electrolux
12
Pečenie horúcim vzduchom
- Jedlo sa pripravuje horúcim
vzduchom, ktorý sa rovnomerne
rozvádza ventilátorom umiestneným
na zadnej stene samotnej rúry.
- Teplo sa tak rovnomerne rozptýli do
všetkých časti rúry a umožňuje
súčasné pečenie rôznych druhov jedál
uložených v rôznych pozíciách roštov
rúry. Pečenie horúcim vzduchom
rýchle vysušuje vlhkosť a suché
prostredie rúry tak zabraňuje prenosu
rôznych chutí a vôní z jedného jedla
na druhé.
- Možnosti pečenia na roštoch v rôznej
výške znamená, že môžete piecť
rôzne jedlá súčasne a až tri plechy
čajového pečiva a mini pizze k
okamžitej spotrebe alebo k
následnému zmrazeniu.
- Samozrejme, rúru môžete použiť aj na
pečenie na jednej úrovni. V takom
prípade doporučujeme piecť na
najnižšej polohe drážok, aby ste mohli
sledovať priebeh pečenia.
- Rúra je taktiež obzvlášť vhodná na
sterilizáciu džemov, varenie -domácich
ovocných sirupov a k sušeniu húb
alebo ovocia.
Rady a tipy
Pečenie cesta:
Koláče a pečivo si spravidla vyžaduje
strednú teplotu (150°C-200°C) a preto je
potrebné predhriať rúru pribl. 10 minút.
Neotvárajte dvierka rúry skôr, ako
uplynú 3/4 času pečenia.
Krehké pečivo sa pečie vo forme
alebo na plechu na pečenie počas 2/3
času pečenia, potom sa pred dopečením
obloží. Tento doplnkový čas pečenia
závisí od druhu a množstva polevy alebo
plnky. Piškótové zmesi sa musia ťažko
oddeľovať od lyžičky. Čas pečenia
netreba zbytočne predlžovať prílišným
množstvom tekutiny.
Ak sa dva plechy na pečenie s
pečivom alebo koláčmi súčasne vložia do
rúry , musí byť ponechaný voľný priestor
medzi plechmi.
Ak sa dva plechy na pečenie s
pečivom alebo koláčmi súčasne vložia do
rúry , plechy sa musia vymeniť a otočiť o
180° približne po 2/3 času pečenia.
Pečenie mäsa:
Nepečte kúsky mäsa menšie ako 1
kg. Menšie kúsky by sa pri pečení mohli
vysušiť. Tmavé mäso, ktorý má byť riadne
prepečené zvonka, avšak stredne
prepečené vnútri, sa musia piecť pri
vyššej teplote (200 °C – 250 °C).
Na druhej strane, biele mäso, hydina a
ryby, si vyžadujú nižšiu teplotu (150 °C –
175 °C). Prísady do šťavy alebo omáčky
treba pridať na pekáč hneď na začiatku,
ak je čas pečenia krátky. Inak ich
pridávajte v priebehu poslednej
polhodiny.
Na kontrolu prepečenia mäsa môžete
používať aj lyžicu: ak sa nedá zatlačiť,
mäso je prepečené. Rousbífy a sviečkové
rezne, ktoré majú zostať vnútri ružové, sa
musia piecť kratší čas pri vyššej teplote.
Pri pečení mäsa priamo na rošte rúry
podložte o jednu zásuvnú úroveň nižšie
pekáč na zachytávanie šťavy.
Stehno nechajte odstáť najmenej 15
minút, aby z mäsa nevytiekla šťava.
Na zníženie dymivosti v rúre sa
odporúča naliať trocha vody do pekáča
pečenie. Na predchádzanie kondenzácii
pridávajte vodu v niekoľkých dávkach.
Taniere možno v rúre udržiavať teplé pred
podávaním na minimálnej teplote.
Pozor!
Rúru nevystielajte hliníkovou
fóliou. Neukladajte pekáč ani
plech na pečenie na dno,
pretože inak sa v dôsledku
zvýšenej tvorby tepla poškodí
smalt rúry.