129
G
Založte špirálu
do filtračného košíka a zatlačte
ju nadol, aby ste ju zaistili do potrebnej pozície
(G). Poznámka: Veko nemožno založiť, ak
špirála nie je plne zatlačená nadol.
H
Založte veko
na jednotku tak, aby symbol
lícoval so symbolom na vrchu pohonnej
jednotky
(H). Potom vekom otáčajte v smere
hodinových ručičiek, kým nezaklapne do
potrebnej pozície a symbol
nebude lícovať
so symbolom
na vrchu pohonnej jednotky (H).
Do plniacej trubice vložte posúvač
.
používanie odšťavovača (IÎ M)
I
Vyberte kryt výstupu pre pomalú rýchlosť.
J
Príslušenstvo držte v znázornenej pozícii, založte
ho do výstupu pre pomalú rýchlosť a otáčajte
ním, aby ste ho zaistili do potrebnej pozície.
K
Pod otvor na výpust dužiny
položte nádobu
a pod otvor na výpust šťavy
položte krčah
na šťavu
(3
. Zabezpečte, aby koncovka
proti kvapkaniu
bola pred odšťavovaním v
otvorenej pozícii
(L).
O
Pri odšťavovaní rôznych druhov ovocia a
zeleniny sa riaďte tabuľkou odporúčaného
používania.
K
Na kuchynskom robote zapnite rýchlosť č. 6 a
potraviny pomaly posúvačom posúvajte nadol,
kým nedôjde k ich spracovaniu. Poznámka:
Stierací držiak je navrhnutý tak, aby sa počas
chodu otáčal.
O
Na získanie maximálneho množstva šťavy
pomaly zatláčajte ovocie/zeleninu nadol pomocou
posúvača. Nepoužívajte na to nadmernú silu,
lebo jednotlivé položky má nadol sťahovať
špirála.
Po pridaní poslednej položky nechajte
odšťavovač v chode, aby z odšťavovacej nádoby
odtiekla všetka šťava. Čas potrebný na to sa
bude líšiť v závislosti od typu ovocia/zeleniny a
konzistencie šťavy.
M
Odšťavovač vypnite a počkajte, kým sa posledný
prúd šťavy nezredukuje na niekoľko pomalých
kvapiek. Potom uveďte koncovku proti kvapkaniu
do pozície a odoberte krčah na šťavu.
Ak pri používaní tohto odšťavovača
narazíte na nejaké problémy, prečítajte
si časť o riešení problémov.
P
O
Ak v plniacej trubici alebo v špirále dôjde k
natlačeniu potravín a odšťavovač sa zastaví,
kuchynský robot vypnite a toto príslušenstvo z
neho vyberte.
O
Po vybratí príslušenstva z kuchynského robota
z neho vyberte veko a uvoľnite upchatý obsah.
Ak je upchaté aj veko, a preto sa ťažko vyberá,
pomocou dodaného maticového kľúča
(5
otáčajte pohonným hriadeľom príslušenstva
v protismere hodinových ručičiek
(P), kým sa
upchatý obsah neuvoľní, vďaka čomu už bude
možné vybrať veko. Po uvoľnení upchatého
obsahu opätovne zmontujte príslušenstvo a
opätovne ho založte do kuchynského robota.
rady a tipy týkajúce sa
používania odšťavovača
O
Ovocie a zeleninu pred odšťavením dôkladne
poumývajte.
O
Na získanie maximálneho množstva šťavy
vkladajte do plniacej trubice len malé množstvá a
postupne a pomaly ich zatláčajte nadol.
O
Tvrdé potraviny sa najlepšie odšťavujú pri izbovej
teplote.
O
Tenkú šupku nemusíte odstraňovať. Odstraňujte
len hrubšiu šupu/kôru, ktorá sa neje, napríklad
šupu/kôru z pomarančov, ananásov, melónov a
neuvarenej cvikly.
O
Na odšťavovanie používajte čerstvé ovocie a
zeleninu, lebo obsahujú viac šťavy.
O
Z čerešní, sliviek a podobného ovocia odstraňujte
kôstky a tvrdé jadierka.
O
Vitamíny sa postupne strácajú, takže čím skôr
šťavu vypijete, tým viac vitamínov prijmete.
O
Ak šťavu budete potrebovať odložiť na niekoľko
hodín, dajte ju do chladničky. Ak do nej pridáte
niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, podrží lepšie.
Odporúčania týkajúce sa zdravia
O
Nepite denne viac než 3 poháre s obsahom 230
ml šťavy, ak nie ste na ňu zvyknutí.
O
Šťavu pre deti rieďte rovnakým množstvom vody.
O
Šťava z tmavozelenej zeleniny (brokolica, špenát
a podobne) a tmavočervenej zeleniny (cvikla,
červená kapusta a podobne) je veľmi silná, takže
ju vždy zrieďte.
O
Ovocné šťavy majú vysoký obsah fruktózy
(ovocného cukru), takže ľudia trpiaci na cukrovku
alebo nízky obsah cukru v krvi by ich nemali piť
vo veľkých množstvách.
137676 Iss 1 KAX720PL A5 multilingual.indd 129 13/12/2017 14:27