
nom skle, max. 4 min. /
predhriatie pri 700 W,
otočiť 1 x
230 200 - 25
V polovici ča‐
su otočte
Hrianka so
šunkou a sy‐
rom, mrazená
(2 x 100 g)
Pekáč Crostina na spod‐
nom skle, max. 4 min. /
predhriatie pri 700 W,
otočiť 1 x
230 200 - 20
Otočte po 15
min.
Hamburger,
mrazený (2 x
90 g)
Pekáč Crostina na spod‐
nom skle, max. 4 min. /
predhriatie pri 700 W,
otočiť 1 x
230 300 - 20
Otočte po 12
min.
Pizza, mraze‐
ná, Ø 28 cm
(320 g)
Pekáč Crostina na spod‐
nom skle, max. 4 min. /
predhriatie pri 700 W,
otočiť 1 x
230 200 - 15
V polovici ča‐
su otočte
Časy a teploty varenia sú len orientačné a závi‐
sia od typu a vlastností potravín.
Tipy pre mikrovlnnú prevádzku
Výsledok Riešenie
Nemôžete nájsť informácie pre určité
množstvo pripravovaného jedla.
Pozrite si podobné jedlo. Predĺžte alebo skráťte ča‐
sy varenia podľa tohto pravidla: Dvojnásobné množ‐
stvo = takmer dvojnásobný časPolovičné množstvo
= polovičný čas
Jedlo sa príliš vysušilo. Nastavte kratší čas varenia alebo zvoľte nižší mi‐
krovlnný výkon.
Po uplynutí času jedlo stále nie je roz‐
mrazené, horúce alebo uvarené.
Nastavte dlhší čas varenia alebo zvoľte vyšší mi‐
krovlnný výkon. Nezabudnite, že vyššie pokrmy po‐
trebujú dlhší čas.
Po uplynutí času varenia je jedlo na
okrajoch prehriate, ale v strede stále nie
je hotové.
Nabudúce zvoľte nižší výkon a dlhší čas. Tekutiny,
napr. polievku, v polovici času premiešajte.
16
www.aeg.com
Informácie o akrylamidoch
Dôležité upozornenie Podľa najnovších
vedeckých poznatkov môžu akrylamidy
vznikajúce pri zapekaní jedla (predovšetkým u
jedál s obsahom škrobu) predstavovať
nebezpečenstvo pre zdravie. Preto vám
odporúčame pripravovať jedlá pri čo najnižších
teplotách a príliš jedlá nezapekať.
RECEPTY S FUNKCIOU SPRIEVODCA PEČENÍM
V ponuke Sprievodca pečením sú pokrmy rozde‐
lené do niekoľkých kategórií:
Bravčové/Teľacie
Hovädzie/Zverina/Jahňa
•Hydina
•Ryba
Koláč
Pizza/Pirohy/Chlieb
Dusené/Zapekané jedlá
Rozmrazovanie
Varenie/Roztápanie
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Tieto automatické programy predstavujú optimál‐
ne nastavenia pre jednotlivé druhy mäsa alebo
iné pokrmy:
Mäsové programy s funkciou Hmotnostný pro‐
gram (ponuka Sprievodca pečením ) – Táto
funkcia automaticky vypočíta dobu prípravy
jedla. Ak ju chcete použiť, je potrebné zadať
hmotnosť jedla.
Receptový program (ponuka Sprievodca pe‐
čením ) – Táto funkcia používa pre pokrm vo‐
pred nastavené hodnoty. Pokrm pripravte
podľa receptu z tejto knihy.
Pokrmy Hmotnostný program
Pečené bravčové
Pečené teľacie
Dusené mäso
Pečená zverina
Pečené jahňacie
Celé kura
BRAVČOVÉ/TEĽACIE
Pečené bravčové
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosť medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 20 - 40 mm.
Úroveň v rúre: 1
Pečené teľacie
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosť medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4 cm hru‐
bé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy nakrájané na malé koc‐
ky
SLOVENSKY 17
4 kusy stonkového zeleru nakrájané na malé
kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných, nakrája‐
ných na kocky a s odstránenou tvrdou časťou
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a nahrubo
nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkové lyžice olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
3 stredne veľké cibule, ošúpané a najemno
nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a najemno na‐
krájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice masla a
poduste na ňom zeleninu. Zeleninu vyberte z pe
káča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a obaľte
múkou. Nadbytočnú múku oklepte. Zohrejte oli‐
vový olej a plátky osmažte do zlatista pri stred‐
nom výkone. Vyberte mäso a vylejte prebytočný
olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml vína, pre‐
miešajte, potom tekutinu prelejte do malého hr‐
nca a nechajte chvíľu povrieť. Pridajte 250 ml
mäsového vývaru, petržlenovú vňať, tymian, ore‐
gano a nakrájané paradajky. Osoľte a okoreňte.
Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte mäso
a polejte ho omáčkou. Pekáč zakryte vekom a
vložte do rúry.
Čas pečenia: 120 minút
Úroveň v rúre: 1
Sekaná s bylinkami
Prísady pre 4 porcie:
krajce chleba nakrájané na malé kúsky a po‐
kropené trochou teplej vody
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná a osmažená na
troche masla
1 rozpučený strúčik cesnaku
250 g mletého hovädzieho mäsa
250 g mletého bravčového mäsa
100 g pečeného teľacieho mäsa
•1 vajce
1 čajová lyžička soli
čierne korenie
paprika
1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej
vňate
1 lyžička najemno nasekaného rozmarínu
1 lyžička tymianových listov
4 plátky slaniny, navrch
Príprava:
Dobre premiešajte všetky prísady, vytvarujte do
bochníka a vložte do ohňovzdornej nádoby vhod‐
nej do mikrovlnnej rúry. Prikryte plátkami slaniny.
Čas pečenia: 40 minút
Úroveň v rúre: 1
HOVÄDZIE/ZVERINA/JAHŇA
Dusené mäso
Tento program nepoužívajte na hovä‐
dzie stehno bez kosti a bravčovú svieč‐
kovicu.
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosť medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Pečená zverina
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosť medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Pečené jahňacie
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosť medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
18
www.aeg.com
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 - 30 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Jahňacie stehno
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
•soľ
korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo 1 čajová
lyžička sušeného)
•voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite doňho oli‐
vový olej a mäso narežte. Osoľte a okoreňte.
Ošúpte strúčiky cesnaku, nakrájajte ho na plátky
a spolu s výhonkami rozmarínu ho vtlačte do zá‐
rezov v mäse.
Jahňacie stehno vložte do pekáča a pridajte vo‐
du. Dno by malo byť pokryté do výšky asi 10 –
15 mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas pečenia: 165 minút
Úroveň v rúre: 1
Pre parné rúry: do nádržky na vodu prilejte
500 ml vody.
HYDINA
Celé kura
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti medzi 900 a 2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do teplovzdornej nádoby a okoreňte
podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso obráťte.
Zobrazí sa upozornenie.
Úroveň v rúre: 1
Kuracie stehná
Prísady:
4 kuracie stehná po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných konzervovaných
húb
20 g múky
Príprava:
Kuracie stehná očistite a položte na pekáč. Zvyš‐
né prísady zmiešajte a zmesou polejte kuracie
stehná.
Čas pečenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
Kohút na víne
Prísady:
•1 kurča
•soľ
korenie
1 polievková lyžica múky
50 g očisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 výhonok tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených kozákov
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite, ochuťte soľou a korením a posyp‐
te múkou.
V pekáči zohrejte očistené maslo a kurča osmaž‐
te zo všetkých strán. Prilejte biele víno, kurací
vývar a sójovú omáčku a priveďte do varu.
Pridajte petržlenovú vňať, tymian, slaninu, huby,
šalotku a cesnak.
Priveďte znovu do varu, prikryte pokrievkou a
vložte do rúry.
Čas pečenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
RYBA
Rybie filé na smotane
Prísady pre 4 osoby:
400 g rybieho filé (pstruh potočný alebo pstruh
dúhový)
SLOVENSKY 19
20 g oleja
250 g cibule, nakrájanej na krúžky
6 lyžíc smotany (kyslej)
červená paprika, sladká
•citrón
•soľ
Príprava:
V panvici osmažte cibuľu na oleji do sklovita. Po‐
tom ju vložte do maslom vymastenej zapekacej
nádoby.
Očistite rybie filé, pokvapkajte ho citrónom, po
soľte a vložte do nádoby na krúžky cibule. Smo‐
tanu dochuťte paprikou a túto polevu vylejte na
rybie filé. Jemne posoľte.
Čas pečenia: 11 minút
Úroveň v rúre: sklenený tanier
Pokrm otočte po uplynutí polovice času pečenia.
Dusený losos
Prísady:
•400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok
4 filety lososa
•šťava z citróna
soľ a korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vňať čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte ich, rozštvrťte a varte v
osolenej vode 25 minút. Potom ich osušte a na‐
krájajte na plátky.
Cibuľku umyte a najemno nasekajte. Ošúpte
strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na malé kúsky.
Cibuľu a cesnak zmiešajte s posekanými para‐
dajkami.
Lososové filety pokropte citrónovou šťavou a ne‐
chajte ich marinovať. Potom ich osušte, osoľte a
okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a dajte ich do vy‐
mastenej teplovzdornej nádoby, okoreňte a na
vrch položte lososa.
Polejte zeleninovým vývarom a bielym vínom. Na
vrch nasypte rozmarín a tymian.
Čas pečenia: 30 minút
Úroveň v rúre: 3
KOLÁČ
Sladký koláč
Prísady:
2 plátky originálneho švajčiarskeho lístkového
cesta alebo odpaľovaného cesta (vyrolované‐
ho do štvorca)
50 g pomletých lieskových orechov
1,2 kg jabĺk
•3 vajcia
300 ml smotany
70 g cukru
Príprava:
Cesto položte na dobre vymastený plech na pe‐
čenie a spodok poprepichujte vidličkou. Lieskové
orechy rovnomerne posypte po ceste. Jablká
ošúpte, odstráňte jadrovníky a potom jablká na‐
krájajte na 12 plátkov. Plátky rovnomerne rozlož‐
te na ceste. Zmiešajte vajcia, smotanu, cukor a
vanilkový cukor a zmes vylejte na jablká.
Čas pečenia: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Iné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor, citrónovú
kôru, vanilkový cukor a soľ a vymiešajte do peni‐
sta. Potom pridajte vajcia po jednom a znova vy‐
miešajte.
Do penovej hmoty pridajte prášok na pečenie
rozmiešaný s múkou a škrobom a dobre premie‐
šajte.
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG KM8100001M Recipe book

Typ
Recipe book