Electrolux EOB 31004 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
electrolux
1
Zabudovaná rúra
EOB 31004
Návod na použitie
electrolux
2
Vitajte vo svete Electrolux
Ďakujeme vám za výber prvotriedneho výrobku spoločnosti Electrolux, ktorý vám
prinesie veľa radosti v budúcnosti. Cieľom našej spoločnosti je ponuka širokej
palety kvalitných spotrebičov, ktoré zabezpečia väčšie pohodlie pre váš život.
Niekoľko príkladov nájdete aj na obálke tohto návodu. Nájdite si pár minút a
preštudujte si ho, aby ste mohli využiť všetky výhody vášho nového spotrebiča.
ubujeme vám vysokú spokojnosť a pôžitok pri jeho používaní. Veľa úspechov!
electrolux
3
Varovania a dôležité bezpečnostné upozornenia .................................................. 4
Popis spotrebiča ................................................................................................. 6
Ovládacie prvky ................................................................................................. 7
Pred prvým použitím rúry ................................................................................... 9
Používanie rúry ................................................................................................ 10
Tabuľka pečenia mäsa ..................................................................................... 15
Údržba a čistenie ............................................................................................. 17
Niečo nefunguje ............................................................................................... 23
Technické údaje ............................................................................................... 24
Pokyny pre inštalatéra...................................................................................... 25
Pokyny na inštaláciu ....................................................................................... 27
Servis a originálne náhradné diely..................................................................... 28
Záruka/Servisná služba.................................................................................... 28
Európska záruka .............................................................................................. 28
Bezpečnostné predpisy
Pokyny krok po kroku pri jednotlivých úkonoch
Rady a tipy
Pokyny k návodu na používanie
Obsah
Spotrebič spĺňa požiadavky nasledujúcich smerníc ES:
- 2006/95 (Smernica pre nízke napätie);
- 89/336 (Smernica o elektromagnetickej kompatibilite R);
- 93/68 (Všeobecná smernica);
v znení následných úprav.
)
electrolux
4
Varovania a dôležité bezpečnostné upozornenia
Tento návod na používanie nechávajte v blízkosti spotrebiča. Ak spotrebič
prenecháte inej osobe alebo predáte, alebo ho pri sťahovaní necháte v starom
dome, nezabudnite, že nový majiteľ bude musieť mať k dispozícii návod na
použitie a doplňujúce informácie.
Tieto varovania poskytujeme v záujme bezpečnosti užívateľov a osôb, ktoré
žijú v domácnosti. Preto si ich starostlivo prečítajte ešte pred zapojením a
používaním spotrebiča.
Inštalácia
Inštaláciu smie vykonať výhradne
zaškolený technik, v súlade s
platnými predpismi a normami.
Jednotlivé úkony pri inštalácii sú
popísané v časti s pokynmi pre
technika vykonávajúceho inštaláciu.
Spotrebič musí nainštalovať a zapojiť
kvalifikovaný technik, ktorý vykoná
operácie v súlade s platnými
smernicami a predpismi.
Ak je pri inštalácii potrebné vykonať
nejaké zmeny elektrickej inštalácie,
musí ich vykonať kvalifikovaný
elektrikár.
Obsluha
Táto rúra bola navrhnutá na prípravu
jedál; nikdy ju nepoužívajte na iné
účely.
Pri otváraní dvierok rúry počas
alebo po skončení pečenia
postupujte opatrne, z rúry môže
vyraziť prúd horúceho vzduchu.
Pri používaní sporáka buďte opatrní.
Mimoriadnym teplom ohrevných
telies sa rošty a iné časti rúry vmi
zahrievajú.
Ak by ste z akéhokoľvek dôvodu použili
pri pečení v rúre alobal, nedovoľte, aby
sa priamo dotýkal dna rúry.
Pri čistení rúry buďte opatrní: nikdy nič
nestriekajte na tukový filter (ak je k
dispozícii), na ohrevné teleso, ani na
teplotný senzor.
Je veľmi nebezpečné upravov
spotrebič alebo pokúšať sa o
vykonanie zmien vlastností
spotrebiča
Počas pečenia, opekania a grilovania
sa okienko dverí a iné časti spotrebiča
zohrejú, preto nedovoľte deťom, aby
sa priblížili k rúre. Pri zapojení iných
elektrospotrebičov do zásuvky blízko
rúry dávajte pozor, aby ich prívodné
elektrické káble neprišli do kontaktu s
horúcimi časťami a aby sa nezachytili
v dvierkach.
Pri vyberaní riadu z rúry vždy
používajte rukavice alebo chňapky.
Pravidelným čistením sa predchádza
poškodeniu povrchových materiálov.
Pred čistením rúry vždy vypnite prívod
prúdu alebo vytiahnite zástrčku
elektrického prívodného kábla zo
sieťovej zásuvky.
Keď rúru dlhodobo nepoužívate, vždy
skontrolujte, či je vypínač rúry v
polohe “VYP”.
SLOVENSKY
electrolux
5
Táto rúra bola vyrobená ako
samostatný spotrebič alebo ako
kombinovaný spotrebič s elektrickou
varnou doskou, v závislosti do
modelu, určený na pripojenie k
jednofázovej sieti s napätím 230 V.
Spotrebič nesmiete čistiť generátormi
pary, ani vodnými čističmi s
vysokotlakovým prúdom.
Nepoužívajte abrazívne čistiace
prostriedky, ani ostré kovové škrabky.
Mohli by poškriabať sklo dvierok, čo
by mohlo byť príčinou jeho rozbitia.
Bezpečnosť detí
Tento spotrebič smú používať iba
dospelé osoby. Je nebezpečné dovoliť
deťom, aby ho používali a aby sa s
ním hrali.
Nedovoľte deťom, aby sa priblížili k
rúre, kým je v činnosti. Okrem toho,
rúra ostane dlho horúca aj po jej
vypnutí.
Tento spotrebič nie je určený, aby ho
obsluhovali deti, ani osoby, ktorým
nedostatočné fyzické, zmyslové
alebo duševné schopnosti alebo
nedostatok skúseností a poznatkov
bránia používať spotrebič bezpečne,
bez dohľadu alebo bez poučenia
osobou zodpovednou za ich
bezpečnosť.
Zákaznícke centrum
Kontroly a/alebo opravy môže
vykonávať výhradne výrobcom
autorizované servisné stredisko,
pričom sa môžu používať iba
originálne náhradné diely.
V prípade poruchy alebo poškodenia
sa nikdy nesnažte spotrebič opraviť
sami. Opravy vykonané neskúsenými
osobami môžu spôsobiť poškodenie
alebo poranenie.
Symbol na výrobku alebo na
jeho obale znamená, že sa s ním nesmie
zaobchádzať ako s komunálnym
odpadom. Naopak, treba ho odovzdať v
zbernom stredisku na recykláciu
elektrických a elektronických zariadení.
Správnou likvidáciou výrobku prispejete
k ochrane životného prostredia a
ľudského zdravia. Nesprávna likvidácia
ohrozuje životné prostredie a zdravie
osôb. Podrobnejšie informácie o
recyklácii tohto výrobku dostanete od
zástupcov výrobcu, v zberných
surovinách alebo u predajcu, kde ste
spotrebič kúpili.
electrolux
6
Popis spotrebiča
1. Ovládací panel
2. Ovládací gombík termostatu rúry
3. Svetelná kontrolka termostatu rúry
4. Časomer
5. Svetelná kontrolka činnosti
6. Ovládací gombík funkcií rúry
7. Vetracie otvory chladiaceho ventilátora
8. Gril
9. Osvetlenie rúry
10.Ventilátor rúry
11.Typový štítok
Príslušenstvo rúry na pečenie
1
9
8
11
362 4 5
7
10
Plech na pečenie
Rošt brániaci prevrhnutiu
electrolux
7
Ovládacie prvky
Ovládací gombík funkcií rúry
Vypnutá rúra
Konvenčné pečenie - Teplo sa
privádza z vrchného aj zo
spodného ohrevného článku, čo
zabezpečuje rovnomerný ohrev
vnútri rúry.
Iba výhrevné teleso vnútorného
grilu - Môžete ho použiť na
grilovanie malého množstva
potravín.
Spodný ohrevný článok - Teplo sa
privádza iba zo spodnej časti rúry.
Horúci vzduch - Umožňuje súčasné
pečenie mäsa a múčnych jedál na
ľubovoľnom rošte bez miešania sa
chutí.
Rozmrazovanie - Táto funkcia je
určená na rozmrazovanie
zmrazených potravín
Osvetlenie rúry
Kontrolka napájania sa rozsvieti ihneď
po nastavení ovládacieho gombíka
funkcií rúry.
Ovládací gombík termostatu
Otočením ovládacieho gombíka
termostatu smerom vľavo môžete
nastaviť želanú teplotu od 50 °C po 250°.
0
Kontrolka termostatu
Kontrolka termostatu rúry sa zapne po
otočení ovládacieho gombíka termostatu.
Kontrolka ostane zapnutá, kým sa v rúre
nedosiahne správna teplota. Potom sa
bude striedavo rozsvecovať a zhasínať,
čo signalizuje udržiavanie teploty.
electrolux
8
Mechanickýčasomer
Časomer môžete nastaviť na dobu
maximálne 60 minút.
Otočte ovládací gombík smerom vpravo
do maximálnej polohy a potom otočením
späť nastavte želanú dobu. Po uplynutí
nastavenej doby zaznie krátky zvukový
signál.
Ak je rúra zapnutá, po uplynutí nastavenej
doby na časomeri sa nevypne.
Bezpečnostný termostat
Aby sa predišlo nebezpečnému
prehriatiu (nesprávnym používaním
spotrebiča alebo následkom poruchy
nejakého dielu), rúra je vybavená
bezpečnostným termostatom, ktorý
preruší prívod elektrického prúdu. Po
poklese teploty sa rúra sa opäť
automaticky zapne.
Ak by sa bezpečnostný termostat
aktivoval nesprávnym použitím
spotrebiča, stačí napraviť chybu po
ochladení rúry. naopak, ak sa termostat
aktivuje následkom poruchy, zavolajte
servisné stredisko.
Chladiaci ventilátor
Rúra je vybavená chladiacim
ventilátorom, ktorého účelom je
udržiavať predný panel, gombíky a
rukoväť dvierok chladné. Ventilátor sa
zapína automaticky po zapnutí rúry.
Teplý vzduch sa vyfukuje otvorom
nachádzajúcim sa v blízkosti rukoväte
dvierok. Ventilátor sa vypne po príprave
jedla, keď otočíte ovládací gombík
funkcií rúry do polohy vypnutia
0
.
electrolux
9
Pred prvým použitím rúry
Pri otváraní dvierok uchopte
rukoväť v strede.
Pred použitím rúry odstráňte všetky
vonkajšie aj vnútorné časti
obalu.
Pred prvým použitím rúry ju treba
zahriať bez potravín vnútri.
Počas tejto doby môže z rúry
vychádzať nepríjemný pach. Je to
normálne. Pach spôsobujú zvyšky z
výroby.
Zabezpečte dobré vetranie
miestnosti.
1. Ovládací gombík funkcií otočte
do polohy pečenia s
ventilátorom
.
2. Ovládací gombík termostatu
nastavte na 250°.
3. Otvorte okno, aby sa miestnosť
vetrala.
4. Nechajte prázdnu rúru zapnutú
počas približne 45 minút.
Túto procedúru treba zopakovať s
funkciou celého grilu , pričom rúru
nechajte zapnutú približne 5-10 minút.
Potom nechajte rúru vychladnúť.
potom vnútro rúry umyte
handričkou namočenou v teplej
vode s prídavkom malého
množstva umývacieho prostriedku.
Pred prvým použitím dôkladne
umyte všetky časti príslušenstva.
)
electrolux
10
Používanie rúry
Rúra je vybavená exkluzívnym
systémom, ktorý zabezpečuje prirodzené
prúdenie vzduchu a neustálu cirkuláciu
pary.
Tento systém umožňuje pečenie v
pare, takže jedlá sú mäkké vo vnútri a
chrumkavé na povrchu. Okrem toho, doba
pečenia a spotreba energie sú tým
znížené na minimum. Para vytvorená
počas pečenia môže uniknúť pri otvorení
dvierok. Je to normálne.
Preto pri otvorení dvierok rúry
počas pečenia alebo po jeho
ukončení vždy ustúpte, aby para a
teplo mohli uniknúť.
Upozornenie! - Nikdy nič neklaďte
na dno rúry a vnútro rúry pri pečení
nevykladajte alobalom, pretože to
môže spôsobiť nahromadenie
tepla, ktoré môže mať vplyv na
výsledky pečenia a môže poškodiť
smalt rúry. Nádoby na pečenie,
teplovzdorné nádoby a hliníkové
plechy klaďte na rošt, ktorý ste
vsunuli do drážok rúry. Pri ohreve
potravín sa vytvára para rovnako
ako pri varení v kanvici. Pri
kontakte so sklom dvierok para
kondenzuje a tvoria sa kvapky
vody.
Aby sa tvorba kondenzovanej vody
znížila, prázdnu rúru vždy
predhrievajte 10 minút.
Odporúčame vám kvapky vody
poutierať po každej príprave jedla.
Rúru používajte vždy so
zatvorenými dvierkami. Pri
otváraní dvierok ustúpte, mohli by
sa náhle úplne otvoriť. Dvierka
nesmú spadnúť dole, vždy držte
držadlo dvierok, pokiaľ sa úplne
neotvoria.
V rúre sú štyri úrovne na vloženie
roštu a dodáva sa s jedným
roštom. Úroveň roštu sa počíta od
dna rúry, ako je zobrazené na
obrázku.
Je veľmi dôležité, aby boli rošty
umiestnené správne, ako na
obrázku.
Nádoby na pečenie neklaďte
priamo na dno rúry.
4
3
2
1
electrolux
11
Grilovanie
- Väčšinu potravín treba uložiť na rošt v
grilovacej forme, aby sa dosiahla
maximálna cirkulácia vzduchu a aby
mohli unikať šťava a tuk. Potraviny
ako ryby, pečeň a obličky môžete
uložiť priamo na grilovaciu formu.
- Potraviny treba pred grilovaním
dôkladne osušiť, aby sa predišlo
vystrekovaniu tuku. Mäso a ryby
mierne potrite olejom alebo
rozpusteným maslom, počas pečenia
sa nevysušia.
- Pri grilovaní mäsa môžete prílohy ako
paradajky a huby poukladať pod rošt.
- Pri zapekaní toastov vám
odporúčame použiť vrchnú polohu
vodiacej lišty.
- Potraviny podľa potreby v rúre obráťte.
Ako sa používa vnútorný prvok
grilu
Vnútorný gril priamo ohrieva strednú
oblasť grilovacieho pekáča. Použitie
výhrevného telesa vnútorného grilu na
prípravu malých množstiev jedla vám
pomôže ušetriť energiu.
1. Otočte ovládací gombík funkcií rúry do
polohy .
2. Prestavte gombík ovládania
termostatu na požadovanú teplotu.
3. Nastavte polohu roštu a grilovacej
panvice v závislosti od výšky jedla a
postupujte podľa pokynov na
grilovanie.
Výhrevné teleso grilu je ovládané
termostatom. Počas grilovania sa gril
striedavo zapína a vypína, aby sa predišlo
prehriatiu.
Pečenie s ventilátorom
- Jedlo sa pripravuje horúcim
vzduchom, ktorý sa rovnomerne
rozvádza ventilátorom umiestneným
na zadnej stene samotnej rúry.
- Teplo tak dosiahne všetky časti rúry
rovnomerne a rýchlo, čo umožňuje
súčasnú prípravu rôznych druhov
jedla umiestnených v rôznej rovine v
rúre. Pečenie s ventilátorom
zabezpečuje rýchly odvod vlhkosti a
suché prostredie rúry bráni prenosu
vône a chuti z jedného jedla na iné.
- Možnosť prípravy jedla na niekoľkých
úrovniach znamená, že môžete
pripravovať rôzne jedlá súčasne alebo
až tri plechy so sušienkami a malými
pizzami, ktoré môžete jesť ihneď
alebo ich potom zmraziť.
- Samozrejme, rúru môžete použiť aj na
pečenie na jednej úrovni. V takom
prípade doporučujeme piecť na
najnižšej polohe drážok, aby ste mohli
sledovať priebeh pečenia.
- Okrem toho, rúra je mimoriadne
vhodná na sterilizovanie a zaváranie
doma pripravených kompótov a na
sušenie húb a ovocia.
electrolux
12
Konvenčné pečenie
- Stredná poloha v rúre umožňuje
najlepšie rozloženie tepla. Aby sa viac
upiekla spodná časť jedla, jednoducho
znížte polohu v rúre. Aby sa viac
pripiekol povrch, zvýšte polohu v rúre.
- Materiál a úprava pekáčov má vplyv
na stupeň zapečenia spodnej časti
jedla. Smaltovaný riad, tmavé, ťažké
plechy a nádoby s úpravou proti
pripáleniu zvyšujú zhnednutie,
naopak, sklenený riad, leštený hliník
alebo nerezové plechy odrážajú teplo
a spôsobujú slabšie zhnednutie
spodnej časti jedla.
- Aby sa jedlo upieklo rovnomerne,
uložte ho do strednej časti roštu.
- Potraviny uložte na pekáč vhodnej
veľkosti, aby ste predišli znečisteniu
dna rúry, čím si ušetríte čistenie rúry.
- Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy na
pečenie priamo na dno rúry, pretože
toto sa mimoriadne zohrieva a mohlo
by sa poškodiť. Pri používaní tohto
nastavenia sa teplo privádza z
vrchného a zo spodného ohrevného
elementu. Umožňuje to pečenie na
jednej úrovni a je mimoriadne vhodné
pre jedlá, pri ktorých sa vyžaduje
dôkladné prepečenie ich spodnej
časti, ako slané plnené koláče a
koláče s vlhkou plnkou.
Je veľmi vhodné aj pre gratinované
jedlá, lasagne a ostatné zapekané jedlá,
pri ktorých sa vyžaduje zapečenie
povrchu.
Ako používať konvenčnú rúru
1. Otočte ovládací gombík rúry do polohy
požadovanej funkcie .
2. Otočte ovládací gombík termostatu
do polohy želanej teploty.
Rozmrazovanie
Ventilátor rúry pracuje bez ohrevu, v rúre iba
cirkuluje vzduch izbovej teploty.
Skontrolujte, či je ovládací gombík
termostatu v polohe OFF.
Iba spodný ohrevný prvok
rúry
Táto funkcia je mimoriadne vhodná
pri pečení cesta bez plnky. Môžete ju tiež
použiť na dopečenie slaných koláčov a
ovocných tort, aby sa zabezpečilo
správne prepečenie spodného cesta.
Kontrolka termostatu bude svietiť,
pokiaľ sa nedosiahne správna
teplota. Potom sa bude striedavo
rozsvecovať a zhasínať, čo
signalizuje udržiavanie teploty.
electrolux
13
Rady a tipy
- Stredná poloha v rúre umožňuje
najlepšie rozloženie tepla. Aby sa viac
upiekla spodná časť jedla, jednoducho
znížte polohu v rúre. Aby sa viac
pripiekol povrch, zvýšte polohu v rúre.
- Materiál a úprava pekáčov má vplyv
na stupeň zapečenia spodnej časti
jedla. Smaltovaný riad, tmavé a ťažké
plechy, ako aj nádoby s úpravou proti
pripáleniu zvyšujú zhnednutie,
naopak, sklenený riad, leštený hliník
alebo antikorové plechy odrážajú teplo
a poskytuje slabšie zhnednutie
spodnej časti jedla.
- Aby sa jedlo upieklo rovnomerne,
uložte ho do strednej časti roštu.
- Potraviny uložte na pekáče vhodnej
veľkosti, aby ste predišli znečisteniu
dna rúry, čím si zjednodušíte čistenie
ry.
- Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy na
pečenie priamo na dno rúry, pretože
toto sa mimoriadne zohrieva a mohlo
by sa poškodiť
Pečenie:
Koláče a zákusky zvyčajne vyžadujú
strednú teplotu (150°C-200°C) a preto je
nevyhnutné rúru predohriať počas
približne 10 minút.
Dvierka rúry neotvárajte, kým
neuplynuli 3/4 doby pečenia.
Krehké cesto pečte v otváracej
tortovej forme alebo na plechu, kým
neuplynú 2/3 doby pečenia, potom
pridajte plnku a koláč dopečte. Doba
pečenia závisí od druhu a množstva
plnky. Piškótové cestá sa musia ťažko
oddeľovať od lyžice. Ak je zmes veľmi
tekutá, dobu pečenia bude treba predĺžiť.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy
s koláčikmi alebo sušienkami, medzi
plechmi musí byť voľná jedna úrov
vodiacich líšt.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy
s koláčikmi alebo sušienkami, po
uplynutí približne 2/3 doby pečenia ich
vzájomne vymeňte a otočte.
Pečenie mäsa:
Nepečte kusy menšie ako 1 kg. Pri
pečení sa menšie kusy veľmi vysušia.
Tmavé mäso, ktoré má byť dobre
prepečené na povrchu, ale iba stredne
alebo málo upečené vnútri, musíte piecť
pri vysokej teplote (200°C-250°C).
Biele mäso, hydina a ryby, si naopak,
vyžadujú nižšie teploty (150°C-175°C).
Suroviny na prípravu omáčky alebo
výpeku treba pridať do pekáča na
začiatku pečenia, ak je doba pečenia
krátka. Ináč ich pridajte v poslednej
polhodine.
electrolux
14
Na kontrolu, či je mäso upečené,
môžete použiť lyžicu: a sa nedá stlačiť,
mäso je prepečené. Roast beef a
sviečková, ktoré majú ostať ružové
vnútri, treba piecť krátko pri vysokej
teplote.
Pri pečení mäsa priamo na rošte rúry,
vložte pod rošt pekáč na odkvapkávanie
šťavy.
Nechajte mäso odstáť aspoň 15
minút, šťava nebude vytekať.
Aby ste zabránili tvorbe dymu v rúre,
odporúča sa naliať do pekáča na
zachytávanie šťavy trochu vody. Aby ste
predišli tvorbe kondenzovanej vody, vodu
pridávajte niekoľkokrát. Pred podávaním
môžete jedlá uchovávať teplé v rúre.
Upozornenie!
Rúru nevykladajte alobalom,
pekáče a plechy neklaďte
priamo na dno rúry, zvýšeným
ohrevom by sa mohol poškodiť
smalt
Doby prípravy jedla
Doby prípravy jedla sa líšia v
závislosti od zloženia a druhu surovín, ich
konzistencie a množstva kvapalín v
surovinách
Poznamenajte si nastavenia pri
príprave jedla, aby ste využili skúsenosti
pri nasledujúcej príprave
Na základe vlastných skúseností
upravte hodnoty v tabuľkách.
electrolux
15
Tabuľka pečenia mäsa
Klasické pečenie
-
Pečenie s ventilátorom
Doby pečenia nezahŕňajú dobu predhrievania.
Prázdnu rúru nechajte vždy na 10 minút predhriať.
KOLÁČE
Šľahané koláče 2 170 2 (1 a 3)* 160 45-60 Vo forme na koláče
Linecké cesto 2 170 2 (1 a 3)* 160 20-30 Vo forme na koláče
Tvarohové koláče 1 175 2 165 60-80 Vo forme na koláče
Jablkový koláč 1 170 2 (1 a 3)* 160 90-120 Vo forme na koláč
Závin 2 180 2 160 60-80 Na plechu na pečenie
Džemovékoláčiky 2 190 2 (1 a 3)* 180 40-45 Na plechu na pečenie
Ovocný koláč 2 170 2 150 60-70 Na plechu na pečenie
Piškótový koláč 1 170 2 (1 a 3)* 165 30-40 Na plechu na pečenie
Vianočka 1 150 2 150 120-150 Na plechu na pečenie
Slivkový koláč 1 175 2 160 50-60 Vo forme na chlieb
Malý koláč 3 170 2 160 20-35 Na plechu na pečenie
Sušienky 2 160 2 (1 a 3)* 150 20-30 Na plechu na pečenie
Snehové pečivo 2 135 2 (1 a 3)* 150 60-90 Na plechu na pečenie
Žemle 2 200 2 190 12~20 Na plechu na pečenie
Koláčiky:
Odpaľované cesto 2 alebo 3 210 2 (1 a 3)* 170 25-35 Na plechu na pečenie
Nízke pečivo 2 180 2 170 45-70 Vo forme na koláče
CHLIEB ALEBO PIZZA
Biely chlieb 1 195 2 185 60-70
Ražný chlieb 1 190 1 180 30-45 V chlebovej forme
Rožky 2 200 2 (1 a 3)* 175 25-40 Na plechu na pečenie
Pizza 2 200 2 200 20-30 Na plechu na pečenie
ZAPEKANÉ
POKRMY/POSÚCHY
Zapekané cestoviny 2 200 2 (1 a 3)* 175 40-50 Vo forme
Zapekaná zelenina 2 200 2 (1 a 3)* 175 45-60 Vo forme
Slaná torta 1 210 1 190 30-40 Vo forme
Lasagne 2 200 2 200 25-35 Vo forme
Cestovinové závitky 2 200 2 200 25-35 Vo forme
MÄSO
Hovädzie 2 190 2 175 50-70 Na rošte
Bravčové 2 180 2 175 100-130 Na rošte
Tacie 2 190 2 175 90-120 Na rošte
Anglický roastbeef
krvavý 2 210 2 200 50-60 Na rošte
stredne prepečený 2 210 2 200 60-70 Na rošte
prepečený 2 210 2 200 70 ~ 80 Na rošte
Bravčové pliecko 2 180 2 170 120-150 S kožou
Bravčové koleno 2 180 2 160 100-120 2 kusy
Jahňacie 2 190 2 175 110-130 Stehno
Kurča 2 190 2 200 70-85
Celé
Morka
2 180 2 160 210-240 Celá
Kačica 2 175 2 220 120-150 Celá
Hus 2 175 1 160 150-200 Celá
Králik 2 190 2 175 60-80 Porciovaný
Zajac 2 190 2 175 150-200 Porciovaný
Bažant 2 190 2 175 90-120 Celý
Sekaná 2 180 2 170 celk.150 vo forme na chlieb
RYBY
Pstruh/morský okúň 2 190 2 (1 a 3)* 175 40-55 3-4 ryby
Tuniak/Losos 2 190 2 (1 a 3)* 175 35-60 4-6 filé
DRUH JEDLA
Konvenčné/klasické
pečenie
Pečenie
s ventilátorom
teplota
v°C
teplota
v°C
4
3
2
1
4
3
2
1
Doba prípravy
v minútach
POZNÁMKY
(*)
Ak chcete piecť viac ako jedno jedlo naraz, odporúčame vám uložiť ich na úrovne uvedené
v zátvorkách.
electrolux
16
Grilovanie
Doby pečenia nezahŕňajú dobu predhrievania.
Prázdnu rúru nechajte vždy na 10 minút predhriať.
Uvedené teploty sú iba orientačné. Prispôsobte ich vašim osobným
potrebám.
Prvá
strana
teplota.
v°C
Kusy
g
Množstvo
Dĺžka trvania
v minútach
2. strana
Grilovanie
4
3
2
1
DRUH JEDLA
Rezne 4 800 3 250 12-15 12-14
Bifteky 4 600 3 250 10-12 6-8
Klobásky 8 / 3 250 12-15 10-12
Bravčové kotlety 4 600 3 250 12-16 12-14
Kurča (polovičky) 2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Kurča (prsia) 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Predohrev 5’00"
Ryby (filé) 4 400 3 250 12-14 10-12
Sendviče 4-6 / 3 250 5-7 /
Toasty 4-6 / 3 250 2-4 2-3
electrolux
17
Pred čistením rúru vypnite a
nechajte ju vychladnúť.
Spotrebič nesmiete čistiť
generátormi pary, ani vodnými
čističmi s vysokotlakovým
prúdom.
Pozor: Pred akýmkoľvek zásahom
musíte spotrebič odpojiť od elektrickej
siete.
Aby sa zabezpečila dlhodobá
životnosť spotrebiča, treba pravidelne
spotrebič čistiť podľa nasledujúcich
pokynov:
- Čistenie vykonávajte, iba keď rúra
vychladla.
- Smaltované časti umyte vlažnou
vodou s prídavkom umývacieho
prostriedku.
- Nepoužívajte abrazívne čistiace
prostriedky.
- Antikorové a sklenené časti osušte
mäkkou handričkou.
- Ak sú na rúre ťažko odstrániteľ
škvrny, použite bežne dostupné
prostriedky na čistenie ocele alebo
teplý ocot.
Smalt rúry je mimoriadne odolný a
nepriepustný. Napriek tomu pôsobenie
horúcich ovocných kyselín (z citrónu,
sliviek a pod.) môže zanechať
neodstrániteľné matné škvrny na jeho
povrchu. Napriek tomu, tieto škvrny
nebudú mať vplyv na výkonnosť rúry.
Rúru po každom použití starostlivo
Údržba a čistenie
očistite. Je to najjednoduchší spôsob, ako
odstrániť nečistoty. Predchádza sa tým
priškvareniu nečistôt.
Čistiace prostriedky
Pred použitím čistiaceho prostriedku
skontrolujte, či je vhodný na čistenie rúry
a či jeho použitie odporúča výrobca.
Čistiace prostriedky obsahujúce
bielidlá sa NESMÚ používať, pretože by
mohli spôsobiť zmatnenie povrchovej
úpravy. Nepoužívajte ani abrazívne
čistiace prostriedky.
Čistenie zvonka
Pravidelne utierajte ovládací panel,
dvierka rúry a tesnenie dvierok použitím
navlhčenej a dobre vyžmýkanej mäkkej
handry namočenej vo vode s malým
množstvom umývacieho prostriedku.
Aby ste predišli poškodeniu alebo
oslabeniu sklenených panelov dvierok,
nepoužívajte:
Čistiace prostriedky pre domácnosť a
bielidlá
Impregnované špongie nevhodné pre
teflónové panvice;
Drôtenky
Chemické vankúšiky alebo spreje
Odstraňovače hrdze
Odstraňovače škvŕn vodného
kameňa na umývadlá alebo drezy
Vonkajšiu a vnútornú stranu skla
dvierok umývajte vlhkou handričkou a
electrolux
18
teplou mydlovo vodou. Ak je vnútro skla
na dvierkach veľmi špinavé, odporúčame
použiť špeciálny čistiaci prostriedok. Na
odstránenie vykypených jedál
nepoužívajte škrabky.
NEČISTITE dvierka rúry, kým je
sklenený panel teplý. Sklenený
panel by totiž mohol prasknúť.
Ak sa kúsok skla odštiepil alebo sú
na skle dverného panelu hlboké
škrabance, sklo je tým oslabené a
musíte ho dať vymeniť, aby panel
nepraskol. Zavolajte miestne
servisné stredisko, ktoré vám
poskytne ďalšie informácie.
Vnútro rúry
Smaltované dno vnútra rúry je
najlepšie očistiť, kým je rúra ešte mierne
teplá.
Utrite vnútro rúry po každom použití
mäkkou handrou navlhčenou v teplej
vode s malým množstvom umývacieho
prostriedku. Z času na čas vyčistite
vnútro rúry dôkladne pomocou vhodného
čistiaceho prostriedku odporúčaného
výrobcom.
electrolux
19
Dvierka rúry
Dvierka rúry sa skladajú z dvoch
sklenených panelov. Aby ste si čistenie
uľahčili, dvierka a sklá dvierok sa dajú
vybrať.
Upozornenie - Dvierka rúry treba
pred čistením odmontovať. Ak
sú dvierka namontované, mohli
by sa pri pokuse o vybratie skla
prudko zavrieť.
Postupujte nasledovne:
1) dvierka úplne otvorte;
2) nájdite závesy, ktoré upevňujú dvierka
rúry (Obrázok 1);
3) nadvihnite a otočte malé páčky
umiestnené na dvoch závesoch
(Obrázok 2);
4) uchopte dvierka na vonkajších
hranách, potom ich pomaly privrite,
ale NEZATVÁRAJTE ich úplne
(Obrázok 3);
5) dvierka opatrne potiahnite smerom k
sebe a odnímte (Obrázok 3);
Obr. 1
Obr. 2
Obr. 3
)
electrolux
20
6) aby sa chránil povrch rukoväte, dvierka
položte na stabilný povrch, na ktorý
ste predtým rozprestreli mäkkú handru
(Obrázok 4);
7) uvoľnením blokovacieho mechanizmu
vyberte vnútorné sklá dvierok
(Obrázok 5);
8) otočte o 90° a potom uvoľnite 2 zarážky
(Obrázok 6);
9) mierne nadvihnite a opatrne vyberte
horné sklo s dekoratívnym rámom na
všetkých 4 stranách (Obrázok 7).
Dvierka rúry umyte vlažnou vodou a
mäkkou handričkou. Nepoužívajte
abrazívne prostriedky, drôtenky, drsné
špongie, ani kyseliny, pretože by mohli
poškodiť špeciálny teplo odrážajúci povrch
vnútorných skiel.
Po vyčistení vložte sklá a dvierka rúry
späť, vykonajte úkony v opačnom poradí
a skontrolujte, či sklá dobre dosadajú.
Dodržiavajte nasledujúce pokyny:
- na vnútornom skle je dekoratívny rám na
všetkých 4 stranách a sklo musíte vložiť
tak, aby bol dekoratívny rám otočený k
vonkajšej strane rúry. Dvierka rúry sú
otočené správne, ak prstom necítite drsnú
časť dekoratívneho rámu na viditeľnej stra-
ne skla.
Obr. 5
Obr. 6
Obr. 4
90°
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB 31004 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka