PEČENIE
MÚČNIKOV
Druh pečiva
teplota v
°C
lurl
I
"
1 Horúci vzduch
1 rovina
Rovina
2 roviny
odspodu
3 roviny
Doba pečenia v
min.
l^™
i Vrchný/spodný ohrev
Teplota v
°C
Rovina
odspodu
Drobné pečivo
Pečivo z lístkového cesta
Syrové/
makové/ rascové
tyčinky
Slimáčiky z kys. cesta
Jablkové taštičky
Biskvitové koláčiky
Pečivo z treného cesta
(americ.)
•180
•190
•170
160
•160
160
_
-
3
3
_
3
4+2
4+2
4+2
4+2
4+2
4+2
5,3,1
-
20
12-14
15-20
20-25
13
20-30
•190
•210
•190
180
•180
180
3
3
3
3
3
3
Odpaľované cesto
Veternik
190
3
4+2
30-40
•200
3
Plnené cestá
Jablková
štrúdľa
Švajč. jablkový koláč
Švajč. syrový koláč
Syrovo- cibuľový koláč
Zeleninový koláč
160
_
_
_
2
_
_
_
_
_
_
55
35
35
40
30-40
230
230
230
210-220
2
1
1
1
Chlieb a žemle
Žemle s hrozienkami
Mliečne žemle
Šesťzrnný
chlieb
Pohánkový chlieb
Toastový biely chlieb
Lievanec
Brioška (forma 22cm)
Malé
briošky
(plech)
•190
•220-230
•190
•190
•175
_
•160
•160
3
3
2
3
2
_
2
-
4+2
4+2
_
_
_
_
4+2
_
_
_
_
-
15-20
15-20
45-50
45-50
40-45
20-25
20-25
15-16
•210
•240
•210
•210
•190
•230
•190
-
3
3
2
3
1
2
1
-
Nákypy
Rezancový
nákyp
Zemiakový nákyp
Gratinovanie
Karfiol s omáčkou Hollandaise
Toast "Hawaii"
200
200
220
•250
2
2
3
3
_
_
_
_
40-45
60-65
20
5-8
200
2
_
_
Údaje
slúžia pre orientáciu. Odporúčané metódy tepelnej úpravy, roviny a teploty sú hrubo vytlačené. * =
predhriať,
pokým nezhasne kontrolka
teploty.
Všeobecné
informácie
k pečeniu
Pečenie s horúcim vzduchom a vrchným
/ spodným ohrevom
Doba pečenia závisí od druhu, hmotnosti a výšky
pokrmu. Vo všeobecnosti sa na každý cm výšky mäsa
počíta
•hovädzie,
divina 14
-17
minút
•bravčové,
teľacie
14-17 minút
•filé,
roastbeef 10
-12
minút
Čím je mäso vyššie, tým nižšia môže byť teplota v
rúre.
O
stave mäsa sa môžete presvedčiť pomocou lyžičky.
Ak sa tlaku lyžičky nepoddáva, je hotové.
Po vypnutí ponechajte mäso ešte asi 10 minút v rúre.
Pri krájaní nebude vytekať žiadna šťava.
Pečenie na rošte
Mäso
polozte
na rošt tou stranou nahor, ktorá bude
pri servírovaní navrchu. Univerzálnypekáč zasuňte do
roviny 1 alebo 2, rošt o jednu úroveň vyššie.
Pečenie v nádobe na pečenie alebo
v univerzálnom pekáči
Chudé mäso, divinu alebo fašírku vložte do nádoby
na pečenie a položte na rošt, alebo uložte priamo do
univerzálneho pekáča. Na pečenie kúskov mäsa,
vyžadujúcich len krátku dobu
prípravy,
použite
plech.
Ak je čas potrebný na pečenie dlhší ako 1 hodina,
vložte prísady na omáčku až pol hodinu pred
predpokladaným skončením pečenia. Nechajte ich
mierne zhnednúť a potom ich podlejte horúcou
vodou.
Roviny pri pečení
Pri funkcii Horúci vzduch môžete využiť až 3 roviny.
Odporúčame:
• 1 plech: rovina 2 alebo 3
• 2 plechy: rovina 1+3 alebo 2+4
• 3 plechy: rovina 1, 3 alebo 5
1-2 vysoké formy vedľa seba: rošt v rovine 1
• 1 plochá forma: rovina 2 alebo 3
• 2 ploché formy: rovina 1 a 3
Pri použití funkcie vrchný a spodný ohrev môžete
piecť iba v jednej rovine.
• plochý koláč alebo drobné pečivo na plechu - v
rovine 1,2 alebo 3
• vysoký koláč, v miskovitej alebo v štvorhrannej
forme - v rovine 2 alebo 3
Riad na pečenie
Podľa možnosti používajte iba príslušenstvo
dodávané so spotrebičom a matné tmavé formy, napr.
z načierno nalakovaného alebo
emailovaného
plechu.
Pri funkciách Horúci vzduch a Pizza-stupeň môžete
okrem toho používať aj svetlé, keramické a
tepluvzdorné
formy. Tento riad však ovplyvňuje
dĺžku tepelnej úpravy pokrmu a rovinu zasúvania:
podľa potreby zvoľte nižšiu úroveň zasunutia a
predĺžte dobu úpravy pokrmu. Riaďte sa pokynmi
výrobcov riadu.
Pri funkcii Vrchný/spodný ohrev neodporúčame
používanie svetlých a lesklých plechov a foriem.
Formy a riad na pečenie umiestite na rošt. Špeciálne
upozornenia nájdete v tabuľke pre pečenie.
Voľba teploty
Pri funkcii Horúci vzduch preniká teplo do
pripravovaného pokrmu rýchlejšie ako pri bežných
metódach. Preto je vhodné zvoliť teplotu o 25
°C
nižšiu,
nezje
uvedené v receptoch pre použitie
funkcie vrchný/spodný ohrev.
Tip: V predajniach s domácimi spotrebičmi je možné
zakúpiť teplomer na pečenie, ktoré ukazuje teplotu vo
vnútri pečeného pokrmu.
Tukový filter
Pri pečení mäsa s využitím funkcie Horúci vzduch
alebo Turbogril použite vždy tukový filter, ktorý
chráni zadné vyhrievacie teleso.
Pri príprave múčnych jedál s využitím funkcie Horúci
vzduch je naopak výhodné tukový filter vyňať,
nakoľko bez filtra sa rozptyl tepla zintenzívni a tým
sa skráti doba prípravy pokrmu.
Predhriatie
Nakoľko rúra po zapnutí dosiahne požadovanú
teplotu vo veľmi krátkom čase, pri príprave väčšiny
jedál
nieje
potrebné pred vložením pokrmu rúru
zohriať.
Predhrievanie odporúčame pri:
• mäsových pokrmoch ako
filé,
roastbeef, rezne alebo
kotlety. Póry mäsa sa rýchlejšie uzavrú a pečený
pokrm ostane šťavnatý.
• drobnom pečive, ktoré sa ľahko rozteká
•
žemliach,
koláčoch, biskvitových roládach
Pri zohrievaní nechajte rúru prázdnu, až kým
kontrolka nezhasne.
20
13