AEG BS731442NM Recipe book

Typ
Recipe book

Tento návod je vhodný aj pre

SK RÚRA KNIHA RECEPTOV
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Číslo programu Názov programu
1 TRADIČNÁ ZELENINA
2 ZAPEČENÉ ZEMIAKY
3 FARMÁRSKY CHLIEB
4 PEČIVO
5 RYBIE FILÉ
6 POŠÍROVANÉ RYBY (PSTRUH)
7 SLIVKOVÉ KNEDLE
8 TEĽACIE KOLENO
9 RYŽA
10 LASAGNE
11 KYSNUTIE CESTA
12 DUSENÉ MÄSO
13 PEČENÉ BRAVČOVÉ
14 PEČENÉ TEĽACIE
15 PEČENÉ JAHŇACIE
16 PEČENÁ ZVERINA
17 CELÉ KURA
18 PIZZA
19 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
20 CITRÓNOVÝ KOLÁČ
21 TVAROHOVÝ KOLÁČ
22 CANNELLONI
23 KOLÁČ Z POLOTOVARU
24 PIZZA - POLOTOVAR
25 ZEMIAKOVÉ POLOTOVARY
1 - TRADIČNÁ ZELENINA
Kuchynský riad:
Používať možno každý kuchynský riad, ktorý
je tepelne odolný najmenej do 100 °C.
Prísady:
400 g karfiolu
200 g mrkvy
200 g kalerábu
200 g žltej a červenej papriky
Príprava:
Opláchnite karfiol a rozdeľte ho na ružičky.
Mrkvu a kaleráby očistite a nakrájajte na kú
sky vhodné do úst. Papriku umyte a nakrájajte
na prúžky. Všetku zeleninu dajte do otvorenej
nádoby a varte bez pridania vody. Pri tejto
metóde prípravy nemusíte používať korenie
ani soľ.
2
www.aeg.com
2 - ZAPEČENÉ ZEMIAKY
Prísady:
1 000 g zemiakov
1 čajová lyžička soli, čierneho korenia a mu‐
škátového orecha
2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
•3 vajcia
100 ml mlieka
250 ml smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké plátky,
usušte a okoreňte. Strúčikom cesnaku vytrite
teplovzdornú zapekaciu nádobu a vymastite ju
trochou masla. Polovicu okorenených zemia‐
kových plátkov rozložte na dno misy a posyp‐
te ich strúhaným syrom. Zvyšok zemiakových
plátkov uložte do ďalšej vrstvy a tú posypte
zvyškom nastrúhaného syra. Druhý strúčik
cesnaku rozpučte a rozmiešajte s vajíčkami,
mliekom a smotanou. Zemiaky polejte touto
zmesou a zvyšok masla vo vločkách rozložte
po povrchu.
3 - FARMÁRSKY CHLIEB
Prísady:
500 g pšeničnej múky
250 g ražnej múky
15 g soli
1 malé balenie sušeného droždia (približne 8
g)
250 ml vody
250 ml mlieka
15 g soli
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo plech s
papierom na pečenie
Príprava:
Pšeničnú múku, ražnú múku, soľ a droždie
dajte do veľkej nádoby. Zmiešajte vodu, mlie‐
ko, soľ a pridajte múku. Všetky prísady vymie‐
ste na vláčne cesto. Cesto nechajte vykysnúť,
kým nedosiahne dvojnásobný objem. Cesto
vytvarujte na pozdĺžny bochník a položte ho
na vymastený plech na pečenie alebo na
plech na pečenie pokrytý papierom na peče‐
nie. Nechajte bochník vykysnúť ešte raz na
dvojnásobný objem. Pred pečením poprášte
trochou múky.
4 - PEČIVO
Prísady:
500 g múky, typ 405
20 g kocka čerstvého droždia alebo 1 balíček
sušeného droždia (približne 8 g)
300 ml vody
10 g soli
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy. Droždie
rozpustite vo vode a pridajte do múky. Všetky
prísady vymieste na vláčne cesto. Cesto ne
chajte vykysnúť, kým nedosiahne dvojnásob‐
ný objem. Cesto nakrájajte na kúsky, vytvaruj‐
te na žemličky (alebo rohlíky) a položte ich na
vymastený plech na pečenie alebo na plech
na cukrovinky (osobitné príslušenstvo). Žem‐
ličky nechajte dokysnúť ďalších 25 minút.
Pred pečením cesta žemličky narežte do krí‐
ža. Podľa potreby posypte makom, kmínom
alebo sezamovými semienkami.
5 - RYBIE FILÉ
SLOVENSKY 3
Prísady:
600 – 700 g filé zo zubáča, lososa alebo mor‐
ského pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
Nasekaná petržlenová vňať
Soľ, čierne korenie
•Citróny
Ohňovzdorná zapekacia forma
Príprava:
Rybie filé pokvapkajte citrónovou šťavou a ne‐
chajte chvíľu vsiaknuť. Zvyšnú šťavu potom
zotrite kuchynskými utierkami. Potom rybie filé
posypte z oboch strán soľou a čiernym kore‐
ním. Potom rybie filé položte na maslom po‐
tretú ohňovzdornú formu. Zmiešajte dokopy
strúhaný syr, nasekaný petržlen, estragón,
strúhanku a smotanu. Zmes hneď rozotrite na
rybie filé a na zmes dajte malé vločky masla.
6 - POŠÍROVANÉ RYBY (PSTRUH)
Prísady:
4 pstruhy, 250 – 300 g na kus
citrónová šťava, čierne korenie, soľ
Príprava:
Pstruhy dôkladne umyte znútra i zvonku, po‐
kvapkajte citrónovou šťavou, okoreňte a vlož‐
te po 2 do antikorovej formy s perforovanou
vložkou. Servírujte s opraženými mandľovými
vločkami. Variant Pstruh na modro: Pred vlo‐
žením pstruha do antikorovej formy s perforo‐
vanou vložkou ho oblejte horúcou vodou a oc‐
tom.
7 - SLIVKOVÉ KNEDLE
Na cesto (prísady by mali mať izbovú teplotu):
125 ml mlieka
20 g cukru
1 malé balenie sušeného droždia (približne 8
g)
•300 g múky
30 g cukru
30 g masla
1 vaječný žĺtok
1 celé vajce
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
trochu citrónovej kôry
slivkový lekvár
Po varení:
50 g masla
50 g mletého maku
cukor na posypanie
Iné:
vymastená forma
Príprava:
Do rajnice pridajte mlieko a cukor a mierne ich
zohrejte na varnej zóne. Pridajte sušené drož‐
die a pomiešajte. Potom nechajte odstáť pribl.
30 minút. Do nádoby na miešanie pridajte mú‐
ku, cukor, maslo, vaječný žĺtok, vajce, vanilko‐
vý cukor a trochu citrónovej kôry. Pridajte
mlieko a droždie a vymieste spracovateľné ce‐
sto. Cesto zakryte utierkou a nechajte ho kys‐
núť ďalších 45 minút. Nakoniec cesto vykrojte
lyžicou na knedličky (pribl. 80g), rukou pritlač‐
te naplocho a naplňte 1 čajovou lyžičkou sliv‐
kového lekváru. Okraje cesta vyhnite nahor,
prikryte lekvár cestom a vytvarujte guľku. Guľ‐
ky vložte do vymastenej formy, prikryte ich a
nechajte kysnúť ďalších 45 minút. Potom ich
vložte do rúry.
8 - TEĽACIE KOLENO
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plátky
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
•voda
4
www.aeg.com
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8 záre‐
zov. Štyri plátky varenej šunky prekrojte na
polovice a vložte ich do zárezov. Zmiešajte
olej, soľ, papriku a bazalku a zmes rozotrite po
teľacom kolene. Teľacie koleno vložte do pe‐
káča a posypte ho hubami. K teľaciemu kole‐
nu pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 - 15 mm.
9 - RYŽA
Prísady:
200 g dlhozrnnej ryže
50 g divokej ryže
soľ a korenie
2 čajové lyžičky zeleninového bujónu
600 ml vody
1 malá červená paprika
2 čajové lyžičky hnedého cukru
2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku
400 ml hovädzieho vývaru
Prísady:
200 g dlhozrnnej ryže
50 g divokej ryže
soľ a korenie
2 čajové lyžičky zeleninového bujónu
600 ml vody
1 malá červená paprika
2 čajové lyžičky hnedého cukru
2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku
400 ml hovädzieho vývaru
Po varení:
1 malá plechovka sladkej kukurice (150 g)
Kukuricu sceďte a pridajte ju do uvarenej ryže.
Príprava:
Dlhozrnnú ryžu, divokú ryžu, soľ, korenie, ze‐
leninový vývar a vodu dajte do misy jeden a
pol hodiny pred varením. Pripravte papriku,
nakrájajte ju na malé kocky, pridajte ju do ryže
a potom uvarte.
10 - LASAGNE
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
100 ml mäsového bujónu
1 malá plechovka posekaných paradajok (asi
400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
500 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
3 polievkové lyžice masla
250 g zelených lasagní
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného ementálu
Príprava:
Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože a
chrupavky a nakrájajte na drobné kocky.
Ošúpte cibuľu a mrkvu, očistite zeler a všetku
zeleninu nakrájajte na malé kocky. V hrnci zo‐
hrejte olej a za stáleho miešania rýchlo opečte
slaninu a na kocky nakrájanú zeleninu, aby sa
rozpadávala a zmiešala s mäsovou šťavou.
Mäsové ragú posoľte a ochuťte paradajkovým
pretlakom, bylinkami a čiernym korením a pri‐
bližne 30 minút povarte prikryté pri miernom
výkone. Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Rozpustite na panvici maslo, pridajte
múku a za stáleho miešania ju osmažte do
zlatista. Postupne a pri neustálom miešaní pri‐
lejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orechom a približne
10 minút neprikrytú povarte. Po veľkej obdĺžni‐
kovej zapekacej forme rozotrite 1 polievkovú
lyžicu masla. Striedavo ukladajte do formy
vrstvu plátkov, mäsového ragú, bešamelovej
omáčky a miešaného syra. Vrstva bešamelu
posypaná syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu
pokrmu. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte
po povrchu zapekaného pokrmu.
SLOVENSKY 5
11 - KYSNUTIE CESTA
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Poskytne
vám dobré prostredie na kysnutie.
Cesto vložte do dostatočne veľkej nádoby. Do pr‐
vej úrovne zasuňte drôtený rošt a nádobu naň
položte. Zatvorte dvierka a nastavte funkciu na
kysnutie cesta. Nastavte potrebný čas.
12 - DUSENÉ MÄSO
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1000 a
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do te‐
plovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú te‐
kutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 –
20 mm. Zakryte pokrievkou.
Tento program nepoužívajte na rošten‐
ku a sviečkovicu.
13 - PEČENÉ BRAVČOVÉ
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1000 a
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do te‐
plovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú te‐
kutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 20 -
40 mm.
14 - PEČENÉ TEĽACIE
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1000 a
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do te‐
plovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú te‐
kutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 –
20 mm. Zakryte pokrievkou.
15 - PEČENÉ JAHŇACIE
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1000 a
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do te‐
plovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú te‐
kutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 –
30 mm. Zakryte pokrievkou.
16 - PEČENÁ ZVERINA
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1000 a
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do te‐
plovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú te‐
kutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 –
20 mm. Zakryte pokrievkou.
6
www.aeg.com
17 - CELÉ KURA
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva
hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 900 a
2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do teplovzdornej nádoby a oko‐
reňte podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso
obráťte. Na displeji sa zobrazí pripomienka.
18 - PIZZA
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vlažnej vody
•300 g múky
•3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných paradajok
200 g nastrúhaného ementálu
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra Feta
oregano
Príprava:
Droždie rozdrvte v miske a rozpustite vo vlaž‐
nej vode. Pridajte múku s primiešanou soľou a
olej. Prísady mieste až dovtedy, kým cesto nie
je vláčne a neoddeľuje sa od misy. Cesto po‐
tom nechajte vykysnúť, kým nebude mať dvoj‐
násobný objem. Cesto vyvaľkajte a položte ho
na vymastený plech na pečenie. Vidličkou po‐
prepichujte. Postupne ukladajte na cesto prí‐
sady obloženia.
Použite vymastený plech na pečenie.
19 - SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
Prísady do cesta:
•200 g múky
•2 vajcia
•100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orecha
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej slaniny
•2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do vhod‐
nej nádoby a vymiešajte na hladké cesto. Ce‐
sto nechajte niekoľko hodín postáť v chlade.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do vymaste‐
nej čiernej formy. Spodok prepichnite vidlič‐
kou. Slaninku rozložte na ceste. Na polevu
zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a korenie. Po‐
tom pridajte syr.
Čierna vymastená forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm
20 - CITRÓNOVÝ KOLÁČ
Prísady do zmesi:
•250 g masla
•200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•4 vajcia
•150 g múky
150 g škrobu
1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
SLOVENSKY 7
Iné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor, citró‐
novú kôru, vanilkový cukor a soľ a vymiešajte
do penista. Potom pridajte vajcia po jednom a
znova vymiešajte. Pridajte múku a škrob roz‐
miešaný s práškom na pečenie a premiešajte.
Zmes nalejte do formy vymastenej margarí‐
nom a vysypanej strúhankou, zarovnajte ju a
vložte do spotrebiča. Po upečení zmiešajte ci‐
trónovú šťavu a práškový cukor. Upečený ko‐
láč vyklopte na alobal. Alobal na okrajoch ko‐
láča zahnite nahor, aby žiadna tekutina nemo‐
hla vytiecť. Koláč poprepichujte tenkou dreve‐
nou paličkou a rovnomerne potrite štetcom
namočeným do citrónovej polevy. Polevu ne‐
chajte vsiaknuť do koláča.
21 - TVAROHOVÝ KOLÁČ
Prísady na korpus:
•150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
•1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielka
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
•200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku, vanilková prí‐
chuť (40 g alebo zodpovedajúce množstvo
prášku na prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na pečenie
s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby. Pridajte
ostatné prísady a rozmiešajte ich ručným mi‐
xérom. Cesto odložte na 2 hodiny do chladnič‐
ky. Približne 2/3 cesta položte na vymastené
dno otváracej formy a na viacerých miestach
prepichnite vidličkou. Zo zvyšku zmesi vyfor‐
mujte asi 3 cm vysoký okraj. Ručným mixérom
vyšľahajte vaječné bielka na tuhú penu.
Opláchnite hrozienka, nechajte ich dobre od‐
tiecť, polejte ich rumom a nechajte ich napu‐
čať. Do vhodnej misy pridajte odtučnený tva‐
roh, žĺtky, cukor, citrónovú šťavu, kyslú smota‐
nu a pudingový prášok a všetko dôkladne roz‐
miešajte. Nakoniec do tvarohovej zmesi po‐
zorne primiešajte vyšľahané vaječné bielka a
hrozienka.
22 - CANNELLONI
Prísady na plnku:
50 g posekanej cibule
30 g masla
350 g posekaného listového špenátu
100 g kyslej smotany
200 g čerstvého lososa, nakrájaného na kocky
200 g nílskeho ostrieža, nakrájaného na kocky
•150 g kreviet
150 g mäkkýšov z mušlí
soľ, čierne korenie
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného ementálu
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
500 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
1 balením Cannelloni
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného ementálu
Príprava:
Nakrájanú cibuľku a maslo vložte do hrnca a
duste, kým nebude cibuľa sklovitá. Pridajte
posekaný listový špenát a jemne povarte. Pri‐
dajte kyslú smotanu, premiešajte a nechajte
vychladnúť. Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Rozpustite na panvici maslo, pridajte
múku a za stáleho miešania ju osmažte do
8
www.aeg.com
zlatista. Postupne a pri neustálom miešaní pri‐
lejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orechom a približne
10 minút neprikrytú povarte. K vychladnutému
špenátu pridajte lososa, ostrieža, krevety,
mušle, soľ a korenie a premiešajte. Po veľkej
obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite 1 poli‐
evkovú lyžicu masla. Cannelloni naplňte špe‐
nátovou zmesou a vložte ich do zapekacej for‐
my. Medzi rady Cannelloni pridajte bešamelo‐
vú omáčku. Vrstva bešamelu posypaná syrom
musí tvoriť aj vrchnú vrstvu pokrmu. Zvyšné
maslo vo vločkách rozložte po povrchu zape‐
kaného pokrmu.
23 - KOLÁČ Z POLOTOVARU
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na obale.
Postupujte podľa pokynov výrobcu.
24 - PIZZA - POLOTOVAR
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na obale.
Postupujte podľa pokynov výrobcu.
25 - ZEMIAKOVÉ POLOTOVARY
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na obale.
Postupujte podľa pokynov výrobcu.
SLOVENSKY 9
10
www.aeg.com
SLOVENSKY 11
www.aeg.com/shop 892956335-A-462012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG BS731442NM Recipe book

Typ
Recipe book
Tento návod je vhodný aj pre

Súvisiace články