57
VARNÉ ZÓNY
- Varné zóny nezapínajte bez kuchynského riadu
a nepoužívajte ich na vykurovanie miestnosti.
- Dbajte na to, aby boli varné zóny a dno použitej
kuchynskej nádoby vždy čisté, pretože nečistoty
negatívne ovplyvňujú účinnosť varných zón.
-
Prehriate oleje a
tuky sa môžu na varných
zónach vznietiť. Príprave pokrmov s
olejom
a
tukom (napr. zemiakové hranolčeky) preto
venujte zvý
šenú pozornosť.
- Sklokeramické varné pole je značne odolné, nie
však nerozbitné. Pádom špicatých a tvrdých
predmetov sa môže poškodiť.
- Pri zohrievaní varných zón počuť mierny šum,
ktorý je technologicky podmienený
a neovplyvňuje funkčnosť spotrebiča.
- V závislosti od uhla pohľadu môže rozžeravené
výhrevné teleso trochu prečnievať nad vyznače-
nú oblasť.
- Zrnká piesku a drsné dná liatinových hrncov
môžu povrch varného poľa alebo dekoračnú
vrstvu poškriabať.
- Ak na sklokeramickom varnom poli objavíte trh-
linu, okamžite vypnite všetky varné zóny (spína-
če otočte do polohy “AUS“, resp. 0). Potom spot-
rebič oddeľte od elektrickej siete vyskrutkovaním
poistky, resp. vypnutím ochranného spínača,
a obráťte sa na príslušné servisné stredisko.
- Varnú plochu zásadne nepoužívajte ako pracov-
nú dosku. Na varných zónach nesmiete za žiad-
nych okolností zohrievať pokrmy v alobale alebo
plastových nádobách.
Hrnce a kuchynský riad
Varné zóny môžete optimálne využiť iba vtedy, ako
používate kuchynský riad s rovným dnom, ktorého
priemer zodpovedá priemeru príslušnej varnej zóny.
Nerovné dno kuchynskej nádoby zapríčiňuje dlhšiu
dobu prípravy pokrmu a zvyšuje spotrebu elektrickej
energie. Odporúčame používať normovaný kuchyn-
ský riad pre elektrické varné dosky a sporáky s rov-
ným silným dnom. Priemer dna môže byť väčší,
nesmie byť však menší ako priemer varnej zóny.
V opačnom prípade dochádza k tepelným stratám
a znečistenie sa môže pripáliť. Varné nádoby by sa
nemali používať bez pokrievky.
Kuchynský riad z ohňuvzdorného skla pre elektrické
sporáky môžete používať len vtedy, ak priemer ná-
doby zodpovedá priemeru varnej zóny.
Presahujúce nádoby môžu v dôsledku teplotného
napätia prasknúť.
Veľké teplotné rozdiely treba brať do úvahy aj pri
ostatnom kuchynskom riade.
Horúce varné nádoby sa nesmú odkladať na stude-
ný kameň alebo kov, ani sa do nich nesmie nalievať
studená tekutina. Pri používaní sklenených kuchyn-
ských nádob na veľkých varných zónach neprekra-
čujte stupeň 2.
Pri používaní špeciálneho kuchynského riadu treba
dodatočne dodržiavať aj pokyny výrobcu.
Tlakové hrnce
Používaním tlakových hrncov sa ušetrí značné
množstvo energie, najmä pri pokrmoch s dlhou do-
bou prípravy.
Dbajte na to, aby sa v hrnci nachádzalo vždy dosta-
točné množstvo tekutiny. V opačnom prípade by sa
mohol tlakový varný hrniec a varná zóna v dôsledku
prehriatia poškodiť.
Automatická prevádzka
Bližšie informácie ohľadne automatickej prevádzky,
t.j. ohľadne automatického vypnutia a zapnutia
prednej ľavej varnej zóny prostredníctvom spínacích
hodín nájdete v kapitole Spínacie hodiny.
Nesprávne - Nesprávne - Správne