RYBY
104
PLATESA V CHRUMKAVOM ZEMIAKOVOM
OBALE
Suroviny pre 4 osoby
Platesa 1,2 kg
Zemiaky s ružovou šupkou 500 g
1 strúčik cesnaku
Posekaný petržlen 10 g
1 bobkový list
Čerstvý kôpor 10 g
Soľ 10 g
Čierne korenie 1 g
Panenský olivový olej 30 g
Biele víno 50 g
Príprava
1. Odstráňte plutvy, vnútornosti a žiabre platesy.
2. Ochuťte soľou, čiernym korením, posekaným bobkovým
listom a kôprom.
3. Potrite panenským olivovým olejom.
4. Pekáč vyložte papierom na pečenie a uložte naň platesu.
5. Dobre umyte zemiaky, osušte ich, pokrájajte na tenké
kolieska, nevkladajte ich už do vody.
6. Na platesu poukladajte kolieska zemiakov, ako keby boli
šupiny ryby, ochuťte soľou, čiernym korením a olejom,
vložte do rúry
7. Ku koncu pečenia podlejte bielym vínom a podľa potreby aj
vodou, aby ste získali omáčku na poliatie.
MEDAILÓNIKY Z ČERVENÉHO TUNIAKA
S CUKETAMI, PÓRKOM A ČEREŠŇOVÝMI
PARADAJKAMI
Suroviny pre 8 osôb
Medailóniky červeného tuniaka 1,2 kg
Zelená cuketa pokrájaná na mesiačiky 500 g
Pór pokrájaný na rezančeky 150 g
Rozštvrtené čerešňové paradajky 150 g
1 strúčik cesnaku
Posekaný petržlen 10 g
Majorán 1 g
Mäta 2 listy
Soľ 10 g
Čierne korenie 1 g
Panenský olivový olej 30 g
Príprava
1. Cuketu prekrojte na polovicu po dĺžke a vydlabte vnútro.
2. Pokrájajte na plátky, čím dostanete polmesiačky.
3. Pór pokrájajte na rezančeky a pridajte k cukete.
4. Ochuťte soľou, čiernym korením, cesnakom a olivovým
olejom, uvarte v mikrovlnnej rúre pri maximálnom výkone
počas 6 minút a nechajte vychladnúť.
5. Medailóniky z tuniaka ochuťte soľou, čiernym korením a
jemne posekanými bylinkami, potrite olejom.
6. Do pekáča vyloženého papierom na pečenie vložte na dno
cukety s pórom.
7. Pridajte paradajky pokrájané na štvrťky a dobre
premiešajte.
8. Uložte navrch medailóniky z tuniaka a pečte počas určenej
doby.
9. Ak nechcete prepečené kúsky tuniaka, skráťte dobu pečenia
o 2 minúty.
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 200 °C 350 W 18-20 minút
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
2 180 °C 90 W 10-12 minút
Konv. + MW
Predhrev 220 °C
Konv. + MW
Predhrev 200 °C