používanie
odšťavovača
m
ontáž a používanie
1 Namontujte držiak filtra .
2 Vložte filter do držiaka filtra.
3 Založte veko. Zaistite ho
zacvaknutím vrchnej časti západiek
na veko. Potom zacvaknite
spodnú časť západiek na svoje
miesto.
4 Zasuňte zbernú nádobu na dužinu
na svoje miesto.
●
Odšťavovač nebude fungovať, ak
nie je správne namontovaná buď
zberná nádoba na dužinu alebo
veko.
5 Namontujte výpust proti
odkvapkávaniu na držiak filtra a
otočte ho do polohy odšťavovania
najvyššie.
a – poloha odšťavovania
b = poloha proti
odkvapkávaniu.
6 Nádobu na šťavu postavte pod
výpust. Oddeľovač peny v nádobe
zaistí, že šťava bude bez peny.
7 Ako pomôcku na odšťavovanie
rôzneho ovocia a zeleniny si pozrite
tabuľku odporúčaného použitia.
8 Zapnite odšťavovač a pomocou
posúvača zatláčajte potraviny,
pričom drážka posúvača sa musí
kryť so zárezom na vnútornej
strane plniacej trubice.
9 Po pridaní poslednej potraviny
nechajte odšťavovač bežať, aby sa
filter/držiak filtra zbavil šťavy. Čas
sa bude líšiť v závislosti od druhu
ovocia a hustoty vytlačenej šťavy.
10 Vypnite odšťavovač a počkajte,
kým sa filter zastaví, a z
posledného prúdu šťavy zostane
len niekoľko pomalých kvapiek.
Pred odstránením nádoby potom
výpust otočte tak, aby poloha proti
odkvapkávaniu bola najvyššie.
●
P
ri odšťavovaní tvrdých potravín
odporúčame maximálne množstvo
2 kg a maximálny pracovný čas 2
m
inúty. Niektoré veľmi tvrdé
potraviny môžu spôsobiť
spomalenie alebo zastavenie
odšťavovača. V takom prípade ho
vypnite a uvoľnite filter.
●
Počas používania odšťavovač
pravidelne vypínajte a vyprázdňujte
zbernú nádobu na dužinu. Po
použití ho vždy vytiahnite zo
zásuvky.
poznámka:
●
Množstvo vitamínov klesá – pre
maximálny úžitok čím skôr šťavu
vypijete, tým viac vitamínov získate.
●
Ak potrebujete šťavu na niekoľko
hodín odložiť, dajte ju do
chladničky. Lepšie ju uchováte, ak
pridáte niekoľko kvapiek šťavy z
citróna.
●
Nepite denne viac ako 230 ml
(1 šálku) šťavy, pokiaľ nie ste na to
zvyknutý.
●
Deťom šťavu zrieďte rovnakým
množstvom vody.
●
Šťava z tmavozelenej zeleniny
(brokolice, špenátu a pod.) alebo
tmavočervenej zeleniny (cvikle,
červenej kapusty a pod.) je
extrémne silná, preto ju vždy
zrieďte.
●
Ovocná šťava má vysoký obsah
fruktózy (ovocného cukru), a preto
diabetici alebo ľudia s nízkou
hladinou cukru v krvi by mali piť len
malé množstvo.
117