skôr, ak je zapnutý program Trvanie alebo
Koniec a čas pečenia je dlhší ako 30 minút.
Ventilátor a osvetlenie budú naďalej v
činnosti.
Udržiavanie teploty jedla
Ak chcete jedlo uchovať teplé pomocou
zvyškového tepla, zvoľte najnižšie možné
nastavenie teploty. Na displeji sa zobrazí
ukazovateľ zvyškového tepla alebo teplota.
Pečenie s vypnutým osvetlením
Osvetlenie počas pečenia vypnite a zapnite
ho iba keď ho potrebujete.
Mikrovlnná prevádzka
Mikrovlny
Všeobecné:
UPOZORNENIE! Spotrebič
nenechávajte v činnosti, keď v
ňom nie sú žiadne potraviny.
• Po vypnutí spotrebiča nechajte pokrm
niekoľko minút odstáť. Informácie
nájdete v tabuľkách varenia mikrovlnnej
rúry: zostatkový čas (čas odstátia).
• Pred prípravou z pokrmu odstráňte obal
z hliníkovej fólie, kovové nádoby a pod.
• Pri používaní mikrovlnnej prevádzky sa
neodporúča použiť viac ako jednu
úroveň.
• Ak je to možné, jedlo vždy pred
servírovaním premiešajte.
Varenie:
• Ak je to možné, jedlo varte prikryté
materiálom vhodným pre mikrovlnné
rúry. Jedlo varte odkryté iba v prípade,
ak chcete vytvoriť chrumkavú kôrku.
• Dbajte na to, aby sa pokrmy nadmerne
neprepiekli, preto nenastavujte príliš
vysoký výkon a dlhý čas. Jedlo sa môže
vysušiť, pripáliť alebo sa na niektorých
miestach vznietiť.
• Spotrebič nepoužívajte na varenie
vajíčok v škrupine ani slimákov, pretože
môžu prasknúť a vyprsknúť. Pri príprave
volských ôk najprv prepichnite žĺtky.
• Pred varením zemiakov, paradajok,
klobás a pod. niekoľkokrát prepichnite
vidličkou „kožu“ alebo „šupku“ jedla, aby
nepopraskalo.
• Pre chladené alebo mrazené potraviny
nastavte dlhší čas varenia.
• Pokrmy, ktoré obsahujú omáčku, je
potrebné z času na čas premiešať.
• Po uplynutí polovice času varenia väčšie
kusy obráťte.
• Ak je to možné, zeleninu pokrájajte na
rovnako veľké kusy.
• Používajte plytký a široký riad.
• Nepoužívajte kuchynský riad vyrobený z
porcelánu, keramiky alebo hliny, ktorý
má neglazovaný spodok alebo drobné
otvory, napr. na rukovätiach. Vlhkosť,
ktorá prenikne do otvorov, môže
spôsobiť, že pri zohriatí kuchynský riad
praskne.
Rozmrazovanie mäsa, hydiny, rýb:
• Zmrazený pokrm rozbaľte a položte na
malý tanier obrátený hore dnom vložený
do nádoby na zachytávanie odmrazenej
vody, prípadne použite rozmrazovací
rošt alebo plastové cedidlo, aby mohla
voda odtekať.
• V polovici rozmrazovania otočte pokrm
na druhú stranu. Ak je to možné, oddeľte
a odstráňte kusy, ktoré sa už začali
rozmrazovať.
Rozmrazovanie masla, torty a tvarohu:
• Nerozmrazte ich kompletne v spotrebiči,
ale na záver ich nechajte úplne
rozmraziť pri izbovej teplote. Tak
dosiahnete rovnomernejší výsledok. Pred
rozmrazovaním z pokrmu odstráňte
všetok kovový alebo hliníkový obalový
materiál alebo kovové časti obalu.
SLOVENSKY
18