electrolux
13
Rady a tipy
- Stredná poloha v rúre umožňuje
najlepšie rozloženie tepla. Aby sa viac
upiekla spodná časť jedla, jednoducho
znížte polohu v rúre. Aby sa viac
pripiekol povrch, zvýšte polohu v rúre.
- Materiál a úprava pekáčov má vplyv
na stupeň zapečenia spodnej časti
jedla. Smaltovaný riad, tmavé a ťažké
plechy, ako aj nádoby s úpravou proti
pripáleniu zvyšujú zhnednutie,
naopak, sklenený riad, leštený hliník
alebo antikorové plechy odrážajú teplo
a poskytuje slabšie zhnednutie
spodnej časti jedla.
- Aby sa jedlo upieklo rovnomerne,
uložte ho do strednej časti roštu.
- Potraviny uložte na pekáče vhodnej
veľkosti, aby ste predišli znečisteniu
dna rúry, čím si zjednodušíte čistenie
rúry.
- Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy na
pečenie priamo na dno rúry, pretože
toto sa mimoriadne zohrieva a mohlo
by sa poškodiť
Pečenie:
Koláče a zákusky zvyčajne vyžadujú
strednú teplotu (150°C-200°C) a preto je
nevyhnutné rúru predohriať počas
približne 10 minút.
Dvierka rúry neotvárajte, kým
neuplynuli 3/4 doby pečenia.
Krehké cesto pečte v otváracej
tortovej forme alebo na plechu, kým
neuplynú 2/3 doby pečenia, potom
pridajte plnku a koláč dopečte. Doba
pečenia závisí od druhu a množstva
plnky. Piškótové cestá sa musia ťažko
oddeľovať od lyžice. Ak je zmes veľmi
tekutá, dobu pečenia bude treba predĺžiť.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy
s koláčikmi alebo sušienkami, medzi
plechmi musí byť voľná jedna úroveň
vodiacich líšt.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy
s koláčikmi alebo sušienkami, po
uplynutí približne 2/3 doby pečenia ich
vzájomne vymeňte a otočte.
Pečenie mäsa:
Nepečte kusy menšie ako 1 kg. Pri
pečení sa menšie kusy veľmi vysušia.
Tmavé mäso, ktoré má byť dobre
prepečené na povrchu, ale iba stredne
alebo málo upečené vnútri, musíte piecť
pri vysokej teplote (200°C-250°C).
Biele mäso, hydina a ryby, si naopak,
vyžadujú nižšie teploty (150°C-175°C).
Suroviny na prípravu omáčky alebo
výpeku treba pridať do pekáča na
začiatku pečenia, ak je doba pečenia
krátka. Ináč ich pridajte v poslednej
polhodine.