189 190
používanie špiralizéra
• Pred založením tohto príslušenstva
vyberte zostavu krytu proti
vyšplechovaniu.
1 Vyberte kryt výstupu pre pomalú
rýchlosť
2
.
2 Príslušenstvo držte v znázornenej
pozícii
3
, založte ho do výstupu pre
pomalú rýchlosť a otáčajte ním, aby ste
ho zaistili do potrebnej pozície.
3 Pod rezací kužeľ umiestnite nádobu.
4 Potraviny nakrájajte tak, aby sa zmestili
do plniacej trubice a aby sa dobre
zachytili o čepeľ, ktorá sa nachádza na
konci posúvača.
5 Posúvač vložte do plniacej trubice
tak, aby drážka na ňom lícovala s
výčnelkom v plniacej trubici.
6 Zariadenie zapnite na maximálnu
rýchlosť
4
a posúvač držte v pozícii,
aby ste ním usmerňovali potraviny
nadol plniacou trubicou. Nepoužívajte
však na to nadmernú silu.
rady a tipy
• Špirálovito nakrájanú zeleninu
používajte ako náhradu cestovín a
rezancov.
• Používajte tvrdšie ovocie a tvrdšiu
zeleninu bez kôstok, jadierok a dutého
stredu.
• Nepoužívajte mäkké, šťavnaté a
prezrelé potraviny, lebo také sa pri
tomto type spracovávania rozpadnú.
• Množstvo dôležitých vitamínov a
živín sa nachádza v šupke ovocia a
zeleniny, takže ju odstraňujte len vtedy,
ak je nejedlá.
• Vyberajte čo najrovnejšie kusy
zeleniny.
• Konce potravín odrezávajte naplocho,
aby sa potraviny dobre zachytili o
koniec posúvača. Nerovnomerné
konce potravín sťažia ich zachytenie
o koniec posúvača, čo spôsobí horšie
výsledky.
• Priemer potravín musí byť viac než 5
cm, aby sa dobre zachytili o koniec
posúvača.
• Na konci špiralizovania vám zostanú
koncové kúsky potravín, ktoré budú
kužeľového tvaru. Možno ich nakrájať
a použiť.
• Špirálovito nakrájané potraviny možno
zľahka dusiť na pare, blanšírovať, variť
alebo smažiť.