Whirlpool AMW 698/IX Recipe book

  • Prečítal som si obsah Whirlpool kuchárskej knihy a som pripravený odpovedať na vaše otázky o receptoch. Kniha ponúka rôzne recepty na jedlá pripravené v mikrovlnke, od jednoduchých až po zložitejšie. Opýtajte sa ma čokoľvek, čo vás zaujíma.
  • Aké druhy jedál nájdem v kuchárskej knihe?
    Aké kuchynské spotrebiče sa používajú v receptoch?
    Sú recepty vhodné pre začiatočníkov?
95
95
OBSAH
96
Zapekané čerstvé makaróny so zeleninou a tvarohom
Vrstvená zelenina so syrom taleggio a bazalkovou omáčkou pesto
98
Kačacie prsia na borievkach s plátkami pomaranča
Bravčové pečené na mlieku s feniklom, cibuľkami a zemiakmi
99
Jahňacie rebierka na slanine s pistáciami uložené na zemiakových plátkoch
Teľacie závitky na hubách so syrom
100
Králik s červenou cibuľou, píniovými orieškami a hrozienkami
Pikantný kohút
102
Bravčové fi lé na slaninke s jablkami a šafranom
Plnený králik
101
Kurča s cuketami, paprikou a baklažánmi s balzamikovou príchuťou
Kuracie prsíčka na citrónoch s rozmarínom a šampiňónmi
104
Platesa v chrumkavom zemiakovom obale
Medailóniky z červeného tuniaka s cuketami, pórkom a čerešňovými paradajkami
105
Plátok mečúňa v aromatickom obale
Pražma v chrumkavom slanom obale
106
Pečený okúň morský s olivami, kaparami a čerstvými paradajkami
Pstruh na mandliach s karotkou a pažítkou
108
Tvarohovo čokoládový koláč
Hruškovo orieškový koláč
109
Jablkový koláč a mandľovými sušienkami s slivkovým lekvárom
Mandľový koláč
110
Pistáciový a kávový koláč
Karotkový koláč s jablkami a agátovým medom
PRVÉ JEDLÁ
96
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovĺn Doba
1 Vysoká 350 W 12-15 minút
ZAPEKANÉ ČERSTVÉ MAKARÓNY SO
ZELENINOU A TVAROHOM
Suroviny pre 8 osôb
Čerstvé makaróny 300 g
Bešamelová omáčka 1 l
Čerstvý tvaroh 250 g
Mrazený hrášok 100 g
Čerstvá karotka pokrájaná na kocky 150 g
Mrazený špenát 250 g
Strúhaný parmezán 100 g
Pretlačený cesnak 2 g
Panenský olivový olej 30 g
Na bešamelovú omáčku
Mlieko 1 l
Maslo 50 g
Múka 50 g
Soľ 10 g
Príprava
1. Pri príprave bešamelovej omáčky: roztopte maslo v
mikrovlnnej rúre, pridajte múku a trochu ohrejte.
2. V mikrovlnnej rúre uveďte mlieko so soľou do varu a
pridajte maslo a múku.
3. Dobre miešajte, kým sa bešamelová omáčka nespojí,
pričom musí ostať hladká.
4. V mikrovlnnej rúre uvarte prikrytú zeleninu a po uvarení ju
dobre sceďte.
5. Ochuťte soľou a čiernym korením, pridajte tvaroh, časť
parmezánu a časť bešamelovej omáčky. Po ochladení
pridajte čerstvé surové makaróny a pozorne zmiešajte s
ostatnými surovinami.
6. Naplňte formu, zarovnajte povrch, polejte zvyškom
bešamelovej omáčky, posypte parmezánom a vložte do
rúry.
7. Po uvarení a pred podávaním nechajte odstáť 10 minút.
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 200 °C 350 W 16 – 18 minút
VRSTVENÁ ZELENINA SO SYROM TALEGGIO
A BAZALKOVOU OMÁČKOU PESTO
Suroviny pre 8 osôb
Oválna červená paprika 300 g
Oválna žltá paprika 300 g
Zelená cuketa pokrájaná na tenké kolieska 250 g
Karotka pokrájaná na prúžky 250 g
Červené paradajky pokrájané na kolieska 300 g
Bazalková omáčka Pesto 50 g
1 strúčik cesnaku
Pór pokrájaný na tenučké kolieska 100 g
Syr Taleggio pokrájaný na kocky 200 g
Strúhaný parmezán 100 g
Čierne olivy pokrájané na kolieska 300 g
Kapary 100 g
Sardelové plátky v oleji 20 g
Panenský olivový olej 50 g
Jemná soľ 10 g
Štipka mletého čierneho korenia
Príprava
1. Zeleninu posoľte, okoreňte čiernym korením a olivovým
olejom.
2. V nádobe s vysokými stenami pripravte vrstvy zeleniny
potretej omáčkou pesto, posypte parmezánom, syrom
taleggio a čiernymi olivami.
3. Poslednú vrstvu posypte sardelkami, kaparami a syrom.
4. Upečte, aby ste dosiahli gratinovaný povrch.
Konv. + MW
Predhrev 200 °C
Turbo gril + Mikrovlny
MÄSO
98
BRAVČOVÉ PEČENÉ NA MLIEKU S FENIKLOM,
CIBUĽKAMI A ZEMIAKMI
Suroviny pre 8 osôb
Bravčové karé 1,2 kg
1 strúčik cesnaku
2 bobkové listy
Feniklové semienka 5 g
Údená slaninka pokrájaná na kocky 50 g
Čerstvá cibuľka 200 g
Zemiaky pokrájané na kocky 200 g
Jemná soľ 10 g
Mleté čierne korenie 1 g
Panenský olivový olej 20 g
Biele víno 50 g
Príprava
1. Karé ochuťte soľou a čiernym korením, pridajte feniklové
semienka a bobkový list.
2. Karé potrite olivovým olejom a uložte ho na plech vyložený
papierom na pečenie.
3. Pridajte cibuľku, zemiaky a slaninku pokrájanú na kocky a
vložte do rúry.
4. Občas premiešajte.
5. Po opečení cibuliek a slaninky podlejte vínom a nechajte
ho odpariť.
6. Prilejte mlieko a dopečte.
7. Podávajte preliate výpekom z mäsa.
KAČACIE PRSIA NA BORIEVKACH S
PLÁTKAMI POMARANČA
Suroviny pre 8 osôb
Kačacie prsia 1,2 kg
1 strúčik cesnaku
2 bobkové listy
Posekaný rozmarín 10 g
Pomarančová kôra pokrájaná na rezance 10 g
Roztlačené borievky 5 ks
Pokrájané pomaranče 4 ks
Jemná soľ 10 g
Mleté čierne korenie 1 g
Panenský olivový olej 20 g
Biele víno 50 g
Príprava
1. Kačacie prsia ochuťte soľou, čiernym korením, stlačenými
borievkam a pomarančovou kôrou, bobkovým listom,
cesnakom a posekaným rozmarínom.
2. Potrite ich panenským olivovým olejom
3. Uložte na plech kožou otočenou smerom hore a vložte do
rúry.
4. Po uplynutí polovice pečenia podlejte bielym vínom a
dopečte.
5. Po upečení ozdobte mesiačikmi pomarančov a polejte
výpekom.
6. Podľa želania môžete ešte nechať zapiecť ďalšie 2- 3
minúty.
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 160 °C 160 W 18-20 minút
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
2 180 °C 90 W 30-35 minút
Konv. + MW
Predhrev 200 °C
Konv. + MW
Predhrev 200 °C
MÄSO
99
JAHŇACIE REBIERKA NA SLANINE S
PISTÁCIAMI ULOŽENÉ NA ZEMIAKOVÝCH
PLÁTKOCH
Suroviny pre 8 osôb
Jahňacie rebierka 24 ks
Ošúpané a posekané pistácie 100 g
Plátky slaniny 24 ks
1 strúčik cesnaku
Čerstvý posekaný rozmarín 5 g
Bobkový list 2 ks
Tymian 1 g
Zemiaky s ružovou šupkou pokrájané na plátky 500 g
Panenský olivový olej 20 g
Jemná soľ 12 g
Štipka mletého čierneho korenia
Príprava
1. Jahňacie rebierka naložte na 20 minút do zmesi soli,
čierneho korenia, byliniek a prelisovaného cesnaku.
2. Zemiaky so šupkou pokrájajte na kolieska, ochuťte soľou,
čiernym korením a olejom, uvarte v mikrovlnnej rúre pri
plnom výkone 8 minút a nechajte vychladnúť.
3. Každé rebierko posypte strúhanými pistáciami a oviňte
slaninou.
4. Do nízkej a širokej nádoby uložte kolieska zemiakov a na ne
jahňacie rebierka, dajte piecť.
5. Po uplynutí polovice doby pečenia obráťte, aby sa rebierka
zapiekli na oboch stranách.
TEĽACIE ZÁVITKY NA HUBÁCH SO SYROM
Suroviny pre 8 osôb
Teľacie rezne 800 g
1 strúčik cesnaku
2 bobkové listy
Plátky varenej šunky 150 g
Pokrájané šampiňóny 300 g
Plátky syra Fontina 200 g
Posekaný petržlen 10 g
16 listov šalvie
Jemná soľ 10 g
Mleté čierne korenie 1 g
Panenský olivový olej 20 g
Biele víno 50 g
Hladká múka 30 g
Príprava
1. Mäsové rezne rozložte, osoľte a okoreňte.
2. Poukladajte na ne plátky varenej šunky, syra Fontina a
šalviové listy.
3. Zaviňte, upevnite špagátom a závitky obaľte v múke.
4. V nádobe ochuťte surové huby olejom, cesnakom, soľou,
čiernym korením a petržlenom.
5. Uložte na ne závitky a vložte do rúry.
6. Po uplynutí polovice doby pečenia podlejte bielym vínom.
7. Podávajte preliate výpekom.
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovĺn Doba
1 Vysoká 350 W 6-8 minút
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
2 180 °C 350 W 10-12 minút
Gril + Mikrovlny Konv. + MW
Predhrev 200 °C
MÄSO
100
KRÁLIK S ČERVENOU CIBUĽOU, PÍNIOVÝMI
ORIEŠKAMI A HROZIENKAMI
Suroviny pre 8 osôb
Králik pokrájaný na malé kúsky 1,600 kg
Červená cibuľa pokrájaná na rezančeky 250 g
Píniové oriešky 250 g
Hrozienka 40 g
1 strúčik cesnaku
Čerstvý posekaný rozmarín 5 g
Bobkový list 2 ks
Postrúhaná citrónová kôra 1 g
Sušené paradajky pokrájané na rezančeky 80 g
Kapary 2 g
Panenský olivový olej 20 g
Jemná soľ 12 g
Štipka mletého čierneho korenia
Príprava
1. Králika marinujte so všetkými surovinami v chladničke
približne 1 hodinu.
2. Kúsky králika rozložte v nízkej a širokej nádobe vyloženej
papierom na pečenie.
3. Začnite piecť.
4. Po uplynutí polovice doby pečenia kúsky obráťte, aby sa
zapiekli na oboch stranách.
PIKANTNÝ KOHÚT
Suroviny pre 8 osôb
2 kohúty po 600 g, 1,2 kg
1 strúčik cesnaku
2 bobkové listy
Posekaný rozmarín 10 g
Jemná soľ 10 g
Mleté čierne korenie 1 g
Posekané sušené feferónky 1 g
Panenský olivový olej 50 g
Príprava
1. Otvorte kohúty od chrbta a naklepte ich tĺčikom.
2. Ochuťte všetkými surovinami a nechajte marinovať 1
hodinu.
3. Uložte ich chrbtom dolu do pekáča.
4. Začnite piecť.
5. Po 20 minútach prilejte 1 pohár teplej vody.
6. Ukončte pečenie a podávajte preliate panenským olivovým
olejom.
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovĺn Doba
2 Stredná 160 W 15-16 minút
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
2 220 °C 350 W 25-30 minút
Gril + Mikrovlny Ventilátor + Mikrovlny
Predhrev 220 °C
MÄSO
101
KURČA S CUKETAMI, PAPRIKOU A
BAKLAŽÁNMI S BALZAMIKOVOU PRÍCHUŤOU
Suroviny pre 8 osôb
Vykostené kurča pokrájané na malé kúsky 1,2 kg
Červená paprika pokrájaná na rezance 250 g
Žltá paprika pokrájaná na rezance 250 g
Zelená cuketa pokrájaná na tenké kolieska 300 g
Baklažány pokrájané na tenké kolieska 200 g
1 strúčik cesnaku
2 bobkové listy
Posekaný petržlen 10 g
Jemná soľ 10 g
Mleté čierne korenie 1 g
Panenský olivový olej 50 g
Balzamikový ocot 20 g
Príprava
1. Všetky suroviny zmiešajte a nechajte marinovať 1 hodinu.
2. Suroviny zložte do nízkej a širokej nádoby a upečte.
3. Po uplynutí približne polovice doby pečenia suroviny
premiešajte lopatkou.
4. Po upečení jemne pokvapkajte balzamikovým octom.
KURACIE PRSÍČKA NA CITRÓNOCH S
ROZMARÍNOM A ŠAMPIŇÓNMI
Suroviny pre 8 osôb
Kuracie prsíčka 4 ks
Čerstvé šampiňóny 500 g
Čerstvý posekaný petržlen 10 g
1 strúčik cesnaku
Čerstvý posekaný rozmarín 3 g
Panenský olivový olej 30 g
Jemná soľ 10 g
Štipka mletého čierneho korenia
Šťava z 1 citróna
Príprava
1. Pripravte hrubšie plátky kuracích prsíčok a nechajte ich
marinovať s rozmarínom, soľou, olejom, pretlačeným
cesnakom a citrónovou šťavou.
2. Šampiňóny uvarte s olejom, pretlačeným cesnakom
a posekaným petržlenom pri maximálnom výkone v
mikrovlnnej rúre 5 minút a potom nechajte vychladnúť.
3. Potom ochuťte soľou.
4. Huby rozložte na dno nádoby, na ne poukladajte kuracie
prsíčka a pokračujte v príprave.
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
2 220 °C 350 W 10-12 minút
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovĺn Doba
3 Stredná 90 W 10-12 minút
Ventilátor + Mikrovlny
Predhrev 220 °C
Turbo gril + Mikrovlny
MÄSO
102
PLNENÝ KRÁLIK
Suroviny pre 8 osôb
Vykostený králik 1,2 kg
Plátky varenej šunky 100 g
Čerstvý posekaný rozmarín 2 g
Posekané feniklové semienka 2 g
Čerstvá bravčová klobáska 250 g
2 strúčiky cesnaku
1 vajíčko
Posekaný petržlen 2 g
Strúhaný parmezán 20 g
Panenský olivový olej 30 g
Jemná soľ 10 g
Štipka mletého čierneho korenia
Biele suché víno 150 g
Príprava
1. Králika ochuťte soľou, čiernym korením, cesnakom,
rozmarínom a drveným feniklom a nechajte marinovať v
oleji 1 hodinu.
2. Vnútro klobásky premiešajte s petržlenom, vajíčkom a
parmezánom.
3. Na vnútornú stranu králika poukladajte plátky šunky.
4. Naneste plnku z klobásky a králika dobre zviňte.
5. Upevnite špagátom a potrite olivovým olejom.
6. Nezabudnite, že po 20 minútach pečenia treba priliať víno,
čím získate chutný výpek, ktorým prelejete mäso pred
podávaním.
BRAVČOVÉ FILÉ NA SLANINKE S JABLKAMI A
ŠAFRANOM
Suroviny pre 8 osôb
Bravčové fi lé 1,2 kg
Plátky slaninky 150 g
Posekaný tymian 2 g
1 strúčik cesnaku
Jablká Granny Smith 4 ks
Sušený šafran, 2 vrecká
Panenský olivový olej 30 g
Maslo 30 g
Jemná soľ 10 g
Štipka mletého čierneho korenia
Biele sladké víno 30 g
Príprava
1. Bravčové rezne pokrájajte na medailóniky a ochuťte ich
soľou a čiernym korením.
2. Zaviňte ich do slaninky, uložte ich rovnomerne do nádoby
a potrite roztopeným maslom.
3. Osobitne ochuťte jablká pokrájané na mesiačiky šafranom,
soľou a olejom.
4. Rýchlo uvarte v mikrovlnnej rúre pri maximálnom výkone 5
minút a nechajte odstáť.
5. Medailóniky upečte, v polovici pečenia pridajte jablká a
podlejte sladkým vínom.
6. Po upečení posypte posekaným tymianom a podávajte.
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 160 °C 90 W 18-20 minút
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
2 160 °C 160 W 25-30 minút
Ventilátor + Mikrovlny
Predhrev 200 °C
Ventilátor + Mikrovlny
Predhrev 200 °C
RYBY
104
PLATESA V CHRUMKAVOM ZEMIAKOVOM
OBALE
Suroviny pre 4 osoby
Platesa 1,2 kg
Zemiaky s ružovou šupkou 500 g
1 strúčik cesnaku
Posekaný petržlen 10 g
1 bobkový list
Čerstvý kôpor 10 g
Soľ 10 g
Čierne korenie 1 g
Panenský olivový olej 30 g
Biele víno 50 g
Príprava
1. Odstráňte plutvy, vnútornosti a žiabre platesy.
2. Ochuťte soľou, čiernym korením, posekaným bobkovým
listom a kôprom.
3. Potrite panenským olivovým olejom.
4. Pekáč vyložte papierom na pečenie a uložte naň platesu.
5. Dobre umyte zemiaky, osušte ich, pokrájajte na tenké
kolieska, nevkladajte ich už do vody.
6. Na platesu poukladajte kolieska zemiakov, ako keby boli
šupiny ryby, ochuťte soľou, čiernym korením a olejom,
vložte do rúry
7. Ku koncu pečenia podlejte bielym vínom a podľa potreby aj
vodou, aby ste získali omáčku na poliatie.
MEDAILÓNIKY Z ČERVENÉHO TUNIAKA
S CUKETAMI, PÓRKOM A ČEREŠŇOVÝMI
PARADAJKAMI
Suroviny pre 8 osôb
Medailóniky červeného tuniaka 1,2 kg
Zelená cuketa pokrájaná na mesiačiky 500 g
Pór pokrájaný na rezančeky 150 g
Rozštvrtené čerešňové paradajky 150 g
1 strúčik cesnaku
Posekaný petržlen 10 g
Majorán 1 g
Mäta 2 listy
Soľ 10 g
Čierne korenie 1 g
Panenský olivový olej 30 g
Príprava
1. Cuketu prekrojte na polovicu po dĺžke a vydlabte vnútro.
2. Pokrájajte na plátky, čím dostanete polmesiačky.
3. Pór pokrájajte na rezančeky a pridajte k cukete.
4. Ochuťte soľou, čiernym korením, cesnakom a olivovým
olejom, uvarte v mikrovlnnej rúre pri maximálnom výkone
počas 6 minút a nechajte vychladnúť.
5. Medailóniky z tuniaka ochuťte soľou, čiernym korením a
jemne posekanými bylinkami, potrite olejom.
6. Do pekáča vyloženého papierom na pečenie vložte na dno
cukety s pórom.
7. Pridajte paradajky pokrájané na štvrťky a dobre
premiešajte.
8. Uložte navrch medailóniky z tuniaka a pečte počas určenej
doby.
9. Ak nechcete prepečené kúsky tuniaka, skráťte dobu pečenia
o 2 minúty.
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 200 °C 350 W 18-20 minút
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
2 180 °C 90 W 10-12 minút
Konv. + MW
Predhrev 220 °C
Konv. + MW
Predhrev 200 °C
RYBY
105
PRAŽMA V CHRUMKAVOM SLANOM OBALE
Suroviny pre 8 osôb
Pražma po 600 g, 3 ks
Sneh zo 6 bielkov
Čerstvý posekaný petržlen 10 g
1 strúčik cesnaku
Čerstvý posekaný rozmarín 3 g
Panenský olivový olej 30 g
Jemná soľ 2 kg
Štipka mletého čierneho korenia
Postrúhaná pomarančová kôra 5 g
Príprava
1. Pražmu vypitvajte a ochuťte posekanými bylinkami,
pomarančovou kôrou a olejom.
2. Nízku a širokú nádobu vyložte papierom na pečenie.
3. Do vyšľahaného snehu zamiešajte jemnú soľ, až kým
nedostanete ľahko spracovateľnú hmotu.
4. Naneste vrstvu hmoty na papier na pečenie, uložte pražmu
a úplne pokryte zvyškom soli, vrstvu ozdobte špičkou noža.
5. Začnite piecť.
PLÁTOK MEČÚŇA V AROMATICKOM OBALE
Suroviny pre 8 osôb
8 plátkov mečúňa po 200 g - 1,600 kg
Strúhanka z lúpačiek 500 g
Čerstvý posekaný rozmarín 5 g
Bobkový list 2 ks
Čerstvá pažítka 5 g
Čerstvé listy bazalky 2 ks
Citrónová kôra 1 g
Panenský olivový olej 20 g
Jemná soľ 12 g
Štipka mletého čierneho korenia
Príprava
1. Kúsky mečúňa ochuťte soľou, čiernym korením a strúhanou
citrónovou kôrou.
2. Pripravte aromatickú strúhanku zmiešaním strúhanky,
oleja a jemne posekaným byliniek.
3. Plátky obaľte.
4. Uložte ich do širokej pyrexovej nádoby na vrstvu papiera
na pečenie.
5. Začnite piecť.
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovĺn Doba
3 Stredná 90 W 10-12 minút
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
2 200 °C 350 W 10-12 minút
Gril + Mikrovlny Ventilátor + Mikrovlny
Predhrev 200 °C
RYBY
106
PEČENÝ OKÚŇ MORSKÝ S OLIVAMI,
KAPARAMI A ČERSTVÝMI PARADAJKAMI
Suroviny pre 8 osôb
Okúne po 600 g, 3 ks
Čierne olivy celé 100 g
Čerstvý posekaný petržlen 10 g
1 strúčik cesnaku
Kapary 5 g
Čerstvé paradajky pokrájané na kocky 300 g
Panenský olivový olej 30 g
Jemná soľ 10 g
Štipka mletého čierneho korenia
Príprava
1. Okúne vypitvajte a ochuťte olejom, soľou, čiernym korením
a posekaným petržlenom.
2. Nízku a širokú nádobu vyložte papierom na pečenie.
3. Pridajte kocky paradajok, olej, pretlačený cesnak, kapary
a čierne olivy.
4. Ochuťte soľou a čiernym korením.
5. Uložte olejom potreté okúne a upečte.
PSTRUH NA MANDLIACH S KAROTKOU
A PAŽÍTKOU
Suroviny pre 8 osôb
Pstruhy 8 ks
Posekané mandle 50 g
Maslo 100 g
Čerstvý posekaný petržlen 10 g
1 strúčik cesnaku
Posekané mandle 400 g
Čerstvá pažítka 10 g
Jemná soľ 10 g
Štipka mletého čierneho korenia
Príprava
1. Vypitvajte pstruhy a odstráňte kostru z brucha tak, aby
ostali spojené kusy v chrbtovej časti a chvost.
2. Osoľte, ochuťte čiernym korením a posekaným petržlenom.
3. Varte v mikrovlnnej rúre pri maximálnom výkone už
ochutené pažítkou prikryté 6 minút.
4. Nízku nádobu vyložte papierom na pečenie, vložte karotku
a mandle s časťou masla rozdrobeného na vločky.
5. Zvyšok masla roztopte v mikrovlnnej rúre a štetcom potrite
pstruha.
6. Pstruha uložte na brucho tak, aby ostal otvorený a pečte.
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
2 180 °C 160 W 15 – 18 minút
Úroveň Výkon grilu Výkon mikrovĺn Doba
2 Vysoká 160 W 13 minút
Ventilátor + Mikrovlny
Predhrev 200 °C
Turbo gril + Mikrovlny
ZÁKUSKY
108
TVAROHOVO ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ
Suroviny na 1 koláč
Maslo 125 g
Kryštálový cukor 200 g
Kandizované ovocie 75 g
Čerstvý tvaroh 250 g
Kakaový prášok 75 g
Mletá škorica, 1 štipka
Ošúpané mandle 100 g
Krehké cesto 300 g
Na krehké cesto:
Múka 250 g
Maslo 150 g
Kryštálový cukor 100 g
Vaječné žĺtky 2 ks
1 štipka soli
Príprava
Na krehké cesto:
1. Múku so všetkými surovinami vypracujte na cesto a
nechajte odpočívať.
2. Cesto vyvaľkajte a vyložte ním formu na koláč s nízkymi
stenami.
3. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a zapracujte tvaroh, vypracujte
na hladkú hmotu.
4. Pridajte kakaový prášok, škoricu a kandizované ovocie,
dobre premiešajte.
5. Naplňte formu na tortu, zarovnajte povrch a ozdobte
celými mandľami. Vložte do rúry.
HRUŠKOVO ORIEŠKOVÝ KOLÁČ
Suroviny na 1 koláč
Maslo 400 g
Celé vajíčka 180 g
Cukor 180 g
Hladká múka 150 g
Posekané oriešky 50 g
Hrušky pokrájané na kocky 150 g
Kandizované ovocie 30 g
Prášok na pečenie s vanilkou 5 g
Soľ 1 g
Postrúhaná citrónová kôra 1 g
Príprava
1. Vyšľahajte maslo s cukrom a potom pridajte postupne
vajíčka.
2. Pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
3. Ochuťte strúhanou citrónovou kôrou a soľou, pridajte
posekané oriešky a kandizované ovocie.
4. Naplňte formu na koláč, nakoniec pridajte hrušky
pokrájané na kocky, dobre zarovnajte.
5. Vložte do rúry.
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 180 °C 90 W 20-25 minút
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 180 °C 90 W 18-20 minút
Konv.peč. + MW
Predhrev 220 °C
Konv.peč. + MW
Predhrev 220 °C
ZÁKUSKY
109
MANDĽOVÝ KOLÁČ
Suroviny na 1 koláč
Celé vajíčka 390 g
Kryštálový cukor 450 g
Hladká múka 125 g
Strúhané mandle 350 g
Posekané mandle 100 g
Marhuľový lekvár 150 g
Prášok na pečenie 10 g
Príprava
1. Vyšľahajte maslo s cukrom a potom pridajte postupne
vajíčka.
2. Zapracujte pšeničnú múku a strúhané mandle spolu s
práškom na pečenie.
3. Formu na koláč vymasťte maslom, vysypte múkou a
naplňte, dobre zarovnajte povrch.
4. Povrch posypte posekanými mandľami a vložte do rúry.
5. Po upečení rozpusťte marhuľový lekvár v mikrovlnnej rúre a
pomocou štetca natrite povrch celej torty.
JABLKOVÝ KOLÁČ S MANDĽOVÝMI
SUŠIENKAMI A SLIVKOVÝM LEKVÁROM
Suroviny pre 8 osôb
Na krehké cesto:
Múka 250 g
Maslo 150 g
Kryštálový cukor 100 g
Vaječné žĺtky 2 ks
1 štipka soli
Jablká 6 ks
Rozmrvené mandľové sušienky 50 g
Slivkový lekvár 150 g
Práškový cukor 30 g
Príprava
Na krehké cesto:
1. Múku so všetkými surovinami vypracujte na cesto a
nechajte odpočívať.
2. Cesto vyvaľkajte, vyložte ním formu s nízkymi stenami,
potrite slivkovým lekvárom a posypte rozmrvenými
mandľovými sušienkami: ošúpte jablká a odstráňte z
nich jadrovník, pokrájajte v smere jadrovníka na plátky s
hrúbkou 4 mm, rozložte do formy na koláč do kruhov.
3. Posypte práškovým cukrom a upečte.
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 180 °C 90 W 20-25 minút
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 160 °C 90 W 20-22 minút
Konv.peč. + MW
Predhrev 220 °C
Konv.peč. + MW
Predhrev 220 °C
ZÁKUSKY
110
PISTÁCIOVÝ A KÁVOVÝ KOLÁČ
Suroviny na 1 koláč
Maslo 400 g
Celé vajíčka 180 g
Cukor 180 g
Hladká múka 150 g
Posekané pistácie 150 g
Rozpustná káva 25 g
Prášok na pečenie s vanilkou 5 g
Soľ 1 g
Príprava
1. Vyšľahajte maslo s cukrom a potom pridajte postupne
vajíčka.
2. Pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
3. Hmotu rozdeľte na polovice, do prvej pridajte strúhané
pistácie, do druhej rozpustnú kávu.
4. Naplňte formu na koláč striedavo vrstvami 2 hmôt.
5. Po naplnení dobre zarovnajte povrch a vložte do rúry.
KAROTKOVÝ KOLÁČ S JABLKAMI A
AGÁTOVÝM MEDOM
Suroviny na 1 koláč
Strúhaná karotka 150 g
Celé vajíčka 180 g
Cukor 120 g
Agátový med 60 g
Hladká múka 200 g
Opražené píniové oriešky, posekané 50 g
Maizena 50 g
Roztopené maslo 50 g
Nízkotučný jogurt 125 g
Prášok na pečenie s vanilkou 10 g
Soľ 1 g
Príprava
1. Vaječné bielky vyšľahajte s cukrom a medom.
2. Pridajte preosiatu múku a maizenu, jemne zapracujte.
3. Pridajte postrúhanú a vytlačenú karotku, vytlačte ju cez
utierku.
4. Pridajte prášok do pečiva, soľ a opražené a posekané
píniové oriešky, nakoniec jogurt.
5. Vložte do rúry a počte predpísanú dobu.
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 180 °C 90 W 20-22 minút
Úroveň Teplota Výkon mikrovĺn Doba
1 160 °C 90 W 25-28 minút
Konv.peč. + MW
Predhrev 220 °C
Konv.peč. + MW
Predhrev 220 °C
/