Russell Hobbs 20810-56 Používateľská príručka

  • Prečítal som si používateľskú príručku pre fritézu Russell Hobbs 20810-56. Som pripravený odpovedať na vaše otázky týkajúce sa jej funkcií, používania a údržby. Príručka obsahuje podrobné informácie o prevádzke zariadenia, recepty a tiež pokyny na čistenie a údržbu.
  • Ako vybrať misku z fritézy?
    Ako vybrať kôš z misky?
    Môžem umývať odnímateľné časti v umývačke riadu?
68
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku niekomu
inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento prístroj môžu používať deti od 8 rokov a osoby so zníženými fyzickými,
zmyslovými alebo psychickými schopnosťami alebo nedostatkom skúsenos
a vedomostí ak sú pod dozorom/poučení a sú si vedomí s tým spojených
rizík. Deti sa s prístrojom nemajú hrať. Čistenie a používatská údržba
nemajú byť vykonávané deťmi ak nie sú staršie ako 8 rokov a pod dozorom.
Prístroj a elektrickú šnúru uchovávajte mimo dosahu detí mladších ako 8
rokov.
¬ Povrchy spotrebiča budú horúce.
Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod horľavými materlmi (napr.
záclonami).
Nepripájajte prístroj pomocou časovača alebo systému diaľkového
ovládania.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho
servisným technikom alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo k
riziku.
b Nepoužívajte tento prístroj v blízkosti vane, sprchy, umývadla alebo iných nádob s vodou.
Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
Okolo celého spotrebiča nechajte voľný priestor aspoň 50 mm.
Nepoužívajte nič kovové alebo ostré, aby ste nepoškodili nepriľnavé povrchy.
Vyhýbajte sa vetraciemu otvoru v zadnej časti prístroja – bude z neho vychádzať horúci vzduch.
Nepoužívajte prístroj na žiadny iný účel okrem prípravy jedla.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo má poruchu.
LEN NA DOMÁCE POUŽITIE
NÁKRESY
1. Časovač
2. Svetelná kontrolka napájania
3. Svetielko termostatu
4. Regulátor teploty
5. Telo
6. Nádoba
7. Priehradka
8. Košík
9. Rúčka
10. Kryt
11. Zámok (stlačiť)
` Vhodný do umývačky riadu
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Odnímateľné časti umývajte ručne.
Na začiatku môže ohrievacie teleso trochu dymiť.
Môže to trochu zapáchať, ale nie je to nič, čoho by ste sa mali obávať. Zabezpečte dobré vetranie
miestnosti.
69
NÁDOBA/ KOŠÍK
Vyberanie nádoby z tela:
1. Pridržiavajte vrchnú časť tela.
2. Druhou rukou uchopte rúčku.
3. Nádobu vytiahnite z tela (Obr. A).
4. Nádobu položte na izolovanú podložku.
Vyberanie košíka z nádoby:
1. Odsuňte kryt smerom k telu, aby ste odkryli väčšiu časť zámku (Obr. B).
2. Stlačte zámok a odomknite rúčku z nádoby (Obr. C).
3. Dvihnite rúčku s košíkom von z nádoby (Obr. D).
PREDHRIATIE
1. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
2. Nastavte ovládač teploty na požadovanú teplotu.
3. Časovač nastavte na 5.
4. Svetelná kontrolka napájania bude svietiť.
5. Keď prístroj dosiahne pracovnú teplotu, svetielko termostatu bude svietiť. Potom bude cyklicky zapínať
a zhasínať podľa toho, ako bude pracovať termostat pri udržiavaní teploty.
6. Keď sa časovač vráti do 0, rúra sa vypne.
POUŽÍVANIE
Olej pridávajte k jedlu ako náter, nenalievajte olej do nádoby.
Založením priehradky do otvorov vo vnútri košíka môžete spolu pripravovať rôzne jedlá, napr. krevety a
hranolčeky (oboje mrazené) – pečte hranolčeky 5 minút, vyberte nádobu, pridajte krevety, nádobu
vráťte a pečte ďalších 15 minút.
Majte poruke kuchynské chňapky (alebo utierku) a tepelne odolnú podložku alebo plytký tanier, na
ktoré položíte nádobu po varení.
1. Nádobu vyberte z tela.
2. Ak je to potrebné, založte priehradku.
3. Vložte jedlo do košíka – košík neprepĺňajte. Medzi kúskami jedla nechajte priestor na cirkuláciu
horúceho vzduchu.
4. Nádobu vložte späť do tela.
5. Nastavte časovač na čas, ktorý potrebujete.
6. V polovici varenia nádobu vyberte, potraste ňou a/alebo jedlo obráťte, potom nádobu znovu vložte do
tela.
7. Keď nádobu vyberiete, prístroj sa vypne, potom sa znovu zapne, keď ju vrátite na miesto. Časovač bude
pokračovať v odpočítavaní.
8. Keď sa časovač vráti do 0, rúra sa vypne.
9. Skontrolujte, či je jedlo uvarené. Ak máte pochybnosti, varte ho o čosi dlhšie.
10. Odpojte prístroj z elektrickej siete.
11. Ak chcete prístroj vypnúť ručne, otočte časovač na 0.
12. Nádobu vyberte z tela. Nádobu položte na izolovanú podložku.
13. Stlačte zámok a vyberte rúčku a košík z nádoby.
STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
1. Spotrebič vytiahnite zo zásuvky a nechajte vychladnúť.
2. Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
3. Odnímateľné časti umývajte ručne.
` Tieto časti môžete umývať v umývačke riadu.
Extrémne prostredie v umývačke riadu môže zmeniť povrchovú úpravu príslušenstva. Prípadné poškodenie
by malo byť iba kozmetické, a nemalo by ovplyvniť fungovanie prístroja.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
70
RECYKLÁCIA
W
Aby nedochádzalo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom
nebezpečných látok, prístroje a nabíjacie a nenabíjacie batérie označené niektorým z
týchto symbolov nesmú byť likvidované s netriedeným komunálnym odpadom.
Elektrické a elektronické výrobky a prípadne nabíjacie a nenabíjacie batérie vždy
odovzdajte na príslušnom oficiálnom mieste pre recykláciu / zber.
RECEPTY
CIBUĽOVÉ KRÚŽKY
cibuľa
mlieko
múka s korením
zeleninový olej
Predhrejte rúru na 180. Nakrájajte cibuľu. Oddeľte krúžky. Namáčajte jedlo v mlieku. Obaľte jedlo v múke s
korením. Pokvapkajte jedlo olejom. Pečte na 180 stupňoch 15 – 20 minút.
RYBACIE KOLÁČIKY
½ cibuľa
2 vetvička petržlen
1 štipka práškového čili
1 filé z ryby
60 g strúhanka
1 vajce
múka s korením
soľ a čierne korenie
Predhrejte rúru na 180. Miešajte cibuľu a petržlen 5 sekúnd, pridajte rybu, čili, soľ a čierne korenie a
miešajte 10 sekúnd. Preneste do nádoby a vmiešajte 20 g strúhanky. Rozdeľte zmes na 10 menších porcií
alebo 4 väčšie porcie. Z každej porcie vytvarujte guľku. Obaľte jedlo v múke s korením. Obaľte jedlo vo
vyšľahanom vajci. Obaľte jedlo v strúhanke. Porcie vyrovnajte. Malé porcie pripravujte 1015 minút, veľké
porcie 15– 20 minút. V polovici prípravy jedlo otočte.
KURACIE KIEV
2 strúčikov cesnak
2 kuracie prsia, bez kosti a kože
50 g maslo
2 vetvička petržlen
1 vajce
strúhanka
1 štipka čierne korenie
Predhrejte rúru na 180. Miešajte cesnak, petržlen a čierne korenie 10-20 sekúnd, pridajte maslo a miešajte
15 sekúnd. Prekrojte všetky kuracie prsia po dĺžke a otvorte ich do tvaru motýľa. Zakryte jedlo
potravinovou fóliou a vyklepte na plocho. Do stredu každého mäsa pridajte za lyžicu zmesi a potom ju
zabaľte do kuracieho mäsa. Obaľte jedlo v múke s korením. Obaľte jedlo vo vyšľahanom vajci. Obaľte jedlo
v strúhanke. Zakryte mastným papierom. Nechajte hodinu odležať v chladničke. Jedlo varte 30-35 minút.
V polovici prípravy jedlo otočte.
KLASICKÝ PIŠKÓTOVÝ KOLÁČ VIKTÓRIA
100 g múka s prísadou kypriaceho prášku
100 g maslo
100 g práškový cukor
2 vajce
Predhrejte rúru na 155. Všetko spolu miešajte mixérom 2 minúty. Do košíka vložte veľké papierové vrecko.
Zmes preložte lyžicou do papierového vrecka. Nechajte v strede malú priehlbinu, aby ste zabránili
prílišnému vystúpeniu v prostriedku. Jedlo varte 15-20 minút. Nekontrolujte aspoň 10 minút, inak cesto spľasne.
KARBONÁTKY
500 g pomletého hovädzieho mäsa
½ cibuľa
2 vetvička tymián
2 vetvička petržlen
1 štipka Cayenské korenie
soľ a čierne korenie
5 vajce
strúhanka
ochutená múka
zeleninový olej
Predhrejte rúru na 170. Zmiešajte cibuľu, soľ, čierne korenie, cayenské korenie a bylinky. Pridajte zmes do
mletého mäsa. Uvarte 4 vajcia na mäkko. Škrupiny z vajec olúpte. Vajcia obaľte múkou a úplne zakryte
mletým mäsom. Obaľte jedlo vo vyšľahanom vajci. Obaľte jedlo v strúhanke. Pokvapkajte jedlo olejom.
Jedlo varte 15 minút. V polovici prípravy jedlo otočte.
71
BRAVČOVÁ ROŠTENKA S HORČICOU A MEDOM S PEČENOU ZELENINOU
2 mrkva
bravčová roštenka
2 paštrnák
2 červená cibuľa
6 paradajky cherry, rozkrojené napoly
2 cuketu
30 ml Dijonská horčica
15 ml med
15 ml zeleninový olej
soľ a čierne korenie
Predhrejte rúru na 170. Nakrájajte mrkvu, paštrnák, cukety a cibuľu na kocky. Zeleninu zamiešajte v
nádobe s olejom, soľou a čiernym korením tak, aby boli všetky dobre obalené. Zmiešajte horčicu a med v
miske, potom rozotrite po celej roštenke. Roštenku vložte do stredu košíka a lyžicou rozložte okolo nej
zeleninu. Jedlo varte 40-60 minút. Čas závisí od veľkosti jedla. Každých 15 minút otočte roštenku a
zamiešajte zeleninu.
KURACÍ SCHNITZEL
1 vajce
2 kuracie prsia, bez kosti a kože
20 g múka s korením
75 g strúhanka
4 g citrónová kôra, postrúhaná
15 g parmezán, nastrúhaný
1 vetvička petržlen
15 ml zeleninový olej
soľ a čierne korenie
Predhrejte rúru na 180. Prekrojte všetky kuracie prsia po dĺžke a otvorte ich do tvaru motýľa. Zakryte jedlo
potravinovou fóliou a vyklepte na plocho. Zmiešajte strúhanku, citrónovú šťavu, parmezán a petržlen.
Obaľte jedlo v múke s korením. Obaľte jedlo vo vyšľahanom vajci. Obaľte jedlo v strúhankovej zmesi.
Pokvapkajte jedlo olejom. Jedlo varte 15-20 minút. V polovici prípravy jedlo otočte.
TEĽACÍ/BRAVČOVÝ SCHNITZEL
Postupujte podľa receptu na kurací schnitzel, ale nahraďte 2 kusy pŕs teľacím alebo dvoma kusmi
bravčového, bez kosti a tuku.
ČASY PRÍPRAVY & BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN
Tieto časy používajte výlučne ako orientačné.
Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká čis
šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
Pri príprave zabalených potravín sa riaďte návodom na balení alebo nálepke.
Surovina ºC
T (min)
Poznámky
hranolčeky 200 20
opláchnite, osušte utierkou, premiešajte so soľou,
čiernym korením a 1 čajovou lyžičkou oleja
mrazené hranolčeky 200 12-20
jedna vrstva – 12 minút
košík naplnený do polovice – 15 minút
plný košík (voľne, nie natesno) – 20 minút
opekané americké zemiaky 200 20
opláchnite, osušte utierkou, premiešajte so soľou,
čiernym korením a 1 čajovou lyžičkou oleja
mrazené americké zemiaky 200 12-20
celé zemiaky v šupke 180 30-40 na dosiahnutie chrumkavej šupky potrite olejom
opekané zemiaky celé 180 25-35
opláchnite, osušte utierkou, premiešajte so soľou,
čiernym korením, roztlačeným rozmarínom (môže
sa vynechať) a a 1 čajovou lyžičkou oleja
samosa 180 10-15
mrazené samosa 180 20
rybacie koláčiky, veľké 180 15-20
rybacie koláčiky, malé 180 10
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
72
Surovina ºC
T (min)
Poznámky
mrazené rybacie koláčiky,
veľ
180 20-25
mrazené rybacie koláčiky,
malé
180 15-20
mrazené krevety 180 10-15
mrazené cibuľové krúžky 180 15
kuracie polotovary bez
kosti (mrazené)
180 15
ryba typu „goujon“ 180 10
nakrájajte rybu na pásiky, obaľte vajíčkom, potom
v strúhanke s korením
kuracie goujon 180 10-15
nakrájajte mäso na pásiky, obaľte vajíčkom, potom
v strúhanke s korením
schnitzel (kurací/teľací/
bravčový)
180 15
vyklepte mäso, obaľte vo vajíčku, potom v
strúhanke s korením
kuracie stehná 180 25-30 čas závisí od veľkosti jedla
tortilly 200 5-10
k dosiahnutiu chrumkavého povrchu potrite
olejom
karbonátky 170 15-20 čas závisí od veľkosti jedla
rýchlo opečte 180 25-30
premiešajte so soľou, čiernym korením a 1 čajovou
lyžičkou oleja, 5 minút pred koncom pridajte
trochu omáčky (čili, sladké čili, cesnaková, atď.)
párky 180 10 tuk kvapká do nádoby
/