Kenwood BM900 Návod na obsluhu

Kategória
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod na obsluhu
pred použitím zariadenia Kenwood
Starostlivo si prečítajte tieto inštrukcie uschovajte ich
pre budúcnosť.
Odstráňte všetky obaly a štítky.
bezpečnosť
Nedotýkajte sa povrchu horúcich dielov. Povrchy
dosiahnuteľných dielov sa pri používaní môžu veľmi
rozohriať. Pri vyberaní nádoby na pečenie chleba
používajte vždy ochranné rukavice.
Aby sa zabránilo znečisteniu vnútrajška komory pece,
vždy pred vkladaním ingrediencié vytiahnite nádobu
na pečenie von zo stroja. Ingrediencie, ktoré by sa
dostali na povrch vyhrievacieho elementu by mohli
prihorieť a zapríčiniť zadymenie.
Toto zariadenie nepoužívajte, pokiaľ prívodná šnúra
nesie viditeľné známky poškodenia alebo ak
zariadenie spadlo na zem.
Toto zariadenie, prívodnú šnúru alebo zástrčku nikdy
neponárajte do vody, ani do inej tekutiny.
Zástrčku tohto zariadenia vytiahnite zo zásuvky vždy
po použití, pred zakladaním alebo odkladaním
jednotlivých častí alebo pred čistením.
Nenechajte elektrickú šnúru visieť cez hrany
pracovného stola a nepripustite jej dotyk s horúcimi
predmetmi, ako elektrické alebo plynové variče.
Toto zariadenie sa smie používať len vtedy, ak je
umiestnené na rovnej, teplovzdornej ploche.
Po vybratí nádoby na pečenie chleba nestrkajte ruky
do komory pece, lebo môže byť veľmi horúca.
Nedotýkajte sa pohyblivých častí vo vnútri piecky na
chlieb (Bread Maker).
Neprekračujte maximálne množstvá múky a
kvasiacich prostriedkov, špecifikovaných v dodaných
receptoch.
Neumiestňujte piecku na chlieb (Bread Maker) na
priame slnečné svetlo, do blízkosti horúcich
predmetov, ani do prievanu. Všetky tieto podmienky
môžu negatívne ovplyvniť vnútornú teplotu v peci a
pokaziť výsledný produkt.
Toto zariadenie nepoužívajte vonku.
Nezapínajte toto zariadenie pokiaľ je prázdne, lebo by
to mohlo zapríčiniť vážne škody.
Toto zariadenie nepoužívajte na žiadny druh
skladovania predmetov.
Nezakrývajte ventilačné otvory na boku stroja a
zabezpečte dostatočné vetranie okolia piecky na
chlieb počas jej činnosti.
Toto zariadenie nie je ovládateľné externým
časovačom, ani samostatným diaľkovým ovládaním.
Piecku na chlieb nepoužívajte, ak nie je osadený
dávkovač alebo kryt dávkovača .
Toto zariadenie nesmú používať žiadne osoby
(vrátane detí), ktoré majú obmedzené fyzické,
senzorické alebo mentálne schopnosti, alebo majú
málo skúseností s podobnými zariadeniami, iba ak by
tak robili pod kvalifikovaným dohľadom alebo ak
vopred obdržia dostatočné inštrukcie o obsluhe tohto
zariadenia od osoby, ktorá zodpovedá za ich
bezpečnosť.
Deti musia byť pod dohľadom, aby sa zaručilo, že sa
nebudú s týmto zariadením hrať.
Toto zariadenie používajte len v domácnosti na
stanovený účel. Firma Kenwood nepreberie žiadnu
zodpovednosť za následky nesprávneho používania
zariadenia, ani za následky nerešpektovania týchto
inštrukcií.
pred zapnutím zariadenia
Overte si, či vaša elektrická sieť má také isté
parametre, aké uvedené na bočnej strane tohto
zariadenia.
Toto zariadenie vyhovuje európskej smernici
2004/108/EC o elektromagnetickej znášanlivosti a
predpisu č. 1935/2004 zo dňa 27/10/2004 o
materiáloch, ktoré vhodné na kontakt s
potravinami.
pred prvým použitím piecky na chlieb
Poumývajte všetky diely (viď odsek ošetrovanie a
čistenie).
Otvorte ilustrácie z titulnej strany
208
Slovenčina
význam symbolov
rukoväte veka
priezor
kryt dávkovača
automatický dávkovač
vyhrievací element
rukoväť nádoby na pečenie chleba
miesiče
nádoba na pečenie chleba
pohonné hriadele
spojky pohonu
vypínač zap/vyp
odmerka
duálna meracia lyžica – 1čaj.lyž. a 1pol.lyž.
riadiaci panel
tlačidlo menu
tlačidlo veľkosti bochníka
indikátor stavu programu
displej
indikátory veľkosti bochníka
tlačidlo start/stop
tlačidlo farba kôrky
indikátory farby kôrky (svetlá, stredná, tmavá alebo
rýchlo)
tlačidlá časovača oneskorenia
ako odmerať množstvá ingrediencií (viď obrázky 3
až 7)
V záujme dosiahnutia najlepších výsledkov je veľmi
dôležité presne namerať množstvá jednotlivých
ingrediencií.
Tekuté ingrediencie merajte pomocou priehľadnej
odmerky s vyznačenou stupnicou. Hladina tekutiny v
odmerke musí dosiahnuť presne úroveň požadovanej
značky, nesmie jej byť viac, ani menej (viď 3).
Vždy používajte tekutiny pri izbovej teplote 20°C /
68°F, s výnimkou super-rýchleho cyklu pečenia
chleba.
Postupujte podľa pokynov v sekcii receptov.
Na meranie menších množstiev tekutých alebo
tuhých ingrediencií používajte meraciu lyžicu.
Používajte posuvný jazdec na výber medzi
nasledovnými meraniami - 1/2 čaj.lyž., 1 čaj.lyž, 1/2
pol.lyž alebo 1 pol.lyž. Naplňte lyžicu do vrchu a
zarovnajte s okrajom lyžice (viď 6).
vypínač zap/vyp
Piecka na chlieb od firmy Kenwood je vybavená
prepínačom typu zap./vyp. a pracuje vtedy, keď je
prepínač v polohe „on“ („zap“).
Zariadenie zapojte do siete a stlačte spínač ZAP/VYP
umiestnený na bočnej strane piecky na chlieb –
jednotka pípne a na displeji sa objaví údaj 1 (3:25).
Piecku na chlieb vždy po použití vypnite a vytiahnite
zo zásuvky.
indikátor stavu programu
Indikátor stavu programu je umiestnený na displeji a
šípka indikátora mieri na príslušný dosiahnutý stupeň
cyklu pečenia chleba nasledovne: -
Predohrev táto funkcia je aktívna len pri
spustení programu pre celozrnnú múku (30 minút) a
rýchleho programu pre celozrnnú múku (5 minút), aby
sa ohriali ingrediencie pred začiatkom prvého stupňa
miesenia. Počas tejto fázy nie je miesič v činnosti.
Miesenie . Cesto je na prvom alebo na druhom
stupni miesenia, alebo sa obracia medzi cyklami
kysnutia. Počas posledných 15-20 minút druhého
cyklu miesenia na nastavení (1), (2), (3), (4) a (6)
pracuje automatický dávkovač a v prípade potreby sa
ozve zvukový signál, keď treba manuálne pridať
ingrediencie.
Kysnutie . cesto sa nachádza v prvom, druhom,
alebo treťom cykle kysnutia.
Pečenie . Bochník je vo finálnom cykle pečenia.
Udržiavanie v teple . Piecka na chlieb na konci
cyklu pečenia automaticky prejde do režimu udržania
v teple. V tomto režime zostane zariadenie až jednu
hodinu alebo kým sa nevypne, podľa toho, čo
nastane skôr. Berte prosím do úvahy: vyhrievací
element sa zapína a vypína a prerušovane hreje
počas cyklu udržiavania v teple.
Koniec koniec programu.
209
používanie piecky na chlieb (Bread
Maker)
(viď ilustračný panel)
1 Chyťte rukoväť a vytiahnite nádobu na pečenie.
2 Založte miesiče.
3 Nalejte vodu do nádoby na chlieb.
4 Do nádoby pridajte zvyšok ingrediencií v takom
poradí, aké je uvedené v príslušnom recepte.
7 Postarajte sa o presné odváženie a odmeranie
všetkých ingrediencií, pretože nesprávne odmeranie
má za následok nekvalitný produkt.
8 Vložte nádobu na pečenie do komory piecky a
zatlačte ju tak, aby zapadla na miesto.
9 Sklopte rukoväť a zatvorte veko.
10 Zastrčte zástrčku do zásuvky – zariadenie pípne a
štandardne prejde na nastavenie 1 (3:25).
11 Stláčajte tlačidlo MENU , kým sa nevyberie
požadovaný program. Piecka na chlieb sa
štandardne nastaví na hmotnosť 1,5 kg a strednú
farbu kôrky.
12 Vyberte si veľkosť bochníka stláčaním tlačidla LOAF
SIZE (VEĽKOSŤ BOCHNÍKA) kým sa indikátor
nedostane na požadovanú veľkosť bochníka.
13 Farbu kôrky vyberte stláčaním tlačidla pre farbu
kôrky , kým indikátor nebude zobrazovať
požadovanú farbu kôrky (svetlá, stredná, tmavá
alebo rýchlo). Poznámka: Ak chcete vybrať rýchlu
verziu programu (1) Základný, (2) Francúzsky alebo
(3) Celozrnný, stláčajte tlačidlo pre farbu kôrky ,
kým indikátor neukáže
.
14 Stlačte tlačidlo ŠTART/STOP . Na zastavenie
alebo zrušenie programu stlačte tlačidlo
ŠTART/STOP na dobu 2 – 3 sekúnd, kým
nezapípa.
15 Na konci cyklu pečenia vytiahnite zástrčku zo
zásuvky.
16 Chyťte rukoväť a vytiahnite nádobu na pečenie.
Vždy používajte ochranné rukavice, pretože
nádoba bude horúca.
17 Potom chlieb vyklopte na drôtený rošt, aby sa
ochladil.
18 Pred krájaním nechajte chlieb ochladiť na dobu
najmenej 30 minút, aby z neho mohla uniknúť para.
Horúci chlieb sa ťažko krája.
19 Nádobu na pečenie a miesič vyčistite ihneď po
použití (viď odsek ošetrovanie a čistenie).
automatický dávkovač
Piecka na chlieb BM900 je vybavená automatickým
dávkovačom na pridávanie doplnkových ingrediencií
priamo do cesta počas cyklu miesenia. Týmto
spôsobom je zaručené, že ingrediencií bude presné
množstvo a že sa rozložia rovnomerne.
založenie a používanie automatického dávkovača
1 Dávkovač založte do veka. Zatlačte ho tak, aby
zapadol na miesto.
Piecka na chlieb sa dá používať bez založeného
dávkovača, len treba vytiahnuť dávkovač a namiesto
neho založiť kryt . Bude pritom stále znieť
zvukový signál pre manuálne dávkovanie. Piecku
na chleba nepoužívajte, ak nie je osadený
dávkovač alebo kryt dávkovača .
2 Naplňte dávkovač požadovanými ingredienciami.
3 Automatický dávkovač sa aktivuje po uplynutí cca
15–20 minút miesenia a v prípade, že treba ešte
manuálne pridať ingrediencie, sa ozve zvukový signál.
pokyny a tipy
Automatický dávkovač nie je vhodný na dávkovanie
všetkých druhov ingrediencií. Pokiaľ chcete dosiahnuť
optimálne výsledky, rešpektujte nasledovné pokyny: -
Nepreplňujte dávkovač rešpektujte odporúčané
množstvá špecifikované v dodaných receptoch.
Udržiavajte dávkovač v čistom a suchom stave, aby
sa zabránilo lepeniu ingrediencií.
Posekajte ingrediencie na hrubo alebo ich jemne
poprášte múkou, aby sa obmedzilo lepenie, ktoré by
mohlo brániť dávkovaniu ingrediencií.
210
211
ingrediencie vhodné na použitie v poznámky
automatickom dávkovači
Suché ovocie, napríklad hrozienka Áno Nahrubo posekať, nesekať príliš najemno.
Miešané ovocné šupky, Nepoužívať ovocie namočené v sirupe
kandizované čerešne alebo alkohole.
Zľahka poprášiť múkou, aby sa zabránilo
vzájomnému lepeniu ovocia.
Príliš malé kúsky sa môžu prilepiť na
dávkovač a nedajú sa pridávať do cesta.
Orechy Áno Nahrubo posekať, nesekať príliš najemno.
Veľké semienka, napríklad Áno
semená slečníc, tekvíc
Malé semienka, napríklad Nie Veľmi malé semienka môžu prepadnúť cez
semienka maku, sezamu štrbinu okolo dvierok dávkovača.
Najlepšie je manuálne pridávanie alebo
pridávanie s inými ingredienciami.
Bylinky – čerstvé aj sušené Nie Veľmi malé kúsky môžu vypadávať z
dávkovača.
Bylinky sú váhovo veľmi ľahké a môže sa
stať, že nebudú dávkované.
Najlepšie je manuálne pridávanie alebo
pridávanie s inými ingredienciami.
Ovocie a zelenina v Nie Olej môže zapríčiniť prilepenie ingrediencií
oleji/paradajkovej šťave/olivách na dávkovač.
Môžu sa použiť len po dokonalom zbavení
tekutín a po následnom vysušení pred
vložením do dávkovača.
Ingrediencie s veľkým obsahom Nie Môžu sa prilepiť na dávkovač.
vody, napríklad čerstvé ovocie
Syr Nie Môžu sa roztaviť v dávkovači.
Pridávať spolu s inými ingredienciami priamo
do nádoby.
Čokoláda/čokoládové kúsky Nie Môžu sa roztaviť v dávkovači.
Pridávať manuálne, keď zaznie signálny
zvuk.
tabuľka používania automatického dávkovača
212
tabuľka programov pre miesenie a pečenie chleba
program Celkový čas programu Pracuje automatický Udržiavanie v
Stredná farba kôrky dávkovač a zvukový teple ✬✬✬
signál premanuálne
dávkovanie ✬✬
1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg
1 základný Recepty na chlieb z bielej alebo tmavej múky 3:15 3:25 3:00 3:10 60
Rýchle bochníky* 2:14 2:24 1:59 2:19
2 francúzsky Bochníky s krehkou chrumkavou kôrkou s malým množstvom 3:32 3:37 3:15 3:20 60
tuku a cukru
Rýchle bochníky* 2:37 2:42 2:20 2:25
3 celozrnný Recepty z celozrnnej múky: 30 minút predohrev 3:50 4:00 3:05 3:15 60
Rýchle bochníky* 2:35 2:45 2:15 2:25
4 sladký Recepty s vyšším obsahom cukru 3:17 3:27 2:57 3:07 60
5 super-rýchly Upečie bochník chleba za 80 minút. Bochníky potrebujú na 1:20 60
prípravu teplú vodu, extra kvasnice a menej soli.
6 bezlepkový Na použitie s bezlepkovou múkou a bezlepkovou zmesou na 2:17 2:10 60
prípravu chleba.
7 koláč/rýchle chleby Zmesi na koláč a nekvasené šľahané chleby. 1:22 22
8 cesto Cesto na ručné tvarovanie a na pečenie v piecke. 1:30
9 cesto na picu Recepty na prípravu cesta na picu 1:30
10 džem Na výrobu džemov 1:05
11 pečenie Len pečenie. Možno použiť aj na opätovné ohriatie alebo 1:00 60
zapečenie upečeného a ochladnutého produktu.
Ak chcete vybrať program na rýchle pečenie bochníka, stlačte tlačidlo pre farbu kôrky, kým indikátor neukáže
.
✬✬ Pred koncom druhého cyklu miesenia zaznie zvukový signál pre manuálne dávkovanie igrediencií, ak tak odoprúča recept.
✬✬✬ Piecka na chlieb prejde automaticky do režimu udržiavania v teple na konci cyklu pečenia. V tomto režime zostane zariadenie až jednu hodinu
alebo kým sa nevypne, podľa toho, čo nastane skôr.
213
Základný
Farba kôrky Svetlá Stredná Tmavá Rýchlo
Váha 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg
Oneskorenie 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Predohrev - - - - - - - -
Miesenie 1 5 min 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Prestávka 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Miesenie 2 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min.
Kysnutie 1 40 min. 40 min. 40 min. 40 min. 40 min. 40 min. 15 min. 15 min.
Tvarovanie 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s
Kysnutie 2 24 min. 50 s 24 min. 50 s 24 min. 50 s 24 min. 50 s 24 min. 50 s 24 min. 50 s 8 min. 50 s 8 min. 50 s
Tvarovanie 2 15 s 15s 15 s 15 s 15 s 15 s 10 s 10 s
Kysnutie 3 49 min. 45 s 49 min. 45 s 49 min. 45 s 49 min. 45 s 49 min. 45 s 49 min. 45 s 29 min. 50 s 29 min. 50 s
Pečenie 55 min. 65 min. 55 min. 65 min. 55 min. 65 min. 55 min 65 min.
Udržanie v teple 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina
Celkovo 3:15 3:25 3:15 3:25 3:15 3:25 2:14 2:24
Vedľajšie činnosti 3:00 3:10 3:00 3:10 3:00 3:10 1:59 2:19
214
Francúzsky
Farba kôrky Svetlá Stredná Tmavá Rýchlo
Váha 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg
Oneskorenie 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Predohrev - - - - - - - -
Miesenie 1 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Prestávka 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Miesenie 2 17 min. 17 min. 17 min. 17 min. 17 min. 17 min. 17 min. 17 min.
Kysnutie 1 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. 30 min. 30 min.
Tvarovanie 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 15 s 15 s
Kysnutie 2 30 min. 50 s 30 min. 50 s 30 min. 50 s 30 min. 50 s 30 min. 50 s 30 min. 50 s 14 min. 45 s 14 min. 45 s
Tvarovanie 2 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s - -
Kysnutie 3 59 min. 50 s 59 min. 50 s 59 min. 50 s 59 min. 50 s 59 min. 50 s 59 min. 50 s 30 min. 30 min.
Pečenie 55 min. 60 min. 55 min. 60 min. 55 min. 60 min. 55 min. 60 min.
Udržanie v teple 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina
Celkovo 3:32 3:37 3:32 3:37 3:32 3:37 2:37 2:42
Vedľajšie činnosti 3:15 3:20 3:15 3:20 3:15 3:20 2:20 2:25
215
Celozrnný
Farba kôrky Svetlá Stredná Tmavá Rýchlo
Váha 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg
Oneskorenie 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Predohrev 30 min. 30 min. 30 min. 30 min. 30 min. 30 min. 5 min. 5 min.
Miesenie 1 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Prestávka 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Miesenie 2 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min.
Kysnutie 1 49 min. 49 min. 49 min. 49 min. 49 min. 49 min. 24 min. 24 min.
Tvarovanie 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s
Kysnutie 2 25 min. 50 s 25 min. 50 s 25 min. 50 s 25 min. 50 s 25 min. 50 s 25 min. 50 s 10 min. 50 s 10 min. 50 s
Tvarovanie 2 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s
Kysnutie 3 44 min. 50 s 44 min. 50 s 44 min. 50 s 44 min. 50 s 44 min. 50 s 44 min. 50 s 34 min. 50 s 34 min. 50 s
Pečenie 55 min. 65 min. 55 min. 65 min. 55 min. 65 min. 55 min. 65 min.
Udržanie v teple 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina
Celkovo 3:50 4:00 3:50 4:00 3:50 4:00 2:35 2:45
Vedľajšie činnosti 3:05 3:15 3:05 3:15 3:05 3:15 2:15 2:25
216
Sladký chlieb Super rýchly
Farba kôrky Svetlá Stredná Tmavá Stredná
Veľkosť 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1,5 kg
Oneskorenie 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 -
Predohrev - - - - - - -
Miesenie 1 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 20 min.
Prestávka 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. -
Miesenie 2 20 min. 20 min. 20 min. 20 min. 20 min. 20 min. 12 min.
Kysnutie 1 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. -
Tvarovanie 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s -
Kysnutie 2 25 min. 50 s 25 min. 50 s 25 min. 50 s 25 min. 50 s 25 min. 50 s 25 min. 50 s -
Tvarovanie 2 5 s 5 s 5 s 5 s 5 s 5 s -
Kysnutie 3 51 min. 55 s 51 min. 55 s 51 min. 55 s 51 min. 55 s 51 min. 55 s 51 min. 55 s -
Pečenie 50 min. 60 min. 50 min. 60 min. 50 min. 60 min. 48 min.
Udržanie v teple 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina
Celkovo 3:17 3:27 3:17 3:27 3:17 3:27 1:20
Vedľajšie činnosti 2:57 3:07 2:57 3:07 2:57 3:07 -
217
6 7 8 9 10 11
program bezlepkový koláč/rýchle chleby cesto cesto na picu džem pečenie
Farba kôrky Nedostupné Svetlá Stredná Tmavá Nedostupné - - -
Váha Nedostupné - - - Nedostupné - - -
Oneskorenie - - - - - - - -
Predohrev - - - - - - - -
Miesenie 1 5 min. 3 min. 3 min. 3 min. 5 min. 3 min. 5 min. -
Prestávka 0 min. - - - 5 min. - - -
Miesenie 2 12 min. 4 min. 4 min. 4 min. 20 min. 27 min. 60 min. -
Kysnutie 1 0 min. - - - 60 min. 60 min. - -
Tvarovanie 1 - - - - - - - -
Kysnutie 2 - - - - - - - -
Tvarovanie 2 - - - - - - - -
Kysnutie 3 60 min. - - - - - - -
Pečenie 60 min. 75 min. 75 min. 75 min. - - 50 min. 60 min.
Udržanie v teple 1 hodina 22 min. 22 min. 22 min. - - - -
Celkovo 2:17 1:22 1:22 1:22 1:30 1:30 1:05 1:00
Vedľajšie činnosti 2:10 - - - - - - -
časovač oneskorenia
Časovač oneskorenia umožňuje oneskoriť proces
prípravy chleba o 15 hodín. Oneskorený štart nie je
možné použiť s programami (5) až (11).
Dôležité upozornenie: Pokiaľ použijete funkciu
oneskorenia štartu, nesmiete na prípravu používať
rýchlo sa kaziace ingrediencie, ktoré sa kazia už pri
izbovej alebo vyššej teplote, ako sú napríklad mlieko,
vajcia, syr, jogurt a podobne.
Pri použití funkcie casovač oneskorenia jednoducho
vložte ingrediencie do nádoby na pečenie a nádobu
vložte a zaistite do piecky na chlieb. Potom:
Stláčajte tlačidlo MENU a vyberte si požadovaný
program – zobrazí sa čas cyklu daného programu.
Vyberte si požadovanú farbu kôrky a veľkosť.
Potom nastavte časovač oneskorenia.
Stlačte tlačidlo (+) TIMER (ČASOVAČ) a podržte ho
stlačené, kým sa nezobrazí celkový požadovaný čas.
Pokiaľ ste prebehli požadovaný čas, stlačte tlačidlo (-)
TIMER (ČASOVAČ) a vráťte sa späť. Pokiaľ je
tlačidlom časovača stlačené, posúva čas v krokoch s
hodnotou 10 minút. Nemusíte počítať rozdiel medzi
vybraným časom trvania programu a celkovým
počtom požadovaných hodín, pretože piecka na
chlieb automaticky do času zahrnie aj nastavený čas
cyklu.
Príklad: Hotový bochník sa požaduje na 7 am (7
hodín dopoludnia). Pokiaľ sa výrobník chleba s
ingredienciami nastavuje o 10pm (10 hodín
popoludní), potom celkový čas požadovaného
oneskorenia je 9 hodín.
Stlačte tlačidlo MENU a
vyberte si požadovaný
program, napríklad č. 1 a
pomocou tlačidla (+) TIMER
(ČASOVAČ) posúvajte
výsledný údaj v krokoch s
hodnotou 10 minút, kým sa
na displeji nezobrazí ‘9:00’.
Pokiaľ by ste požadovaný
čas prebehli, jednoducho
stlačte tlačidlo (-) TIMER a
vráťte sa na hodnotu ‘9:00’.
Stlačte tlačidlo
START/STOP a zobrazená
kolónka (:) začne blikať.
Časovač začne odpočítavať
nastavený čas oneskorenia.
Pokiaľ ste urobili chybu
alebo si prajete zmeniť
nastavený čas, stláčajte
tlačidlo START/STOP kým
sa displej nevymaže. Teraz
môžete čas resetovať.
218
ochrana proti prerušeniu napájania
Táto piecka na chlieb má 7 minútovú ochranu pre
prípad náhodného prerušenia prívodu elektrického
prúdu, napríklad pri náhodnom vytiahnutí zástrčky zo
zásuvky. Zariadenie pokračuje vo vykonávaní programu
po včasnom obnovení dodávky elektrického prúdu.
ošetrovanie a čistenie
Pred každým čistením odpojte piecku na chlieb
od prívodu elektrickej energie a nechajte ju úplne
vychladnúť.
Teleso piecky na chlieb, ani vonkajší základ nádoby
na pečenie, nesmiete ponárať do vody.
Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky alebo
kovové nástroje.
V prípade potreby čistenia vonkajšej a vnútornej
plochy piecky na chlieb, používajte navlhčené
handričky.
nádoba na pečenie chleba
Túto nádobu nečistite v umývačke riadu.
Nádobu na pečenie a miesič vyčistite hneď po
každom použití tak, že nádobu čiastočne naplníte
teplou mydlovou vodou. Nechajte 5 až 10 minút
odmočiť. Pri odnímaní miesiče otáčajte v smere
hodinových ručičiek a následne zdvihnite. Konečné
vyčistenie vykonajte mäkkou utierkou, opláchnite a
vysušte.
Pokiaľ by sa miesiče nedali zložiť po 10 minútach,
pridržte hriadeľ zo spodnej časti nádoby a krúťte vzad
a vpred, kým sa miesič neuvoľní.
veko
Zdvihnite veko a vyčistite ho teplou mydlovou vodou.
Veko nečistite v umývačke riadu.
Pred založením veka na piecku na chlieb sa
presvedčite, či je veko úplne vyschnuté.
automatický dávkovač
Zložte automatický dávkovač z veka a poumývajte ho
v teplej mydlovej vode. V prípade potreby použite na
čistenie aj mäkkú kefku. Pred založením dávkovača
na veko sa presvedčite, či je dávkovač úplne
vyschnutý.
219
Základný biely chlieb Program 1
čaj.lyž. = 5 ml = čajová lyžička
pol.lyž. = 15ml = polievková lyžica
Brioškový chlieb (svetlá farba kôrky) Program 4
Celozrnný chlieb Program 3
Ingrediencie 1 kg 1,5 kg
Voda 380 ml 500 ml
Celozrnná chlebová múka 540 g 720 g
Nebielená biela chlebová múka 60 g 80 g
Soľ 2 čaj. lyž. 2 čaj. lyž.
Cukor 1 pol. lyž. 4 čaj. lyž.
Maslo 25 g 30 g
Sušené kvasnice 1 čaj. lyž. 1,5 čaj. lyž.
Ingrediencie 1 kg 1,5 kg
Mlieko 280 ml 350 ml
Vajcia 22
Maslo, rozpustené 150 g 185 g
Nebielená biela chlebová
múka 600 g 750 g
Soľ 1,5 čaj.lyž. 2 čaj.lyž.
Cukor 80 g 90 g
Sušené kvasnice 2,5 čaj.lyž. 2 čaj.lyž.
Ingrediencie 1 kg 1,5 kg
Voda 380 ml 500 ml
Rastlinný olej 1,5 pol.lyž. 1,5 pol.lyž.
Nebielená biela chlebováka 600 g 800 g
Odstredené sušené mlieko 5 čaj.lyž. 5 čaj.lyž.
Soľ 1,5 čaj.lyž. 2 čaj.lyž.
Cukor 4 čaj.lyž. 6 čaj.lyž.
Sušené kvasnice 1,5 čaj.lyž. 1,5 čaj.lyž.
220
Recepty (pridávajte ingrediencie do nádoby v poradí, uvedenom v receptoch)
Biely chlieb Rapid Program 5
Žemľe Program 8
1 Vložte vajce/vajcia do odmerky a pridajte nasledovné dostatočné množstvo vody:-
2 Na konci cyklu obráťte cesto na mierne pomúčenú plochu. Opatrne ho obráťte, rozdeľte na
rovnaké kusy a ručne vytvarujte.
3 Po vytvarovaní nechajte cesto vykysnúť a potom ho upečte v konvenčnej peci.
Veľkosť bochníka 1 kg 1,5 kg
Voda do celkového objemu 380 ml 500 ml
Ingrediencie 1 kg 1,5 kg
Vajce 12
Voda Viď bod 1 Viď bod 1
Nebielená biela chlebová múka 600 g 800 g
Soľ 1,5 čaj.lyž. 2 čaj.lyž.
Cukor 3 čaj.lyž. 4 čaj.lyž.
Maslo 30 g 40 g
Sušené kvasnice 2 čaj.lyž. 2 čaj.lyž.
Na polevu:
Vaječný žĺtok rozšľahajte s 12
15 ml (1 pol.lyž.) vody
Sezamové a makové
semienka na posypanie,
voliteľné)
Ingrediencie 1 kg 1,5 kg
Voda, vlažná (32°C – 35°C) 350 ml 460 ml
Rastlinný olej 1 pol.lyž. 1,5 pol.lyž.
Nebielená biela chlebová múka 600 g 800 g
Odstredené sušené mlieko 2 pol.lyž. 8 čaj.lyž.
Soľ 1 čaj.lyž. 1,5 čaj.lyž.
Cukor 4 čaj.lyž. 5 čaj.lyž.
Sušené kvasnice 4 čaj. lyž. 5 čaj.lyž.
221
ingrediencie
Hlavnou ingredienciou na výrobu chleba je múka, ktorú
treba správne vybrať, čo je kľúčom na dosiahnutie
dobrého bochníka.
pšeničné múky
Z pšeničnej múky sú najlepšie bochníky chleba. Pšenica
pozostáva z vonkajšej šupky, často nazývanej otruby, a
z vnútorného jadra, ktoré obsahuje pšeničný zárodok a
endosperm (múčna časť zrna na výživu zárodku pri
klíčení). Proteín vo vnútri endospermu po zmiešaní s
vodou tvorí lepok. Lepok sa elasticky rozťahuje a pri
fermentácii kvasníc sa vyvíjajú plyny, ktoré zapríčiňujú
narastanie objemu kysnutého cesta.
biele múky
Z tejto múky sa odoberajú otruby a pšeničné zárodky,
zostávajúci endosperm sa melie na bielu múku. Je
zásadne potrebné používať čistú bielu múku, alebo
chlebovú bielu múku, pretože majú vyššiu úroveň
proteínov, ktoré sú potrebné na vývoj lepku.
Nepoužívajte obyčajnú bielu múku, ani samokysnúcu
múku na prípravu kvasených chlebov vpiecke na chlieb,
lebo výsledkom budú bochníky podradnej kvality.
Existuje niekoľko značiek bielej chlebovej múky. V
záujme čo najlepších výsledkov použite na prípravu
chleba múku dobrej kvality, prednostne nebielenú.
celozrnné múky
Celozrnné múky obsahujú otruby, aj pšeničné zárodky,
ktoré dávajú múke orieškovitú príchuť a výsledný chlieb
má potom hrubšiu, zrnitú štruktúru. Znovu sa na
prípravu musí použiť čistá celozrnná pšeničná múka
alebo celozrnná chlebová múka. Bochníky chleba
pripravené zo 100% celozrnnej múky sú omnoho
hustejšie než biele bochníky. Zárodky prítomné v múke,
zabraňujú tvorbe lepku, takže cesto z celozrnnej múky
kysne omnoho pomalšie. Používajte špeciálne programy
na prípravu celozrnného chleba, ktoré majú dlhší čas na
kysnutie cesta. Pokiaľ chcete svetlejšie bochníky, potom
nahraďte časť celozrnnej múky bielou chlebovou múkou.
Na rýchlu prípravu celozrnného chleba môžete použiť
nastavenie rapid na rýchlejšiu prípravu.
čistá tmavá múka
Môže sa používať v kombinácii s bielou múkou, alebo
samostatne. Obsahuje približne 80-90% pšeničných
jadier a výsledkom sú svetlejšie bochníky, ktoré si však
zachovajú celú chuť. Pokúste sa použiť túto múku na
základnom bielom cykle tak, že nahradíte 50% čistej
bielej múky čistou tmavou múkou. Možno bude treba
pridať malé množstvo doplnkovej tekutiny.
obilná chlebová múka
Je to kombinácia bielej, celozrnnej a ražnej múky so
sladovanými celozrnnými pšeničnými zrnkami, ktoré
dávajú chlebu osobitnú štruktúru aj chuť. Použiť sa dá
samostatne, alebo v kombinácii s bielou múkou.
múky, ktoré nie vyrobené z pšenice
Ostatné druhy múky, ako napríklad ražná, možno použiť
s bielou alebo celozrnnou pšeničnou múkou na výrobu
tradičných chlebov, ako je perník alebo ražný chlieb.
Rovnomerne pridávajte malé množstvá prísad a
rozličných príchutí. Nepoužívajte samostatne, lebo
výsledkom by bolo lepkavé cesto a veľmi hustý, ťažký
bochník. Ostatné druhy obilia, ako je proso, jačmeň,
pohánka, kukurica a ovos majú nízky obsah proteínov a
nedokážu vytvoriť dostatočné množstvo lepku na výrobu
tradičného chleba.
Tieto druhy múky možno úspešne použiť len v malých
množstvách. Skúste nahradiť 10-20% bielej chlebovej
múky niektorou z vyššie uvedených alternatív.
soľ
Malé množstvo soli v chlebe je základnou podmienkou
na prípravu cesta a na výslednú chuť chleba. Používajte
jemnú kuchynskú soľ, nepoužívajte hrubú soľ, ktorou je
lepšie posypať na záver ručne tvarované žemľe, aby sa
tak dosiahla chrumkavá štruktúra. Je lepšie vyhnúť sa
náhradám s malým obsahom soli, lebo tieto neobsahujú
sodík.
Soľ spevňuje štruktúru lepku a zlepšuje pružnosť
cesta.
Soľ potláča rast kvasiniek a tak zabraňuje prekysnutiu
cesta a jeho kolapsu.
Príliš veľké množstvo soli však bráni dostatočnému
kysnutiu cesta.
sladidlá
Na sladenie používajte biely alebo hnedý cukor, med,
sladový extrakt, zlatý sirup, javorový sirup alebo melasu.
Cukor a tekuté sladidlá ovplyvňujú farbu chleba a
pomáhajú dať chlebu zlatistú kôrku.
Cukor priťahuje vlhkosť a zlepšuje tak udržiavanie
kvality chleba.
Cukor podporuje kvasenie potravín, ale nie zásadne,
pretože moderné typy suchých kvasníc sú schopné
využívať prírodné cukry a škroby, ktoré sa
nachádzajú v múke, čím sa cesto výrazne aktivizuje.
222
Sladké chleby majú strednú úroveň cukru spolu s
pridaným ovocím alebo polevou s pridanými
osobitnými sladidlami. Na tento typ chlebov
používajte cyklus pre sladký chlieb.
Pokiaľ sa používajú na sladenie tekuté sladidlá,
potom treba mierne zredukovať celkový obsah
tekutiny uvedenej v recepte.
tuky a oleje
Aby sa dosiahla mäkšia kôrka, do chleba sa pridáva
malé množstvo tuku alebo oleja. Pomáha to predĺžiť
čerstvý stav bochníka. Používa sa maslo, margarín
alebo bravčová masť v malých množstvách do 25 g
alebo rastlinný olej 22ml (1,5 pol.lyž.). Pokiaľ sa v
niektorom recepte musí použiť viac príchutí, potom sa s
maslom dosiahne lepší výsledkok.
Olivový olej alebo slnečnicový olej možno použiť
namiesto masla, pričom treba primerane upraviť
obsah tekutín pri množstvách nad 15ml (3 čaj.lyž.).
Slnečnicový olej je vhodnou alternatívou pre prípad,
že chcete obmedziť hladinu cholesterolu.
Nepoužívajte nízkotukové nátierkové zmesi s
obsahom tuku nad 40%, pretože nemajú
porovnateľné vlastnosti, ako maslo.
tekutina
Používajú sa niektoré druhy tekutín, pričom základom
je voda alebo mlieko. S vodou je výslená kôrka
krehkejšia než s mliekom. Voda sa často kombinuje s
práškom z odstredeného mlieka. Toto je podstatné v
prípade, že sa na prípravu použije oneskorenie času
dopečenia, pretože čerstvé mlieko by sa mohlo
pokaziť. Pre väčšinu programov je vhodná voda
priamo z vodovodu, ale v prípade rýchleho
jednohodinového cyklu rapid treba použiť vlažnú
vodu.
V prípade veľmi chladných dní si odmerajte teplotu
vody a nechajte ju pred použitím postáť pri izbovej
teplote aspoň 30 minút. Pokiaľ použijete mlieko
priamo z ľadničky, postupujte rovnako.
V prípade použitia podmaslia, cmaru, kyslej smotany
a mäkkého syra, ako je ricotta, cottage alebo fromage
frais, možno ich použiť ako časť tekutiny, aby sa
dosiahla vlhkejšia a jemnejšia striedka. Podmaslie
poskytne chlebu príjemnú, mierne kyslastú príchuť,
ktorú si vyžadujú chleby a cestá v niektorých
krajinách.
Vajcia možno pridať na dosiahnutie spestrenia cesta,
na zlepšenie farby chleba a na podporu štruktúry a
stability lepku počas kysnutia. Pokiaľ sa na prípravu
použijú vajcia, musí sa primerane redukovať obsah
tekutín. Vložte vajcia do odmernej nádoby a nádobu
doplňte tekutinou do požadovaného objemu podľa
receptu.
kvasnice
Kvasnice sa dajú použiť čerstvé alebo sušené. Všetky
recepty tejto knihy boli otestované s použitím ľahkých
rýchlo pôsobiacich zmesí suchých kvasníc, ktoré
netreba vopred rozrobiť vo vode. Primiešajú sa
jednoducho do múky, kde zostávajú suché, kým sa k
zmesi neprimieša voda.
V záujme dobrých výsledkov používajte suché
kvasnice. Používanie čerstvých kvasníc sa
neodporúča, lebo sa po nich dosahujú veľmi
nevyrovnané výsledky. Pokiaľ používate časovač
oneskorenia, potom nepoužívajte čerstvé kvasnice.
Pokiaľ si však želáte použiť čerstvé kvasnice,
postupujte nasledovne:
6g čerstvých kvasníc = 1čaj.lyž. suchých kvasníc
Zmiešajte čerstvé kvasnice s jednou čajovou lyžičkou
cukru a dvomi polievkovými lyžicami vody (teplej).
Ponechajte 5 minút, kým sa nespenia.
Potom pridajte do nádoby ostatné ingrediencie.
V záujme dosiahnutia najlepších výsledkov treba
množstvo kvasníc prispôsobiť.
Používajte množstvá, uvedené v receptoch, príliš
mnoho kvasníc môže zapríčiniť prekysnutie cesta a
jeho pretečenie cez vršok nádoby na pečenie.
Pokiaľ sa sáčok s kvasnicami otvorí, potom treba
použiť jeho obsah do 48 hodín, iba ak by výrobca
uvádzal niečo iné. Sáčok po odsypaní kvasníc znovu
uzavrite. Sáčok, ktorý už bol otvorený a znovu
zatvorený, treba uložiť do mrazničky.
Sušené kvasnice použite pred dátumom spotreby,
pretože sa kvasnice časom kazia.
Je možné zakúpiť kvasnice, špeciálne určené na
použitie v pieckach na chlieb. Aj s nimi sa dajú
dosiahnuť dobré výsledky, len treba vhodne
prispôsoniť odporúčané množstvá.
223
úprava vlastných receptov
Potom čo ste už vyskúšali niektoré recepty na pečenie,
si možno budete želať ich prispôsobenie na vlastné
obľúbené recepty, ktoré ste predtým namiešali a
vymiesili ručne. Začnite výberom niektorého z receptov
uvedených v tejto knihe, ktorý je podobný vášmu
receptu a použite ho ako základné vodítko.
Prečítajte si nasledovné pokyny, ktoré vám pomôžu pri
príprave vlastného receptu.
Overte si, či chcete použiť správne množstvá
ingrediencií pre piecku na chlieb. Neprekračujte
odporúčané maximálne množstvá. V prípade potreby
zredukujte recept tak, aby ste dosiahli vhodné
množstvo múky a tekutiny podľa receptu piecky na
chlieb.
Do nádoby na pečenie vždy najskôr nalejte tekutinu.
Oddeľte kvasnice od tekutiny tak, že ich pridáte až po
múke.
Čerstvé kvasnice nahradte sušenými. Poznámka: 6g
čerstvých kvasníc = 1 čajová lyžička (5ml) suchých
kvasníc
Pokiaľ používate časovač na oneskorenie pečenia,
potom namiesto čerstvého mlieka použite sušené
odstredené mlieko.
Pokiaľ na prípravu chleba používate vajcia, potom
treba ich objem zahrnúť do celkového množstva
tekutiny a spolu ho odmerať.
Kvasnice držte oddelené od ostatných ingrediencií v
nádobe na pečenie, kým sa nezačne ich miešanie.
Počas prvých minút miešania kontrolujte konzistenciu
cesta. Pokiaľ piecka na chlieb potrebuje trochu
mäkšie cesto, pridajte do neho extra tekutinu. Cesto
musí byť dostatočne vlhké, aby sa postupne
uvoľňovalo.
vyberanie, krájanie a skladovanie
chleba
V záujme čo najlepších výsledkov, keď sa bochník
chleba upečie, vyberte ho zo stroja a vyklopte ihneď z
nádoby na pečenie, hoci piecka na chlieb udrží chlieb
v teple jednu hodinu, pokiaľ nie ste práve nablízku.
Nádobu na pečenie vyberajte zo stroja pomocou
ochranných rukavíc, aj keď sa nachádza v cykle
udržania teploty. Otočte nádobu dolu hlavou a
niekoľkokrát potraste, aby sa chlieb uvoľnil. Pokiaľ sa
chlieb nedá vybrať, skúste opatrne poklepať hranou
nádoby o drevennú dosku, alebo otáčajte základom
hriadeľa na spodnej časti nádoby na pečenie.
Miesič by mal zostať vo vnútri nádoby na pečenie aj
po vybratí chleba, aj keď niekedy sa môže stať,
zostane v bochníku. V takom prípade ho musíte
vybrať ešte pred krájaním chleba. Použite na to
vhodný teplovzdorný plastový nástroj. Nepoužívajte
na to kovové nástroje, ktoré by mohli poškrabať
ochranný povlak na miesiči.
Pred krájaním nechajte chlieb ochladiť na dobu
najmenej 30 minút, aby mohla z neho uniknúť para.
Horúci chlieb sa ťažko krája.
uskladnenie
Domáci chlieb neobsahuje žiadne ochranné prostriedky,
preto ho treba skonzumovať do dvoch, troch dní od
upečenia. Pokiaľ chlieb nebudete jesť ihneď, zabaľte ho
do fólie alebo do plastového vrecúška a utesnite.
Krehký chlieb typu french pri skladovaní mäkne, preto
je lepšie ho nechať až do pokrájania neprikrytý.
Pokiaľ chcete chlieb uskladniť na niekoľko dní, uložte
ho do mrazničky. Pred zamrazením chlieb nakrájajte,
aby sa ľahšie dalo odobrať požadované množstvo.
224
všeobecné pokyny a tipy
Výsledky používania piecky na chlieb sú závislé na
mnohých faktoroch, ako je kvalita ingrediencií, presné
meranie, teplota a vlhkosť okolia. V záujme dosiahnutia
dobrých výsledkov vám uvádzame niekoľko pokynov a
tipov.
Piecka na chlieb nie je utesnené zariadenie a teplotou
sa negatívne ovplyvňuje. Pokiaľ je veľmi horúci deň
alebo ak sa stroj používa vo veľmi teplej kuchyni, potom
spravidla cesto vykysne viac, než v chlade. Optimálna
teplota okolia je medzi 20°C a 24°C.
V prípade veľmi chladných dní si odmerajte teplotu
vody a nechajte ju pred použitím postáť pri izbovej
teplote aspoň 30 minút. Podobne postupujte pri
používaní ingrediencií z chladničky.
Všetky ingrediencie používajte pri izbovej teplote, iba
ak by v recepte bolo niečo iné. Napríklad v prípade
super rýchleho cyklu budete potrebovať vlažnú
tekutinu.
Všetky ingrediencie pridávajte do nádoby na pečenie
v poradí, uvedenom v recepte. Kvasnice udržiavajte
suché a oddelené od ostatných tekutín, pridaných do
nádoby, kým sa nezačne mixovanie.
Presné nameranie jednotlivých ingrediencií
najdôležitejším faktorom úspechu práce. Najväčšie
problémy sú zapríčinené nepresným meraním alebo
vynechaním ingrediencie. Postupujte buď podľa
metrických alebo anglických merných jednotiek, ktoré
nie sú vzájomne zameniteľné. Na meranie používajte
merací valec (odmerku) a meraciu lyžicu.
Vždy používajte čerstvé ingrediencie v rámci záručnej
doby. Ľahko sa kaziace ingrediencie, ako je mlieko,
syr, zelenina a čerstvé ovocie sa môžu rýchlo pokaziť,
hlavne v teple. Takéto ingrediencie možno použiť len
na prípravu chleba, ktorý sa pečie ihneď.
Nepridávajte do cesta príliš mnoho tuku, pretože tvorí
bariéru medzi kvasnicami a múkou, spomaľuje
aktivitu kvasníc a môže mať za následok ťažký,
kompaktný chlieb.
Maslo a ostatné tuky pred pridaním do nádoby
pokrájajte na malé kúsky.
Pokiaľ pripravujete chlieb s ovocnou príchuťou, potom
nahraďte časť vody ovocnými džúsmi, ako je
pomarančový, jablkový, alebo ananásový džús.
Rastlinné džúsy na varenie možno pridávať ako časť
tekutiny. Voda z varených zemiakov obsahuje škrob,
ktorý je doplnkovou výživou pre kvasnice a podporuje
dosiahnutie dobre vykysnutého, mäkkého, trvanlivého
chleba.
Zeleninu, ako je strúhaná mrkva, cuketa alebo varené
pretlačené zemiaky, možno pridať na zlepšenie chuti.
Musíte však zredukovať množstvo tekutiny z receptu,
lebo tieto potraviny obsahujú vodu. Začínajte s
menším množstvom vody a kontrolujte cesto pri
miesení a prípadne pridajte vodu.
Neprekračujte množstvá, uvedené v receptoch,
pretože by ste mohli poškodiť piecku na chlieb.
Pokiaľ cesto dobre nekysne, skúste nahradiť vodu z
vodovodu balenou vodou z fliaš, alebo prevarenou a
ochladenou vodou. Pokiaľ je vaša voda z vodovodu
veľmi chlórovaná a fluórovaná, môže sa tým
zhoršovať proces kysnutia cesta. Aj tvrdá voda môže
mať taký istý účinok.
Dôrazne sa odporúča skontrolovať cesto po uplynutí
asi 5 minút neustáleho miesenia. Pri stroji majte
poruke pružnú gumenú špachtľu, ktorou môžete
oškrabať boky nádoby na pečenie, pokiaľ by tam
zostali prilepené nejaké ingrediencie. Nestrkajte
špachtľu do blízkosti miesiča, lebo by sa tak mohol
obmedziť jeho pohyb. Kontrolujte aj to, či má cesto
správnu konzistenciu. Pokiaľ sa cesto mrví alebo ak
má stroj tendenciu spomaľovať, pridajte malé
množstvo vody. Pokiaľ je cesto prilepené na stenách
nádoby a nedá sa z neho vytvoriť bochník, pridajte do
neho trochu múky.
Veko neotvárajte počas cyklu prípravy a pečenia, lebo
by to mohlo zapríčiniť kolaps chleba.
225
226
PROBLÉM MOŽNÁ PRÍČINA RIEŠENIE
1. Chlieb dostatočne
nevykysne
2. Ploché, nevykysnuté
bochníky.
3. Vršok je nafúknutý,
vyzerá ako hríb.
Celozrnné chleby sú nižšie než biele
chleby, následkom menšieho množstva
proteínu tvoriaceho lepok v celozrnnej
múke.
Nedostatok tekutiny.
Nepridaný alebo nedostatočne pridaný
cukor.
Nesprávny typ použitej múky.
Nesprávny typ použitých kvasníc.
Nedostatočné množstvo kvasníc alebo
staré kvasnice.
Výber rýchleho cyklu výroby chleba.
Kvasnice a cukor prišli do kontaktu s
ostatnými ingredienciami pred
začiatkom cyklu miesenia.
Nepridané kvasnice.
Kvasnice príliš staré.
Tekutina bola príliš teplá.
Príliš mnoho soli.
V prípade použitia časovača kvasnice
navlhli skôr, než sa začal proces
prípravy chleba.
Príliš mnoho kvasníc.
Príliš mnoho cukru.
Príliš mnoho múky.
Nedostatok soli.
Teplé, vlhké počasie.
Normálna situácia, nevyžaduje si žiadne
riešenie.
Pridajte 15ml = 3 čaj.lyž. tekutiny.
Zostavte ingrediencie podľa receptu.
Možno ste použili obyčajnú bielu múku
namiesto čistej chlebovej múky, ktorá
vyšší obsah lepku.
Nepoužívajte viacúčelovú univerzálnu múku.
Pre najlepší výsledok poużivajte lba vločkové
sušené drożdle.
Odmerajte odporúčané mnożstvo a na obale
skontrolujte dátum spotreby.
V tomto cykle sa vytvárajú kratšie bochníky.
Je to normálne.
Postarajte sa o to, aby kvasnice po pridaní do
nádoby zostali oddelené.
Zostavte ingrediencie podľa receptu.
Skontrolujte dátum spotreby.
Používajte tekutinu so správnou teplotou,
zodpovedajúcou nastaveniu.
Používajte odporúčané množstvo.
Umiestnite suché ingrediencie do rohov
nádoby a v strede suchých ingrediencií
nechajte priestor na uloženie kvasníc tak, aby
boli chránené pred tekutinami.
Zmenšite množstvo kvasníc o štvrtinu kávovej
lyžičky.
Zmenšite množstvo cukru o jednu kávovú
lyžičku.
Zmenšite množstvo múky o 6 až 9 kávových
lyžičiek.
Použite množstvo soli, odporúčané v recepte.
Zmenšite množstvo tekutiny o 15ml = 3
kávové lyžičky a kvasníc o štvrtinu kávovej
lyžičky.
VEĹKOSŤ A TVAR BOCHNÍKA
príručka na odstraňovanie problémov
V ďalšej časti sa uvádzajú niektoré typické problémy, ktoré môžu vzniknúť pri príprave chleba v piecke na chlieb.
Pozrite si prosím tieto problémy, ich možné príčiny a príslušné nápravné akcie, ktoré treba vykonať, aby sa
zabezpečila správna príprava chleba.
227
príručka na odstraňovanie problémov (pokračovanie)
PROBLÉM MOŽNÁ PRÍČINA RIEŠENIE
4. Vršok a strany sú
preliačené.
5. Vršok je hrboľatý,
uzlovitý, nerovný.
6. Kolaps počas pečenia
7. Bochníky sú nerovné a
kratšie na jednom
konci.
8. Veľmi hustá štruktúra.
9. Otvorená, dieravá
štruktúra.
10.Stred bochníka je
surový, nie je dobre
prepečený.
Príliš mnoho tekutiny.
Príliš mnoho kvasníc.
Veľmi vlhké a teplé počasie mohlo
zapríčiniť príliš rýchle kysnutie cesta.
Nedostatok tekutiny.
Príliš mnoho múky.
Vršok bochníka nebol perfektne
vyformovaný, ale neovplyvnilo to dobrú
chuť chleba.
Stroj bol umiestnený v prievane alebo
bol vystavený nárazom, alebo otrasom.
Prekročenie kapacity nádoby na
pečenie.
Nedostatočné množstvo soli. (soľ chráni
pred prílišným nakysnutím)
Príliš mnoho kvasníc.
Teplé, vlhké počasie.
Cesto je príliš suché a neumožňuje
rovnomerné vykysnutie v nádobe.
Príliš mnoho múky.
Nedostatok kvasníc.
Nedostatok cukru.
Zabudnlo sa na pridanie soli.
Príliš mnoho kvasníc.
Príliš mnoho tekutiny.
Príliš mnoho tekutiny.
Počas prípravy nastalo prerušenie
dodávky elektrického prúdu.
Množstvo bolo príliš veľké, stroj ho
nezvládol.
Zmenšite množstvo tekutiny ešte raz o 15ml =
3 kávové lyžičky, alebo pridajte malé
množstvo múky.
Použite množstvo, odporúčané v recepte,
alebo skúste nabudúce rýchlejší cyklus.
Ochlaďte vodu alebo použite mlieko priamo z
chladničky.
Pridajte 15ml = 3 kávové lyžičky tekutiny.
Presne odmerajte množstvo múky.
Overte si, či sa cesto pripravovalo za
optimálnych podmienok.
Premiestnenie piecky na chlieb.
Nepoužívajte viac ingrediencií, než sa
odporúča na veľké bochníky (max. 1,5 kg).
Použite množstvo soli, odporúčané v recepte.
Presne odmerajte množstvo kvasníc.
Zmenšite množstvo tekutiny o 15ml = 3
kávové lyžičky a kvasníc o štvrtinu kávovej
lyžičky.
Pridajte 15ml = 3 kávové lyžičky tekutiny.
Merajte presne.
Namerajte presné množstvo odporúčaných
kvasníc.
Merajte presne.
Zostavte ingrediencie podľa receptu.
Namerajte presné množstvo odporúčaných
kvasníc.
Pridajte 15ml = 3 kávové lyžičky tekutiny.
Pridajte 15ml = 3 kávové lyžičky tekutiny.
Pokiaľ sa preruší dodávka elektrického prúdu
počas prípravy chleba na viac, než 8 minút,
musíte vybrať neupečený chlieb z nádoby na
pečenie a začať znovu s čerstvými
ingredienciami.
Zredukujte množstvo na maximálne dovolené
množstvo.
VEĹKOSŤ A TVAR BOCHNÍKA
ŠTRUKTÚRA CHLEBA
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244
  • Page 245 245
  • Page 246 246
  • Page 247 247
  • Page 248 248
  • Page 249 249
  • Page 250 250
  • Page 251 251
  • Page 252 252
  • Page 253 253
  • Page 254 254
  • Page 255 255
  • Page 256 256
  • Page 257 257
  • Page 258 258
  • Page 259 259
  • Page 260 260
  • Page 261 261
  • Page 262 262
  • Page 263 263
  • Page 264 264
  • Page 265 265
  • Page 266 266
  • Page 267 267
  • Page 268 268
  • Page 269 269
  • Page 270 270
  • Page 271 271
  • Page 272 272
  • Page 273 273
  • Page 274 274
  • Page 275 275
  • Page 276 276
  • Page 277 277
  • Page 278 278
  • Page 279 279
  • Page 280 280
  • Page 281 281

Kenwood BM900 Návod na obsluhu

Kategória
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod na obsluhu