KAX700PL

Kenwood KAX700PL, KAX700PL Spiralizer Attachment Návod na obsluhu

  • Dobrý deň! Prečítal som si používateľskú príručku pre spirálový krájač Kenwood KAX700PL a som pripravený odpovedať na vaše otázky. Príručka obsahuje informácie o montáži, používaní, čisteniu a riešení problémov. Môžem vám pomôcť s akýmikoľvek otázkami týkajúcimi sa tohto zariadenia, napríklad ako pripraviť spirálové rezance z rôznych druhov ovocia a zeleniny alebo ako vyriešiť problémy s jeho používaním.
  • Ako sa spirálový krájač montuje?
    Aká zelenina sa dá krájať pomocou tohto prístroja?
    Čo robiť, ak spirálový krájač nefunguje?
    Ako sa čistí spirálový krájač?
187 188
Slovenčina
Otvorte ilustrácie z titulnej strany.
bezpečnosť
l
Pozorne si prečítajte tieto inštrukcie a uchovajte si ich pre
budúcu potrebu.
l
Odstráňte všetky obaly a štítky a ochrannú fóliu z rezacích
čepelí.
l
Čepele rezacieho kužeľa a pomocná čepeľ na konci
posúvača veľmi ostré, takže s nimi manipulujte
veľmi opatrne.
l
Zariadenie vypnite, počkajte, kým sa čepele úplne
nezastavia a potom vyberte veko.
l
Zariadenie vypnite a odpojte z elektrickej siete:
pred zakladaním alebo vyberaním jeho súčastí,
keď ho nepoužívate,
pred čistením.
l
Nikdy netlačte potraviny nadol plniacou trubicou prstami.
Vždy na to používajte len dodaný posúvač.
l
Nikdy nepoužívajte toto príslušenstvo, ak je poškodené. V
takom prípade ho dajte skontrolovať alebo opraviť: prečítajte
si časť „servis a starostlivosť o zákazníkov“.
l
Nikdy nenechávajte toto zariadenie bez dohľadu, keď je
zapnuté.
l
Nesprávne používanie tohto príslušenstva môže spôsobiť
zranenie.
l
Nikdy nepoužívajte neschválené príslušenstvo.
l
Toto zariadenie používajte len v domácnosti na stanovený
účel. Spoločnosť Kenwood nepreberie žiadnu zodpovednosť
za následky nesprávneho používania zariadenia, ako ani za
následky nerešpektovania týchto inštrukcií.
l
Ďalšie bezpečnostné upozornenia si prečítajte v hlavnej
príručke kuchynského robota.
189
Toto zariadenie spĺňa požiadavky
nariadenia Európskeho parlamentu
a Rady (ES) č. 1935/2004 o
materiáloch a predmetoch určených na
styk s potravinami.
Toto príslušenstvo obsahuje systém
pripájania Twist
a je navrhnuté
tak, aby bolo priamo kompatibilné
s najnovšou generáciou modelov
kuchynského robota Kenwood Chef
(rady KVC, KVL a KCC).
Toto príslušenstvo možno používať
aj s modelmi kuchynského robota
KMix, ktoré sú vybavené výstupom pre
pomalú rýchlosť (rad KMX).
Toto príslušenstvo je kompatibilné s
vaším kuchynským robotom vtedy, keď
je ten vybavený systémom pripájania
Twist
.
Ak je váš kuchynský robot vybavený
systémom pripájania Bar , na
používanie tohto príslušenstva budete
potrebovať adaptér. Referenčný kód
pre daný adaptér je KAT001ME.
Viac informácií o tom, ako aj o
objednávaní daného adaptéra, je
k dispozícii na webovej stránke
www.kenwoodworld.com/twist.
pred prvým použitím
Umyte súčasti: prečítajte si časť
„ošetrovanie a čistenie“.
legenda
1
posúvač s pomocnou čepeľou
2
veko s plniacou trubicou
3
rezací kužeľ
špagety (2 x 2 mm)
Linguine (2 x 4 mm)
Tagliatelle (2 x 9 mm)
plochú čepeľ (Pappardelle)
šírku prúžka určuje šírka
potraviny
vlnkovaný rez
4
držiak kužeľa
5
teleso
Ak budete chcieť získať ďalšie rezacie
kužele, prečítajte si informácie v časti
„servis a starostlivosť o zákazníkov“.
montáž špiralizéra
1 Vložte držiak kužeľa
4
do telesa
5
.
2 Založte žiaduci rezací kužeľ
3
. Veko
nemožno založiť, ak držiak kužeľa a
kužeľ nie sú založené správne. Kužeľ
musí byť založený v jednej rovine s
držiakom.
3 Založte veko
2
tak, aby symbol
na ňom lícoval so symbolom
na telese. Otáčajte vekom v smere
hodinových ručičiek, kým symbol
nebude lícovať so symbolom
1
.
189 190
používanie špiralizéra
Pred založením tohto príslušenstva
vyberte zostavu krytu proti
vyšplechovaniu.
1 Vyberte kryt výstupu pre pomalú
rýchlosť
2
.
2 Príslušenstvo držte v znázornenej
pozícii
3
, založte ho do výstupu pre
pomalú rýchlosť a otáčajte ním, aby ste
ho zaistili do potrebnej pozície.
3 Pod rezací kužeľ umiestnite nádobu.
4 Potraviny nakrájajte tak, aby sa zmestili
do plniacej trubice a aby sa dobre
zachytili o čepeľ, ktorá sa nachádza na
konci posúvača.
5 Posúvač vložte do plniacej trubice
tak, aby drážka na ňom lícovala s
výčnelkom v plniacej trubici.
6 Zariadenie zapnite na maximálnu
rýchlosť
4
a posúvač držte v pozícii,
aby ste ním usmerňovali potraviny
nadol plniacou trubicou. Nepoužívajte
však na to nadmernú silu.
rady a tipy
Špirálovito nakrájanú zeleninu
používajte ako náhradu cestovín a
rezancov.
Používajte tvrdšie ovocie a tvrdšiu
zeleninu bez kôstok, jadierok a dutého
stredu.
Nepoužívajte mäkké, šťavnaté a
prezrelé potraviny, lebo také sa pri
tomto type spracovávania rozpadnú.
Množstvo dôležitých vitamínov a
živín sa nachádza v šupke ovocia a
zeleniny, takže ju odstraňujte len vtedy,
ak je nejedlá.
Vyberajte čo najrovnejšie kusy
zeleniny.
Konce potravín odrezávajte naplocho,
aby sa potraviny dobre zachytili o
koniec posúvača. Nerovnomerné
konce potravín sťažia ich zachytenie
o koniec posúvača, čo spôsobí horšie
výsledky.
Priemer potravín musí byť viac než 5
cm, aby sa dobre zachytili o koniec
posúvača.
Na konci špiralizovania vám zostanú
koncové kúsky potravín, ktoré budú
kužeľového tvaru. Možno ich nakrájať
a použiť.
Špirálovito nakrájané potraviny možno
zľahka dusiť na pare, blanšírovať, variť
alebo smažiť.
191
Tabuľka odporúčaného používania
Potravina
Príprava
Poznámky
Jablká
Používajte malé jablká (s priemerom,
ktorý sa zmestí do plniacej trubice).
Konce odrežte naplocho.
Netreba odstraňovať stred ani jadierka,
lebo stred zostane no konci posúvača.
Špirálovito nakrájané jablká rýchlo
zhnednú, takže ich skonzumujte hneď
alebo do nich pridajte citrónovú šťavu.
Možno pridávať do šalátov a dezertov.
Cvikla
Odstráňte listy.
Čerstvú cviklu netreba šúpať. Pred
špiralizovaním ju stačí umyť.
Varená cvikla nie je na špiralizovanie
vhodná, lebo je príliš mäkká.
Surovú cviklu možno pridávať do
šalátov.
Brokolicové
stopky
Odrežte koniec stopiek.
Pri varení brokolice nevyhadzujte
stopky, ale ich našpiralizujte.
Uhorka
Nakrájajte na kusy, ktoré sa zmestia do
plniacej trubice.
Mrkva
Vyberte väčšie rovné kusy a odrežte
konce naplocho.
Možno zľahka dusiť na pare,
blanšírovať, variť alebo smažiť.
Zeler
Ošúpte a nakrájajte na kusy, ktoré sa
zmestia do plniacej trubice.
Možno zľahka dusiť na pare,
blanšírovať, variť alebo smažiť.
Cukety
Vyberte väčšie rovné kusy a odrežte z
nich obidva konce.
Možno zľahka dusiť na pare,
blanšírovať, variť alebo smažiť.
Paštrnák
Vyberte väčšie rovné kusy a odrežte z
nich obidva konce.
Možno zľahka dusiť na pare,
blanšírovať, variť alebo smažiť.
Swede/biela
repa
Ošúpte a nakrájajte na kusy, ktoré sa
zmestia do plniacej trubice.
Možno zľahka dusiť na pare,
blanšírovať, variť alebo smažiť.
191 192
Potravina
Príprava
Poznámky
Tekvica
muškátová
Použite nekupolovitý koniec bez dutého
stredu a jadierok.
Ošúpte a nakrájajte na kusy, ktoré sa
zmestia do plniacej trubice.
Možno zľahka dusiť na pare,
blanšírovať, variť alebo smažiť.
Kaleráb
Ošúpte a nakrájajte na kusy, ktoré sa
zmestia do plniacej trubice.
Možno zľahka dusiť na pare,
blanšírovať, variť alebo smažiť.
Biela
reďkovka
(Daikon)
Ošúpte a orežte, aby sa zmestila do
plniacej trubice.
Dobrá alternatíva ryže.
Jeruzalemské
artičoky
Umyte a orežte, aby sa zmestili do
plniacej trubice.
Hneď po spracovaní ich vložte do vody s
malým množstvom citrónovej šťavy, aby
ste zabránili ich nežiaducemu sfarbeniu.
Hrušky
Vyberte pevné malé hrušky.
Nakrájajte na kusy, ktoré sa zmestia do
plniacej trubice.
Špirálovito nakrájané hrušky rýchlo
zhnednú, takže ich skonzumujte hneď
alebo do nich pridajte citrónovú šťavu.
Možno pridávať do šalátov a dezertov.
Sladké
zemiaky/
zemiaky
Umyte šupku.
Nakrájajte na kusy, ktoré sa zmestia do
plniacej trubice.
Hneď po spracovaní ich vložte do vody,
aby ste zabránili ich nežiadúcemu
sfarbeniu.
ošetrovanie a čistenie
Pred čistením tohto zariadenia ho vždy
vypnite a odpojte z elektrickej siete.
S rezacími kužeľmi a posúvačom
manipulujte opatrne, lebo ich čepele
mimoriadne ostré. Na čistenie čepelí
používajte kefku.
Niektoré potraviny môžu zafarbiť plast.
Toto je úplne normálny jav, ktorý
ho nepoškodí ani neovplyvní chuť
pripravovanej potravy. Zafarbenie
odstráňte handričkou namočenou do
rastlinného oleja.
193
Súčasť Vhodná na
umývanie v
umývačke riadu
Neponárať
do vody
Ručné
umývanie
Čistiť
zvlhčenou
utierkou
teleso
Utierajte vlhkou handričkou a potom
osušte.
Neponárajte do vody.
Odnímateľné súčasti umývajte ručne a
potom ich osušte.
Eventuálne ich možno umývať aj v
umývačke riadu.
193 194
servis a starostlivosť o
zákazníkov
Ak pri používaní tohto príslušenstva
narazíte na nejaké problémy, pred
vyžiadaním pomoci si najprv prečítajte
časť „riešenie problémov“ v príručke
alebo navštívte webovú lokalitu
www.kenwoodworld.com.
Na váš výrobok sa vzťahuje záruka
vyhovujúca všetkým právnym
ustanoveniam týkajúcim sa
akýchkoľvek záruk a spotrebiteľských
práv existujúcim v krajine, v ktorej bol
výrobok zakúpený.
Ak váš výrobok Kenwood zlyhá
alebo na ňom nájdete nejaké
chyby, pošlite alebo odneste ho
autorizovanému servisnému centru
KENWOOD. Najbližšie autorizované
servisné centrum KENWOOD
môžete nájsť na webovej lokalite
www.kenwoodworld.com alebo na jej
stránke špecifickej pre vašu krajinu.
Navrhla a vyvinula spoločnosť
Kenwood v Spojenom kráľovstve.
Vyrobené v Číne.
DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE PRE
SPRÁVNU LIKVIDÁCIU PRODUKTU
PODĽA EURÓPSKEJ SMERNICE O
ODPADE Z ELEKTRICKÝCH
A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ
(OEEZ)
Po skončení životnosti sa tento výrobok
nesmie likvidovať spoločne s domácim
odpadom.
Musí sa odovzdať na príslušné zberné
miesto špecializované na triedenie
odpadu alebo predajcovi, ktorý poskytuje
takúto službu.
Oddelenou likvidáciou domácich
spotrebičov sa predchádza negatívnym
následkom na životné prostredie a na
zdravie človeka, ku ktorým by mohlo
dôjsť v dôsledku ich nevhodnej likvidácie.
Zároveň to umožňuje recykláciu
jednotlivých materiálov, vďaka ktorej
sa dosahuje značná úspora energií a
prírodných zdrojov. Na pripomenutie
nutnosti oddelenej likvidácie domácich
spotrebičov je tento výrobok označený
symbolom preškrtnutej nádoby na domáci
odpad.
195
riešenie problémov
Problém Príčina Riešenie
Špiralizér nefunguje. Chýba napájanie.
Veko nie je správne
zaistené.
Skontrolujte, či je zapojený do
elektrickej siete.
Skontrolujte, či je veko správne
založené.
Veko nemožno založiť. Nie je správne založený
držiak kužeľa alebo kužeľ.
Skontrolujte, či je správne
založený držiak kužeľa a
kužeľ.
Slabé výsledky. Potravina je príliš mäkká
alebo šťavnatá.
Potravina je príliš úzka alebo
malá.
Potravina nie je dobre
zachytená o koniec
posúvača.
Používajte pevné kusy ovocia
a zeleniny bez kôstok, jadierok
a dutého stredu.
Vyberajte čo najrovnejšie kusy
potravín s priemerom aspoň
5 cm.
Pre najlepšie výsledky
Vždy najprv dobre zachyťte
potravinu o koniec posúvača.
Potom vložte do plniacej
trubice.
Zapnite pri súčasnom
usmerňovaní potraviny
posúvačom.
Namiesto špirál
dochádza k produkcii
kusov tvaru polmesiaca.
Priemer spracovávanej
potraviny je príliš malý.
Dochádza k rotácii potraviny
v plniacej trubici.
Priemer potraviny musí byť
väčší, než je koniec posúvača.
Potravina musí byť pevne
zachytená, aby sa netočila.
Potravina rýchlo
hnedne.
Niektoré potraviny, ako
jablká, hrušky a zemiaky, po
spracovaní rýchlo hnednú.
Používajte ich hneď po
spracovaní alebo ich vložte do
vody.
Hnednutiu ovocia možno
zabrániť pridaním citrónovej
šťavy.
195 196
Cuketový šalát
Porcie: 2 ako hlavné jedlo/4 ako prílohy
Čas prípravy: 5 minút
Zložky:
Cuketa 2
Žltá paprika (bez stopky
a jadierok)
1
Červená cibuľa
(ošúpaná)
½ (stredná veľkosť
– 150 g)
Zeler 1 stopka
Postup:
1 Pomocou plochej čepele našpiralizujte cukety.
2 Nakrájajte papriku, cibuľu a stopku zelera na
plátky hrubé 3 mm.
3 Všetky zložky zmiešajte v nádobe.
4 Pokryte dresingom podľa vlastného výberu.
Thajský špirálový šalát
Porcie: 2 ako hlavné jedlo/4 ako prílohy
Čas prípravy: 10 minút
Zložky:
Biela reďkovka (Daikon)
(ošúpaná)
½ (30 cm)
Uhorka 2
Mango (ošúpané a
zbavené kôstky)
½
Jarná cibuľka 4
Na ozdobenie:
Sezamové semienka 4 ČL
Sušené krevety
(voliteľné)
4 PL
Čerstvý koriander
(nasekaný)
4 PL
Postup:
1 Pomocou čepele na Linguine našpiralizujte
uhorku a bielu reďkovku.
2 Nakrájajte mango na malé kocky a nasekajte
jarnú cibuľku.
3 Všetky zložky zmiešajte vo veľkej mise.
4 Pokryte dresingom podľa vlastného výberu a
posypte sezamovými semienkami, sušenými
krevetami a čerstvým koriandrom.
recepty (Čepele na špagety a Tagliatelle možno používať aj
pri receptoch, ktoré odporúčajú použitie čepele na Linguine .)
197
recepty
Cviklovo-zelerový šalát
Linguine s garnátmi
Porcie: 2 ako hlavné jedlo/4 ako prílohy
Čas prípravy: 20 minút
Zložky:
Surová cvikla 2
Zeler ½ (400 g)
Fenikel ½ hľuzy
Na marinádu:
Citrón šťava z ½
Extra panenský olivový
olej
5 PL
Feniklové semienka ½ ČL
Korenie Na dochutenie
Na ozdobenie:
Tigrie garnáty 20
Špenát 200 g
Postup:
1 Ošúpte cviklu a zeler a odstráňte z nich hornú
a spodnú časť.
2 Cviklu a zeler našpiralizujte pomocou čepele
na Linguine.
3 Špirálovito nakrájané kusy cvikly a zeleru
vložte do veľkej misy.
4 Z fenikla odstráňte jadro, jemne ho nasekajte a
pridajte do misy.
5 Pridajte citrónovú šťavu.
6 Zeleninu, feniklové semienka a korenie opražte
na olivovom oleji pri strednej teplote.
7 Varte 5 minút, potom pridajte garnáty a varte,
kým nezružovejú.
8 Pridajte špenát a dôkladne zmiešajte.
Podávajte.
Grécky špirálový šalát
Porcie: 2 ako hlavné jedlo/4 ako prílohy
Čas prípravy: 10 minút
Zložky:
Uhorky 2
Zelená paprika (zbavená
semienok)
1
Červená cibuľa
(ošúpaná)
½
Čerešňové paradajky 8
Čierne odkôstkované
olivy
50 g
Syr feta 50 g
Dresing:
Repkový olej 4 PL
Biely vínny ocot 3 PL
Oregano 1 PL
Kapara 1 PL
Korenie Na dochutenie
Postup:
1 Pomocou plochej čepele našpiralizujte uhorku
a vložte ju do misy.
2 Papriku a cibuľu nakrájajte na plátky hrubé
3 mm.
3 Paradajky prekrojte na polovice a syr feta
nakrájajte na 1 cm kocky.
4 Zložky vložte do misy.
Dresing:
1 Olej a ocot spolu jemne vyšľahajte pomocou
vidličky.
2 Bylinky jemne nasekajte a spolu s kaparou a
korením ich pridajte k oleju.
3 Dresing pridajte do misy a celú zmes pred
podávaním marinujte 30 minút pri izbovej
teplote.
197 198
recepty
Rezance z bielej reďkovky
a ramen s hubami Shiitake
Porcie: 4
Čas prípravy: 20 minút
Zložky:
Biela reďkovka (Daikon)
(ošúpaná)
½ (500 g)
Olivový olej 4 PL
Tofu 250 g
Omáčka hoisin 1 PL
Čínska kapusta 1 2 hlávky
Huby Shiitake 150 g
Cesnak (ošúpaný) 2 strúčiky
Zázvor (ošúpaný) 2 cm kus
Pasta miso 1 PL
Sójová omáčka 2 PL
Zeleninový vývar 1 liter
Na ozdobenie:
Jarná cibuľka 4
Vajcia uvarené natvrdo 2
Postup:
1 Pomocou čepele na Linguine našpiralizujte
bielu reďkovku a vložte ju do veľkej misy.
2 Tofu nakrájajte na 2 cm kocky a opečte v
olivovom oleji pri strednej teplote.
3 Keď tofu zhnedne, pridajte omáčku hoisin a
varte, kým nebude úplne obalené v omáčke.
Odstavte.
4 Nahrubo nasekajte čínsku kapustu a najemno
cesnak a zázvor.
5 Huby nakrájajte najemno.
6 Cesnak a zázvor pražte niekoľko minút na
olivovom oleji pri strednej teplote.
7 Pridajte vývar a priveďte do mierneho varu.
8 Pridajte huby, sójovú omáčku a pastu miso a
varte 10 minút.
9 Pridajte špirálovito nakrájanú bielu reďkovku a
varte ďalších 3 5 minút.
Mrkvové a marhuľové
tyčinky
Porcie: 8
Čas prípravy: 45 minút
Zložky:
Mrkva 2 veľké
Maslo 175 g
Med 200 ml
Sušené marhule 125 g
Vlašské orechy 30 g
Ovsené vločky 350 g
Postup:
1 Rúru predhrejte na 180 °C. Pekáč v tvare
štvorca (25 × 25 cm) vyložte papierom a
vymastite.
2 Pomocou čepele na Linguine našpiralizujte
mrkvy.
3 V mikrovlnej rúre alebo na panvici roztopte
maslo s medom.
4 Nakrájajte marhule a orechy a pridajte ich k
mrkve s ovsenými vločkami.
5 Všetko spolu miešajte, kým sa všetky zložky
dôkladne nespoja.
6 Zmes pomocou lyžice preneste na pekáč a
rozotierajte ju po celej ploche, kým nebude
mať rovnomernú hrúbku.
7 Pečte v rúre 15 20 minút.
8 Keď bude zmes na okrajoch jemne sfarbená
do zlatista, pekáč vyberte z rúry. Ešte zahorúca
zmes rozkrájajte na 8 tyčiniek a nechajte ich
úplne vychladnúť.
/