Russel Hobbs ULTIMATE 3 EN 1_22700-56, 22700 Návod na obsluhu

  • Prečítal som si používateľskú príručku pre Russell Hobbs Odšťavovač, Lis na citrusové plody a Mixér. Som pripravený odpovedať na vaše otázky týkajúce sa montáže, používania, čistenia a receptov. Príručka obsahuje podrobné informácie o všetkých funkciách a bezpečnostných opatreniach.
  • Ako dlho môžem prevádzkovať motor bez prerušenia?
    Môžem umyť diely v umývačke riadu?
    Čo sa stane, ak je sito zablokované?
    Aké ingrediencie sa neodporúčajú na spracovanie?
68
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku
niekomu inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento prístroj môžu používa osoby so zníženými fyzickými, zmyslovými alebo
duševnými schopnosami alebo nedostatkom skúseností a znalostí ak sú pod
dozorom/boli pouené a uvedomujú si s tým spojené riziká.
Deti sa s prístrojom nesmú hra, ani ho používa. Uchovávajte prístroj a kábel
mimo dosahu detí.
Spotrebič odpojte od elektrickej siete vždy, keď ho nechávate bez dozoru, a
pred každým jeho skladaním, rozoberaním alebo čistením.
Nesprávne používanie spotrebia môže vies k poraneniu.
Pri manipulácii s nožmi, vyprázdňovaní nádoby a čistení dávajte pozor, aby ste
sa neporanili.
Prístroj nepoužívajte, ak sú sitko alebo viečko prasknuté alebo poškodené.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho servisným
technikom alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo k riziku.
Pohonnú jednotku neponárajte do tekutiny.
Na potlačenie potravín dolu trubicou nepoužívajte prsty ani príbor – iba piest.
Nepoužívajte spotrebič na iné účely ako tie, ktoré sú popísané v týchto pokynoch.
Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo vznikne porucha.
Nenechávajte motor bežať bez prestávky dlhšie ako 2 minúty, môže sa prehriať. Po 2 minútach
vypnite a nechajte prístroj odpočívať aspoň 2 minúty.
LEN NA DOMÁCE POUŽITIE
NÁKRESY
1. Piest
2. Veko
3. Sitko
4. Separátor odšťavovača
5. doba na dužinu
6. Ovládač
7. Výlevka (priestor na odtekanie šťavy)
8. Pohonná jednotka
9. Uzatvárateľné veko
10. Kužeľ lisu na citrusy
11. Sitko na citrusy
12. Separátor citrusového ovocia
13. Spojka
14. Viacúčelová nádoba
15. Nadstavec s nožmi
` vhodné na umývanie v umývačke riadu
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Odstráňte všetky obalové materiály a nálepky.
Umyte piest, veko, sitko, separátory, sitko na citrusy, nádobu na dužinu, hrot, nádobu a
zostavu nožov v teplej vode so saponátom. Opláchnite a osušte.
Utrite blok motora vlhkou utierkou.
Prístroj položte na suchý, pevný a rovný povrch v blízkosti elektrickej zásuvky.
ODŠŤAVOVAČ (OBR. A)
Nadstavec s odšťavovačom sa dá použiť na odšťavenie ovocia, zeleniny a dokonca aj listovej
zeleniny.
UVEDENIE DO PREVÁDZKY
1. Zarovnajte
*
na separátore odšťavovača s
)
na podstavci s motorom. Otočte separátor v smere
hodinových ručičiek, aby ste zarovnali
*
s
(
.
2. Vložte do separátora sitko a zatlačte ho nadol na pohonný hriadeľ.
3. Zarovnajte
*
na veku s
)
na podstavci s motorom. Otočte separátorom v smere hodinových
ručičiek, aby ste zarovnali
*
s
(
.
69
pokyny (Slovenčina)
4. Upevnite nádobu na dužinu pod ľavú stranu veka.
5. Viacúčelovú nádobu umiestnite pod výlevku, aby ste zachytili šťavu.
6. Piest vložte do trubice.
POÍVANIE
1. Uistite sa, či je prístroj vypnutý (O).
2. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
3. Zapnite prístroj (I).
4. Piest vyberte a suroviny pridávajte cez trubicu.
5. Trubica je dostatočne široká pre väčšinu celého ovocia a zeleniny, ale väčšie kusy je
potrebné nakrájať, aby cez ňu prešli.
6. Vráťte piest na miesto a použite ho na jemné potlačenie surovín dolu trubicou.
7. Po dokončení prístroj vypnite (O).
8. Výlevka sa dá otočiť smerom nahor, aby po skončení používania prístroja nedochádzalo ku
kvapkaniu.
9. Na viacúčelovú nádobu môžete upevniť uzatvárateľný kryt, ak je to potrebné, pre účely
uskladnenia alebo využitia nádoby ako fľaše na pitie.
TIPY
Kupujte ekologicky pestované plodiny, aby ste znížili príjem zvyškov instekticídov a hnojív.
Z ovocia ako broskyne, slivky, mango a pod. odstráňte kôstky.
Používajte kvalitné, čerstvé a zrelé ovocie a zeleninu. Mäkká zelenina alebo prezreté ovocie
môžu spôsobiť, že šťava bude hustá, kalná a zvláštnej chuti.
Všetko ovocie a zeleninu pred použitím umyte. Na silné znečistenie použite kefku. Z
plodín, ktoré nie sú pestované ekologicky, odstráňte vrchné listy. Neekologicky pestované
alebo navoskované ovocie a zeleninu ošúpte. Vykrojte a zahte všetky otlačené miesta a
škvrny, keďže môžu ovplyvniť chuť šťavy.
Neodšťavujte nič s ostrou a silnou chuťou, ako je cibuľa alebo cesnak. Bez ohľadu na to, ako
dobre odšťavovač vyčistíte, nikdy sa týchto chutí úplne nezbavíte.
Z listovej zeleniny, petržlenovej vňate, klíčkov a podobne vytvorte malú guľu a potlačte
dolu trubicou pomocou piesta.
UPOZORNENIE! Listy rebarbory sú jedovaté, obsahujú kyselinu oxalicylovú – nesmú sa
odšťavovať ani jesť.
LIS NA CITRUSY (OBR. B)
Nadstavec s lisom na citrusy sa dá použiť na vytláčanie šťavy z pomarančov, grapefruitov, citrónov,
limetiek a pod.
UVEDENIE DO PREVÁDZKY
1. Spojku pripevnite na pohonný hriadeľ.
2. Zarovnajte * na separátore citrusového ovocia s ) na podstavci s motorom.
Otočte separátorom v smere hodinových ručičiek, aby ste zarovnali * s (.
3. Na spojku pripevnite hrot.
4. Viacúčelovú nádobu umiestnite pod výlevku, aby ste zachytili šťavu.
POÍVANIE
1. Uistite sa, či je prístroj vypnutý (O).
2. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
3. Zapnite prístroj (I).
4. Položte jednu polovicu ovocia reznou plochou na vrchnú časť odšťavovača a zatlačte
nadol.
5. Po dokončení prístroj vypnite (O).
6. Výlevka sa dá otočiť smerom nahor, aby po skončení používania prístroja nedochádzalo ku
kvapkaniu.
7. Na viacúčelovú nádobu môžete upevniť uzatvárateľný kryt, ak je to potrebné, pre účely
uskladnenia alebo využitia nádoby ako fľaše na pitie.
70
TIPY
Používajte kvalitné, čerstvé, dozreté citrusové ovocie.
Ovocie utrite. Ovocie prerežte priečne ostrým nožom napoly, naprieč stredmi jednotlivých
dielikov.
MIR (OBR. C)
Viacúčelový nadstavec s mixérom má množstvo rôznych využití, vrátane mixovania polievok,
smoothie a pyré.
UVEDENIE DO PREVÁDZKY
1. Do nádoby vložte prísady. Nenapĺňajte vyššie ako po označenie max.
2. Naskrutkujte jednotku s nožmi na vrchnú časť viacúčelovej nádoby.
3. Uistite sa, či je prístroj vypnutý (O).
4. Otočte nádobu dole hlavou, potom zarovnajte * na jednotke s nožmi s ) na podstavci
s motorom. Otočte jednotku s nožmi v smere hodinových ručičiek, aby ste zarovnali * s
(.
POÍVANIE
1. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
2. Zapnite prístroj (I). Na presné ovládanie použite funkciu impulz Y.
3. Po skončení prístroj vypnite, potom otočte jednotkou s nožmi proti smeru hodinových
ručičiek, aby ste zarovnali * na jednotke s nožmi s ) na podstavci s motorom a
odoberte ju.
4. Nádobu postavte do správnej polohy a odskrutkujte jednotku s nožmi.
5. Na viacúčelovú nádobu môžete upevniť uzatvárateľný kryt, ak je to potrebné, pre účely
uskladnenia alebo využitia nádoby ako fľaše na pitie.
KOMBINOVANÉ POUŽITIE
Keďže viacúčelová nádoba sa používa tiež pri odšťavovaní alebo lisovaní citrusov, môžete tieto
funkcie kombinovať pre lepšie využitie. Napríklad, keď vyrábate smoothie:
1. Pomocou lisu na citrusy alebo nadstavca s odšťavovačom vytlačte šťavu do nádoby.
2. Pridajte do nádoby ostatné prísady na prípravu smoothie.
3. Pripevnite jednotku s nožmi (pozri časť MIXÉR).
4. Vymiešajte prísady a vytvorte 100% prírodné, domáce smoothie.
Väčšina receptov na smoothie vaduje nejakú tekutinu v podobe ovocnej šťavy. Použitím
vlastnej, doma vyrobenej šťavy dokážete zabezpečiť, že vaše smoothie sú 100% prírodné bez
akýchkoľvek pridaných látok alebo konzervantov, ktoré sa nachádzajú v priemyselne
vyrábaných ovocných šťavách.
ČISTENIE
1. Vypnite prístroj (O) a vytiahnite ho zo zásuvky.
2. Rozoberte prístroj.
3. Na odstránenie sitka najskôr otočte separátorom proti smeru hodinových ručičiek, aby ste
zarovnali * s ). Potom vyklopte sitko zo separátora.
4. Pohonnú jednotku vyčistite vlhkou utierkou.
5. Vyberateľné časti umývajte ručne. Ak je strúhacie sitko zanesené, vyčistite ho pod tečúcou
vodou nylonovou kefkou na riad. Nepokúšajte sa prejsť štetinami pomedzi sieťku –
poškodíte ju.
` Tieto časti môžete umývať v umývačke riadu.
Extrémne prostredie v umývačke riadu môže zmeniť povrchovú úpravu príslušenstva. Prípadné
poškodenie by malo byť iba kozmetické, a nemalo by ovplyvniť fungovanie prístroja.
W
OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v
elektrických a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto symbolom
likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova použiť alebo
recyklovať.
71
NÁPOJ ŽIARIVÝCH OČÍ
Na udržanie zdravých žiarivých očí potrebuje
naše telo veľa vitamínu B, ako aj vitamínu C a E
a betakaroténu. Vyskúšajte tento nápoj zas a
znova ako osviežujúci a chutný nápoj
obohatený o vitamíny.
3 mrkvy
2 zelené jablká
½ brokolice
½ červenej papriky
JABLKOVO-JAHODOVÉ ESO
250 g jahody
3 zelené jablká
1 malý kúsok zázvoru, očistený
Podávajte s ľadom.
ENERGETICKÝ NÁPOJ
Ovocie a zelenina sú prirodzene sladké a sú z
nich skvelé energetické nápoje.
2 mrkvy
3 odkôstkované marhule
2 jablká
50 ml mlieka
5 g pšeničných klíčkov
5 ml medu
Odšťavte ovocie a zeleninu. Pridajte mlieko s
pšeničnými klíčkami a medom.
VITAMÍNOVÝ NÁPOJ
Nápoj má vysoký obsah vitamínov skupiny B,
vitamínu C a vápnika.
1 paštrnák
½ zelenej papriky
1 brokolica
2 mrkvy
1 sladký zemiak
1 stopka zeleru
Pre sladšiu chuť pridajte viac mrkvy alebo
paštrnáka.
LAHODNÝ KOKTEIL
2 mrkvy
1 hrsť žeruchy
3 paradajky
1 zzok koriandru alebo bazalkových
listov
1 stopka zeleru
½ červenej papriky
Niekoľko kvapiek tabaska alebo
worcesterskej omáčky (voliteľné podľa
chuti)
RECEPTY PRE ODŠŤAVOVAČ
LETNÝ NÁPOJ
3 paradajky
½ uhorky
1 stopka zeleru
1/8 limety
MRKVA A PETRŽLEN
6 mrkiev
5 vetvičiek petržlenovej vňate
KAPUSTA, ZELER A MRKVA
½ bielej kapusty
2 stopky zeleru
3 mrkvy
ZELENINOVÝ TONIK
1 hrsť špenátu
4 vetvičky petržlenovej vňate
4-6 mrkiev
SLNEČNÝ KOKTEIL
2 jablká
100 g jahôd
ŠNIVÝ KOKTAIL
50 g jahôd
¼ ananásu
1 strapec červeného hrozna
ANAS A GREP
½ grepu
¼ ananásu
LIMODA
4 jablká
¼ citrónu
Podávajte s ľadom.
ANAS, JAHODA A JABLKO
1 jablko
¼ ananásu
100 g jahôd
HRKA A JABLKO
2 jablká
2 hrušky
¼ citrónu
72
RECEPTY PRE MIXÉR
PÓROVO-ZEMIAKOVÁ POLIEVKA
75 g pór
75 g zemiaky
1 bujóny
400 ml voda
soľ a čierne korenie
Pór a zemiaky mixujte 2 sekundy. Preložte do veľkej
rajnice. Pridajte vodu a bujón. Priveďte do varu, za
stáleho miešania. Znížte oheň. Rajnicu prikryte
pokrievkou. Varte na miernom ohni 20 minút.
Odložte z ohňa. Nechajte vychladnúť 30 minút.
Zmixujte nahladko. Priveďte do teploty vhodnej na
podávanie (nie až do varu). Dochuťte korením.
Podávajte s chlebom. Ak chcete pripraviť
Vichyssoise, pridajte trochu pažítky k póru a
zemiakom, pred zohriatím pridajte do rajnice malú
hrudku masla, polievku namiesto opätovného
zohrievania nechajte vychladnúť, a pred podávaním
na studeno do nej prišľahajte 75 ml smotany.
PIKANTNÁ TEKVICOVÁ POLIEVKA
450 g tekvica
15 ml zeleninový olej
1 pór
1 strúčik cesnak
450 ml kurací/zeleninový bujón
2,5 g pomletý zázvor
15 ml smotana na varenie/ crème fraiche
2,5 g pomletý koriander
1 strapec koriandrové lístky
soľ a čierne korenie
Tekvicu ošúpajte, zbavte semien a nakrájajte na
kusy. V panvici zohrejte olej. Pridajte pór, cesnak a
korenia. Miešajte 3 minúty. Pridajte bujón a tekvicu.
Priveďte do varu, za stáleho miešania. Znížte oheň.
Rajnicu prikryte pokrievkou. Varte na miernom ohni
20-30 minút. Odložte z ohňa. Vmiešajte koriander a
smotanu. Nechajte vychladnúť 30 minút. Zmixujte
nahladko. Priveďte do teploty vhodnej na
podávanie (nie až do varu). Dochuťte korením.
Podávajte s chlebom.
KORIANDROVÉ PESTO
2 hrste koriandrové lístky
2 strúčiky cesnak
60 g píniové oriešky
125 ml olivový olej
60 g parmezán, nastrúhaný
Pomixujte koriander, cesnak, píniové oriešky a
polovicu oleja na hladkú hmotu. Preložte do veľkej
misy. Vmiešajte do hmoty parmezán. Pridajte olej a
upravte konzistenciu: na namáčanie - hustá; na
polievku - stredne hustá; na omáčku na cestoviny
- riedka.
OVOCNÉ SMOOTHIE
Všetko rozmixujte nahladko.
60 ml jogurt
200 ml mlieko
30 g ovsená múka
1 banán
30 ml med
2 jablká bez jadrovníkov
170 g čokoládová zmrzlina
300 ml pomarančový džús
150 g jogurt s lieskovými orieškami
1 banán
200 ml mlieko
300 ml čokoládové mlieko
2 hrušky bez jadrovníkov
200 ml jogurt
1 mango, bez kôstky
200 ml mlieko
5 ml med
300 ml mlieko
1 banán
12 jahody
400 ml mlieko
1 banán
20 ml med
10 ml vanilkový extrakt
360 ml limonáda
125 g vanilková zmrzlina
70 g čučoriedky
300 ml pomarančový džús
300 ml borievková šťava
1 banán
4 polovice zaváraných marhúľ
80 ml marhuľová šťava (zo zaváraniny)
2 broskyne, bez kôstky
60 ml jogurt
200 ml mlieko
10 ml med
600 ml jablkový džús
1 mango, bez kôstky
1/116