Zanussi ZOB361X Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
ZOB 361
Informácie
pre
používateľa
Vstavaná
rúra
2
Ďakujeme vám, že ste si vybrali náš spotrebič
Prajeme vám, aby vám váš nový spotrebič prinášal radosť, a dúfame, že pri
výbere ďalších spotrebičov opäť uprednostníte našu značku.
Prosím, prečítajte si pozorne návod na používanie a uschovajte ho po celú
dobu životnosti spotrebiča, aby ste si v ňom v prípade potreby mohli vyhľadať
užitočné informácie. Návod na používanie odovzdajte prípadnému novému
majiteľovi spotrebiča.
3
Upozornenia a dôležité bezpečnostné informácie .............................................. 4
Popis spotrebiča ................................................................................................ 6
Ovládacie prvky ................................................................................................ 7
Pred prvým použitím rúry .................................................................................. 9
Používanie rúry ............................................................................................... 10
Tabuľky pečenia .............................................................................................. 14
Údržba a čistenie ............................................................................................ 16
Ak niečo nefunguje ......................................................................................... 21
Technické údaje .............................................................................................. 22
Pokyny pre inštalatéra..................................................................................... 22
Pokyny na inštaláciu ....................................................................................... 24
Záruka/Servisná služba .................................................................................. 25
Európska záruka ............................................................................................. 25
Bezpečnostné pokyny
Pokyny “krok po kroku”
Rady a tipy
Pokyny k návodu na používanie
)
Obsah
Spotrebič spĺňa požiadavky nasledujúcich smerníc ES:
- 2006/95 (Smernica o nízkom napätí);
- 89/336 (Smernica o EMK);
- 93/68 (Všeobecná smernica);
v znení následných úprav.
4
Upozornenia a dôležité bezpečnostné
informácie
Tento návod na používanie nechávajte v blízkosti spotrebiča. Ak spotrebič
prenecháte inej osobe alebo predáte, alebo ho pri sťahovaní necháte v starom
dome, nezabudnite, že nový majiteľ bude musieť mať k dispozícii návod na
použitie a doplňujúce informácie.
Tieto varovania poskytujeme v záujme bezpečnosti užívateľov a osôb, ktoré
žijú v domácnosti. Preto si ich starostlivo prečítajte ešte pred zapojením a
používaním spotrebiča.
Inštalácia
Inštaláciu môže vykonať výhradne
zaškolený technik, v súlade s
platnými predpismi a normami.
Jednotlivé úkony pri inštalácii sú
popísané v časti s pokynmi pre
technika vykonávajúceho
inštaláciu.
Spotrebič musí nainštalovať a
zapojiť kvalifikovaný technik, ktorý
vykoná operácie v súlade so
smernicami.
Ak je pri inštalácii potrebné vykonať
nejaké zmeny pri zapojení do
elektrickej siete, musí ich vykonať
kvalifikovaný elektrikár.
Prevádzka
Táto rúra je navrhnutá na prípravu
jedál; nikdy ju nepoužívajte na iné
účely.
Pri otvorení dvierok rúry počas
alebo po ukončení pečenia dávajte
pozor, z rúry by mohla uniknúť
horúca para a vzduch .
Pri používaní sporáka buďte
opatrní. Mimoriadnym teplom
ohrevných telies sa rošty a iné časti
rúry vmi zahrievajú.
Ak by ste z akéhokoľvek dôvodu
použili pri pečení v rúre alobal,
nedovoľte, aby sa priamo dotýkal
dna rúry.
Pri čistení rúry buďte opatrní: nikdy
nič nestriekajte na tukový filter (ak
je k dispozícii), na ohrevné teleso,
ani na teplotný senzor.
Je vmi nebezpečné vykonávať
akékoľvek zmeny na spotrebiči a na
jeho technických charakteristikách.
Počas pečenia, opekania a
grilovania sa okienko dverí a iné
časti spotrebiča zohrejú, preto
nedovoľte deťom, aby sa priblížili k
rúre. Pri zapojení iných
elektrospotrebičov do zásuvky
blízkoryvajte pozor, aby ich
prívodné elektrické káble neprišli
do kontaktu s horúcimi časťami a
aby sa nezachytili v dvierkach.
Pri vyberaní riadu z rúry vždy
používajte rukavice alebo chňapky.
Pravidelné čistenie bráni
poškodeniu povrchových
materiálov.
Slovensky
5
Pred čistením rúry vždy vypnite
prívod prúdu alebo vytiahnite
zástrčku elektrického prívodného
kábla zo sieťovej zásuvky.
Keď rúru dlhodobo nepoužívate,
vždy skontrolujte, či je vypínač rúry
v polohe OFF” (vyp).
Táto rúra bola vyrobená na
používanie ako samostatný
spotrebič alebo v kombinácii s
elektrickým varným panelom, v
závislosti od modelu, pri zapojení
do jednofázovej 230 V elektrickej
siete.
Spotrebič sa nesmie čistiť
generátormi pary, ani vodnými
čističmi s vysokotlakovým prúdom.
Nepoužívajte abrazívne čistiace
prostriedky, ani ostré kovové škrabky.
Mohli by poškriabať sklo dvierok, čo
by mohlo byť príčinou jeho rozbitia.
Bezpečnosť detí
Tento spotrebič je určený na
používanie dospelými osobami. Je
nebezpečné dovoliť deťom, aby ho
používali a aby sa s ním hrali.
Počas činnosti spotrebiča nedovoľte,
aby sa k nemu priblížili deti. Okrem
toho, rúra ostane dlho horúca aj po
jej vypnutí.
Tento spotrebič nie je určený na
použitie pre deti alebo iné osoby,
ktorým nedostatočné fyzické,
senzorické alebo duševné
schopnosti alebo nedostatok
skúseností a poznatkov bránia
použív spotrebič bezpečne bez
dohľadu alebo bez poučenia
zodpovednou osobou, ktorá by
zaručila, že môžu používtento
spotrebič bezpečne.
Zákaznícke centrum
Kontroly a/alebo opravy môže
vykonávať výhradne výrobcom
autorizované servisné stredisko,
pričom sa môžu používať iba
originálne náhradné diely.
V prípade poruchy alebo poškodenia
sa nikdy nesnažte spotrebič opraviť
sami. Opravy vykonané
neskúsenými osobami môžu
spôsobiť poškodenie alebo
poranenie.
Symbol na výrobku alebo na jeho
obale znamená, že sa s ním nemôže
zaobchádzať ako s komunálnym
odpadom. Naopak, treba ho odovzdať v
zbernom stredisku na recykláciu
elektrických a elektronických zariadení.
Správnou likvidáciou výrobku prispejete
k ochrane životného prostredia a
ľudského zdravia. Nesprávna likvidácia
ohrozuje životné prostredie a zdravie
osôb. Podrobnejšie informácie o
recyklácii tohto výrobku dostanete na
miestom úrade, v zberných surovinách
alebo u predajcu, kde ste spotrebič kúpili.
6
Popis spotrebiča
1. Ovládací panel
2. Ovládací gombík termostatu rúry
3. Svetelná kontrolka termostatu rúry
4. Programátor ukončenia prípravy jedla
5. Svetelná kontrolka činnosti
6. Ovládací gombík funkcií rúry
7. Vetracie otvory chladiaceho
ventilátora
8. Gril
9. Osvetlenie rúry
10.Ventilátor rúry
11.Typový štítok
Príslušenstvo rúry
Rošt brániaci
prevrhnutiu
Pekáč
1
9
8
11
362 4 5
7
10
Pekáč na odkvapkávanie tuku
7
Ovládacie prvky
0
Ovládací gombík funkcií rúry
0 Rúra je vypnutá
Spodný ohrevný článok - Teplo sa
privádza iba zo spodnej časti rúry.
Pizza - Sú zapnuté spodné
ohrevné teleso a stredný grilovací
článok, ventilátor zabezpečuje
cirkuláciu vzduchu na pečenie
povrchu pizze alebo plnky
koláčov.
Celý gril - Zapne sa celý grilovací
článok.
Iba stredný grilovací článok -
môžete ho používať na grilovanie
malého množstva potravín.
Pečenie s ventilátorom -
Umožňuje pečenie alebo
zapekanie a pečenie súčasne,
pričom môžete použiť ktorúkoľvek
úroveň v rúre, bez prenosu vône
z jedného jedla na iné.
Konvenčné pečenie - Teplo sa
privádza z vrchného aj zo
spodného ohrevného článku, čo
zabezpečuje rovnomerný ohrev
vnútri rúry
Osvetlenie rúry
Osvetlenie rúry sa zapne po nastavení
ovládacieho gombíka funkcií rúry.
Ovládací gombík termostatu
Otočením ovládacieho gombíka
termostatu smerom vľavo môžete
nastaviť želanú teplotu od 50°C po 250°C.
8
Kontrolka termostatu
Kontrolka termostatu rúry sa zapne po
otočení ovládacieho gombíka termostatu.
Kontrolka ostane zapnutá, kým sa v rúre
nedosiahne správna teplota. Potom sa
bude striedavo zapínať a zhasínať, čo
znamená udržiavanie teploty.
Programátor ukončenia
prípravy jedla
Toto zariadenie zabezpečuje
automatické vypnutie rúry po uplynutí
naprogramovanej doby. Po ukončení
prípravy jedla zaznie zvukový signál.
Dobu prípravy možno naprogramovať na
maximálne 90 minút.
Vložte jedlo do rúry a pomocou
ovládacích gombíkov funkcií a
termostatu nastavte požadova
funkciu a teplotu. Otočte časomer do
maximálnej polohy (“90”), potom ho
pootočte späť do polohy želanej doby
prípravy jedla. Po uplynutí nastavenej
doby zaznie zvukový signál a rúra sa
automaticky vypne.
Otočením gombíka časovača do polohy
nastavíte manuálnu činnosť rúry.
Bezpečnostný termostat
Aby sa predišlo nebezpečnému
prehriatiu (nesprávnym používaním
spotrebiča alebo následkom poruchy
nejakého dielu), rúra je vybavená
bezpečnostným termostatom, ktorý
preruší prívod elektrického prúdu. Po
poklese teploty sa rúra sa opäť
automaticky zapne.
Ak by sa bezpečnostný termostat
aktivoval nesprávnym použitím
spotrebiča, stačí napraviť chybu po
ochladení rúry; naopak, ak sa termostat
aktivuje následkom poruchy, zavolajte
servisné stredisko.
Chladiaci ventilátor
Rúra je vybavená chladiacim
ventilátorom, ktorého účelom je
udržiavať predný panel, gombíky a
rukoväť dvierok chladné. Ventilátor sa
zapne automaticky pri zapnutí rúry.
Horúci vzduch sa vyfukuje otvorom
nachádzajúcim sa v blízkosti rukoväte
dvierok. Ventilátor sa vypne, po príprave
jedla, po otočení ovládacieho gombíka
funkcií rúry do polohy vypnutia 0.
9
Pred prvým použitím rúry
Pri otváraní dvierok uchopte
rukoväť v strede.
Pred používaním rúry odstráňte
všetky časti obalu z vnútra aj z
jej povrchu.
Pred prvým použitím rúry ju treba zahriať
bez potravín vnútri.
Pri tomto úkone sa môžu uvoľniť
nepríjemné pachy. Je to úplne normálne.
Pach spôsobujú zvyšky z výroby.
Zabezpečte dobré vetranie miestnosti.
1. Ovládací gombík funkcií
otočte do polohy pečenia s
ventilátorom .
2. Ovládací gombík termostatu
nastavte na 250°C.
3. Otvorte okno, aby sa
miestnosť vetrala.
4. Nechajte prázdnu rúru zapnutú
počas približne 45 minút.
Túto operáciu zopakujte aj s funkciou
celého grilu počas približne 5-10
minút.
Potom nechajte rúru vychladnúť.
potom vnútro rúry umyte
handrkou namočenou v teplej
vode s prídavkom malého
množstva umývacieho
prostriedku.
Pred prvým použitím dôkladne
umyte všetky časti príslušenstva.
)
10
Používanie rúry
Rúra je vybavená exkluzívnym systémom,
ktorý zabezpečuje prirodzené prúdenie
vzduchu a neustálu recirkuláciu pary.
Tento systém umožňuje pečenie v
prostredí s parou, čo udržiava jedlá mäkké
vnútri a chrumkavé na povrchu. Okrem
toho, doba pečenia a spotreba energie
sú tým znížené na minimum. Para
vytvorená počas pečenia môže uniknúť
pri otvorení dvierok. Je to úplne normálne.
Preto pri otvorení dvierok rúry
počas pečenia alebo po jeho
ukončení vždy ustúpte, aby para
a teplo mohli uniknúť.
Pozor! - Nikdy nič neklaďte na dno
rúry a vnútro rúry pri pečení
nevykladajte alobalom, pretože to
môže spôsobiť nahromadenie
tepla, ktoré môže mať vplyv na
výsledky pečenia a môže poškodiť
smalt rúry. Nádoby na pečenie,
teplovzdorné nádoby a hliníkové
plechy klaďte na rošt, ktorý ste
vsunuli do drážok rúry. Pri ohreve
potravín sa tvorí para, podobne ako
v hrnci. Pri kontakte so sklom
dvierok para kondenzuje a tvoria
sa kvapky vody.
Aby sa tvorba kondenzovanej vody
znížila, prázdnu rúru vždy predohrejte
počas 10 minút.
Odporúčame vám kvapky vody poutierať
po každej príprave jedla.
Rúru používajte vždy so
zatvorenými dvierkami. Pri
otváraní dvierok ustúpte, mohli by
sa náhle úplne otvoriť. Nedovoľte,
aby sa úplne otvorili - podopierajte
Iba spodné ohrevné teleso
Táto funkcia je mimoriadne vhodná pri
pečení bázy z treného cesta bez plnky.
Môžete ju použiť aj na dopečenie
slaných a sladkých plnených koláčov,
aby sa zabezpečilo správne prepečenie
celého koláča.
Kontrolka termostatu bude svietiť,
kým sa nedosiahne správna
teplota. Potom sa bude striedavo
zapínať a zhasínať, čo znamená
udržiavanie teploty.
Grilovanie -
- Väčšinu potravín treba uložiť na rošt
v grilovacej forme, aby sa dosiahla
4
3
2
1
dvierka za rukoväť, kým sa úplne
neotvoria.
V rúre sú štyri úrovne na vloženie
roštu. Úroveň roštu sa počíta od
dna rúry, ako je zobrazené na
obrázku.
Je vmi dôležité, aby boli rošty
umiestnené správne, ako na
obrázku.
Nádoby na pečenie neklaďte
priamo na dno rúry.
11
maximálna cirkulácia vzduchu a aby
mohli unikať šťava a tuk. Potraviny
ako ryby, pečeň a obličky môžete
uložiť priamo na grilovaciu formu.
- Potraviny treba pred grilovaním
dôkladne osušiť, aby sa predišlo
vystrekovaniu tuku. Mäso a ryby
mierne potrite olejom alebo
rozpusteným maslom, počas
pečenia sa nevysušia.
- Pri grilovaní mäsa môžete prílohy
ako paradajky a huby poukladať pod
rošt
- Pri zapekaní toastov vám
odporúčame použiť vrchnú polohu
vodiacej lišty.
- Potraviny podľa potreby v rúre
obráťte.
Celý grilovací článok
1. Otočte ovládací gombík rúry do
polohy .
2. Otočte ovládací gombík termostatu
do želanej polohy.
3. Nastavte rošt a gril do polohy
vhodnej pre výšku potran. Uložte
potraviny blízko grilovacieho článku,
ak chcete grilovať rýchlo a ďalej od
grilu, ak chcete grilovať pomaly.
Gril predohrejte pri plnom výkone počas
niekoľkých minút, až potom uložte mäso
alebo potraviny na grilovanie. Poa
grilovania, podľa potreby, upravte
nastavenie ohrevu a polohu roštu.
Počas grilovania budú ventilátor a
kontrolka termostatu pracovať ako bolo
popísané v opise funkcie pečenia s
ventilátorom.
Vnútorný grilovací článok
Vnútorný grilovací článok priamo ohrieva
strednú oblasť grilovacieho roštu.
Použitie vnútorného grilovacieho článku
na prípavu malých množstiev jedla vám
pomôže ušetriť energiu.
1. Otočte ovládací gombík funkcií rúry
do polohy .
2. Otočte ovládací gombík termostatu
na požadovanú teplotu.
3. Nastavte rošt a polohu vodiacej lišty
v závislosti od výšky jedla a
postupujte podľa pokynov na
grilovanie.
Grilovací článok je ovládaný
termostatom. Počas grilovania sa gril
striedavo zapína a vypína, aby sa
predišlo prehriatiu.
Pečenie s ventilátorom
- Jedlo sa pripravuje ohriatym
vzduchom, ktorý sa rovnomerne
rozvádza ventilátorom umiestneným
na zadnej stene samotnej rúry.
- Teplo tak dosiahne všetky časti rúry
rovnomerne a rýchlo, čo umožňuje
súčasnú prípravu rôznych druhov
jedla umiestnených v rôznej výške v
rúre. Pečenie s ventilátorom
zabezpečuje rýchly odvod vlhkosti a
suché prostredie rúry bráni prenosu
vône a chuti z jedného jedla na iné.
- Možnosť prípravy jedla na rôznych
úrovniach vodiacich líšt znamená, že
môžete pripravovať rôzne jedlá
súčasne, a to až tri plechy sušienok
a malých píz, ktoré môžete jesť ihneď
alebo ich potom zmraziť.
- Samozrejme, rúru môžete použiť aj
na pečenie na jednej úrovni. V takom
prípade použite najnižšie nastavenie
vodiacich líšt, tak budete mať pečenie
pod dohľadom.
12
- Okrem toho, rúra je mimoriadne
vhodná na sterilizovanie konzerv,
doma pripravených kompótov a na
sušenie húb a ovocia.
Konvenčné pečenie
Pri používaní tohto nastavenia sa teplo
privádza z vrchného a zo spodného
ohrevného elementu. Umožňuje pečenie
na jednej úrovni a je mimoriadne vhodné
pre jedlá, pri ktorých sa vyžaduje
dôkladné prepečenie ich spodnej časti,
ako slané plnené koláče a koláče s
vlhkou plnkou.
Je veľmi vhodné aj pre gratinované jedlá,
lasagne a ostatné zapekané jedlá, pri
ktorých sa vyžaduje zapečenie povrchu.
Ako použív konvenčnú ru
1. Otočte ovládací gombík rúry do
polohy požadovanej funkcie .
2. Otočte ovládací gombík termostatu
do polohy želanej teploty.
Rady a tipy
- Stredná poloha v rúre umožňuje
najlepšie rozloženie tepla. Aby sa
viac upiekla spodná časť jedla,
jednoducho znížte polohu v rúre. Aby
sa viac pripiekol povrch, zvýšte
polohu v rúre.
- Materiál a úprava pekáčov má vplyv
na stupeň zapečenia spodnej časti
jedla. Smaltovaný riad, tmavé, ťažké
plechy a nádoby s úpravou proti
pripáleniu zvyšujú zhnednutie,
naopak, sklenený riad, leštený hliník
alebo nerezové plechy odrážajú teplo
a spôsobujú slabšie zhnednutie
spodnej časti jedla.
- Aby sa jedlo upieklo rovnomerne,
uložte ho do strednej časti roštu.
- Potraviny uložte na pekáče vhodnej
veľkosti, aby ste predišli tomu, že
jedlo vykypí na dno rúry, čím si
ušetríte čistenie rúry.
- Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy
na pečenie priamo na dno rúry,
pretože toto sa mimoriadne zohrieva
a mohlo by sa poškodiť.
Pečenie:
Koláče a zákusky zvyčajne vyžadujú
strednú teplotu (150°C-200°C) a preto
je nevyhnutné rúru predohriať počas
približne 10 minút.
Dvierka rúry neotvárajte, kým neuplynuli
3/4 doby pečenia.
Krehké cesto pečte v otváracej tortovej
forme alebo na plechu, kým neuplynú
2/3 doby pečenia, potom pridajte plnku
a koláč dopečte. Doba pečenia závisí
od druhu a množstva plnky. Piškótové
cestá sa musia ťažko oddeľovať od
lyžice. Ak je zmes vmi tekutá, dobu
pečenia bude treba predĺžiť.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy
s koláčikmi alebo sušienkami, medzi
plechmi musia byť voľná jedna úroveň
vodiacich líšt.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy
s koláčikmi alebo sušienkami, po
uplynutí približne 2/3 doby pečenia ich
vzájomne vymeňte.
Pečenie mäsa:
Nepečte kusy menšie ako 1 kg. Pri
pečení sa menšie kusy veľmi vysušia.
Tmavé mäso, ktoré má byť dobre
prepečené na povrchu, ale iba stredne
alebo málo upečené vnútri, musíte piecť
pri vysokej teplote (200°C-250°C).
Biele mäso, hydina a ryby, naopak,
vyžadujú nižšie teploty (150°C-175°C).
Suroviny na prípravu omáčky alebo
13
ochutenie výpeku pridajte na začiatku
pečenia iba v prípade, že je doba prípravy
krátka. Ináč ich pridajte v poslednej
polhodine.
Na kontrolu, či je mäso upečené, môžete
použiť lyžicu: a sa nedá stlačiť, mäso je
prepečené. Roast beef a sviečková,
ktoré majú ostať ružové vnútri, treba
piecť krátko pri vysokej teplote.
Pri pečení mäsa priamo na rošte rúry,
vložte pod rošt pekáč na odkvapkávanie
šťavy.
Nechajte mäso odstáť aspoň 15 minút,
šťava nebude vytekať.
Aby ste zabránili tvorbe dymov v rúre,
odporúča sa naliať do pekáča na
zachytávanie šťavy trochu vody. Aby ste
predišli tvorbe kondenzovanej vody,
vodu pridávajte niekoľkokrát. Pred
podávaním môžete jedlá uchováv
teplé v rúre.
Pozor!
Rúru nevykladajte alobalom,
pekáče a plechy neklaďte
priamo na dno rúry, zvýšeným
ohrevom by sa mohol poškodiť
smalt.
Doby prípravy jedla
Doby prípravy jedla sa líšia v závislosti
od zloženia a druhu surovín, ich
konzistencie a množstva kvapalín v
surovinách.
Poznamenajte si nastavenia pri príprave
jedla, aby ste využili skúsenosti pri
nasledujúcej príprave.
Na základe vlastných skúseností
upravte hodnoty v tabuľkách.
14
Tabuľka pečenia
Konvenčné pečenie -
Doby pečenia nezahŕňajú dobu predohrevu.
Prázdu rúru treba vždy predohriať počas približne 10 minút.
KOLÁČE
Šľahané koláče 2 170 2 (1 a 3)* 160 45-60 Vo forme na koláče
Linecké cesto 2 170 2 (1 a 3)* 160 20-30 Vo forme na koláče
Tvarohové koláče 1 175 2 165 60-80 Vo forme na koláče
Jablko koláč 1 170
2ľav.+prav.
160 90-120 Vo forme na koláče
Závin 2 180 2 160 60-80 Na plechu na pečenie
Lekvárotortičky 2 190 2(1 a 3)* 180 40-45 Vo forme na koláče
Ovocný koláč 2 170 2 150 60-70 Vo forme na koláče
Piškótový koláč 1 170 2(1 a 3)* 165 30-40 Vo forme na koláče
Vianočka 1 150 2 150 120-150 Vo forme na koláče
Slivkový koláč 1 175 2 160 50-60 Vo forme na chlieb
Malý koláč 3 170 2 160 20-35 Na plechu na pečenie
Sušienky 2 160 2(1 a 3)* 150 20-30 Na plechu na pečenie
Snehové pečivo 2 135 2(1 a 3)* 150 60-90 Na plechu na pečenie
Žemle 2 200 2 190 12~20 Na plechu na pečenie
Koláčiky: Odpaľované cesto
2alebo 3 210 2(1 a3)* 170 25-35 Na plechu na pečenie
Ploché tortičky 2 180 2 170 45-70 Na plechu na pečenie
CHLIEB A PIZZA
Biely chlieb 1 195 2 185 60-70
Ražný chlieb 1 190 1 180 30-45 V chlebovej forme
Rožky 2 200 2(1 a 3)* 175 25-40 Na plechu na pečenie
Pizza 2 200 2 200 20-30 Na plechu na pečenie
TORTOVÝ KORPUS
Zapekané cestoviny 2 200 2 (1 a 3)* 175 40-50 vo forme
Zapekaná zelenina 2 200 2 (1 a 3)* 175 45-60 vo forme
Slané plnené koláče 1 210 1 190 30-40 Vo forme
Lasagne 2 200 2 200 25-35 vo forme
Cestovinové závitky 2 200 2 200 25-35 vo forme
MÄSO
Hovädzie 2 190 2 175 50-70 Na rošte
Bravčové 2 180 2 175 100-130 Na rošte
Tacie 2 190 2 175 90-120 Na rošte
Anglický roast beef
krvavý 2 210 2 200 50-60 Na rošte
stredne prepečený 2 210 2 200 60-70 Na rošte
prepečený 2 210 2 200 70-80 Na rošte
Bravčové pliecko 2 180 2 170 120-150 S kožou
Bravčové koleno 2 180 2 160 100-120 2 kusy
Jahňacie 2 190 2 175 110-130 Stehno
Kurča 2 190 2 200 70-85 Vcelku
Moriak 2 180 2 160 210-240 Vcelku
Kačica 2 175 2 220 120-150 Vcelku
Hus 2 175 2 160 150-200 Vcelku
Králik 2 190 2 175 60-80 Porciovaný
Zajac 2 190 2 175 150-200 Porciovaný
Bažant 2 190 2 175 90-120 Vcelku
Fašírka 2 180 2 170 celk.150 v chlebovej forme
RYBY
Pstruh/morský okúň 2 190 2(1 a 3)* 175 40-55 3-4 ryby
Tuniak/Losos 2 190 2(1 a 3)* 175 35-60 4-6 filé
DRU JEDLA
Konvenčné pečenie Pečenie s ventilátorom
tep
°C
4
3
2
1
4
3
2
1
Doba pečenia v
minútach
POZNÁMKY
(*)
Ak chcete piecť viac ako jedno jedlo naraz, odporúčame vám uložiť ich na úrovne uvedené v
zátvorkách.
tep
°C
15
Grilovanie -
Doby pečenia nezahŕňajú dobu predohrevu.
Prázdu rúru treba vždy predohriať počas približne 10 minút.
Uvedené teploty sú iba orientačné. Prispôsobte ich vašim osobným potrebám.
1. strana
tep.°CKusy g.
Množstvo
Doba prípravy
v minútach
2. strana
Grilovanie
4
3
2
1
DRUH JEDLA
Rezne 4 800 3 250 12~15 12~14
Hovädzie steaky 4 600 3 250 10~12 6~8
Klobásky 8 / 3 250 12~15 10~12
Bravčové kotlety 4 600 3 250 12~16 12~14
Kurča (polovičky) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebab 4 / 3 250 10~15 10~12
Kurča (prsia) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Predohrev 5’00'’
Ryby (filé) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sendviče 4~6 / 3 250 5~7 /
Toasty 4~6 / 3 250 2~4 2~3
Funkcia Pizza
Uvedené teploty sú iba orientačné. Prispôsobte ich vašim osobným potrebám.
tep.°C
Doba prípravy
v minútach
Funkcia Pizza
4
3
2
1
DRUH JEDLA
POZNÁMKY
Pizza , veľká 1 200 15~25 na plechu na pečenie
Pizza , malá 1 200 10~20
na plechu na pečenie alebo na rošte
Rožky 1 200 15~25 na plechu na pečenie
16
Pred čistením rúru vypnite a
nechajte ju vychladnúť.
Spotrebič nesmiete čistiť
generátormi pary, ani vodnými
čističmi s vysokotlakovým
prúdom.
Dôležité upozornenie: Pred akýmkoľvek
zásahom musíte spotrebič odpojiť od
elektrickej siete.
Aby sa zabezpečila dlhodobá životnosť
spotrebiča, bude nevyhnutné vykonať
nasledujúce úkony pri čistení:
- Čistenie vykonávajte, iba keď rúra
vychladla.
- Smaltované časti umyte vlažnou
vodou s prídavkom umývacieho
prostriedku.
- Nepoužívajte abrazívne čistiace
prostriedky.
- Nerezové a sklenené časti osušte
mäkkou handrkou.
- Ak sú na rúre ťažko odstrániteľ
škvrny, použite bežne dostupné
prostriedky na čistenie ocele alebo
teplý ocot.
Smalt rúry je mimoriadne odolný a
nepriepustný. Napriek tomu pôsobenie
horúcich ovocných kyselín (z citrónu,
sliviek a pod.) môže zanechať
neodstrániteľné matné škvrny na jeho
povrchu. Napriek tomu, tieto škvrny
nebudú mať vplyv na výkonnosť rúry.
Rúru po každom použití starostlivo
očistite. Je to najjednoduchší spôsob, ako
odstrániť nečistoty. Predchádza sa tým
priškvareniu nečistôt.
Údržba a čistenie
Čistiace prostriedky
Pred použitím čistiaceho prostriedku
skontrolujte, či je vhodný na čistenie rúry
a či jeho použitie odporúča výrobca.
Čistiace prostriedky obsahujúce bielidlá
sa NESMÚ používať, pretože môžu
poškodiť povrchovú úpravu. Nepoužívajte
ani abrazívne čistiace prostriedky.
Čistenie povrchu
Pravidelne utierajte ovládací panel,
dvierka rúry a tesnenie dvierok použitím
navlhčenej a dobre vyžmýkanej mäkkej
handry namočenej vo vode s malým
množstvom umývacieho prostriedku.
Aby ste predišli poškodeniu alebo
oslabeniu sklenených panelov dvierok,
nepoužívajte:
Čistiace prostriedky pre domácnosť a
bielidlá
Impregnované špongie nevhodné pre
teflónové panvice
Drôtenky
Chemické čističe alebo spreje
Odstraňovače hrdze
Odstraňovače vodného kameňa na
umývadlá
Vonkajšiu a vnútornú stranu skla dvierok
umývajte vodou s prídavkom umývacieho
prostriedku. Ak je vnútro skla na dvierkach
vmi špinavé, odporúčame vám
špeciálne čistiace prostriedky. Na
odstránenie vykypených jedál
nepoužívajte škrabky.
NEČISTITE dvierka rúry, kým je
sklenený panel teplý. Ak
nedodržíte toto pravidlo, sklo by
mohlo prasknúť.
17
Ak sa kúsok skla odštiepil alebo
sú na skle škrabance, sklo je
oslabené a musíte ho dať vymeniť,
aby ste predišli jeho rozbitiu.
Zavolajte miestne servisné
stredisko, ktoré vám poradí.
Vnútro rúry
Smaltované dno vnútra rúry je najlepšie
očistiť, kým je rúra ešte mierne teplá.
Utrite vnútro rúry po každom použití
mäkkou handrou navlhčenou v teplej
vode s malým množstvom umývacieho
prostriedku. Z času na čas bude potrebné
dôkladnejšie čistenie, pričom použite
čistidlo odporúčané výrobcom.
Grilovací prvok
Tento model je vybavený sklápacím
grilom, ktorý uľahčuje čistenie stropu
rúry.
Pred čistením skontrolujte, či
sa rúra vychladila a či je
odpojená od elektrickej siete.
1. Uvoľnite skrutkové upevnenie grilu
(pozri Obr). Pri prvom vykonávaní
tejto operácie vám odporúčame
použiť skrutkovač.
2. Potom opatrne potiahnite gril dolu, čo
vám umožní prístup k stropu rúry
(pozri Obr).
3. Očistite strop rúry vhodným čističom
a pred umiestnením grilu na miesto
strop poutierajte.
4. Opatrne zatlačte gril do pôvodnej
polohy a utiahnite upevňovaciu
skrutku.
Skontrolujte, či je upevňovacia
skrutka správne utiahnutá, aby
gril pri používaní nespadol.
18
Rošty rúry a drážky v rúre
Na čistenie roštov rúry používajte teplú
vodu s prídavkom umývacieho
prostriedku, škvrny odstráňte dobre
navlhčenou mydlovou špongiou.
Dobre opláchnite a osušte mäkkou
handrou.
Aby ste si uľahčili čistenie, drážky roštu
môžete vybrať.
Postupujte nasledovne:
1. odstráňte prednú skrutku držiac
drážku roštu na mieste druhou rukou;
2. zveste zadný háčik a drážky roštov
vyberte;
3. po ich vyčistení namontujte drážky
roštov na miesto, vykonajte hore
uvedené úkony v opačnom poradí.
Skontrolujte, či sú upevňovacie matice
dobre utiahnuté na drážkach roštov.
Čistenie dvierok rúry
Pred čistením dvierok rúry vám
odporúčame vybrať ich.
Postupujte nasledovne:
1. dvierka úplne otvorte;
2. nájdite závesy, ktoré držia dvierka na
rúre (Obr. A);
3. odblokujte a otočte malé páčky
umiestnené na dvoch závesoch (Obr.
B);
4. uchyťte dvierka na ľavom a pravom
boku, potom ich pomaly privrite
smerom k rúre, aby boli polootvorené
(Obr. C);
5. dvierka opatrne vytiahnite (Obr. C);
6. položte ich na stabilnú podložku.
Sklo dvierok vyčistite iba mäkkou handrou
namočenou v teplej vode s prídavkom
umývacieho prostriedku. Nikdy
19
nepoužívajte abrazívne čistiace
prostriedky. Po vyčistení namontujte
dvierka na miesto, vykonajte hore uvedené
úkony v opačnom poradí.
Antikorové alebo hliníkové spotrebiče:
Odporúčame vám dvierka čistiť iba
použitím vlhkej špongie a po čistení ich
osušiť mäkkou handrkou.
Nikdy nepoužívajte drôtenky, kyseliny
alebo abrazívne čistiace prostriedky, ktoré
by mohli poškodiť povrch rúry. Pri čistení
ovládacieho panelu dodržiavajte rovnaké
ochranné opatrenia.
NEČISTITE dvierka rúry, kým je
sklenený panel teplý. Ak
nedodržíte toto pravidlo, sklo by
mohlo prasknúť.
Ak sa kúsok skla odštiepil alebo sú na
skle škrabance, sklo je oslabené a musíte
ho dať vymeniť, aby ste predišli jeho
rozbitiu. Zavolajte miestne servisné
stredisko, ktoré vám poradí.
Obr. A
Obr. B
Obr. C
20
Výmena žiarovky osvetlenia
rúry
Spotrebič odpojte od siete
Ak je potrebné vymeniť žiarovku, musí
spĺňať nasledujúce požiadavky:
- Elektrický výkon: 15 W/25 W,
- Elektrické napätie: 230 V (50 Hz),
- Odolnosť voči teplotám do 300°C,
- Druh zapojenia: E14.
Tieto žiarovky dostanete v miestnom
servisnom stredisku.
Výmena vypálenej žiarovky:
1. Skontrolujte, či je rúra odpojená od
elektrickej siete.
2. Zatlačte a otočte sklenený kryt
smerom vľavo.
3. Vyberte vypálenú žiarovku a nahraďte
ju novou.
4. Namontujte späť sklenený kryt a rúru
zapojte do elektrickej siete.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZOB361X Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka